9 kroků k odpojení se od sociálních sítí a k opětovnému návratu do života

sociální sítě

Svět nikdy nebyl propojenější. Bez ohledu na to, kde na světě jste, můžete poslat zprávu komukoli v jiné části světa, pokud tedy máte oba připojení k internetu. Jenže internet nejen překonává překážky vzdálenosti, ale také boří sociální, jenže někdy i etické bariéry. Běžný člověk může komentovat své oblíbené autory, herce, sportovce a další slavné osobnosti! A oni někdy dokonce i zareagují.

To je úžasný pocit! Ovšem s neskutečně vysokým zdaněním - někdy se totiž můžete natolik ztratit ve svém online životě, že zapomenete žít svůj život skutečný. Podívejme se, jak se začít soustředit na to, abyste zůstali online, ale nikoliv abyste se u toho odpojili od skutečného světa.

Vzhůru k životu bez sociálních médií

Sociální sítě nám mohou přinést spoustu dobrých pocitů a dobré nálady z toho, co na ně vložíme, co se daří našim přátelům, že jsme v kontaktu s lidmi, které jste roky nepotkali – až na sociální síti. Ale jako všechno ostatní, i tohle „dobro“ nestojí nikdy samo.

Na sociálních sítích čelíme spoustě hejtovacích nálad, někdy sami sebe přistihneme při naštvání z toho, že ten či onen byl na lepší akci než my sami. Ale hlavně: neustále nás sociální sítě a dění na nich odvádějí od toho, co v reálu chceme nebo musíme dělat. A to jsou poměrně vysoké daně za trochu dobrého pocitu ve virtualitě.

Mobilní aplikace

Méně rozptýlení

Jistě si už všimli, že v práci přestanete s tím, co právě děláte, kdykoliv vám přijde oznámení na událost na sociálních médiích. Jedním ze způsobů, jak to obejít, je po dobu práce vypnout oznámení, používat aplikace, které blokují vybrané weby nebo prostě úplně vypnout telefon a wifi v notebooku, pokud můžete pracovat offline.

Ale možná jste zaregistrovali, že se ve vás objevil strach, co se stane, resp. co vám uteče, když nebudete moci kontrolovat své sociální kanály. Tomuhle se říká FOMO. A je to velmi reálný jev.  Jak upozorňují autoři na stránkách Lifehack.org, výzkum provedený v Duke University’s Center for Advanced Hindsight totiž jistil, že mnoho lidí, i když vypnou oznámení, začnou pociťovat úzkost, že jim něco chybí. A tato úzkost extrémně ruší nejen od práce, ale i od reality a rodinného života.

Možná se vám tohle rozptýlení nenápadným pocitem úzkosti může zdát neškodné, ale vězte, že hraje roli také ve vaší produktivitě. Podorbnosti si můžete přečíst v našem článku zaměřeném na zdroje rozptýlení: Snadno vás od práce vyruší. Ale co? Podněty vnější, nebo váš vnitřní neklid?

Vyšší produktivita

Otázkou vyšší produktivity se dnes, zejména skrze home office, zaobírají snad všichni. Najednou máme pracovat v prostředí, které bylo dříve určeno k odpočinku nebo k pracím spojeným s rodinným životem. Práce doma nám mnohdy přijde nepřirozená, a tak není divu, že v ní nejsme tak produktivní jako v kanceláři nebo jinde na původním pracovním místě.

Jako první pomoc může posloužit 6 tipů jak se rychle přimět se znovu začít soustředit na práci. A určitě v nich není občasné povzbuzení sebe sama na sociálních sítích. Jako důkaz vezměte třeba i to, že Americká psychologická asociace uvádí, že multitasking, například procházení sociálními médii během výkonu práce, může ve skutečnosti snížit produktivitu až o 40 procent!

Ale když se ze sociálních sítí odpojíte, alespoň v pracovních dnech, omezíte tu své celkové působení, tak brzy přijdete na to, že se konečně můžete plně soustředit na daný úkol, dokud není hotový, což vám nevyhnutelně zvýší produktivitu a efektivitu práce.

Myšlenky

Užívat si přítomnost

Sociální sítě vás samozřejmě neodvádějí jen od práce, ale hlavně a zejména od reálného života. Od vašeho času, který tu máte k dispozici. Nestíháte si užívat přítomnost, když pořád jen sledujete, co se šustlo ve virtuálním světě. Žijete životy druhých, ale ne ten svůj. Možná je to celá vaše rodina stejně. Při večeři jsou vaše tváře přilepeny k chytrým telefonům jako bezduché zombie. To vzájemné vztahy rozhodně neposílí.

