Příznivé účinky avokáda na tělo

avokádo petrželka brokolice

Zelené avokádo si na přízeň na našich stolech teprve zvyká, ale již našlo dost příznivců. Pravdou je, že tento exotický plod má specifickou chuť i konzistenci, na kterou je potřeba si zvyknout. Důvodem ke konzumaci avokáda by si ale lidé měli najít, protože má mnoho skvělých účinků na lidské tělo, které u jiných plodů není ani možné najít.

Proč avokádo není tolik běžné

Potíží je, že lidé s tíhou poznají pravou zralost avokáda a pokud ho konzumují nepříliš zralé, nebude vhodné k jídlu a ani nemusí chutnat. Pravou zralost lze poznat pohmatem, že avokádo bude měkké. Ale zase ne tolik, aby bylo již nahnilé. Ideální je to zkoumat, na barvě se to pozná, až je avokádo nepoživatelné. Je dobré koupit spíše zelený plod a nechat ho doma, v běžných tepelných podmínkách dozrát a pravidelně kontrolovat, jak zraje pohmatem. Zralý plod se také pozná tak, že pokud do něj zakrojí nůž, jde to zlehka, jako po másle.

Příznivé účinky avokáda

Patří k bohatým zdrojům draslíku. Dokonce je v něm více draslíku, než v banánech, takže dokonalý zdroj této látka, která pomáhá ke správnému fungování svalstva a také upravuje krevní tlak. Čím je však avokádo známější a prospěšné je, že obsahuje nenasycené mastné tuky. Ač to zni pro osoby, které se pokouší zhubnout a zdravě jíst poněkud odpudivě, není potřeba se obávat. Tento tuk tělo potřebuje a především se neukládá. Je tak naprosto potřebný pro jedince, kteří se dali na redukční dietu. Díky těmto tukům je zdravější i srdce a navíc má to i příznivý vliv na pokožku a pleť, která bude jemnější, hladší a celkově bezproblémová.

Zdravé tělo jako základ

Hodně důležité je vědět, že avokádo svým obsahem vitaminů a minerálů, dokonale zlepšuje odolnost organismu proti nemocem, infekcím. Kdo tak trpí na časté obtíže a chronické nemoci, angíny a trak dále, měl by do svého jídelníčku zařadit avokádo. Ideálně denně. Avokádo totiž také obsahuje mnoho vlákniny a pomáhá při trávení. Navíc i podporuje mozkovou činnost a tak se jedinec lépe soustředí, více si pamatuje a je bystřejší. Mimo to také avokádo obsahuje lutein, který je důležitým pro zdravý zrak. Pokud je avokádo pravidelně konzumováno, pak se zrak chrání, což je v době počítačové důležité.

chléb s avokádem

Štíhlá postava především

I když už byla informace zmíněna, je avokádo nezbytným prvkem pro štíhlou postavu. Díky svému obsahu složek přispívá dost razantně k redukci tělesné hmotnosti. Podporuje zbavování se těla špatných tuků, a také je proti ukládání tuků do těla. Navíc obsah vlákniny podporuje trávení a navozuje pocit nasycení na několik hodin. V redukčním jídelníčku má mít avokádo své důležité zastoupení.

Jak konzumovat avokádo

Dá se jíst samotné, ale také si je mnoho lidí maže na pečivo. Dělají se z avokáda pomazánky, nebo světoznámé guacamole. Dá se však užívat obdobně jako mádlo, do pokrmů a tak. Nejzdravější ve však opravdu avokádo čerstvé a třeba samotné. Nutno také vědět, že jakmile se avokádo rozdělá, je potřeba ho spotřebovat, jinak zraje a není později k požití. Což je u tak vzácného pokrmu škoda. Avokádo je skvělým plodem do jídelníčku všech.

Často kladené dotazy

Jak poznat zralost avokáda?

Pravou zralost avokáda lze poznat pohmatem - avokádo by mělo být měkké, ale ne příliš, aby nebylo nahnilé. Zralý plod se také pozná tak, že pokud do něj zakrojí nůž, jde to zlehka, jako po másle.

Jaké příznivé účinky avokáda lze očekávat?

Avokádo je bohatým zdrojem draslíku, nenasycených mastných tuků, vitaminů a minerálů. Přispívá ke správnému fungování svalstva, upravuje krevní tlak, má příznivý vliv na srdce, pokožku a pleť, zlepšuje odolnost organismu proti nemocem a infekcím, pomáhá při trávení, podporuje mozkovou činnost a zdravý zrak. Navíc přispívá k redukci tělesné hmotnosti.

Jak konzumovat avokádo?

Avokádo se dá jíst samotné, mazat na pečivo, dělat z něj pomazánky nebo guacamole, přidávat do pokrmů obdobně jako máslo. Nejzdravější je avokádo konzumovat čerstvé a samotné. Je důležité vědět, že jakmile se avokádo rozdělá, je potřeba ho spotřebovat, jinak zraje a později už není k požití.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...