Význam zdravé a vyvážené stravy pro celkovou životní energii

talířky s pokrmy

Máte pocit, že vám chybí energie? Vůbec to nemusí být žádnánemoc, ani nedostatek činnosti štítné žlázy! Možná byste se „jen“ měli začítzajímat o to, co jíte. Zdravá a vyvážená strava má totiž zásadní význam pro všev našem životě. A nedostatek energie může být způsoben tím, že své tělo krmímenesprávně. Podívejme se na význam zdravé a vyvážené stravy pro celkovou životníenergii!

Málo jídla rozhodně nemáme….

… lidé se však často nechávají pohltit marketingemspeciálních "doplňků", energetických nápojů, prášků, pilulek - aseznam by mohl pokračovat. To na nás mívá ohromný vliv, dokonce až do té míry,že se zapomínáme vrátit k základům - ke zdravé a vyvážené stravě.

Zdravé stravování totiž není o očistných kúrách, hladověnínebo dokonce omezování skupin potravin. Není to ani o "dietě". Pokudvám to všechno připadá povědomé - a zároveň šokující - je to pravděpodobněproto, že možná budete muset začít se změnou svého životního stylu. Zdravá avyvážená strava je řešením více než 90 % zdravotních problémů, zejména těch v oblastinedostatku energie a chuti do života.

Ukažme si 12 bodů a pro běžného člověka dost významnýchfaktů o stravě a jejím vlivu na tělo i mysl. Rozhodně toho není málo - arozhodně dokáže vyrovnané stravování pomoci s mnohým.

1. Zdravá a vyvážená strava je klíčem ke zvýšení vašeho metabolismu

Když se stravujete zdravě, dodáváte svému tělu vše, copotřebuje. Váš metabolismus je závislý na všech potřebných živinách, aby bylefektivní. Všichni potřebujeme dostatečné množství bílkovin, zdravých tuků,vlákniny, vitamínů, minerálů, cukrů (sacharidů) a vody. Bez některé z těchtosložek by vaše tělo nefungovalo dobře. Ať už chcete ztratit tělesný tuk, nebobudovat svaly, potřebujete zdravou a vyváženou stravu, nikdy dlouhodobouhladovku.

grilovaný losos se zeleninou

2. Pomáhá zlepšit vaši paměť a produktivitu

Mnohé studie již prokázaly, že když přijímáte zdravou avyváženou stravu, váš mozek pracuje lépe. Je to proto, že tělu dodáváte všechnysprávné živiny, a to včetně omega-3, které zlepšují i paměť a produktivitu.Když se cítíte unavení, zejména v práci nebo dokonce po jídle, pak je tonejspíše proto, že jste zvolili nevhodné a těžké jídlo, jídlos nedostatkem správných živin, nebo jste jedli příliš mnoho průmyslovězpracovaných potravin. Zdravé stravování také podpoří vaši kreativitu - a vašenápady budou lépe proudit.

3. Pomáhá vám mít zdravou váhu

Zdá se to jako samozřejmost, ale opět, běžné"dietní" trendy způsobily, že lidé jsou posedlí extrémy, aby dosáhli tzv.zdravé váhy. Nemusíte držet žádné "módní diety", abyste zhubli,nemusíte kvůli zdravému stravování vysávat svůj bankovní účet a pořizovatextrémně drahé doplňky stravy. Pokud chcete dosáhnout zdravé váhy, stačí senaučit jíst vyváženě a zdravě. Jezte více základních potravin ze všech skupin jídela vyhýbejte se rafinovaným, průmyslem příliš zpracovaným potravinám.

4. Může vám pomoci s vašimi fitness cíli

Pokud se snažíte dostat do kondice, zpevnit tělo a shoditnějaký tuk, ale stále s tím bojujete v podstatě na jednom bodě, který sedlouhodobě nemění, podívejte se blíže na svůj jídelníček. Nezapomeňte, žefitness výsledky jsou z 80 % založeny na zdravé výživě a jen z 20 % na cvičení.Když se zdravě stravujete, zvyšuje se vaše energetická hladina a také se složenícelého těla stává správnějším a pro aktivní život efektivnějším. První věc, nakterou se musíte zaměřit - v pořadí ještě před svou váhou - je zlepšení prácetěla s energií a zlepšení metabolismu. No, a nejlepší způsob, jak tohodosáhnout, je (jak jinak) vyvážená výživa.