Dovolte další příklad. Jdete na koncert s kamarádem nebo obchodním známým. Ale ve skutečnosti si tuto akci vůbec neužijete, protože ji strávíte příliš zaneprázdněni zveřejňováním aktualizací na sociálních sítích - nebo se na ně stále díváte, aby vám neuteklo, co zveřejňují všichni ostatní. Ve výsledku je to, jako byste na žádném koncertu ani nebyli. Vypadá to, jako byste jej zase jen našli na sítích.

Více volného času

Kromě věčného rozptylování si po pár dnech bez sítí všimnete, že máte ve skutečnosti více volného času, který si využijete jen a jen podle sebe – ke čtení, sportování nebo učení nových dovedností. Zkrátka a dobře se stále ukazuje, že bez sociálních sítí se lidé stanou produktivnějšími a dokáží si zpátky užívat společnost lidí, na kterých jim záleží.

Ale tím výhody vyřazení sociálních sítí z vedoucího postu ve vašem životě ještě nekončí.

Media

Lepší spaní

Další z důsledků nadužívaní sociálních sítí jsou propojeny se špatným spánkem, úzkostí, depresí a nízkou sebeúctou. Extrémní míra srovnávání se s ostatními prostě nemůže dopadnout jinak! Je nejvyšší čas na to vrátit se o krok zpět a sociální sítě ze života vyřadit. Znovu si dopřávat život reálný, se známými zůstat v kontaktu jen přes chat, kde si sdělíte pouze to, o co opravdu stojíte!

Jak se zbavit závislosti na sociálních sítích? Pomalu, ale jistě. Pomohou hlavně následující kroky:

1. Eliminujte obrazovku jednu hodinu před spánkem i po probuzení

První hodinu svého dne byste měli strávit přípravou vlastních plánů a vlastními myšlenkami, případně přítomností dětí, partnera. Tímto způsobem si pohodlně určíte, v jakém stylu chcete mít den, nikoli už od rána jen reagovat na sítě.

Stejné by to mělo být i hodinku před spaním. Zklidnit mysl, zhodnotit svůj den a netahat do toho posty, „lajky“ a „hejty“ na sociálních sítích. Nejste přece skrze lajky a hejty cvičená opice, no ne? Navíc se mozek musí na kvalitní spánek připravovat ještě před spaním.

2. Vypněte všechny notifikace

Vypnutím notifikací nejen ušetříte životnost baterie, ale také si ušetříte spoustu nesmyslného rozptýlení. Vězte, že pokud se bude dít něco důležitého, lidé vám prostě zavolají. Nemyslete na sítě a pracujte, jak potřebujete. Nebo si užívejte volných aktivit po práci. A jestli po něm stále pokukujete i s vypnutými notifikacemi, dejte si jej zkrátka z dohledu i ze snadného dosahu.

4. Pro kontrolu sociálních sítí používejte pouze jedno zařízení

Na sociální sítě choďte jen z jednoho zařízení, kde se bude udržovat aktuální přehled o tom, co už jste „skoukli“, a co ještě ne. Navíc se notifikace snadněji zakazují a zase povolují na jednom zařízení, než kdybyste měli několikrát denně obsloužit aplikace v několika přístrojích. A nezapomeňte, že nositelnosti slouží a priori pro práci nebo sport.

Mobilní aplikace

5. Dejte si 30 minut, abyste zůstali ve spojení

Nikdo neříká, že na sociální sítě vůbec nesmíte. Jen svůj čas na nich korigujte. Propojení prostřednictvím sociálních médií je opravdu nutností. Pokud se limitovat nebudete, pokračujete ve ztrácení času, nálady i energie. Časový limit vám umožní sledovat jen to, co vás opravdu zajímá. Jestli sami sebe nejste schopní kontrolovat, omezte si připojení pomocí aplikací typu StayFocused.

6. Přidělte jednu hodinu svého dne odpovědi na e-maily

Emaily jsou malinko jiná kategorie. Jestliže už vám někdo pošle email, znamená to, že stojí o komunikaci s vámi osobně, nikoliv se členem skupiny. Proto je vhodné každý den strávit cirka hodinu kontrolou a odpovídáním na vaše e-maily (to se netýká pracovních).

