Jak si vytvořit seznam vášní, které vás vždy inspirují a pomohou s překážkami

bavit se

Přiznejme si, že život není vždy nepřetržitá optimistická a inspirativní přehlídka. Potýkáme se s těžkostmi, jsme znechuceni, někdy problémy a smůla neberou konce. Možná nemilujeme svou práci. Možná jsme v neuspokojivé situaci, možná se jen necítíme motivovaní nebo inspirovaní naším aktuálním seznamem vášní a cílů.

A může být opravdu těžké podnikat kroky nebo jít za věcmi, které v životě chceme, když se necítíme inspirováni, motivování, zkrátka když nevidíme smysl konání a světlo na konci tunelu. Ale co kdybychom místo čekání a doufání, že k nám inspirace zázračně přijde, mohli inspiraci přivolat, kdykoli se nám zachce? Inspirace je totiž tím, co nám dává život. Podívejme se, jak se probudit z letargie zoufalých dní. Návod pro nás vytvořili odborníci ze stránek Lifehack.org.

Ukázalo se, že to jde

Inspirace je to, co všem lidem dává pocit života, co vás nutí k okamžitým činům a co vás nutí vyskočit z postele, spojit se s ostatními a více se zapojit do života. Když jsme inspirováni, vdechujeme život různým projektům a vztahům v našem životě, dokonce sami inspirujeme ostatní.

Inspirujeme se ke koupi dárku pro svého přítele nebo partnera. Nebo se inspirujeme k tomu, abychom se v práci či podnikání pustili do dalšího projektu. Nebo se inspirujeme k tanci uprostřed ulice – když tedy nejsou lockdowny…

Inspirace je jiskra, která nás podněcuje k většímu zapojení do života. A oheň, který tuto jiskru zapaluje, jsou naše vášně. Když jsme pro něco zapálení, máme pocit, že to můžeme dělat donekonečna, například když vedeme vášnivý rozhovor až do pozdních nočních hodin, nebo když vášnivě hrajeme videohry a musíme překonat "ještě jeden level", běžíme na rekord nebo si užíváme ještě o něco delší jízdu na koni.

Jednorožec

Vytvořte si vzorec (matiku k němu nepotřebujete)

Všechny naše vášně, včetně těch zmíněných o něco výše, můžeme skutečně zmapovat a vytvořit tak vzorec, podle kterého bude inspirace přicházet vždy. Vždy, když o to budeme stát. I když teď máte pocit, že prostě nejste vášnivý člověk - nebo že vás nic pořádně nerozpaluje – zkuste se to toho ponořit. I za cenu toho, že si zpočátku budete jen nalhávat, že vášně se týkají i vás.

 Každý člověk má věci, které ho probouzejí k životu, věci, které ho zapálí pro život jako takový. Akorát je musí najít, uvědomit si je a nebát se jich. Možná jste jen strávili v životě tolik času děláním věcí, které nemají s vášní nic společného (povinnosti, rutina, péče o rodinu, úklid apod.), že jste otupili svou citlivost pro ty činnosti, které bývaly vaší vášní ještě před tím, než jste dospěli.

Tento oheň však můžeme poměrně snadno znovu zažehnout. Stačí jen prozkoumat, na co jste citliví. Robert Fulghum napsal v jednom ze svých fejetonů, že „být dospělým je špinavá práce, ale někdo to dělat musí“. Pravdou ale je, že když si špinavou práci odbudete, můžete se pustit do vášní. Trik je často i v tom naučit se špinavou práci dělit mezi více lidí.

Vášně jsou ve vaší citlivosti

Když se cítíme opravdu inspirováni, je mnohem snazší se nadchnout, protože v těchto chvílích jsme citliví na inspiraci a vášeň. Na druhou stranu, když se necítíme inspirováni, může nám připadat téměř nemožné zapálit se pro cokoliv, dostat se do provozní teploty nebo až do varu.

Když jsme děti, jsme obvykle mnohem citlivější na své vášně než v dospělosti. Jednoduše proto, že můžeme dělat více inspirativních věcí, nemáme tolik starostí a povinností, nemusíme pečovat o ostatní a věnujeme se jen sami sobě. Je mnohem snazší udržet si inspiraci, když hrajeme hry, místo abychom platili účty nebo řídili v zácpě.