zelenina a těstoviny

5. Pomáhá zlepšit imunitní systém

To, že se zlepšující se stravou máte více energie, přímoovlivňuje i váš imunitní systém. Když jíte zdravější potraviny, začnete secítit více plní energie - a díky tomu i méně často onemocníte. A to včetněnechvalně známé chřipky či jiných již běžných respiračních chorob. Jednou znejlepších věcí je vidět, jak se vaše tělo mění a že nemusíte být závislí nalécích nebo injekcích, abyste zůstali zdraví, dobře naladění a schopnínormálního provozu. Pokud chcete zlepšit svůj imunitní systém přirozenoucestou, mnoho potravin může pomoci posílit jej naprosto přirozeně, dlouhodobě aefektivně.

6. Může vám pomoci zachránit se před chutí na nezdravé potraviny

Zdravá a vyvážená strava pomáhá snižovat chuť na jídlo nevhodné,jako je zejména na cukr. Vyvážené stravování znamená, že do každého jídlazařazujete dostatek bílkovin a vlákniny (připomeňme, že vláknina jsou dlouhéřetězce sacharidů, tedy zdravých cukrů). Zvýšení obsahu bílkovin ve stravě jedůležité nejen pro zvýšení energie a zrychlení metabolismu, ale také prokontrolu chutí na jídlo. Bílkoviny jsou ve skutečnosti, vedle vlákniny, tounejvíce zasycující živinou. Konzumace zdravých tučných potravin (se zdravýmituky), jako jsou oleje, ořechy, semínka a ovoce, například avokádo, vám taképomůže udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou, sníží chutě na cokolivnevhodného a zvýší vaši energii a pocit životní pohody.

7. Pomůže vám ušetřit peníze

Pokud jste utráceli hromadu peněz za energetické nápoje aspeciální nutriční výrobky plné marketingové propagace, abyste se zásobili nacelý den třeba v práci, ale přesto jste se cítili unaveni a naopak bez energie,pak je na čase změnit své stravovací návyky.

Když se budete stravovat vyváženě, což zahrnuje všechnyskupiny živin, pak se vaše hladina energie zvýší. Nebudete si muset neustálekupovat další energetické nápoje nebo se spoléhat na kávu, která vám má dodatvitalitu. Vždy začněte skvělou snídaní - a je fuk, jestli to bude hned poprobuzení, nebo o dvě hodinky později. Začít den vyváženým jídlem je nejlepšízpůsob, jak dodat tělu veškerou potřebnou energii. Kvalitní plnohodnotné základnípotraviny jsou levnější než investice do energetických nápojů, dietníchinstantních mlék a do kofeinu. Díky této jednoduché změně zaznamenáte výraznézlepšení nejen energie a zdraví, ale i na svém účtu (ve své peněžence).

palačinky s malinami a javorovým sirupem

8. Může vám pomoci mít lepší náladu

Všimli jste si, že máte neustálé výkyvy nálady, když je vášjídelníček plný nezdravých potravin? No, souvisí to s nedostatkem základníchživin a s nadbytkem cukru, sodíku, nasycených tuků a přídatných látek. Všechnytyto látky, zejména rafinované cukry, způsobují, že vaše tělo má neustáléenergetické kolapsy. To je důvod, proč se často cítíte mizerně a unaveně pocelý den, zejména večer. Začněte jednoduchou změnou, například zařazenímvětšího množství ovoce a zeleniny, včetně ořechů, a to i do svačin.

9. Více energie znamená lepší výkon při tréninku

Když se chystáte do posilovny, první věc, na kterou obvyklemyslíte, je pořízení nějakého toho doplňku stravy, aminokyselin nebopředtréninkové směsi na koktejl, abyste si dodali energii. To není úplněšpatné, ale věděli jste, že na kvalitě vaší stravy v průběhu celého dne záležívíce než na tom, co přijímáte těsně před tréninkem, během tréninku a po něm?Ano, právě potraviny, které jíme během celého dne, budou mít obrovský vliv.Proto místo toho, abyste kladli veškerý důraz pouze na svačiny před a potréninku, zaměřte se na konzumaci kvalitních jídel v průběhu celého dne.

