Tón v tónu aneb trendy v módě pro podzim a zimu 2021/2022

móda podzim zima

Jak to vypadá s trendy pro podzim a zimu tohoto a následujícího roku? Na co se připravit, co v šatníku nechat, co do něj doplnit? A jak to bude s módou pro pány nebo s doplňky vašeho šatníku? Které barvy ovládnou podzim a zimu 2021 a 2022? Na to se podíváme v našem článku.

Rovnou si prozraďme, že i letos se návrháři inspirovali v minulých dekádách, takže pokud jste vyznavači extra slow fashion a máte v šatníku svém nebo svých rodičů ještě kousky z osmdesátých a devadesátých let, máte vyhráno. I tehdy se totiž nosily objemné střihy a následující barvy, které jsou trendem pro letošní podzim a zimu.

Trendy v barvách pro podzim a zimu 2021/2022

Pro letošní podzim a zimu přišly na řadu krásné tóny, které podzimní a zimní náladu dokonale dokreslí, přitom však nejsou nijak smutné a ani chladné. Naopak. V čele jsou tóny nezávislé, noblesní, vyjadřující hojnost a také tóny ušlechtilé – posuďte sami:

Žena v podzimní přírodě
  • nezávislá Bordeaux Red
  • noblesní Deep Green
  • Warm Gold vyjadřující hojnost
  • ušlechtilá Ivory White.

Toto jsou tóny, které umožní každé ženě vyniknout díky jejím osobním odstínům, co dokonale vystihnou podzimní a zimní náladu. Každý člověk je jiný, ale podzimní i zimní tóny si v sobě nosíme neustále, ať již pro denní nebo nevšední příležitosti. Nejvíce trendy budou tehdy, když je návrháři zakomponují jako tón v tónu, do výsledných velmi barevných, ale vkusně podzimně a zimně laděných modelů, dokonce i pro muže. Skvělou zprávou pro lidi konzervativnější je fakt, že velmi „in“ budou jednobarevné outfity pojaté právě jako tón v tónu, přičemž tóny se budou vzájemně doplňovat. Jako tón v tónu jsou trendy předpovězeny českou sklářskou společností preciosa-ornela.com.

Barvy pro podzim a zimu 2021/2022 skvěle doplňují perle a perličky

Asi nikoho nepřekvapí, že pokud jsou v trendech pro podzim a zimu 2021 a 2022 připraveny tak kouzelné tóny jako nezávislá Bordeaux Red, noblesní Deep Green, Warm Gold vyjadřující hojnost a ušlechtilá Ivory White, budou v trendech tohoto období zahrnuty i perličkové doplňky, též samozřejmě jako „tón v tónu“.

Zůstaňme ještě u barev

Co se barev týká, rozhodně si v tomto období vybere úplně každý. K nejchladnějším odstínům bude patřit hluboký a intenzivní odstín: Fired Brick, což je velmi výrazný odstín červené barvy právě v chladném provedení. Ale červená se v trendech objevuje i v přívětivějším provedení, a to jako Mandarin Red, jasný, vitamínový a brilantní odstín, ve kterém se sice neschováte, ale zapadnout, to je to poslední, co lidé sledující trendy chtějí, no ne? K přehlídce čerevných tónů přidejme ještě Exuberance, často nazývaný jako brilantní dotek, který rozjasní i ty nejtmavší dny.

Od červené se můžeme postupně přesunout k odstínům hnědé, kde vévodí odstín hnědé barvy Toffee, což je teplá a obklopující barva. Tu samozřejmě nejčastěji potkáme v koženém zboží, ale také u sukní, kalhot a svetrů, zkrátka bude oblékat oděvy a doplňky připomínající nám všem podzimní odstíny přírody.

Letos na podzim a během zimy bychom měli nosit také mandlový olej, což je barva typická pro přírodní materiály, která připomíná mandle, jde o perfektní alternativu ke klasické bílé, a přitom to není nudná krémová. Silnou konkurentkou je jí barva pudrová, ale už samozřejmě ne jako náhrada bílé, ovšem jako tón doplňující podzimní vybarvenost oblečení ve stylech „tón v tónu“.

