Jak dokáže stav flow pomoci zůstat produktivní a soustředění

přeskočit propast

Představte si, že se zcela ponoříte do optimálního stavu vědomí, věnujete se plně nějaké činnosti nebo úkolu. Vše díky lepšímu soustředění a koncentraci. Zvyšujete tak všechny aspekty svého výkonu. Vaše mysl se vyčistí a hluk z okolí zmizí, čímž se dostanete do zóny příjemného soustředění se, zabrání se do práce (činnosti, hry). Zóna nese název "sta vproudění" neboli „flow“, který vytváří pocit nepřerušované plynulosti mezi myslí a tělem.

Flow, flow, flow

Ve stavu flow bývají velmi často děti - a zvládají jej naprosto přirozeně. Ano, i vy jste ho kdysi zcela ovládali! Pro ty, kteří dnes jako dospělí mají problém se soustředit nebo udržet pozornost, to zní jako ráj. Stav flow je také známý jako "in the zone" (ve sportu) nebo "ona roll". Překvapivě nemusíte být nutně super jogín nebo psychologický guru, abyste ho dosáhli.

Ať už jste sportovec, umělec nebo běžný člověk, který se věnuje jednoduchým každodenním úkolům, můžete odborníkům z Lifehack.org věřit, že se správným know-how lze velmi snadno dosáhnout stavu flow, díky němuž ihned ztratíte pojem o čase a budete plně zaujati tím, co zrovna děláte. Možná to není dokonalost sama, ale pro snadno rozptýlitelné lidi je to dost blízko ráji na zemi.

Pro mnohé z nás se soustředění a koncentrace staly obětí. Ztratili jsme je pod náporem rozptylujících a stimulujících faktorů, z nichž některé jsou záměrně vytvořeny tak, aby upoutávaly naši pozornost. Na soustředění a koncentraci nám tak zbývá jen málo příležitostí, často dokonce žádný nepřerušovaný čas. A to v nás vyvolává pocit zahlcení, bezmoci, úzkostí, či až zoufalství z vlastní neschopnosti soustředit na to, na co právě máme.

Naučit se, jak zlepšit své soustředění a koncentraci tím, že se dostaneme do flow, by však mohlo být tím správným receptem proti neustálému rozptylování.

Co je to stav flow?

Zjednodušeně řečeno, stav flow je duševní stav, ve kterém vykonáváte nějakou činnost - a zároveň jste do ní plně ponořeni. Stav flow poznáte podle toho, že se cítíte soustředění, plní energie a zapojení. A co je nejdůležitější - to, co děláte, vás bude bavit!

Zkuste si teď vzpomenout na něco, co děláte opravdu neradi Třeba vypisování výkazů v práci nebo jinou administrativu. Když se budete pokoušet dělat něco, co vás nebaví, budete mít problém začít, a budete mít problém práci dokončit. Ve většině případů pravděpodobně najdete  , proč prokrastinovat, tedy proč se do práce vůbec ani nepouštět - a dělat něco úplně jiného.

muž, žena, tablet

A teď si vzpomeňte na něco, co děláte opravdu rádi... Třeba hraní na hudební nástroj, jako je kytara nebo klavír, o online hrách ani nemluvě, případně o pročítání novinek na internetu. Když děláte něco, co vás baví, zjistíte, že je to téměř bez námahy. A že čas u toho běží neskutečně rychle. Nebude vám také dělat problém začít a nebudete mít problém pokračovat. Jste ve stavu flow.

Ten rozdíl je jako den a noc. Bez stavu flow jste vlastně jako někdo, kdo se snaží projít rozbahněným polem - jste pomalí a neustále se zasekáváte. Se stavem flow budete jako elitní sportovec, který ve své hře vyniká, ale bez náročného tréninku, takže výš výkon vypadá jako něco, co se dělí velmi snadno, téměř až samo.

Charakteristické znaky stavu flow

Podle psychologa Mihalyho Csikszentmihalyiho, který pojem "flow" jako první rozpoznal, a tak i pojmenoval, má tento koncept 8hlavních charakteristik:

·        úplné soustředění se na úkol

·        pocit kontroly nad úkolem

·        činnost jde bez námahy a s lehkostí

·        jasné cíle a odměna v mysli, okamžitá zpětná vazba

·        rovnováha mezi výzvami a dovednostmi

·        zkušenost je vnitřně motivující a odměňující

·        proměna času (zrychlení)

·        činnost a vědomí se spojují a ztrácí se uvědomělé prožívání.

