Znáte pravidla správné péče o pleť po letní sezóně?

Péče o pleť po letní sezóně

Zatímco se většina z nás těší na léto, teplo, lenošení nebo akční dovolenou u moře, bazénu, nebo na horách, naše pleť zažívá během letního období perné chvíle. Vysoká intenzita slunečního záření společně s působením chlorované bazénové vody, mořské vody a vyšší produkce potu představují pro pleť a vůbec pokožku celého těla rizikový faktor.

Nevěnujeme-li pleti intenzivní péči, následky se projeví téměř okamžitě v podobě podráždění, pupínků, barevných nerovností nebo vysušených partií se sklonem k rychlejší tvorbě vrásek.

Jak tedy připravit pleť po létě na podzimní plískanice a
teplotní výkyvy?

Čištění a peeling

Začneme s očistou. Když je venku vedro, potíme více než kdykoliv jindy v roce. Pleť je v létě zanášena směsicí make-pu s potem, vysráženou solí z mořské vody, kožním mazem a podobně. Abychom nejen ulevili pokožce od těchto nečistot, ale také si udrželi zářivé opálení, je třeba používat při čištění pleti vhodné peelingy.

Čistič pleti

Obchody nabízejí nepřeberné množství peelingových přípravků, nebo si klidně můžeme nějaký připravit i z domácích surovin. Pokud nemáme pokožku silně narušenou třeba spálením, můžeme si peeling dopřát i 2x týdně. Místo peelingů můžete použít i jemné kartáčky na obličej, ať manuální nebo elektrické.

Peelingy pleť nejen zbaví ucpaných pórů, ale také ji projasní, zjemní, připraví na aplikaci krémů nebo masek a napomůžou vstřebávání cenných látek z pleťových krémů. Existují i chemické peelingy. Pokud však nejste jejich zkušená uživatelka, raději jejich použití konzultujte napřed s kosmetičkou, nebo lékařem ať nedopadnete jak Samantha se Sexu ve městě…..

Barevná nejednotnost
a pigmentové skvrny

Mnoho žen trpí v létě tvorbou barevných map a/nebo
pigmentových skvrn. (trpí jimi i muži, ale těm to tolik nevadí J
). Pigmentové skvrny vznikají působením UV záření na buňky pokožky a následnou
zvýšenou tvorbou kožního barviva (melaninu). Existují i jiné příčiny vzniku
pigmentových skvrn nezávislé na slunci – o těch však někdy jindy…

přírodní mýdlo

Ideální je, aby pigmentové skvrny vůbec nevznikly. Je tedy třeba pokožku chránit celoročně krémem s vysokým UV filtrem. Pokud je však již máte, existuje několik cest, jak napáchané škody vrátit zpět. Na trhu jsou k dostání např. depigmentační krémy, které pigmentační skvrny vybělí a barevné nerovnosti srovnají.

Depigmentační skvrny lze řešit také již výše zmíněným chemickým peelingem, léky nebo laserovým ošetřením. S rozhodnutím, jak se pigmentačních skvrn zbavit, by Vám měl pomoci kožní lékař (dermatolog).

Hydratovat,
hydratovat. A hlavně nezapomeňte hydratovat…..

To je letní zaklínadlo. A netýká se samozřejmě jen používání
hydratačních krémů. Hydratace začíná zevnitř, takže základem je pravidelné
doplňování vhodných tekutin v dostatečném množství.  Společně s pitným režimem je základem používání
kvalitních hydratačních krémů. Krémy pro letní období jsou zpravidla velmi
lehké konzistence, v podobě gel-krému, fluidu případně jen gelu.

Pokladem pro dehydratovanou a letním žárem namáhanou pokožku jsou přípravky s obsahem v Kyseliny hyaluronové, které rychle vrátí pokožce ztracenou vláhu a vyhlazují vrásky.

Jako velmi vhodný doplněk v péči o pokožku můžeme v těch největších vedrech pleť jemně postříkat speciální pleťovou vodou nebo jen minerálkou. Make-up tato osvěžující sprška neohrozí, naopak dodá pokožce minerály ztracené pocením.

růžový krém

S nadcházejícím podzimem bychom pak neměli polevovat
v hydrataci, je však vhodnější používat hydratační krémy trochu hutnější
konzistence.

Pleťové masky

Alespoň jednou týdně si naše pleť znavená letním žárem zaslouží skutečně nálož hydratace v podobě hydratační masky. Pleťovou masku aplikujte vždy na dobře vyčištěnou pleť. Díky blahodárnému působení aktivních látek stimulujících buněčnou regeneraci vaše pleť bude jemná, pružná a zářící. Vaše opálení tak daleko líp vynikne a pleť bude v kondici.

Vyzkoušejte třeba současný hit – korejské plátýnkové masky, které jsou již napuštěné speciálním hydrogelem. Stačí rozprostřít na pleť a nechat působit. Po aplikaci bude Vaše pleť jako znovuzrozená.

 Pokožka celého těla také přes léto trpěla.

Péčí o pleť to nekončí, i pokožka celého těla touží po
komfortu a stejné kroky použijte i na celé tělo. Začněte opět peelingem,
určeným na tělo (s hrubším abrazivními částečkami) a následně ošetřete pokožku
hydratačním tělovým mlékem nebo tělovým krémem či máslem, pokud Vaší pokožce
lépe vyhovují. Hýčkat se můžete také olejovou koupelí nebo lázní
s přidáním plnotučného mléka.

Garnier krém na ruce

Nevynechejte ani pokožku rukou a nohou a dopřejte jí vyživující zábal. Nejjednodušší a zároveň nejefektivnější péče je nanesení silnější vrstvy obyčejného mastného krému a zabalení do tenkých rukavic a ponožek na noc. Pokožka se Vám odmění hladkou a jemnou pokožkou.

Často kladené dotazy

Jak připravit pleť po létě na podzimní období a teplotní výkyvy?

Začněte s očistou pleti pomocí čištění a peelingu, které odstraní nečistoty a zjemní pleť. Dále se zaměřte na řešení barevné nejednotnosti a pigmentových skvrn, například pomocí depigmentačních krémů nebo chemického peelingu. Důležitá je také hydratace pleti jak zevnitř prostřednictvím pitného režimu, tak z vnějšku pomocí hydratačních krémů a gelů. Nakonec si dopřejte pravidelné pleťové masky pro dodatečnou hydrataci a regeneraci.

Jak často bychom měli provádět peeling pleti v letních měsících?

V létě, když je venku vedro a pleť je více zanášena nečistotami, je vhodné provádět peeling pleti až dvakrát týdně, pokud nemáte silně narušenou pokožku například spálením. Peeling můžete provádět pomocí obchodních přípravků nebo i domácích směsí, případně využít i jemné kartáčky na obličej.

Co je důležité při volbě hydratačních krémů pro letní období?

Pro letní období je vhodné volit hydratační krémy s lehkou konzistencí, ideálně v podobě gel-krému, fluidu nebo gelu. Výhodné jsou také přípravky obsahující kyselinu hyaluronovou, která rychle vrátí pokožce ztracenou vláhu a vyhlazuje vrásky. Na podzim je potom dobré přejít na hutnější krémy, které lépe vyhovují chladnějším teplotám a větší potřebě hydratace pokožky.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...