Domácnost vám nedovolí se nudit ani v karanténě!

Nuda nehrozí

Domácnost, to je nekonečný proces. A přestože jsme péči o nicelkem zvládali i během toho, co jsme chodili do práce či podnikali, tak teďzjišťujeme, že i při celodenním volnu (tedy celostátní karanténě) máme codělat, abychom péčí o ni „nezabili“ celý den. Teď je totiž skvělá příležitostdohnat všechny resty, pustit se do dlouho odkládaného třídění nebo se konečněnaučit (nejen) péct chléb a rohlíky. Co si domácnost žádá pravidelně a čím jímůžete prospět v nadstandardním režimu?

Pravidelný úklid vezměte teď hloubkověji

Hloubková může být nejen kontrola v práci, ale třeba i úkliddomácnosti. Pravidelně se věnujeme tomu základnímu, bez čeho by se náš byt čidům brzy ponořil do nánosů prachu, písku, hlíny a mastné špíny. Běžný uklízecíplán v běžném režimu vypadá asi následovně:

uklid domácnosti

Pondělí

V pondělí se využívá úklidu po víkendu, takže jepotřeba jen naplnit myčku, zamést vstupní verandu či chodbičku, posbíratusušené prádlo a uklidit jej, pravověrnější jej i vyžehlí. Koupelna a tolaetavyžadují téměř denní zametení podlahy a otření keramiky. Pravidelně téžuklízíme vytahané věci, i když třeba více druhů oblečení teď moc nepotřebujeme.

Úterý

V úterý už bývá čas na zametení podlahy v kuchyni nebo špajzu a její vytření, nevynecháme naplnění myčky nebo ruční mytí nádobí, můžeme pokračovat v boji s vypraným a usušeným prádlem. Opět uklidíme vytahané věci.

Středa

Ve středu je čas na pořádné vysátí všech podlah v bytě zapředpokladu, že jste vysávali v sobotu. Pokračuje boj s dalším prádlem,které jste dali vyprat ve středu. Když chodíte na procházky, bylo by fajn umýtboty a postarat se o ně i impregnací. Opět uklízíte vytahané věci. Kde serychleji usazuje prach, můžete přikročit k jeho pravidelnému setření.

Čtvrtek

Čtvrtek už vybízí k prvnímu praní, zejména když mátemenší děti. Zkontrolujte také koše na odpadky. Znovu je fajn se vytočit ikoupelně a na toaletě, nezapomínáme ani na pravidelný úklid vytahaných věcí,což bude ve dnech karantény s dětmi převážně hromada hraček. V kuchynise může opět vytírat, přece jen je to místo, kde se podlaha ušpiní nejvíce.

Pátek

V pátek můžete v podstatě jen porovnat vytahanévěci, psychicky se připravit na sobotní úklid.

praní prádla

Sobota

Sobota tradičně bývá uklízecím dnem, a tak se většinou vševysaje, pak se stírá prach v celém bytě, každý druhý víkend se převléknoupostele, vyperou se i deky. Je potřeba důkladně umýt koupelnu i toaletu, setřítvšechny podlahy a uklidit i před bytem nebo domem, resp. u vstupních dveří.

Neděle

V neděli může na řadu přijít praní, vhodné je alespoňjednou týdně otřít vypínače a kliky od dveří. Je to zdánlivě maličkost, ale právězde se drží spousta bakterií v domácnosti. Samozřejmě je nutné opět se poprat s myčkoua s vytahanými věcmi, ale to je denní koloběh, ten snad ani netřebadodávat.

TIP: Možná zjistíte, že snadným pomocníkem pro schování rozházených věci budou dřevěné bedýnky, které jsou levným a moderním úložným prostorem.

Karanténa nabízí prostor pro měsíční nebo i sezonní úklid, na velké zásahy

Teď máme tu výhodu, že si úklid můžeme zpomalit a udělat jejopravdu hloubkově, včetně třeba odstavení skříní nebo reorganizace prostoru (kdyžjsou doma i větší děti nebo partner). Anebo rovnou vymalovat.

Takže všechno vyklidíme, odstavíme, probereme staré věci avytřídíme zbytečnosti. Můžeme je i prodat na online aukčních portálech nebo jenna online bazaru. Nejlépe je naplánovat si tyhle velké práce místnost pomístnosti, den po dni. A samozřejmě se na ně patřičně vybavit.

malířský váleček

Na velké věci se připravte předem

Než se do velkých plánů pustíte, vždy se řádně vybavte. Nicnedokáže naštvat víc, než chybějící drobnost uprostřed velkého úklidu čimalování.