Nespoléhejte se ani na to, že vám energii zvýší trénink.Pamatujte, že cvičení je pouze součástí celého balíčku, takže jezte zdravějšíjídla a trénujte podle svých cílů. Když se budete správně stravovat, zvýší sevaše energetická hladina, což znamená, že se po cvičení nebudete cítit zbytečněvyčerpaní - ale naopak, mnohem vitálnější.

10. Může vám pomoci zvýšit sexuální apetit

Sexuální zdraví je často opomíjeno, když se dotkneme tohototématu o zdravém stravování. Ale vedle běžných mýtů a šumu o afrodiziakálníchpotravinách, které mohou zlepšit váš sexuální život, může zdravá a vyváženástrava skutečně ovlivnit váš sexuální apetit. Zdravější strava vede kezdravějšímu tělu, a tím i k větší vitalitě, což souvisí též s libidem. Pokudtedy potřebujete při sexu povzbudit svou energii, začněte celkově zdravějšímvýběrem potravin.

11. Pomáhá zlepšit vaše trávení

Když se vaše energie zvýší díky vyváženému stravování, má topřímý dopad i na vaše trávení. Zdravý metabolismus také pomáhá při trávení avstřebávání živin z potravin, efekt se proto násobí. Rozdíl poznáte natom, jak se po jídle cítíte. Všimněte si, zda se neustále cítíte nafouknutí,máte zácpu, a dokonce i zažívací potíže, po jídle jste unavení a malátní,nejraději byste si šli lehnout a hned usnuli.

Když se budete stravovat zdravěji, uvidíte, že se zdravívašich střev nadobro změní. Mnoho energetických problémů souvisí se špatnýmtrávicím systémem. Kvalitní potraviny s vlákninou, jako je ovoce, zelenina,semínka, ořechy a celozrnné obiloviny, vám pomohou zlepšit trávení a dodají vámvíce energie.

steak se zeleninou

12. Pomáhá chránit před chronickými chorobami

Snížení rizika chronických onemocnění je zdaleka největšívýhodou zdravé a vyvážené stravy. Nespoléhat se na léky, abyste se cítilidobře, nemuset se pravidelně hlásit u lékaře kvůli příznakům, nebo dokonceušetřit za léky, to je to, čemu se také dá říkat prevence. Ale i kvalitaživota.

Když se díky zdravé a vyvážené stravě cítíte plnějšíenergie, hrozí vám menší riziko chronických onemocnění. Problémy jako krevnítlak, cukrovka, střevní problémy, obezita, a dokonce i rakovina jsou velmičasté. Pravdou je, že něco tak jednoduchého, jako je zdravější strava, vám můžepomoci vyhnout se většině těchto problémů. Proto by zdravá a vyvážená stravaměla být jednou z vašich hlavních priorit, pokud se chcete vyhnout chronickýmzdravotním problémům, a tím i lékařům.

Závěrečné myšlenky

Zdravá a vyvážená strava může zlepšit váš život celkově,nejen vaši energii. Kvalitnější život můžete mít jednoduše tím, že do svéhojídelníčku zařadíte více základních potravin než těch zpracovaných. Takékonzumace dostatečného množství bílkovin, zdravých tuků, vlákniny a udržování pitnéhorežimu vám zajistí dostatek energie a zlepší vaše duševní zdraví.

Kvalitní výživa je klíčová, protože nedostatek energie způsobenýnevhodnou stravou často souvisí se stresem, špatným spánkem a úzkostí a s metabolickýmidysfunkcemi. Dbejte na to, abyste do svého jídelníčku zařadili rozmanitépotraviny - a váš život se změní k lepšímu!

Často kladené dotazy

Proč je důležitá zdravá a vyvážená strava?

Zdravá a vyvážená strava je zásadní pro celkovou životní energii a může být řešením více než 90 % zdravotních problémů, zejména těch v oblasti nedostatku energie a chuti do života.

Jak může zdravá strava pomoci mé paměti a produktivitě?

Stravování zdravými a vyváženými potravinami dodává tělu všechny správné živiny, včetně omega-3, které zlepšují paměť a produktivitu. Zdravé stravování také podpoří vaši kreativitu a vaše nápady budou lépe proudit.

Jak může zdravá strava pomoci dosáhnout zdravé váhy?

Pokud chcete dosáhnout zdravé váhy, stačí se naučit jíst vyváženě a zdravě. Jezte více základních potravin ze všech skupin jídel a vyhýbejte se rafinovaným, průmyslem příliš zpracovaným potravinám.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...