Přivítejte lunární nový rok reorganizací své skříně!

jak na organizaci skříně

Pokud máte svá studentská léta dávno za sebou, součástí vašeho domova je pravděpodobně dostatečně prostorná šatní skříň, či dokonce samostatná šatna. Zpravidla se jedná o úložný prostor ve vstupní chodbě doplněný horizontální tyčí pro věšení ramínek, několika poličkami a prostorem u země, který obvykle doplníme košíky na oblečení či krabicemi od bot. 

Jak už to tak bohužel bývá, během týdnů, měsíců či let rodinná šatna nebo skříň ztrácí (a to i navzdory pravidelnému úklidu) organizovanost a mění se v jeden velký chaos, ve kterém je hledání oblečení pomyslnou jehlou v kupce sena. Snadno pak podlehnete přesvědčení, že vlastně nemáte vůbec nic na sebe. A ač se jedná o skvělou výmluvu pro nákupy, organizaci úložného prostoru nové kousky příliš neprospějí!

Přestože první měsíc roku 2023 se pomalu chýlí ke konci, na východní polokouli nedávno oslavili lunární nový rok. Nemusíte však patřit mezi zastánce čínské kalendáře, abyste tuto příležitost využili k reorganizaci vaší šatny či šatní skříně. Pokud chcete, abyste měli všechno oblečení hezky po ruce a dohled, aniž byste se museli obávat otevření dveří skříně, jste na správném místě. V dnešním článku si prozradíme, jak na organizaci úložného prostoru krok za krokem. Tak pojďme na to!

oblečení ve skříni

Zbavte se všech zbytečností

Než se po hlavě vrhnete do samotné reorganizace, je třeba si udělat pořádek v tom, co vaše skříň či šatna obsahuje. Nejprve proto vytáhněte její obsah ven. Nejen, že budete mít skvělou příležitost vytřídit oblečení a boty, které už dávno nenosíte, či které patří do jiné komody či skříně, ale navíc rovnou můžete skríň či šatnu umýt a vysát nánosy prachu. Pokud daný úložný sdílíte s dalším členem rodiny, nezapomeňte ho k činnosti přizvat - a to jak k samotnému třízení (abyste omylem nevyhodili či neposlali dál jeho oblíbený kousek), tak k úklidu. Zkrátka a dobře, pokud se do úklidu zapojí celá rodina, pořádek o něco déle vydrží.

Následně navršte veškeré oblečení na několik různých hromádek. Na jednu z nich ukládejte pouze oblečení určené na ven (tedy nejrůznější kabáty, bundy a vesty), na druhou boty a obuv, a na třetí doplňky v podobě pásků, čepic, rukavic či deštníků. Pokud do dané skříně ukládáte i další věci, jako například svetry či kalhoty, udělejte jim samostatnou hromádku.

Pro zpřehlednění zkuste jednotlivé hromádky dále rozdělit na menší kategorie, například podle člena rodiny, kterému patří, či na základě ročního období. Ve výsledku se vám podaří vše zorganizovat co nejlogičtěji, díky čemuž se vyhnete přehrabování a pořádek v šatní skříni déle vydrží.

Vyřazené oblečení nevyhazujte; zatímco dětské oblečení se může v dohledné době hodit vám či vašim blízkým, oděvy i boty lze rovněž darovat na charitu. Pokud se jedná o pěkné kousky, které vám jen zkrátka přestaly sedět, můžete je zkusit prodat na jednom z oblíbených online bazarů či třeba na Facebooku.  

Vytvořte v šatníku chytré zóny

Rozhodli jste, které kousky si místo v šatní skříni zaslouží, a které naopak poputují dál či do popelnice? Pak přišel čas na trochu přemýšlení. V následujícím kroku si zkuste logicky rozdělit šatník do několika pomyslných zón. Nejlepší způsob, jak ve věcech udržet pořádek, je zkrátka umístění podobných předmětů spolu. Můžete si to představit jako složky v počítači - pokud budou dokumenty logicky rozděleny do složek, vždy najdete, co hledáte, aniž byste počítač obrátili vzhůru nohama. To platí i v případě skříně!

Nevíte, kde začít? Zkuste rozdělením na pět základních kategorií:

- Venkovní svršky - do této kategorie patří kabáty, bundy, vesty, ale například také teplé svetry či venkovní mikiny. Zkrátka vše, co můžete zavěsit na ramínko a pověsit na horizontální tyč v šatníku.

