Jste po dovolené stále unavení? Možná známe důvod. Tahle situace totiž postihuje více lidí

stan pod stromy

Co se vám vybaví, když se řekne dovolená? Pro většinu z nás to znamená zábavu, wellness, hýčkání nebo prostě jen odpočinek a dohánění spánku. Většina lidí dovolenou považuje za čas, kdy si mohou odpočinout a načerpat nové síly od práce a životního koloběhu. Jiní je ale vnímají jako příležitost k dohnání domácích a rodinných restů. Ve výsledku se někteří lidé po dovolené (často i ti, kdo ji strávili zcela odpočinkově), cítí ještě více vystresovaní a vyčerpaní než před odjezdem na ni. Jak je to možné? Důvody jsme hledali u odborníků z Lifehack.org.

Špatná dovolená

Častou mylnou představou, kterou lidé mají v souvislosti s odjezdem na dovolenou, je, že z ní musejí vytěžit maximum. Absolvují všechny výlety, které se jim podaří do ní vtěsnat, nebo si vyhledají 101 míst, která by mohli v cílové destinaci navštívit, a 98 z těchto návrhů pak zařadí do svého itineráře. 

I když je důležité co nejlépe využít čas strávený mimo domov - zejména při návštěvě exotických míst - většina lidí si svůj program příliš naplní a zahltí se, což vede k většímu stresu a menšímu odpočinku. V dnešní přeexponované kultuře sociálních médií je snadné zapomenout na pravý význam slova "dovolená". Technologie a sociální média příliš propagují a normalizují sdílení každého našeho zážitku - zejména na dovolené. Rčení "když jsi o tom nenapsal, tak se to opravdu nestalo" pohání naši současnou kulturu k dokumentování a sdílení VŠEHO.

Na Instagramu publikujete všechna jídla, na každém výletě fotíte každý okamžik a zapsali jste se na každé "to" místo v okruhu 100 mil, abyste měli co zveřejnit na Facebooku. Ve skutečnosti trávíte více času pořizováním dokonalých selfie na každé zastávce než skutečnou účastí na dovolené. Nakonec obětujete kvalitu výletu ve prospěch množství příspěvků, které z něj máte. Toto chybné "dovolenkové" myšlení má za následek:

Nahrnutí příliš mnoha aktivit do výletu nebo celé dovolené 

Už dlouho chcete navštívit Itálii a máte na to dva týdny. Chcete z cesty vytěžit maximum, a tak do ní vtěsnáte všechny možné aktivity (které jste si prozkoumali na blozích a cestovatelských webech, vlastně i na FB a IG). Vaše prázdninové dny začínají brzy ráno a končí v pozdních nočních hodinách. Takže vstáváte brzy, chodíte spát pozdě a celý den chodíte nebo běháte… A divíte se, že je vaše tělo fyzicky vyčerpané?

dovolená brýle

Rezervace letů s nevyhovujícím časovým rozvrhem

Abyste si maximálně užili volno v práci, rezervujete si první let, který odlétá za svítání, také úplně poslední let domů, přičemž vám zbývá jen pár hodin, než se druhý den vydáte do práce. Do práce se vracíte vyčerpaní, nervózní a neproduktivní.

Reálné neodpojení se od práce i médií

Během dovolené jste neustále kontrolovali pracovní e-maily a odpovídali na ně, nebo dokonce nebo plnili úkoly. Nejenže si tím ničíte dovolenou, protože nejste plně přítomni a nežijete přítomným okamžikem, ale také si tím udržujete stres, kterému jste se snažili právě skrze dovolenou uniknout!

Totéž platí, pokud trávíte spoustu času snapchatem, na FB, na IG - aktualizujete a ukazujete se všem svým přátelům a sledujícím - opět přicházíte o tolik krásných okamžiků určených odpočinku a uvolnění. Po zveřejnění postů totiž s napětím očekáváte reakce, takže jste zpátky ve stresovém kolečku. A nejdejbože, když má někdo z vašeho sociálně - mediálního okolí hejtovací náladu: zkazí vám celý den vaší dovolené - a možná i víc.

Nevhodný druh dovolené

Pokud si chcete záměrně odpočinout a načerpat nové síly, měli byste si vybrat místo nebo aktivitu, která nevyžaduje intenzivní fyzickou energii (jako je například výšlap na Mount Everest Base Camp) nebo je psychicky vyčerpávající, abyste si ji naplánovali, což působí proti procesu odreagování. Místo toho dělejte něco, co vás baví, nebo cestujte do destinace, která je klidná a kde je minimum rušivých vlivů.

