Booking zajímavosti: Co jste nevěděli o oblíbeném portálu?

ubytování na Bookin.com

Booking.cz bezpochyby patří mezi nejpopulárnější ubytovací portály na světě. Důvodem jsou nejen skvělé ceny a široká nabídka ubytování, ale také další služby, jako je rezervace letenek či pronájmu auta. Ať už patříte mezi věrné zákazníky Bookingu, či jeho služby teprve máte v plánu vyzkoušet, v dnešním článku jsme si pro vás připravili zajímavosti, které jste o tomto portálu možná nevěděli.

1. Booking co nevidět oslaví 30. narozeniny

Přestože se dnes jedná o jeden z nejznámějších ubytovacích portálů, společnost Booking.com má poměrně skromné začátky. Založena byla před téměř 30 lety, v roce 1996, v Amsterdamu jako malá startupová firma pod názvem Bookings.nl. Jejími zakladateli byli nizozemští podnikatelé Geert-Jan Bruinsma a Alec Behrens.

Své mezinárodní jméno dostala v roce 2000, kdy byla přejmenována na Booking.com a stala se jednou z prvních online rezervačních platforem na světě. Změny názvu se dočkala znovu v roce 2018, kdy byla přejmenována na Booking Holdings Inc.

letadlo

2. Booking nenabízí pouze ubytování

Zatímco v úplných začátcích svého fungování nabízela společnost Booking.com především možnost rezervace hotelů, apartmánů, hostelů či penzionů, dnes je nabídka značně bohatší. Využít můžete například rezervace letenek, pronájmu auta, letištního taxi či poznávacích zájezdů. Zajímavou funkcí je tvorba itineráře - pokud si nejste jistí, co chcete ve své destinaci vidět, Booking.com vám poradí oblíbené i méně známé atrakce, památky a aktivity, které můžete na dovolené provozovat.

3. Držitel rekordu v počtu nabídek ubytování

Jak už bylo několikrát řečeno, společnost Booking.com patří mezi největší portály pro rezervaci ubytování. Rekord poprvé prolomil v roce 2016, kdy se stal první cestovatelskou platformou, která nabízela více než milion nabídek ubytování. Dnes se však bavíme o mnohem vyšších číslech - v současné době lze na Bookingu vybírat z více než 28 milionů aktivních nabídek v 228 zemích celého světa. Zdaleka největší nabídkou se může pochlubit Dubaj, kde můžete při rezervaci vybírat z rekordních 6 500 nabídek ubytování.

4. Booking zaměstnává na 17 000 lidí po celém světě

Vzhledem k obrovskému množství ubytovacích jednotek, které prostřednictvím Bookingu inzerují své služby, asi nebude žádným překvapením, že se jedná o poměrně význameného zaměstavatele v mnoha zemích. Napříč celým světem Booking.com momentálně zaměstnává na 17 000 stálých zaměstnanců, což rozhodně není malé číslo - a to nepočítáme zaměstnance jednotlivých hotelů!

hotel

5. Ocenění nejlepšího cestovního portálu

O mezinárodním úspěchu portálu Booking.cz nejen u zákazníků, ale také kritiků vypovídá množství prestižních cen, které má na kontě. Mezi nejvýznamnější patří například ocenění nejlepší webové stránky v kategorii cestování v rámci soutěže Webby Awards. Booking.com také získal řadu ocenění za své mobilní aplikace pro iOS a Android, které jsou velmi oblíbené mezi uživateli. Dále získal ocenění za inovativní řešení v oblasti online rezervací a za své přínosy v oblasti turistického ruchu. Booking.com se pravidelně umísťuje na předních příčkách různých žebříčků nejoblíbenějších cestovních portálů a získává si tak stále větší popularitu. Dá se tak očekávat, že na výsluní ještě nějakou tu chvíli zůstane!

6. Výhodný program Genius a další slevy

Ptáte se, čím si Booking.com vysloužil takovou popularitu? Odpověď je nasnadě - pokud pomineme neskutečně širokou nabídku, velkým lákadlem jsou pro zákazníky Booking slevy. Kromě speciálních slevových kódů a krátkodobých akcí můžete využít také věrnostního programu Genius, v rámci kterého získáte jak výraznou slevu na samotné ubytování, tak spoustu bonusů v podobě snídaně zdarma, bezplatného upgradu pokoje či asistence na telefonu. Detaily programu Genius jsme pro vás popsali v článku Tipy a triky na Booking.

virtuální realita

7. Booking umožňuje virtuální cestování

Rádi byste vyrazili na cesty, ale nemáte čas či finance? Či se chcete inspirovat při plánování itineráře před dovolenou? V tom případě vás možná potěší zjištění, že Booking.com nabízí virtuální prohlídky mnoha turistických atrakcí po celém světě. Uživatelé mohou procházet 360stupňovými panoramatickými fotografiemi míst, jako jsou Vatikánské muzeum, muzeum Louvre, palác Versailles, nebo třeba známá Tokijská věž.

Virtuální cestování je užitečné pro ty, kteří nechtějí nebo nemohou cestovat kvůli omezením, ale chtějí si přesto prohlédnout světové památky a turistická místa. Tato služba je bezplatná a je k dispozici na webové stránce Booking.com.

