7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

vánoční dárky

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná právě zoufale běháte po obchodech v marné snaze vybrat něco, co obdarovaného opravdu potěší. Abychom vám nákupy trochu ulehčili, máme pro vás tipy na dárečky, které pohodlně pořídíte i po internetu.

1. Oblečení a móda

Co si budeme povídat, jaké malé nás měkké dárky asi příliš netěšily. S přibývajícím věkem však zejména dámy dárek v podobě vysněného kabátu, sportovního oblečení nebo třeba bot pozitivně překvapí. Radost jistě udělá i pánům, kteří svůj šatník třeba trochu zanedbávají. 

Pořizování oblečení pod vánoční stromeček má však několik úskalí. V prvé řadě si pečlivě ověřte, jakou velikost obdarovaná či obdarovaný nosí, vyhnete se tak nemilému faux pas při zakoupení špatné velikosti. Zároveň doporučujeme zvolit obchody s dobrými podmínkami případného vrácení či výměny, jako je například oblíbený e-shop s módou Zoot.cz. Ten navíc nabídne skvělé ceny a široký výběr mnoha oblíbených značek. 

Zadruhé byste při nákupu oblečení měli brát ohled na vkus obdarovaného. Pamatujte, že to, co se líbí vám, nemusí odpovídat vkusu vaší babičky, dětí či třeba partnera. Pokud se bojíte, že se netrefíte do velikosti či vkusu, řešením může být kromě uschování účtenky pro případné vrácení také pořízení dárkového poukazu. Přestože se jedná o trochu "líný" dárek, v případě oblečení či obuvi zkrátka dává smysl. 

balení dárků k vánocům

2. Kosmetika a parfémy

Další vánoční klasikou, která zpravidla nezklame, je kosmetika, a to jak pro dámy, tak i pány. Zatímco u milovnic kvalitní kosmetiky se můžete inspirovat pohledem na jejich kosmetickou poličku, mužům pořízení kvalitní pečující kosmetiky pro tvář, vlasy či například vousy zase trochu rozšíříte obzory. Pokud však sáhnete po značce, kterou obdarovaný ještě nepoužívá, raději si ověřte, že daný kosmetický produkt neobsahuje látku, na kterou by mohl být alergický. Typicky může jít o přísady ze včelího medu, lanolin či nikl. Nejlépe uděláte zakoupením hypoalergenní kosmetiky, jejíž bohatý výběr najdete například na oblíbeném e-shopu notino.cz

Když se bavíme o kosmetice, opomenout nesmíme ani parfémy. I zde se jedná o lehce ošemetný dárek. Pořízením oblíbeného parfému totiž pochodíte jen v případě, že obdarované začíná obsah lahvičky docházet. Máme však pro vás malý tip - jednoduše zjistěte, jaký parfém vaše drahá polovička, maminka či kamarádka používá a vyhledejte si profil vůní, které obsahuje. Pak už stačí v nabídce e-shopu najít takový parfém, který má podobné tóny, ale zároveň nabídne i něco nového. 

3. Elektronika

Co si budeme povídat, asi největší radost pod stromečkem udělají velké dárky v podobě elektroniky. Přestože je potřeba počítat s vyšším rozpočtem, elektronika je zkrátka dárek, kterým pohrdne málokdo. Opět je však platí, že je třeba vybírat takové produkty, které obdarovaný skutečně využijete. Zkrátka a dobře, vyhněte se pověstnému "nošení dříví do lesa" a nekupujte něco, co už obdarovaný vlastní.

Ani v případě, že byste se netrefili, však nemusíte zoufat. Pokud elektroniku zakoupíte online, vždy budete mít na vrácení minimálně 14 dní, v některých e-shopech i déle. Například oblíbená Alza.cz nabízí přes Vánoce bezplatnou možnost výměnu nevhodného dárku za dárkový poukaz. Obdarovaný tak může v případě, že nezvolíte správně, dárek snadno vyměnit za něco jiného. 

A s jakými dárky neuděláte chybu? Radost udělají i drobnosti - zatímco milovníky hudby potěší kvalitní sluchátka, nadšené čtenářky jistě ocení čtečku knih. Pokud máte doma nadšené sportovce, s nadšením se setkají chytré hodinky. Radost může udělat také elektrický kartáček, nový zastřihovač vousů nebo tablet.

dárky pod stromeček

4. Potřeby pro domácnost

Když už se bavíme o elektronice, zapomenout nesmíme ani na potřeby do domácnosti, respektive spotřebiče, které pořídíte jak na zmiňované Alze, tak například e-shopu značky Philips.cz. I tentokrát je však vhodné dodržet několik pravidel: potřeby do kuchyně a na uklízení pořizujte pouze v případě, že si je obdarovaný přeje. Pokud nemáte doma nadšenou kuchařku, kuchyňský robot asi zrovna nepotěší. Na druhou stranu můžete větší domácí spotřebiče, jako jsou lednice, mikrovlnky nebo kvalitní vysavače, darovat jako "rodinný" dárek, ze kterého se bude těšit celá rodina.

