5 způsobů jak zlepšit svou produktivitu na home office

home office

Práce z domu neboli home office se stala mnohem běžnějším standardem než kdykoliv dříve. Během minulého roku jsme si na něj zvykali, ať s potěšením, nebo s vlnou nevole a zoufalství. Zatímco některé firmy se plánují vrátit k běžnému způsobu práce ze sídla nebo pobočky podniku, mnohým se home office natolik zalíbil, že jej chtějí využívat alespoň jednou za čas.

Jenže pracovat doma není tak jednoduché, jak by si mnozí mohli myslet. Domov zkrátka nevnímáme jako prostředí k práci. Doma vás rozptylují i ​​ty nejmenší drobnosti - a snižují vaši produktivitu. O vnitřních rozptýleních a jak se jich zbavit jsme již psali, nyní se věnujme cíleně touze zvýšit produktivitu na home office, tedy doma tak, se jí zabývají na stránkách Lifehack.org.

Nástrahy home office

Velké množství práce, nedostatek soustředění, neustálé odbíhání od počítače, abyste doma cosi „pořešili“, to vždy vede ke ztrátě motivace, únavě a po delší době někdy až k vyhoření. Bohužel, mnozí zaměstnavatelé tyto "drobnosti" přehlížejí. Místo toho, aby své zaměstnance vzdělávali a poskytovali jim informace spojené právě s potížemi spojenými s prací z domu, jen zametou problém pod koberec a přidají další úkoly a termíny, neboť nabyli dojmu, že se zaměstnanec nudí a „roupy“ už neví, co by si vymyslel.

Předtím, než svět zasáhla pandemie nemoci covid-19, odborníci tvrdili, že práce z domova se stane zcela běžnou realitou pro více než 80% populace. Není se ani čemu divit. Online svět již dlouhodobě poskytuje široké možnosti, a tak se většina práce dá provádět odkudkoliv.

Výhodou home office je nejen možnost pracovat z pohodlí domova, aniž abyste museli kamkoliv dojíždět nebo docházet, ale také velká úspora času a peněz. Peníze šetříte dokonce nejen vy, ale i váš zaměstnavatel – ten uspoří náklady na provoz kanceláří.

A zatímco home office má velké výhody pro obě strany, nevýhody zůstávají většinou jen na straně zaměstnance. Absence osobního kontaktu nebo možnosti kdykoliv cokoliv konzultovat jen otočením se do strany ke svému kolegovi, to je jen špička ledovce problémů spojených s prací doma.

 Efektivita práce přitom ze všech problémů vykukuje nejostřeji. V tomto článku si proto ukážeme 5 ověřených způsobů ke zlepšení výkonnosti na home office, které může využít nejen zaměstnanec, ale také zaměstnavatel tím, že své zaměstnance proškolí.

práce z domova

1. Dostatek spánku

Dostatek spánku je alfou a omegou jakékoliv lidské efektivity, v čemkoliv. Měli byste si jej začít dopřávat již ode dneška. Existuje totiž pádný důvod, proč jím člověk tráví až třetinu života aneb osm hodin denně. Kvalitní odpočinek je "super-schopnost", kterou vlastní úplně každý z nás – tedy dokud jsme zdraví. A může ji kdykoliv využít.

Spánek je nezbytný pro správné fungování celého organismu. Vliv má zejména na mozek, který zbavuje nevhodných látek a pomáhá mu roztřídit a správně umístit všechny vzpomínky a informace, které den předtím získal. Rozhodně nepatří k přeceňovaným činnostem! Chcete-li skutečně dosáhnout lepších výsledků nejen při práci z domu, dopřejte si alespoň 7 - 8 hodin kvalitního odpočinku. Upřednostněte ho před televizí i mobilem nebo PC!

Samozřejmě, že není možné najednou tělu říct, že teď hned se jde spát a je to, zejména pokud jste jej celé roky učili, že spánek je až to poslední. Je potřeba si nastavit harmonogram, kterému se tělo brzy a rádo přizpůsobí. Zpočátku si k večernímu zklidnění pomáhejte bylinkami nebo sklenicí vína, a uvidíte, že během několika týdnů už si tělo o pravidelný spánek řekne samo, bez dlouhého usínání!