Ta bude doplněna dalšími prvky palety neutrálních barev, a to odstíny béžové, zejména Sheepskin a Peach Nougat, které se hodí v podstatě ke všemu a jejichž použitím rozhodně nic nezkazíte. Jestliže si však víc myslíte na růžovou, nevadí. Letos je totiž v trendech i hyper-ženská růžová Rose Tan. Zejména v kombinaci s Mandarin Red, bude barevný efekt rafinovaný a elegantní, velmi výrazný, ale o to účinnější.

Pojďme ale i ke tmavším barvám. Fialové odstíny bude reprezentovat Magenta Purple, coby velmi zvláštní barva, kterou na paletě najdeme na půli cesty mezi vínovou a fialovou. Na druhé straně barevného spektra se pak můžete těšit i na zelené odstíny. Podzim a zima 2021-2022 totiž zahrnují rovnou tři druhy zelené, kterými jsou ultramarínová zelená, což je barva studená a jasná, hrušková zelená jako živá kyselá zelená plná energie, k tomu ještě vojenská oliva, což je odstín tmavší a klidnější, kterého se ženy rozhodně nemusejí bát.

Růžový casual outfit

Už jste slyšeli o barvě celer? Je to velmi jemná pastelová žlutá, která se pro tmavší pleť po letním opálení skvěle hodí. Módní guru ale upozorňují, že se rozhodně nehodí pro ty, kteří mají teplou podtónovou pleť. Těmto lidem naopal skvěle sedne jeden z trendy modrých odstínů, a tím je Powder Blue, prašná a jemná světle modrá varianta. Už teď víme, že bude velmi efektivní v celkovém vzhledu s denimem, a to i se špinavým denimem, který se dere do světa pánské módy.

Zůstaňme ještě u modré. Vedle barvy roku Pantone, tedy Classic Blue, budou pro podzim a zimu 2021/2022 nejvíce trendy trendy Dress Blues, což je velmi tmavý a elegantní námořnický tón a k nim ještě Strong Blue, takzvaně elektrická a jiskřivá, kterou budete v obchodech potkávat zejména na lesklých nebo reflexních materiálech, které zůstávají trendy i pro následující sezonu.

Ještě jsme nenavštívili svět šedé barvy. Tady budou vládnout dva odstíny, a to: Asphalt, tedy klasická tmavě šedá, často jako typicky mužská, ale rozhodně se jí nemusejí bát ani ženy, zejména u kalhotových kostýmů, kabátů a bund. Vedle ní pak ještě Sleet, velmi světle šedá, inklinující až k tónům ledu.

Dámám se doporučují stylové kalhotové kostýmy

Hitem sezony podzim a zima 2021/2022 pro dámy budou stylové kalhotové kostýmy. Je jasné, že návrháři doufají v ukončení všech karantén, lockdownů a dalších nepříjemných opatření souvisejících s pandemií covid-19, doufají v návrat do kanceláří, restaurací, divadel, galerií i nákupních center a dalších společenských míst, kam se ženy budou často vypravovat velmi elegantně oděny, v této sezoně ve stylových kalhotových kostýmech.

Mezi světlejšími modely budou k mání kostýmy v pastelové paletě: modré, fialové, citronové, béžové, stříbrné tóny. Pro velkolepější události a večerní akce byste měli sáhnout po následujících barvách: červená, růžová, fialová, zelená, luxusní čokoláda. Naopak obchodní a kancelářské, tedy denně nošené kostýmky, by v této sezoně měly ušity ze zdrženlivé palety odstínů: černé, bílé, šedé, tmavě modré a zelené barvy kvalitních látek odpovídajících současně nejmodernějšímu slow fashion.

Nezapomeňme ale ani na vzory! Jednobarevné, resp. bez vzorku, se kalhotové kostýmy moc nosit nebudou, naopak se vrhněte do nákupu těch, které mají pruhy nebo dokonce jsou kárované. Ovšem až se bude zima 2022 blížit ke konci, sáhněte i po vzorech s kytkami a rostlinnými vzory, o kterých se již nyní ví, že budou hlavním trendem v dámském oblečení na sezonu jaro – léto 2022. Ty dodají vašemu vzhledu lehkost a sofistikovanost.