- Boty - druhou velkou kategorií je každodenní obuv, jako jsou tenisky, kozačky, sandále či polobotky. Pokud některé páry bot nenosíte příliš často (například plesové lodičky či letní boty do vody), raději jim zkuste najít místo v méně frekventované skříni či komoře, kde nebudou zbytečně zabírat místo.

- Doplňky - sem patří jak šátky, šály, rukavice a čepice, tak třeba klobouky či pásky. Opět vyřaďte vše, co nenosíte na denní či týdenní bázi, ale jen jednou za "uherský rok".

- Každodenní nezbytnosti - zvláštní kategorii vytvořte pro předměty denní potřeby, které chcete mít vždy po ruce. Jde například o sluneční brýle, kabelky či deštník.

- Potřeby pro psa - pokud máte domácího mazlíčka, část šatní skříně v chodbě můžete vyčlenit pro jeho potřeby, jako jsou vodítka, obojky, postroje, oblečky a tak podobně.

Věšák

Zorganizujte kabáty a bundy

Následně přichází na řadu organizace největší sekce šatní skříně, tedy svršků v podobě kabátů a bund. Vyzkoušet můžete několik způsobů organizace a sami se rozhodněte, který vám a vaší rodině vyhovuje nejvíce.

1. Organizace podle typu oblečení: Rozdělte oblečení podle ročního období, pro které jsou určeny. Pohromadě umístěte teplé zimní kabáty; druhou kategorií budou teplé bundy. Pospolu spárujte lehké podzimní a jarní bundy či vesty. Máte-li v šatní skříni nedostatek místa, zvažte přemístění neaktuálního oblečení do jiného úložného prostoru.

2. Organizace podle členů rodiny: Kabáty, bundy a další svršky můžete zorganizovat podle člena rodiny, kterému patří. Oblečení jednoho z členů rodiny umístěte do skříně pohromadě; mezi jednotlivými sekcemi pro každého z vás můžete zavěsit speciální rozdělovače pro lepší přehlednost.

3. Organizace podle délky: Pokud máte větší množství delších kabátů, umístěte je pohromadě - pod kratšími kabáty a bundami tak zůstane dostatek místa pro boty či doplňky.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob organizace kabátů, zkuste sjednotit ramínka, na které je věšíte. Sami uvidíte, že bude skříň vypadat mnohem pořádněji. 

Pokud je to jen trochu možné, nechejte na horizonální tyči skříně alespoň patnáct až dvacet procent volného prostoru. Ten oceníte nejen z hlediska snazšího prohlížení a sundavání kabátů z ramínek, ale také v případě návštěvy, které můžete bez problémů odložit kabát.

botník

Zorganizujte si boty a obuv 

Největší část šatníku je zorganizovaná, nastává čas na úklid bot a obuvi. Do šatní skříně neumisťujte jednak boty, které nosíte každý den (ty patří do botníku), a jednak obuv určenou na specifické příležitosti (tu můžete uložit například na horní polici komory). Do šatní skříně můžete umístit například letní žabky či sportovní boty, které vytahujete několikrát do týdne, a tak podobně. Tím opět výrazně uvolníte úložné místo. Opět platí, že boty ve skříni ideálně obměňujeme každou sezónu, aby byly aktuální.

Boty můžete skladovat v původních krabicích. Pokud však chcete, aby skříň vypadala k světu, vhodnější budou speciální stojany na boty, díky kterým budete mít nad obuví přehled i bez přehrabování a otevírání krabic. Na prostorově nenáročné boty, jako jsou žabky a nazouváky, vám vystačí také proutěný koš či stylová dřevěná bedýnka.

Zorganizujte si doplňky

Nakonec přichází čas na doplňky. Obzvláště praktické jsou závěsné organizéry, které se pověsí z vnitřní strany dveří - ty jsou však samozřejmě vhodné jen pro skříně s klasickými dveřmi; u posuvného typu s nimi příliš nepochodíte. Pověsit je v tomto případě můžete na jednu z vnitřních stran, dejte však pozor na dostupnost.

Hlavní výhodou těchto organizérů jsou jednotlivé přihrádky, do kterých můžete uložit například srolovaný šátek, ale také sluneční brýle, deštník, válečky na zvířecí chlupy či třeba čepice a rukavice. Při nákupu organizátoru myslete na to, že na větší doplňky přijdou vhod rozměrnější přihrádky. 