5. Knihy a hudebniny

Máte-li doma zarytého knihomola, krokem vedle nebudou ani knihy. Široký výběr titulů různých žánrů najdete například na oblíbeném e-shopu knihkupectví KnihyDobrovsky.cz, který navíc nabídne skvělé ceny a časté slevy. Pořídit zde můžete jak beletrii, tak populárně naučné knihy. Pokud se někdo z vašich blízkých rozhodl naučit cizí jazyk, chybu neuděláte ani pořízením kvalitní učebnice. V neposlední řadě zde můžete zakoupit diář nebo kalendář na příští rok. 

Že vaši blízcí dávají přednost spíše hudbě? Žádný problém! Řada knihkupectví kromě knih nabízí také výběr CD či sběratelských vinylů, které jsou jednoznačně velice stylovým dárkem. Muzikantům uděláte radost také drobnostmi z hudebnin, jako třeba trskátkem, kapodastrem, reproduktorem či stojanem na hudební nástroj. 

balení dárků

6. Dekorace do domácnosti

Skvělým, ale trochu opomíjeným dárkem jsou také dekorace a doplňky do domácnosti. Přestože přímo nábytek není zrovna praktickou volbou, drobnostmi do domácnosti nešlápnete vedle. Široký výběr doplňků najdete například na e-shopu Sconto.cz

A na co při výběru dekorací nezapomínat? V prvé řadě na vkus obdarovaného - posuďte, v jakém stylu má zařízenou domácnost, a zkuste s ní doplňky sladit. Vhodnou volbou budou například různé obrazy, volně stojící dekorace, plastiky, ale třeba také dekorační mísy. Naprostou klasickou jsou pak svíčky a stojany na vonné tyčinky, pokud chcete dárek povýšit na novou úroveň, vsaďte na stylový aroma difuzér. 

7. Zážitky a cestování

Poslední dnešní tip bude ideální dárek pro všechny dobrodruhy, kteří na materiální dárky zkrátka příliš nejsou - darujte jim zážitek! Vsadit můžete například na seskok padákem, poukaz na kurz potápění či návštěvu větrného tunelu. 

Že vaši blízcí nejsou žádní adrenalinoví nadšenci a dávají přednost spíše pohodlí? V tom případě jim můžete zakoupit pobyt v lázních či třeba letenky na dovolenou. V tomto ohledu se vyplatí zejména dárkové poukazy, díky kterým si bude obdarovaný moct sám vybrat vysněnou destinaci. Za zmínku stojí například ubytovací portál Booking.com, který mimo jiné nabízí možnost zakoupení dárkových poukazů. 

Často kladené dotazy

Na co myslet při pořizování oblečení jako dárku?

V prvé řadě si pečlivě ověřte, jakou velikost obdarovaná či obdarovaný nosí, vyhnete se tak nemilému faux pas při zakoupení špatné velikosti. Zároveň doporučujeme zvolit obchody s dobrými podmínkami případného vrácení či výměny.

Na co si dát pozor při pořizování kosmetiky jako dárku?

Pokud sáhnete po značce, kterou obdarovaný ještě nepoužívá, raději si ověřte, že daný kosmetický produkt neobsahuje látku, na kterou by mohl být alergický. Typicky může jít o přísady ze včelího medu, lanolin či nikl. Nejlépe uděláte zakoupením hypoalergenní kosmetiky.

Je vhodné kupovat dárkový poukaz?

Dárkový poukaz bude dobrou volbou u dárků, u kterých si nejste jistí preferencemi nebo časovými možnostmi obdarovaného. Jde například o knihy, oblečení či cestování.



Alžbeta Komrsková

Alžbeta Komrsková

Žiju psaním o všem, co mě baví, ať už jde o cestování po evropských metropolích, přírodní kosmetiku, udržitelnou módu či zdravé stravování. Patřím mezi nadšené sportovce, a když zrovna nepíšu či nepřekládám, jsem nejspíš v posilovně, cvičím jógu nebo vyrážím za turistikou.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...

prodejna mall.cz

Tipy a triky pro nakupování na Mall.cz

Internetový portál Mall.cz patří již mnoho let mezi nejoblíbenější e-shopy u nás . A není divu - nabídne jak skvělé ceny, tak opravdu obrovský...