Dovolená správným způsobem

lidé na pláži a plachetnice

Naučit se ocenit, že čas dovolené nebo prázdnin je příležitostí k odpočinku a že byste se neměli cítit zahlceni plánováním a snahou vytvořit dokonalou dovolenou, to je prvním klíčem k dosažení cíle, že si užijete zábavu a zároveň budete svěží.

Je skvělý nápad užít si doporučená horká místa, atrakce, restaurace a aktivity, ale pochopte a přijměte, že aktivit bude na místě k mání více, než na kolik máte čas - nesnažte se stihnout všechno. Naplánujte si dovolenou, která vám poskytne možnost být flexibilní. Když se zbavíte tlaku, že musíte všechno stihnout, budete se i později cítit svěží a motivovaní, až přijde čas vrátit se do práce. 

Ještě si ukažme pár tipů, které vám pomohou lépe si vážit času stráveného na dovolené:

Vraťte se domů o den dříve

Vždy je dobré dát si jeden den na zotavení, než se po dovolené vrátíte do práce. To umožní vašemu tělu a mysli přizpůsobit se návratu domů a dostat se zpět do pracovního rytmu. Návrat domů alespoň jeden den před návratem do práce vám také umožní usadit se, vybalit si a dohnat pracovní resty - zkontrolovat e-maily - před návratem do kanceláře. Získáte tak prostor k nadechnutí - a snížit úzkost a stres spojené s nadcházející pracovní zátěží.

Udělejte si čas

Účelem dovolené je odpočívat a užívat si. Když se tedy konečně dostanete na cestu, na kterou jste se tak těšili, nespěchejte a snažte se být při každém zážitku zcela přítomni. Smiřte se s tím, že toho bude vždy více k vidění a dělání, než se vám do dovolené vejde. Uvolněte se a bavte se - to je smyslem.

Dostatek spánku

Opět platí, že na dovolenou chcete jet načerpat nové síly, proto svůj program nepřeplňujte aktivitami pozdě v noci - a brzy ráno jen méně často. Dbejte na to, abyste si odpočinuli a dostatečně se vyspali. Je v pořádku, když si během dovolené naplánujete líný den, kdy se můžete vyspat a nejste vázáni plánem cesty.

Nebuďte příliš líní

Stejně jako je zásadní odpočívat, potřebuje vaše tělo také určitou aktivitu, která vám pomůže bojovat se stresem a cítit se bděle a živě. Nepřehánějte to tedy se spánkem a relaxací. Snažte se do programu zařadit minimální doporučené množství denního pohybu, a pokud necvičíte, berte to jako příležitost začít s novým návykem. 

lidé na pláži a loďky

Začněte pomalu. To platí i pro spánek. Dopřejte si správné množství spánku pro vaše tělo. Někteří lidé potřebují osm a více hodin spánku za noc, nicméně to, co je pro vás typické a po čem se cítíte svěží, je pro vás to správné množství spánku. Příliš mnoho spánku se vám může vymstít a způsobit, že se budete cítit letargičtí. Stejně jako u všeho ostatního je klíčová rovnováha.

Uvolněte se!

Každý si občas zaslouží dovolenou nebo odpočinek, aby unikl každodenní rutině. Je důležité zajistit, aby dovolená, kterou si vezmete, skutečně splnila svůj účel a umožnila vám znovu se cítit nabitě. Když si sami sobě dovolíte, abyste se uvolnili a odpočali si, s plným vědomím toho, že si svou dovolenou zasloužíte a máte na ni nárok, budete se do práce vracet s větším množstvím elánu. Nejlepší dovolená je ta, která vás nechá zapomenout přihlašovací heslo do pracovního účtu!

Podívejme se ale ještě na několik doplňkových tipů, které vám mohou pomoci na dovolené zrelaxovat ještě hlouběji - tím, že si ji budete vědomě užívat, minutu po minutě. Ale nikoliv nuceně. Jen tak, odpočinkově. Zní to sice komplikovaně, ale opak je pravdou, jak sami uvidíte.

Využijte ranní hodiny

Pokud máte nějakou dovolenou a nepracujete, neprospávejte své dny. Vstávejte brzy a udělejte spoustu věcí, zatímco ostatní spí. Než ostatní vstanou, máte hotové povinnosti na celý den a máte čas na rodinu a přátele. To se sice na první pohled vypadá jako tip pro ženy, protože ony mívají nejčastěji o dovolené na starostí svého muže a děti - ale pár výjimek se najde právě i mezi muži.