A nezapomeňte ani na rozplánování vaření! Hladový pomocníkvám totiž k ničemu nebude! Můžete se třeba vydat cestou Sous Vide, což jedlouhodobé a snadné vaření, vy jen připravíte suroviny a koření, Sous Vide se postará ovše ostatní. Stejně dobře můžete využít domácí pekárnu,která vám vyrobí pečivo jen z nasypaných surovin. Ale to není vše. líbitby se vám v tomto případě mohl i automatický multifunkční hrnec, rýžovarči například polévkovar.

Procházka (spoň okolo domu nebo po zahradě) jednou denně také není k zahození…

Uklizeno, vymalováno, přeorganizováno? Je čas pustit se do odkládaných činností!

Jestliže jste v domácnosti už vycídili každý kout,vymalovali nebo přeorganizovali všechno, co jste v poslední době změnitchtěli (což jistě nebude dříve než po několika týdnech nepřetržité činnosti),je na čase se pustit do věcí, které někdy dělat chtěli, ale odkládali jste jena později, třeba až na rodičovskou dovolenou, na dobu, až děti odrostou nebotřeba i na důchod. 

pečení chleba

A jestli nic takového nemáte, hledejte inspiraci ne webechtřeba s ruční výrobou, s malováním, s focením, s vařením apečením, zkrátka s čímkoliv, co vás baví, bavilo nebo by bavit mohlo. Nuditse v domácnosti během karantény je totiž opravdu v podstatě nemožné.

Vaření a pečení

Jistě je spousta receptů, které vás dlouhodobě lákaly, alenikdy jste neměli čas je vyzkoušet. Právě teď je na to vhodná doba. A když jenapoprvé pokazíte, nic se nedělej. Budete totiž mít vždycky dost čase narepete. A navíc si založíte na novou činnost – po vaření se musí i uklidit.

Knihy, filmy, seriály, fotky

Aktivní odpočinek v podobě vaření, úklidu je sice fajn, ale trocha lenošení u televize nebo s knihou v ruce, to se také počítá. Jistě jste si mnohokráte říkali, že si chcete něco přečíst, ale času je na čtení zoufale málo. Teď ho máte dost, tak ho prstě využijte! Mrkněte do filmotéky, kupte elektronické či papírové knihy, audioknihy, nechte vyvolat a vytisknout fotky.

hrající si dítě

Hudební nástroj?

Co třeba začít se učit hrát na hudební nástroj? Návody najdete na YouTube, takže docházet přímo k učiteli nutné není. Nebo si zaplaťte online kurzy přes Skype či jinou aplikaci s videohovory. Nebo jste chtěli začít učit své děti.

Cvičení milované i proklínané

Výmluvyo cvičení se nám v korona krizi docela změnily a posunuly. Ale teď užv pro ty, co zůstali doma, snad ani žádné neexistují. Několikrát v týdnusi prostě můžete vyhradit čas na pořádné protažení těla a třeba i na tréninksprávného držení těla.

Často kladené dotazy

Jaký je běžný uklízecí plán v běžném režimu?

V běžném režimu může uklízecí plán vypadat následovně: Pondělí - úklid po víkendu, úterý - zametení podlahy v kuchyni nebo špajzu, středa - vysátí všech podlah v bytě, čtvrtek - první praní, pátek - psychická příprava na sobotní úklid, sobota - tradiční uklízecí den s důkladným úklidem všech místností, neděle - praní a otření vypínačů a klik od dveří.

Jak mohu využít karanténu pro hloubkový úklid v domácnosti?

Během karantény máte možnost se věnovat měsíčním nebo sezonním úklidům, například odstavení skříní, reorganizace prostoru, vymalování, nebo třídění starých věcí a vytřídění zbytečností. Plánujte si tyto práce místnost po místnosti a den po dni.

Na co bych neměl zapomínat při plánování velkých úklidových akcí?

Před začátkem velkých úklidových akcí se řádně vybavte všemi potřebnými materiály a nástroji, abyste neměli problémy s chybějícími drobnostmi během úklidu. Navíc nezapomínejte na rozplánování vaření, aby vám během práce nebyl hlavním pomocníkem hlad.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...