V důsledku svých pozitivních vlastností má psychologie proudění (flow psychology) několik výhod. Například lidé, kteří prožijí i krátkodobější flow, vykazují vyšší úroveň produktivity a kreativity - a to až po dobu tří dnů. Ale najdeme i další přínosy:

Přínosy flow stavu (ponoření se do flow)

Výhody stavů flow nekončí jen u produktivity; můžete také očekávat snížení stresu a zvýšení štěstí. Zde je ukázka toho, jak vám flow může prospět:

Zlepšení koncentrace

Schopnost hlubokého soustředění bez rušivých vlivů vede k vyššímu výkonu a kvalitnější práci. Ve stavu flow se soustředění stává tak pevným a úzkým, že vše ostatní jako by odpadlo. Když jste ve flow, vaše tělo a mysl jsou v souladu - a vědí, co mají dělat, aniž byste na to museli vědomě myslet.

nadšená žena

Eliminace rozptýlení

Ve stavu flow ustupují do pozadí rozptylující emoce, které obvykle zatemňují naši mysl. Patří k nim stres, obavy, pochybnosti o sobě samém a nedostatek sebedůvěry, úzkosti. Pracovat s těmito emocemi není snadné, ale možné to rozhodně je. Prvním krokem musí být pojmenovat tyto emoce a odosobnit je, nahlížet na ně pohledem třetí osoby - třeba se z nich vypsat do svého deníku.

Zlepšení schopnosti zvládat

Regulace emocí, klíčová dovednost při zvládání negativních emocí a vzpomínek, přímo souvisí se soustředěním, jedním z předpokladů flow. Flow zaměřuje naši pozornost směrem ven na daný úkol, namísto toho, abychom se soustředili na své starosti, obavy a frustrace. Díky flow můžete lépe zvládat velké neúspěchy a přecházet je.

Vytváření štěstí

Říká se, že flow je jedním z nejproduktivnějších a nejšťastnějších stavů, ve kterých se lidé mohou nacházet. Plné ponoření do náročného úkolu a pocit sounáležitosti s ním, to přináší celkovou pohodu a trvalý pocit štěstí a naplnění.

Zapojení se do pozitivního zážitku

Říká se, že potěšení, které přináší hluboké zaujetí něčím, co vás významně zajímá nebo baví, vede k vnitřně pozitivnímu prožitku.

Zlepšení učení

Protože flow uvolňuje dopamin, zlepšuje učení. Dopamin funguje v těle dokonce i nad rámec toho, že poskytuje dočasné opojení. Zvyšuje totiž pozornost a snižuje rozptýlení.

Zvyšuje výkonnost

Vrcholoví manažeři, kteří se cvičí v tom, jak se dostat do flow, uvádějí, že jsou násobně výkonnější. Podařilo se zjistit například i to, že kreativní týmy jsou kreativnější a produktivnější i den poté, co se dostaly do flow. Podle vědců se tok našich mozkových vln posouvá od vln beta, které jsou charakteristické pro soustředění, k vlnám alfa, které jsou charakteristické pro odpočinek a relaxaci. Také k vlnám theta, které se objevují při meditaci. Ty jsou vstupní branou k vhledu a nadhledu.

zasnění

Zvýšení produktivity na pracovišti

Flow může být pro zaměstnance významným zdrojem motivace k maximálnímu výkonu. Pokud totiž zaměstnanec mění úkoly každé tři minuty, není možné, aby se dostal do flow. Trvá totiž dalších 25 minut, než znovu získá plnou pozornost na daný úkol. Soustředění se na práci je proto v takovémto prostředí nemožné. Průšvih je, že právě takto vypadá průměrné zaměstnanecké prostředí…

Pokud jste zaměstnanec nebo zaměstnavatel, určitě byste se o flow na pracovišti měli důsledně zajímat.

Jak dlouho trvá stav flow?

Ačkoli neexistuje žádné pevné pravidlo, jak dlouho trvá, než se člověk dostane do flow, většina lidí uvádí dobu kolem 30 minut. Někteří lidé se do stavu flow dostanou rychleji - jiným to trvá déle. Opravdu záleží na konkrétním člověku a na úkolu, který právě řeší.

Jednou z podstatných věcí, jak se dostat do stavu flow, je však začít! Pokud máte sklon k prokrastinaci, budete mít tendenci se do stavu flow dostávat pomalu. Dobrou zprávou je, že většina lidí dokáže ve stavu flow setrvat několik hodin - tedy bez rozptylování a vyrušování.