To však znamená, že tyto vášně můžeme poměrně snadno znovu objevit, když začneme vnímat, na co jsme v životě citliví, a pak si vytvoříme seznam vášní. Každý člověk má jedinečné citlivosti, které má od narození. Někteří lidé jsou citliví na hudbu a správná píseň jim dokáže okamžitě změnit náladu. Jiní lidé jsou citliví na svobodu a velmi rychle se začnou cítit uvězněni, jakmile se svoboda byť jen trochu sváže.

Citlivost je to, co cítíme. Patří k nim naše vášně, ale také bolest. Pokud se tedy necítíme nijak zvlášť vášnivě, soustředění se na vášně, ke kterým nemáme přístup, nám jen zhorší pocit ze sebe samých. Místo toho začínáme s věcmi, které nás štvou. Ale i to může být krok správným směrem – jen je nutné jej vyladit.

Malířské štětce

Zmapujte svou bolest, abyste objevili své vášně

Vezměte si list papíru nebo si otevřete elektronické poznámky a odpovězte na následující otázky:

  • Jaký je jeden z nejnáročnějších nebo nejvíce frustrujících okamžiků vašeho života (který vám připadá znovu traumatizující, když na něj pomyslíte)?
  • Jakých pět věcí jste v té chvíli cítili? (Např. "Cítil jsem se naštvaný, zklamaný, zaseknutý, ne dost dobrý a v rozpacích").
  • Nyní to obraťte. Co byste v tu chvíli cítili raději? (např. "Chtěl jsem se cítit klidný, nadšený, motivovaný, hodný a hrdý.")
  • Vezměte si slova z otázky č. 3 a začněte vyjmenovávat všechny okamžiky, kdy jste tato slova v minulosti cítili. Cítili jste je s nějakými konkrétními přáteli? Cítili jste je při hraní nějaké hry nebo při nějakém koníčku? Cítili jste je při nějakém pracovním projektu?
  • Začněte si všímat vzorců v minulosti a vytvořte si seznam vášní do budoucna (např. "V den své svatby jsem se cítil hrdý. Spojení s přáteli a rodinou mi dává pocit hrdosti a je mou vášní.").

Jak si vytvořit spolehlivý seznam vášní

Možná bude potřeba nějaká finta, abyste tyto minulé případy svých nezdarů a touhy po úspěchu upravili na prožitky v přítomném okamžiku. Například se již nemusíte věnovat tomuto koníčku, mít toto zaměstnání nebo se stýkat s těmito přáteli. Když tedy začínáte se seznamem vášní, buďte realističtí v tom, co bude vyhovovat vašemu současnému životnímu stylu.

Důležité je uvědomit si, že jste se už někde v životě cítili rozzářeni, šťastní, svobodní a spokojení, inspirovaní. A můžete zmapovat právě ty vjemy a situace, díky kterým se cítíte živí a rozzářeni, a pak tento pocit zopakovat.

Řekněme, že jedno ze slov, které jste chtěli cítit, je "propojený". V minulosti jste se možná cítili propojeni při delších rozhovorech s přáteli. I když je nepravděpodobné, že byste měli čas nebo prostor na další dlouhé diskuse v pravidelných intervalech, víte, že spojení s přáteli vás pozitivně rozpaluje.

Proto ve chvíli, kdy se cítíte bez inspirace, odešlete rychlou textovou zprávu blízkému příteli. Možná z toho nebude dlouhá konverzace jako v minulosti, ale určitě vám dodá malou dávku inspirace – a třeba si dohodnete, kdy se na pokec zase potkáte.

Vyjížďka na koních

Nebo řekněme, že jedno z těch slov je "hravý". Vzpomínáte si na pocit, když jste si jako malí hráli na pískovišti. Jako dospělí na hřiště nejspíš nemíříte, ale víte, že čas prožitý hrou je pro vás důležitý. Až se příště budete cítit bez inspirace ke splnění termínu, věnujte si hodinu s oblíbenou hrou (ne digitální) a pak se vraťte k dokončení práce – inspirace se dostaví sama.

Vyberte si tři věci, které budete dělat denně

Možná - a doufejme, že ano - máte nyní dlouhý seznam vášní. Podívejte se na tento seznam a vyberte si na něm tři věci, které můžete reálně dělat každý den. Nemusí jít o monumentální věci. Ve skutečnosti je nejlepší, když jsou velmi jednoduché a praktické, abyste je mohli dělat denně.