Ještě jsou tu samozřejmě i střihy, co dělá dámské kalhotové kostýmky tolik rafinovanými. Pokud usilujete o atraktivní a romantický módní vzhled, zaměřte svou pozornost zejména na kalhotové kostýmy s hlubokými výstřihy do V a s anglickým límcem. Pod takovým kostýmem lze nosit jak halenky, tak i topy. Obě možnosti vám dodají možnost večerního vzhledu, což je zejména v některých oborech opravdu žádané.

Károvaný kostýmek

Ještě pozor na kalhoty od kostýmku. V této sezoně budou nejvíce in ty originální v pyžamovém stylu, který vypadá neobvykle a atraktivně. Zaujme, ale samozřejmě jen při správné kombinaci jak s ponožkami, tak s obuví – ale to už je trochu jiné téma na jiné povídání. Správně jsou tento rok i 7/8 kalhoty, rovné a rozšířené. O co budou kratší kalhoty, o to delší byste měli volit sako vašeho kostýmku. Velmi trendy budou zkrácené rukávy, ale nikoliv do kanceláře, jen jako oblek volnočasový, večerní.

Výrazným prvkem business kostýmu bude rovný střih, lakonická silueta, ovšem i konzistentní linie, které dodají módnímu vzhledu vaší kanceláře i nádech přísnosti a elegance, což s sebou nese samé pozitivní vlivy. Business modely byste ale neměly brát do večerní společnosti. Pracovní kostýmek ani nebude příliš vzorovaný a převládat u něj budou barvy šedé, modré, zelené, hnědé a černé, které jsou pro tento styl nejvíce harmonické.

Pro večerní a velmi elegantní modely zvolte luxusní materiály. Které? Jedná se samozřejmě o současně velmi žádané a špičkové metalizované látky, žakár, samet, hedvábí, satén. A neobejdete se bez flitrů, které jsou na večerní kostýmy vhodné i v sezoně 2021 a 2022.

Pánové se poohlédnou po dlouhém triku a špinavém denimu, nezapomenou na rolák pod košili

Pánové mají trendy pro podzim a zimu 2021/2022 nastaveny také poměrně jasně. Ale od těch dámských se odlišují až diametrálně. Hlavním nákupním artiklem v oblasti oděvů budou dlouhé triko a špinavý denim, velmi trendy je rolák pod košilí. Letos budou povoleny i kožichy – více než kdy jindy. V kombinaci se základním oblečením, jako například s klasickým nebo s teplákovým zbožím, totiž kožichy nevypadají tak honosně, a proto se mohou znovu hodit k běžnému podzimnímu a zimnímu nošení.

Černý pánský rolák

U pánů je ležérní domácí styl malinko opožděn za dámami. Zatímco ženy byly odvážnější a začaly domácí (respektive domácky vypadající) oděvy nosit i ven poměrně brzy po začátku pandemie, u pánů přichází tento trend více na řadu až v sezoně podzim a zima 2021/2022. Kabáty budou letos trendy ve stylu županu. Uvidíme, jak si s tím pánové poradí.

Protože to loni ani letos s lyžováním nevypadá příliš nadějně, rozhodli se módní návrháři přinést alespoň lyžařskou výbavu do každodenních outfitů. Například pytlovité prošívané kalhoty, které vypadají skvěle nejen na lyžích, ale zejména pak ve městě v kombinaci s košilemi, roláky a kabáty.

Kdo rád těsnější oblečení, může sáhnout po termoprádle. To už není určeno čistě jen jako základní vrstva pod svrchní kalhoty, ale stává se samostatným prvkem šatníku. K nim přidejte rolák, vestu a parku – a jste žhavě trendy právě pro nadcházející sezonu.

Jak je to se zmiňovaným rolákem pod košili? Dříve se nosil zejména pod sakem, budou, ale v nadcházející sezoně budete in, když si rolák navléknete ještě pod košili, nejlépe hedvábnou. Rolák by měl být jednobarevný s výraznou barvou podzimu, košile by měla být zbarvena jednak kontrastně k roláku, jednak by měla být i výrazně potištěna vzory. Jedině tak totiž docílíte zajímavého efektu. Zda košili zcela zapnete nebo ponecháte odepnuté knoflíky a kolik, to už je zcela na vás.