8. Booking je dostupný v 44 jazycích

Vzhledem k tomu, že je Booking.com dnes již skutečně mezinárodní portál, nikoho jistě nepřekvapí zjištění, že je k dispozici v mnoha jazykových mutacích. Portál je momentálně dostupný v 44 různých jazycích, včetně češtiny, francouzštiny, španělštiny, italštiny, němčiny, portugalštiny, ruštiny, čínštiny či japonštiny. Zajímavé je, že Booking.com podporuje nejen běžné, ale také některé méně používané jazyky, jako například islandštinu, finštinu či katalánštinu.

Díky této široké nabídce jazyků mohou uživatelé z celého světa snadno vyhledávat a rezervovat ubytování a další cestovní služby, aniž by museli mít základní znalosti angličtiny. Každý uživatel může přepnout jazykovou verzi portálu dle svého výběru a výběr jazyka lze snadno změnit v nastavení účtu. 

9. Většinu rezervací lze zdarma zrušit

Pokud plánujete dovolenou dlouho dopředu, snadno se může stát, že vám vaše plány něco nečekaně překazí. V případě, že si své ubytování zarezervujete přes portál Booking.com, se náhlých změn plánů bát nemusíte. Většina inzerovaných ubytování nabízí možnost výběru ubytování s bezplatným stornem ještě několik dní před plánovaným příjezdem, či dokonce až den předem. Přestože ubytování s možností bezplatného storna může být o něco málo dražší, s ohledem na nedávnou pandemii Covid-19 se jedná o poměrně praktický benefit.

Paříž

10. Nejvyhledávanější destinací je Paříž

Přestože největší množství ubytovacích jednotek nabízí v rámci Bookingu Dubaj, prvenství mezi nejvyhledávanějšími destinacemi si bezkonkurenčně drží romantické město světel Paříž. V těsném závěsu za francouzskou metropolí se drží Londýn, Řím nebo Barcelona. Tato evropská města jsou turisty vyhledávané především pro svou historii, kulturu a architekturu. Mezi další populární evropské destinace patří také Amsterdam, Praha, Berlín nebo Vídeň. Chcete-li si pobyt v těchto destinacích skutečně užít plnými doušky, podívejte se na nejluxusnější hotely na Booking.com.

Pokud pomineme Evropu, oblíbenými cíli na Booking.com jsou města jako Bangkok, Tokio, Dubaj nebo New York. Ta lákají turisty zejména svými zajímavými památkami, kulinářskou nabídkou a nezapomenutelnými zážitky. Mezi další oblíbené destinace patří také plážové lokality, například Bali, Maldivy, Thajsko nebo Havaj. Vybere si zkrátka opravdu každý!

Často kladené dotazy

1. Kdy byl založen Booking.com a jaké byly jeho začátky?

Booking.com byl založen v roce 1996 v Amsterdamu jako malá startupová firma pod názvem Bookings.nl. Jeho zakladateli byli nizozemští podnikatelé Geert-Jan Bruinsma a Alec Behrens. Mezinárodní jméno získal v roce 2000, kdy byl přejmenován na Booking.com a stal se jednou z prvních online rezervačních platforem na světě.

2. Jaké služby nabízí Booking.com kromě ubytování?

Kromě ubytování můžete na Booking.com využít také rezervaci letenek, pronájmu auta, letištního taxi či poznávacích zájezdů. Nabízí také tvorbu itineráře, který vám poradí oblíbené i méně známé atrakce, památky a aktivity, které můžete na dovolené provozovat.

3. Kolik nabídek ubytování lze najít na Booking.com?

V současnosti lze na Booking.com vybírat z více než 28 milionů aktivních nabídek ubytování v 228 zemích celého světa. Jakýkoliv rekord v počtu nabídek drží Dubaj, kde můžete při rezervaci vybírat z rekordních 6 500 nabídek ubytování.



Alžbeta Komrsková

Alžbeta Komrsková

Žiju psaním o všem, co mě baví, ať už jde o cestování po evropských metropolích, přírodní kosmetiku, udržitelnou módu či zdravé stravování. Patřím mezi nadšené sportovce, a když zrovna nepíšu či nepřekládám, jsem nejspíš v posilovně, cvičím jógu nebo vyrážím za turistikou.


Podobné články:

cestování přes booking

Tipy a triky na Booking.com: Jak ušetřit na rezervaci?

Ubytovací portál Booking.com právem patří mezi nejpopulárnější nejen u nás, ale také ve světě, kde by marně hledal konkurenci. Přestože hlavním...

luxusní hotely booking

Zasněte se: Nejluxusnější hotely na Booking

Booking.com nepochybně patří mezi nejoblíbenější a také nejpoužívanější platformy pro rezervaci ubytování. Zatímco většina z nás jeho služeb...

stan pod stromy

Jste po dovolené stále unavení? Možná známe důvod. Tahle situace totiž postihuje více lidí

Co se vám vybaví, když se řekne dovolená? Pro většinu z nás to znamená zábavu, wellness, hýčkání nebo prostě jen odpočinek a dohánění spánku....

žena se sluchátky a v křesle

7 nejlepších sluchátek s potlačením hluku pro produktivitu

Boom na druhou: s rostoucím počtem lidí pracujících z domova se spustil dalším boom, tentokráte v požadované elektronice a technologiích. Mnozí...