Stejně tak si nastavte ranní vstávání – vždy na podobný čas. Uvidíte, že brzy se po vyspání budete cítit svěže a plní energie. Vědci upozorňují i na vliv změny času na lidské tělo, kdy násilná změna ve spánkovém režimu směrem ke zkrácení spánku ‚(jarní posunutí času na „o hodinu více“) způsobuje více infarktů, než je průměr, naopak změna času směrem „o hodinu méně“ na podzim zajistí úbytek infarktů – ve srovnání s běžným průměrem.

Spánek je důležitou součástí nejen člověka, ale také zvířat či dokonce rostlin. Potřebuje ho každá živá buňka. Má množství účinků na naše tělo, a to nejen čistě zdravotních, ovšem i ve zlepšování výkonu v práci, byť ji děláme z domu.

Home office v kuchyni

2. Cvičení

Fyzické cvičení je jedním z nejlepších pomocníků pro naše tělo i mysl, celkově pro celotělní systémy. Většina z nás pojímá činnosti typu zvedání činek či běhání jako to, co vede k hubnutí nebo k budování svalů, které pak samy spálí více kalorií, a tak se dá díky většímu množství svalů v podstatě bez následků hřešit na dobrém jídle. Pravdou však je, že pohyb dokáže mnohem víc, než jen snížit číslo na váze.

Takzvaná aerobní cvičení, jako například rychlá chůze, turistika, plavání, cyklistika nebo běh, dokáží korigovat úzkost a depresi. Zvyšují totiž aktivitu v předním laloku, což je oblast mozku spojená s pozitivním myšlením a kognitivním zpracováváním informací, tvoří speciální hormon štěstí zvaný endorfin.

Pravidelný pohyb je tudíž nezbytným faktorem pro zvýšení schopnosti učit se nové věci a soustředit se, protože ovlivňuje procesy tzv. neuroplasticity, tedy učení a paměti. Studie dokonce potvrdily zvýšení produktivity na pracovišti a zvýšení celkového výkonu poté, co zaměstnanci začali s pravidelným pohybem. Nyní už tedy víte, že si díky němu můžete zlepšit jak profesní, tak i osobní život.

3. Správná strava

Thomas Edison předběhl svou dobu, když už v roce 1903 řekl: "Lékaři v budoucnu nebudou podávat žádné léky. Budou se zajímat o své pacienty, o jejich péče o tělo, o stravu a hlavně, o příčinu jejich problémů. "

Sice i dnes je to stále ještě hudbou budoucnosti, neb lékaři stále ještě léčí spíš následek než příčinu, obecně už ale lidé v podstatě chápu, že výživa je základem zdraví každého člověka. Správné a správně zpracované potraviny poskytují všechny minerální látky, enzymy a vitamíny, které organismus potřebuje.

Pracovní stůl s počítačem

Pravidelné konzumování kvalitních a zdravých jídel pomáhá udržovat i váš mozek v dobré míře aktivity. Správná strava umí dokonce chránit tělo před fyzickými následky stresu! Způsob stravování může významně změnit to, jaký výkon dokážeme v práci podat. Jídlo živí nejen naše tělo, ale také bakterie, které jsou v jeho nitru. Spolupráce mezi tělem a bakteriemi je klíčová.

Na jídlo byste proto neměli pohlížet jen jako na něco, co chutná a zlepší vám náladu. Jídlo je zdroj energie a výkonnosti, afektivního jednání. Je těžké přesvědčit své chuťové buňky, že zdravé potraviny chutnají lépe než sladké čokolády či slané snacky. Ale dá se to alespoň zkusit. Vaše tělo si dnes možná neřekne o nic jiného než o kávu a čokoládu, ale jakmile jej naučíte na zdravé jídlo, chutě na ovoce a zeleninu nebo na ovesné vločky se dostaví také.

4. Zlepšete způsob ​​plánování

Plánování je při práci z domu klíčové. Zapsáním termínu splnění však plánování nekončí – naopak začíná. Abyste se nedostávali do stresu z rozvržení práce, podívejme se na techniky plánování tak, jak jsou často používány profesionály.