Pokračuje trend upozadňování mužnosti, který nastolil Gucci v roce 2020. Jak na to? Stačí volit dlouhá trika, která zjemní ostré rysy mužské postavy. Jestli jste však zastáncem spíše opačného trendu, vsaďte na špinavé džíny. Samozřejmě ne skutečně špinavé, ale vyrobené ve stylu nepraných džín. Ty mají vypadat jako džíp na molu, jako by se valil v prachu, písku a špíně. A když si džíny pár týdnů nevyperete? Je to ekologické!

Pánská bunda černá

Jaké kabelky a doplňky koupit, aby byly trendy i pro rok 2022?

Poslední roky byla sice v kurzu lakovaná psaníčka, ale přichází změna. Změna velkorysosti, protože nové trendy dovolí vybrat si mezi kabelkami různých velikostí i designů. Nicméně i letos budou velmi důležitými tzv. mikrokabelky, do kterých se nevejde nic víc než mobil.

Co se vzorů týká, bude letos a příští rok nejvíce trendy zvířecí potisk a kovový lesk, k tomu pastelové odstíny v podzimních a zimních barvách, které jsme zmínili výše. Zatímco důležité mikrobaleky budou silným trendem, přece jen budou převálcovány hlavním heslem nadcházející sezony: čím větší, tím lepší. Taková kabelka, do které se vám vejde opravdu všechno, nyní vládne módnímu světu.

V trendech nezaostávají ani udržitelné materiály a ekologické styly. Ty jsou využity třeba na šňůrky a spony, které dělají z celého kousku lepší výrobek. Kdo se zhlédl v minulosti v plochých kufřících a taškách na dokumenty, bude v této sezoně opravdu spokojen, protože oba prvky se do ulic vracejí. Jsou dokonalým doplňkem k pracovnímu oblečení, samozřejmě i v business stylu.

Přírodní barvy? Hlavně u tkaných kabelek byste na ně měli klást důraz. Textura a vzor hrají v letošní a i v nadcházející módě velkou roli. Pokud sáhnete u tohoto provedení po neonu, také neuděláte chybu.

Kabelka Guess

Nikdy nezapomínejte, že dobrou a trendy kabelku tvoří hlavně kvalitní zpracování, pevné švy, odolný matriál a případně pevný zip. Čím více ekologických prvků, tím lépe. Vždy si hlídejte i kvalitu podšívky a její upevnění ke kabelce. Při nákupu počítejte s tím, že kabelky z ekokůže mají obecně kratší životnost a rychleji se opotřebovávají.

Kabelka definuje, jak se díváte na módu vy. Podle kabelky se trendy žena pozná mnohem více než podle outfitu. Kabelka se totiž musí vybírat mnohem pečlivěji a uváženěji. Nosí se denně a minimálně jednu sezonu, což o oblečení rozhodně říct nelze (po stránce denního nošení).

Často kladené dotazy

Jaké trendy v barvách můžeme očekávat během podzimu a zimy 2021/2022?

Pro podzim a zimu 2021/2022 nás čeká široká paleta krásných tónů, které dokreslují podzimní a zimní náladu. V čele jsou tóny nezávislé, noblesní, vyjadřující hojnost a také tóny ušlechtilé, jako nezávislá Bordeaux Red, noblesní Deep Green, Warm Gold a ušlechtilá Ivory White. Tyto tóny se nejlépe uplatní, pokud je návrháři zakomponují jako tón v tónu.

Jaké barvy ovládnou pánskou módu pro podzim a zimu 2021/2022?

Pánská móda pro podzim a zimu 2021/2022 bude také laděna v barevných tónech podzimu a zimy. Pokud návrháři zakomponují tyto tóny jako tón v tónu, výsledné modely budou velmi barevné, ale vkusně podzimně a zimně laděné, dokonce i pro muže.

Jaké doplňky a perličky budou trendy na podzim a v zimě 2021/2022?

Pro období podzim a zima 2021 a 2022 budou v trendech perličkové doplňky, zahrnuté samozřejmě jako "tón v tónu" v souladu s trendy barevných palet. To zahrnuje například perle a perličky laděné do tónů jako nezávislá Bordeaux Red, noblesní Deep Green, Warm Gold a ušlechtilá Ivory White.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...