Jak tedy na efektivní organizaci doplňků?

1. Plastové boxy s otevíráním na přední straně: Pokud patříte mezi milovníky skandinávských obchodů s nábytkem, možná jste si všimli speciálních plastových boxů, které mají v nabídce. Jsou vyrobeny z odolného a omyvatelného plastu, lze je vršit na sebe, a co je nejlepší, můžete je otevírat zepředu. Tyto boxy jsou ideální na rozměrnější doplňky či věci, které ze skříně nevytahujete na denní bázi.

2. Šuplíky či minikomoda: Pokud vám chybí ve skříni šuplíky, stačí dovnitř umístit malou komodu. Při nákupu však pečlivě přeměřte rozměry, které by neměli bránit v plném dovření dveří skříně. Následně můžete každý z šuplíků přidělit členovi rodiny a jeho doplňkům, případně do každého z šuplíků umístit jeden typ doplňků (například šátky, rukavice nebo pásky).

3. Nalepovací či šroubovací háčky: Užitečným pomocníkem pro ukládání kabelek jsou zejména háčky. Ty lze buď zavěsit na hlavní tyč, či je přilepit nebo přišroubovat na některou z bočních stran skříně či vnitřní stranu dveří. Podobně poslouží i speciální ramínko na šátky,které zakoupíte v domácích potřebách i obchodech s nábytkem. 

Praktické tipy na závěr

Existuje samozřejmě mnoho dalších metod a způsobů, jak zorganizovat šatní skříň. Obzvláště efektivní jsou zejména skříně s již zabudovanými systémy, kdy je však nutné počítat s o něco vyšší cenou. Na druhou stranu budete odměněni pořádkem a přehlednými úložnými prostory.

Princip těchto systémů můžete napodobit i svépomocí. Jde především o dodatečnou instalaci vodorovných tyčí, které jsou praktické zejména v případě, že do skříně ukládáte malé dětské oblečení, které nevyžaduje plnou délku skříně. Fantazii se meze zkrátka nekladou a při organizaci skříně můžete být opravdu kreativní. A dvojnásob to platí v případě, že si rozumíte s vrtačkou!

Sečteno a podtrženo

Na závěr nezbývá, než vám popřát štěstí do nového lunárního roku i při organizaci šatníku. Přestože se nejedná o právě zábavnou činnost, kterou byste rádi trávili nedělní odpoledne, vězte, že chytře zorganizovanou šatní skříň ocení skutečně celá vaše rodina. Už žádné přehrabování a naříkání nad tím, že nemáte co na sebe!

Zdroj: Bhg.com

Často kladené dotazy

Jak začít s organizací šatní skříně nebo šatny?

Nejprve je třeba udělat pořádek v obsahu šatní skříně nebo šatny. Vytáhněte vše ven, abyste měli příležitost vytřídit oblečení a boty, které už dávno nenosíte, a zároveň můžete umýt a vysát prostor. Následně navrštěte oblečení na několik hromádek podle kategorií, abyste měli přehled a bylo vám jasné, kde co je.

Jak rozdělit šatní skříň nebo šatnu do chytrých zón?

Zkuste rozdělit šatní skříň nebo šatnu do několika pomyslných zón, které obsahují podobné předměty. Můžete začít s pěti základními kategoriemi: venkovní svršky, boty, doplňky, čisté ručníky a košíky na oblečení. Tímto způsobem budete mít lépe zorganizovaný prostor a najdete vše, co potřebujete, snadno a rychle.

Co dělat s oblečením, které už nenosíme?

Vyřazené oblečení nevyhazujte. Dětské oblečení se může hodit vám nebo vašim blízkým, zatímco dospělé oblečení a boty lze darovat na charitu. Pokud se jedná o hezké kousky, které vám jen přestaly sedět, můžete je zkusit prodat na některém z oblíbených online bazarů nebo na Facebooku.



Alžbeta Komrsková

Alžbeta Komrsková

Žiju psaním o všem, co mě baví, ať už jde o cestování po evropských metropolích, přírodní kosmetiku, udržitelnou módu či zdravé stravování. Patřím mezi nadšené sportovce, a když zrovna nepíšu či nepřekládám, jsem nejspíš v posilovně, cvičím jógu nebo vyrážím za turistikou.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...