Jednou z nich je technika s Pomodoro. Ta je založena na maximalizaci produktivity využitím časových bloků. Základem je rozdělení velkých projektů a časově náročných úkolů na 25minutové sekvence. Zdá se vám 25 minut na práci málo? Opak je pravdou! Vzhledem k tomu, že se během těchto 25 minut se musíte na práci soustředit na 100%, je úsek dlouhý až až. Nesmíte během něj totiž ani mrknout na novou notifikaci na telefonu.

Statistiky ukazuj, že ti, kdo využívají home office, jsou vyrušováni každé 3 minuty. Tento interval se dokonce snižuje v případě, že používáte doplňkovou elektroniku. V takovém případě jste vyrušováni každé 2 minuty a 11 sekund. Teď už jistě vidíte, že Pomodoro technika je průlomová a dokáže vám pomoci v mnoha směrech.

O nástrahách rozptýlení a jak se jich zbavit, si přečtěte náš další text. Dozvíte se tu mimo jiné, že rozptýlení nebere jen čas, ale také energii. Časté "přepínání" mezi úkoly významně vyčerpává zdroje mozku, což snižuje sebekontrolu a ve výsledku i pracovní výkon.

Práce z domu

5. Vytvořte si rozvrh

Jak často si plánujete kadeřníka, kosmetiku nebo výměnu oleje v autě? Možná se vám zdá, že jde o triviální otázky, ale všechny směřují k jednomu bodu: Plánování a z něj vzešlý rozvrh je dokonalý způsob, jak zajistit, abyste věci nejen dělali, ale i dokončili.

Práce z domu poskytuje vysoké pohodlí, harmonogram si můžete upravit podle sebe. Pracovat tentokrát nemusíte od 8 do 16, ale například od 10 do 18 nebo od 7 do 15. Vedle pracovních hodin je však důležité nastavit si i jistý určitý harmonogram, který jediný zajistí vaši produktivitu po celý den. Jinak totiž skončíte u počítače od 6 do 21 hodin, ale bohužel se stejným pracovním výsledkem.

Ano, přestávku si sice doma můžete dát kdykoliv, ale je třeba si přiznat, zda ji opravdu potřebujete, jestli se nejedná jen o odepsání na zprávy nebo bezcílné cestování po sociálních sítích. Péče o rodinu, setkávání s přáteli, čtení knihy nebo zhlédnutí dobrého filmu jsou stejně důležité – a tak jim díky harmonogramu práce vytvořte dost místa ve vašem volném čase. Při tomhle postupu vám ho totiž zbude poměrně dost!

Jak říká Benjamin Franklin: "Ti, kteří neplánují, plánují selhat." I proto se vyplatí vést si pravidelně diář a plánovat v něm.

Zaměstnavatelé by podle poznatků sociologů také měli plánovat setkávání zaměstnanců, kteří pracují z domu. Udržování běžného kontaktu s kolegy je též vysokou mírou podpory efektivity celého kolektivu. Ale o tom někdy jindy.

zdroj: Lifehack.org

Často kladené dotazy

Jaké jsou nevýhody práce z domu (home office) pro zaměstnance?

Nevýhody zůstávají většinou jen na straně zaměstnance. Absence osobního kontaktu nebo možnosti kdykoliv cokoliv konzultovat jen otočením se do strany ke svému kolegovi, to je jen špička ledovce problémů spojených s prací doma.

Co představuje základní předpoklad pro efektivitu práce z domu?

Dostatek spánku je alfou a omegou jakékoliv lidské efektivity, v čemkoliv. Kvalitní odpočinek je "super-schopnost", kterou vlastní úplně každý z nás – tedy dokud jsme zdraví.

Jak si mohu zlepšit své návyky ve spánku, abych byl při práci z domova efektivnější?

Je potřeba si nastavit harmonogram, kterému se tělo brzy a rádo přizpůsobí. Zpočátku si k večernímu zklidnění pomáhejte bylinkami nebo sklenicí vína, a uvidíte, že během několika týdnů už si tělo o pravidelný spánek řekne samo, bez dlouhého usínání! Nastavte si také ranní vstávání – vždy na podobný čas.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

allegro

Jak nakupovat na Allegro.cz: Zkušenosti a rady

Láká vás nabídka populárního internetového obchodu Allegro.cz, ale s nákupem stále váháte? Nebo jste na Allegro.cz již nakoupili, ale máte pocit,...

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...