Plánujte budoucnost

Napište si seznam cílů pro nejbližší budoucnost - a kroků, které můžete podniknout, abyste těchto cílů dosáhli. Tak budete mít dobrou představu o tom, co chcete, a budete moci vymyslet plán, jak věci uskutečnit. A hlavně plán dovolené, která vás nebude znervózňovat tím, že vás brzdí od dosahování cílů. Nastavte je tak, aby do nich patřila právě i dovolená.

stan pod stromy a horami

Uskutečňujte hovory na dálku

Nyní je skvělý čas na spojení s rodinou a přáteli z celého světa. Protože ať už je to kdekoli, jste na dovolené, takže můžete kdykoli volně telefonovat. Na druhou stranu se ale nenechejte vázat jen těmi hovory - opět to bude chtít rovnováhu…

Zbavte se nepořádku

Je ideální čas zbavit se nepořádku. Udělejte si před dovolenou pořádek v kanceláři a po skončení dovolené budete na nejlepší cestě ke snadnějšímu návratu do ní. Na stole ponechte jen to, čím víte, že se budete zabývat ihned po návratu do práce. Vyčištění prostoru vám pomůže vyčistit i mysl - dokonce i na dovolené a po návratu z ní.

Pusťte se do online nakupování

Pryč jsou doby, kdy jste si něco objednali z katalogu nebo časopisu a drželi si palce, abyste dostali to správné zboží. Dnes stále více lidí zjišťuje, že je lepší objednávat některé zboží online. Dostanou přesně to, co chtějí, a nemusí se kvůli tomu prodírat přeplněnými obchody - a trávit tak zbytečně drahocenný čas své dovolené.

Zůstaňte na vrcholu své práce

Jste-li nervózní z toho, že byste celou svou dovolenou neměli pracovat - zejména pokud jste ve vedoucí pozici a staráte se o menší tým, můžete i během dovolené občas zavolat do kanceláře a zkontrolovat situaci. Tak nebudete mít pocit, že jste na dovolené ztráceli čas a nebudete se děsit návratu.

Nezapomeňte na cvičení

To, že jste na dovolené, neznamená, že si můžete vzít dovolenou od cvičení. Ve skutečnosti je během dovolené cvičení ještě důležitější než kdy jindy, a to kvůli všem těm dobrotám, které budete kromě častějšího stravování nejspíš chroupat i venku.

Zdroj: Lifehack.org

Často kladené dotazy

Proč se někteří lidé po dovolené cítí více vystresovaní a vyčerpaní než před odjezdem?

Tento pocit může být způsoben špatným plánováním dovolené, kdy si lidé naplánují příliš mnoho aktivit, což vede ke zvýšenému stresu a menšímu odpočinku. Také technologie a sociální média mohou mít vliv na to, že místo odpočinku se často soustředíme na dokumentování a sdílení zážitků.

Jaké jsou některé chyby, které lidé dělají při plánování dovolené?

Nahrnutí příliš mnoha aktivit do výletu nebo celé dovolené, rezervace letů s nevyhovujícím časovým rozvrhem nebo nedostatečné odpojení se od práce a sociálních médií během dovolené mohou být některými z chyb, které lidé dělají při plánování dovolené.

Jak trávit dovolenou správným způsobem?

Pro správně strávenou dovolenou byste měli ocenit čas, který máte k dispozici pro odpočinek a netlačit na sebe příliš aktivit či plánů. Vyberte si místo nebo aktivitu, která nevyžaduje intenzivní fyzickou či psychickou energii a soustředte se na kvalitu odpočinku, ne na množství dokumentovaných zážitků.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

cestování přes booking

Tipy a triky na Booking.com: Jak ušetřit na rezervaci?

Ubytovací portál Booking.com právem patří mezi nejpopulárnější nejen u nás, ale také ve světě, kde by marně hledal konkurenci. Přestože hlavním...

luxusní hotely booking

Zasněte se: Nejluxusnější hotely na Booking

Booking.com nepochybně patří mezi nejoblíbenější a také nejpoužívanější platformy pro rezervaci ubytování. Zatímco většina z nás jeho služeb...

ubytování na Bookin.com

Booking zajímavosti: Co jste nevěděli o oblíbeném portálu?

Booking.cz bezpochyby patří mezi nejpopulárnější ubytovací portály na světě. Důvodem jsou nejen skvělé ceny a široká nabídka ubytování, ale také...

žena se sluchátky a v křesle

7 nejlepších sluchátek s potlačením hluku pro produktivitu

Boom na druhou: s rostoucím počtem lidí pracujících z domova se spustil dalším boom, tentokráte v požadované elektronice a technologiích. Mnozí...