Samozřejmě byste se během této doby neměli snažit neustále pracovat. Místo toho se snažte o desetiminutovou přestávku každých cirka 90minut. To poskytne vašim očím a mozku potřebný odpočinek, aniž by to však zrušilo váš stav flow.

Jak zůstat ve stavu Flow

Nyní se zaměříme na několik snadných, ale zřídka používaných technik, které vám umožní stát se mistrem v udržování se ve stavu flow.

meditace

Poslouchejte při práci hudbu

Poměrně jednoduchou, ale mimořádně účinnou technikou, jak se udržet ve stavu flow, je poslouchat při práci hudbu. Ne však jen tak ledajakou hudbu. Tajemství spočívá v tom, že si musíte najít hudbu, která vás motivuje, ale nerozptyluje.

Obvykle se jedná o instrumentální hudbu. Důvodem je to, že instrumentální hudba neobsahuje slova, což znamená, že váš mozek nemusí trávit čas snahou o jejich interpretaci a pochopení. Znamená to také, že nebudete přerušovat své myšlenky tím, že byste se snažili zpívat spolu s písničkami! Proto pozor na instrumentální podobu vašich oblíbených písniček - někdy vás to totiž ke zpěvu bude svádět, i když v této verzi žádná slova nejsou.

Další věcí, kterou je třeba u hudby pro produktivitu zvážit, je přizpůsobení tempa vašim pracovním požadavkům. Pokud chcete, aby vás hudba co nejméně rozptylovala, můžete si dokonce vybrat jen poslech zvuků přírody. Rozhodně byste měli vyzkoušet různé hudební styly a tempa - a zjistit, co vám nejlépe vyhovuje.

Také si budete během práce měnit hlasitost, protože i to může mít velký vliv na vaši motivaci a soustředění. Hlasitá hudba vás pravděpodobně bude motivovat více než tišší, ale musíte najít správnou rovnováhu, protože hlasitá hudba může také více rozptylovat. Na fyzickou práci se více hodí hlasitá hudba se slovy, na duševní naopak tišeji puštěné instrumentálky nebo hudba klasická, zvuky přírody.

Zůstaňte hydratovaní

Co vám ještě pomůže stát se mistrem stavu flow? Že budete vždy dost zavodnění, budete dodržovat pitný režim. I mírná dehydratace může vést k depresivní náladě, bolestem hlavy a neschopnosti soustředit se. K tomu se přidávají fyzické účinky, jako je únava, sucho v ústech, závratě, slabost a bušení srdce.

Pití vody je samozřejmě jen jedna část hydratace. Hydrataci můžete zvýšit také konzumací čerstvého ovoce a zeleniny, smoothie, džusů apod. Nejlepší zeleninou, kterou si pro hydrataci můžete vybrat, je vodní meloun nebo okurka. Skvěle se proto hodí k horkým letním dnům. V zimě se spoléhejte na zeleninu s pikantnější chutí, jako je například paprika nebo šťavnaté pomelo.

zdroj: Lifehack.org

A jak se do flow vůbec dostanete? Na to se podíváme v příštímtextu.

Často kladené dotazy

Co je to stav flow?

Stav flow je duševní stav, ve kterém vykonáváte nějakou činnost a zároveň jste do ní plně ponořeni. V tomto stavu se cítíte soustředěni, plní energie a zapojení, a činnost vás zároveň baví. Je charakteristický příjemným prožitkem, pocitem kontroly a vnitřní motivací.

Co způsobují stav flow a jaké jsou jeho prospěšné vlastnosti?

Stav flow má několik pozitivních vlastností, například úplné soustředění na úkol, pocit kontroly, vyšší produktivitu a kreativitu, vnímání času je zkreslené (zrychlení) a činnost a vědomí se spojují. Lidé, kteří prožijí flow, vykazují tyto vlastnosti až po dobu tří dnů, což může přinést řadu osobních a pracovních benefitů.

Jak se dostat do stavu flow?

Dostat se do stavu flow je možné za vhodných podmínek a s určitým stupněm uvědomělé praxe. Pomoci může věnování se činnostem, které nás opravdu baví, nastavení jasných cílů, nalezení rovnováhy mezi výzvami a dovednostmi a zajištění okamžité zpětné vazby. Dosahování flow je prospěšné pro zlepšení soustředění, koncentrace a celkového výkonu v různých oblastech života.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...