Možná si vyberete, že si každý den před vstupem do sprchy tři minuty zatančíte, abyste se cítili hravě. Nebo možná začnete každý večer pít heřmánkový čaj, abyste se cítili uvolněně. Nezáleží na tom, co to je, pokud to reálně můžete dělat denně a dává vám to pocit některých z výše vytoužených slov.

Čím častěji to budete dělat, tím citlivější budete na věci, které ve vás vyvolávají nadšení a inspiraci, a tím snadněji se budete moci v danou chvíli motivovat k čemukoliv. Zbytek vášní - kterým se nevěnujete denně - se stane vaším rezervním seznamem, příležitostným koníčkem.

Foťák, sklenice kávy

Proč to funguje

Problém s většinou rad týkajících se vášní a inspirace spočívá v tom, že jsou dost obecné - a mohou, ale nemusí fungovat konkrétně pro vás. Pokud však vycházíme z vašich citlivých míst a zkušeností, pak máme osvědčený vzorec, který funguje konkrétně pro vás. Místo toho, abyste se tlačili do toho, abyste byli někým, kým nejste, je mnohem snazší najít inspiraci v tom, kým už jste a na co už jste vnímaví.

Pokud jste v souvislosti s izolací pociťovali velkou frustraci nebo bolest, je pravděpodobné, že jste citliví na spojení se společností a cítíte se více inspirováni, když jste v osobním kontaktu s mnoha lidmi. A takto by se dalo pokračovat ve výčtu dalších vášní.

Zkuste se cítit inspirováni vždycky – lze to nacvičit

Stejně jako udržování kondice je nejlepším způsobem, jak získat inspiraci, nikdy z ní nevypadnout. Čím méně se cítíme inspirováni životem, tím méně jsme na inspiraci citliví. Dobrou zprávou je, že každý z nás má svou vlastní jedinečnou citlivost a vášně – a každý se může denně alespoň trochu inspirovat.

Pokud si vytvoříme seznam těchto vášní a budeme ho mít po ruce - a dokonce z něj každý den uděláme tři věci - pak máme spolehlivý recept na to, jak se motivovat na první dobrou, a každý den jsme na tuto motivaci stále citlivější.

Inspirace nevyžaduje určitou práci, hodiny času nebo dokonce určitou částku peněz. I když máme denně jen pět volných minut, můžeme dělat věci, o kterých víme, že nás nasměrují k motivaci k životu a novým činům. Protože když jsme inspirováni, jsou nové činy vášní a radostí, a začneme měnit svůj život k lepšímu.

Zdroj: Lifehack.org

Často kladené dotazy

Co je inspirace a jak nám může pomoci ve životě?

Inspirace je jiskra, která nás podněcuje k většímu zapojení do života. Poskytuje nám životní energii, umožňuje nám vdechnout život do našich projektů a vztahů a dokonce i sami inspirovat ostatní. Když jsme inspirováni, jsme ochotni podnikat kroky, jít za našimi vášněmi a cíli i v těžkých chvílích.

Jak můžu přivolat inspiraci, kdykoli potřebuji?

Můžete si vytvořit vzorec, podle kterého bude inspirace přicházet vždy, když o to budete stát. Začněte tím, že zmapujete své vášně a uvědomíte si, na co jste citliví. Poté se zaměřte na tyto vášně a citlivosti a věnujte jim pozornost ve vašem životě. Takto budete schopni inspirovat se a zapálit vášeň, které vám pomohou v těžkých chvílích.

Jak najít své vášně a citlivosti ve svém životě?

Možná jste strávili v životě hodně času děláním věcí, které nemají s vášní nic společného, takže jste otupili svou citlivost pro ty činnosti, které bývaly vaší vášní ještě před tím, než jste dospěli. V tomto případě stačí začít prozkoumávat svoje citlivosti a jeden dle jednoho obsahy rozvíjet. Hledejte aktivity, které vás baví, které vás probouzejí k životu a které vás naplňují energií. Pak se zaměřte na tyto aktivity a začleňte je do svého života. Budete schopni znovu objevit své vášně a citlivosti a využít je k přivolání inspirace.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...