Tipy a triky na Booking.com: Jak ušetřit na rezervaci?

cestování přes booking

Ubytovací portál Booking.com právem patří mezi nejpopulárnější nejen u nás, ale také ve světě, kde by marně hledal konkurenci. Přestože hlavním lákadlem je především obrovský výběr ubytování, své příznivce potěší také příznivou cenou. Ta však může být ještě nižší, než si myslíte - stačí, když vyzkoušíte osvědčené tipy a triky, které vám prozradíme v následujících řádcích!

1. Registrace se vám vyplatí

Pokud nepatříte mezi pravidelné uživatele portálu Booking.com, možná jste si až dosud prohlíželi nabídku jako nepřihlášený uživatel. To je však velká chyba! Přestože portál umožňuje bez přihlášení nabídky nejen prohlížet, ale také přímo rezervovat (samozřejmě za předpokladu zadání osobních údajů), mnohem výhodnější cenou je registrace. A to z hned několika důvodů: Registrací ušetříte nejen čas, jelikož si systém uloží vaše osobní i platební údaje pro příští rezervaci, ale také peníze. Registrovaní členové na Booking.com totiž automaticky obdrží slevu ve výši 10 %!

exotická dovolená

2. Ušetřete s věrnostními programy

Přestože peníze vám ušetří nejrůznější slevové kupóny a další Booking slevy, prim hraje především věrnostní program Genius, na který nedají pravidelní uživatelé portálu Booking.com dopustit. Princip fungování je jednoduchý - čím více cestujete, tím větší slevy vás na Bookingu čekají. Zkrátka ideální věrnostní program pro všechny náruživé cestovatele i osoby, které musí často cestovat za prací, školou či třeba rodinou. 

Chtěli byste se programu Genius zúčastnit, ale nevíte jak? Nebojte, je to hračka - do programu se zapisujete automaticky registrací a vytvořením uživatelského profilu Booking. Následně stačí absolvovat určitý počet pobytů ročně a postupně se vypracujete na vyšší a vyšší úroveň. Navíc v této supervýhodné nabídce není žádný háček - jakmile se dostanete na některou z nabízených úrovní, zůstane vám už do konce života, bez ohledu na to, jak často Booking.com využíváte. 

A jaké výhody program Genius nabízí? To záleží především na dosažené úrovni. Genius úroveň 1 je dostupná pro zákazníky, kteří provedli alespoň 2 rezervace v průběhu 2 let na Booking.com. Výhody tohoto stupně mohou zahrnovat:

  • 10% sleva nebo vyšší na vybraná ubytování.
  • Exkluzivní přístup k nabídkám "Genius" se slevami pro registrované členy.
  • Vyšší šance na upgrade pokoje (v závislosti na dostupnosti).
  • Pozdní odhlášení nebo brzké přihlášení (v závislosti na ubytování).
  • Možnost zrušit některé rezervace bez poplatku.

Genius úroveň 2 je dostupná pro zákazníky, kteří provedli alespoň 5 rezervací v průběhu 2 let na Booking.com. V této úrovni mají hosté přístup k výhodám uvedeným v úrovni 1 a navíc:

  • 15% sleva nebo vyšší na vybraná ubytování.
  • Speciální "Genius +" značky na vybraných ubytováních, které označují vylepšené výhody pro Genius členy.

Genius úroveň 3 je dostupná pro zákazníky, kteří provedli alespoň 10 rezervací v průběhu 2 let na Booking.com. Hosté mají přístup ke všem výhodám uvedeným v úrovních 1 a 2 a navíc:

  • 20% sleva nebo vyšší na vybraná ubytování.

3. Využívejte podrobnou filtraci

Ať už hledáte skromnější ubytování na jednodenní přespání, či máte v plánu navštívit nejluxusnější hotely na Booking, ušetřit můžete především správným nastavením filtrů. Booking.com umožňuje výsledky vyhledávání filtrovat nejen na základě dostupnosti, cenového rozpětí a lokality, ale také nepřeberného množství dalších faktorů. Příkladem budiž počet hvězdiček, hodnocení ostatních hostů, nabízené služby, možnosti parkování, stravování, transfer z letiště, vybavení hotelu a další filtry, díky kterým budete mít jistotu, že za své peníze dostáváte kvalitu přesně podle vašich představ.

dobrodružství v přírodě

4. Rezervujte s předstihem a na více nocí

Pokud patříte mezi zběhlé cestovatele, toto pravidlo pravděpodobně znáte: čím dříve ubytování zarezervujte, tím lepší cena vás čeká. To platí i v případě ubytování nabízených na portálu Booking.com. Peníze můžete rovněž ušetřit časovou flexibilitou, kdy jsou některé dny v týdnu o poznání výhodnější než jiné (typicky za víkend či termíny v hlavní prázdninové sezóně zaplatíte více, než mimo sezónu a uprostřed týdne). Dodatečnou slevu vám může přinést i rezervace více nocí, což vychází obvykle výrazně výhodněji, než rezervace jediné noci. 