7. Přihlaste se k odběru svých oblíbených webových stránek prostřednictvím RSS nebo e-mailu

Jestliže si hlídáte obsah různých stránek, je to v pořádku, ale zvolte jiný kanál než sociální sítě. Přihlaste se k odběru prostřednictvím kanálu RSS nebo e-mailu a ujistěte se, že jediné informace, které dostáváte, jsou těmi, které opravdu dostávat chcete.

8. Příspěvky na sociálních médiích zveřejňujte pomocí aplikací třetích stran

Jestliže musíte na sociální sítě, abyste zveřejnili obsah, třeba pracovně, využijte k tomu aplikace třetích stran, díky čemuž se nenecháte sítěmi rozptýlit. V nabídce jsou například Hootsuite či Buffer. Protože jakmile se na síť přihlásíte, je těžké ji zase vypnout! Nebojujete s pokušením, raději se mu vyhýbejte.

Internetová síť

9. Žijte ve skutečném životě

Největší výzvou dnešních dní je žít skutečný život, komunikovat se skutečnými lidmi a být spokojený ve skutečném světě! (pomiňme lockdowny posledních měsíců, ty zase přejdou). Nestresujte se, jestli je váš profil na sítích úžasný.

Žijte život, jaký chcete mít vy, ne jaký se bude líbit ostatním ve vašem profilu! Zkrátka žijte život, na kterém záleží vám. A už nikdy se nebudete muset uspokojovat jen pomocí lajků a stresovat se z obávaných hejtů.

Závěrečné myšlenky

Pokud máte pocit, že potřebujete sociální média, abyste zůstali v obraze jak sociálním, tak profesním, nebo v oblasti hobby, vyhledejte alternativní kanály typu RSS, a to jen ty, co jsou relevantní. Pokud musíte pro firmu zajistit její přítomnost na sociálních médiích, stanovte si hranice anebo využijte aplikace třetích stran. Zajímavý by mohl být i outsourcing od profesionálů v tomto oboru. Přece jen toho o Moderní marketingové komunikaci budou vědět více.

Můžete žít bez sociálních médií, a je to pravděpodobně ten nejlepší život. V kontaktu s ostatními zůstaňte emailem, chatem, ale samozřejmě i telefonními hovory.

Určité věci vám budou chybět, ale budete také šťastnější a soustředěnější, produktivnější Možná jste už hodně závislí, a tak si odvykejte pomalu. Omezte svůj čas na sociálních sítích, umenšujte ho, posléze pozastavte své účty na týden, pak dva, tři, pak možná trvale. Uvidíte, není to konec světa. Naopak to bude zázrak pro vaše duševní zdraví!

Zdroj:Lifekack.org

Často kladené dotazy

1. Jak mohu snížit rozptýlení způsobené sociálními médii při práci?

Jedním ze způsobů, jak snížit rozptýlení způsobené sociálními médii během práce, je po dobu práce vypnout oznámení, používat aplikace, které blokují vybrané weby nebo prostě úplně vypnout telefon a wifi v notebooku, pokud můžete pracovat offline.

2. Jak může omezování používání sociálních médií během práce ovlivnit moji produktivitu?

Omezování používání sociálních médií během práce může zvýšit vaši produktivitu a efektivitu práce. Americká psychologická asociace uvádí, že multitasking, například procházení sociálními médii během výkonu práce, může ve skutečnosti snížit produktivitu až o 40 procent!

3. Jak mohu lépe užívat si přítomnost a soustředit se na reálný život?

Abyste si mohli lépe užívat přítomnost a soustředit se na reálný život, je důležité omezit svoji závislost na sociálních médiích, nenechat se rozptylovat online obsahem a strávit více času s rodinou, přáteli a zábavou ve skutečném světě.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

prodejna Notino.cz

Jak nakupovat na Notino.cz: Zkušenosti a rady

Milujete kvalitní parfémy, kosmetiku a vše, co k tomu patří? Pak byste si rozhodně neměli nechat ujít nabídku největšího českého e-shopu s...

Blendea.cz

Jak nakupovat na Blendea.cz: Zkušenosti a rady

Chcete žít zdravě, ale při návštěvě kamenných obchodů se zdravou výživou se vám z vysokých cen protáčí panenky? Žádné strachy! Zdravé potraviny i...

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...