5. Možnost bezplatného zrušení

Rezervace s dlouhým předstihem s sebou nese bohužel další úskalí - riziko změny plánů, a s tím spojenou nutnost zrušení rezervace. Při vyhledávání ideální nabídky proto nezapomeňte zohlednit, zda dané ubytování nabízí bezplatné zrušení rezervace, případně datum, do kterého lze rezervaci bezplatně stornovat. Přestože jsou nabídky s možností storna zpravidla o pár set korun dražší, při rezervaci s velkým časovým předstihem se vám jednoznačně vyplatí!

dovolená u bazénu

6. Využijte slevy na další služby

Pokud jste si přečetli náš článek Booking zajímavosti, nejspíš tušíte, že společnost Booking.com nabízí kromě rezervace ubytování také pronájem auta či nákup letenek. Ačkoliv se nabídky nemusí zdát na první pohled o tolik výhodnější než u konkurečních společností, vězte, že u Bookingu můžete za rezervaci ubytování získat slevový kód na rezervaci auta či taxi v dané oblasti. Cena za pronájem dopravního prostředku tak vyjde mnohonásobně levněji. 

TIP: Pokud si přes Booking.com rezervujete pronájem auta, nezapomeňte využít speciálního pojištění krytí nákladů případné nehody či poškození vozu. Pokud vám autopůjčovna odmítne vrátit část či dokonce celou zálohu za auto, Booking.com vám veškeré vzniklé náklady obratem proplatí. 

7. Nainstalujte si mobilní aplikaci

Poslední tip ocení zejména všichni majitelé chytrých telefonů - pokud jste si ještě nenainstalovali mobilní aplikaci Booking.com a rezervace řešíte po telefonu, přicházíte o skutečně výhodné nabídky. Booking aplikace totiž nabízí speciální slevy určené pouze pro mobilní zařízení, díky kterým můžete na jediné rezervaci ušetřit stovky až tisíce korun. V aplikaci navíc budete mít pohromadě všechna potvrzení o platbě a rezervacích, a ušetříte si tak zbytečné tisknutí rezervačních formulářů. 

Sečteno a podtrženo

Jak je vidět z řádků výše, ubytovací portál Booking.com je ideální volbou v případě, že chcete při cestování ušetřit nějakou tu korunu. Výhodné ceny vás čekají už při první rezervaci a s každou další dovolenou či služební cestou dále rostou. Když připočteme praktickou mobilní aplikaci a dodatečné slevy na další služby, Booking.com je zkrátka svatým grálem každého nadšeného cestovatele!

Často kladené dotazy

Jak mohu ušetřit peníze při rezervaci ubytování na Booking.com?

Na portálu Booking.com můžete ušetřit peníze různými způsoby. Jedním z nich je registrace, která vám automaticky přidělí slevu ve výši 10 %. Další možností je využití věrnostních programů, jako je Genius. Čím více rezervací uděláte, tím větší slevy můžete získat. Dále můžete ušetřit peníze správným nastavením filtrů vyhledávání a rezervací s předstihem nebo rezervací na více nocí najednou.

Co je to věrnostní program Genius a jak se mohu zúčastnit?

Věrnostní program Genius je výhodný program pro pravidelné uživatele portálu Booking.com. Do programu se zapisujete automaticky registrací a vytvořením profilu. Po absolvování určitého počtu pobytů ročně můžete postupovat na vyšší a vyšší úrovně. Úrovně programu Genius nabízí různé výhody, které závisí na dosažené úrovni. Například Genius 1 přidělí 10% slevu, Genius 2 nabízí 15% slevu a Genius 3 až 20% slevu na vybraná ubytování.

Jak mohu využít filtry na Booking.com pro nalezení ideálního ubytování?

Booking.com umožňuje výsledky vyhledávání filtrovat nejen na základě dostupnosti, cenového rozpětí a lokality, ale také nepřeberného množství dalších faktorů. Příkladem budiž počet hvězdiček, hodnocení ostatních hostů, nabízené služby, možnosti parkování, stravování, transfer z letiště, vybavení hotelu a další filtry. Filtry je možné nastavit tak, aby odpovídaly vašim specifickým potřebám a představám.



Alžbeta Komrsková

Alžbeta Komrsková

Žiju psaním o všem, co mě baví, ať už jde o cestování po evropských metropolích, přírodní kosmetiku, udržitelnou módu či zdravé stravování. Patřím mezi nadšené sportovce, a když zrovna nepíšu či nepřekládám, jsem nejspíš v posilovně, cvičím jógu nebo vyrážím za turistikou.


Podobné články:

luxusní hotely booking

Zasněte se: Nejluxusnější hotely na Booking

Booking.com nepochybně patří mezi nejoblíbenější a také nejpoužívanější platformy pro rezervaci ubytování. Zatímco většina z nás jeho služeb...

ubytování na Bookin.com

Booking zajímavosti: Co jste nevěděli o oblíbeném portálu?

Booking.cz bezpochyby patří mezi nejpopulárnější ubytovací portály na světě. Důvodem jsou nejen skvělé ceny a široká nabídka ubytování, ale také...

stan pod stromy

Jste po dovolené stále unavení? Možná známe důvod. Tahle situace totiž postihuje více lidí

Co se vám vybaví, když se řekne dovolená? Pro většinu z nás to znamená zábavu, wellness, hýčkání nebo prostě jen odpočinek a dohánění spánku....

žena se sluchátky a v křesle

7 nejlepších sluchátek s potlačením hluku pro produktivitu

Boom na druhou: s rostoucím počtem lidí pracujících z domova se spustil dalším boom, tentokráte v požadované elektronice a technologiích. Mnozí...