Ořechy lidé jedí odnepaměti. Archeologové již ve vykopávkách neolitického období zdokumentovali jejich konzumaci. Bohužel z jídelníčku „moderního“ člověka trochu vymizely, protože si mnozí myslí, že se po nich tloustne. Jíst denně velké množství ořechů je samozřejmě nesmysl. Pokud však konzumaci těchto pochoutek omezíte na jedinou hrstičku, hubnutí a zdraví spíš pomůžete, protože ořechy (jakéhokoliv typu, když si je tedy nespleteme s hlízami) obsahují vedle tuků a bílkovin také vitaminy a minerály, dokáží díky nim harmonizovat metabolismus.
Ořechy se většinou schovávají pod tvrdou slupkou, přece jen jde o semínka, která jsou zabalena v ochranném obalu, podobně jako například pecka broskve skrývá své nitro. Běžně jsou na našem trhu k dostání domácí i cizokrajné druhy ořechů v loupané i neloupané formě. Vyhněte se oříškům smaženým a přesoleným. Dejte přednost syrovým nebo na sucho upraženým při teplotě do 175 stupňů. Jen pozor při skladování, ořechy se snadno kazí. Pro delší skladování je proto dejte do lednice nebo mrazáku.
Ořechy jsou vhodné jako doplněk mnoha pokrmů. Ideálně je však konzumujte bez nadměrné tepelné úpravy, třeba jako součást salátů. Pokud potřebujete rychlou svačinku nebo vás „honí mlsná“ při sledování televize, rozhodně dejte přednost mističce ořechů před solenými smaženými brambůrky.
Nejběžnější jsou vlašské ořechy, které obsahují omega-3 nenasycených tuky a velké množství antioxidantů pomáhajících chránit tělo před buněčným poškozením. Díky tomu preventivně působí proti vzniku srdečních onemocnění, rakoviny a předčasnému stárnutí. Pro tělo jsou vítaným zdrojem draslíku, hořčíku, selenu, zinku, vápníku, mědi a manganu. Říká se o nich, že zklidňují nervy a mají protizánětlivé účinky. Pomáhají regulovat krevní tlak a snižovat hladinu cholesterolu. Příznivě ovlivňují dráhy ledvin, plic, tlustého střeva. Díky vysokému obsahu vitamínu B je směle můžeme užívat na podporu růstu a kvality vlasů a nehtů. Podle některých zdrojů podporují i potenci.
Na venkovských zahradách i remízcích si můžeme na podzim nasbírat také lískové oříšky. Pozitivně působí na cholesterol a obsah cukru v krvi. Obsahují významné množství mědi, dále pak také manganu, železa, hořčíku, vitamínu E a vápníku. Svým složením podpůrně působí na kvalitu zraku, pomáhají ochránit tělo proti vzniku cukrovky druhého typu a stařecké demenci.
Mandle obsahují nejvíce vlákniny ze všech ořechů a tím prospívají našemu střevu. Kromě příjemné chuti potěší naše tělo i velkým množstvím antioxidantů, vitamínů E a dalších látek. Stejně jako vlašské ořechy snižují hladinu cholesterolu v krvi.
Kešu oříšky jsou jedlé nažky ledvinovníku západního. Obsahují velké množství železa, zinku a hořčíku. Pokud je budete konzumovat pravidelně, zlepšíte stav své pokožky, imunitu, paměť a zpomalíte stárnutí. Díky vysokému obsahu hořčíku dokonce zmírníte nebo zaženete anémii. Používají se na revmatické bolesti.
Pekanové ořechy jsou sice pro tělo doslova kalorickou bombou, ale podporují funkci srdce, snižují cholesterol a také zabraňují ukládání aterosklerotických plátů do tepen.
Srovnatelné množství kalorií obsahují také para ořechy. K jejich cnostem však patří obrovský obsah selenu, díky němuž mají silné protirakovinné účinky.
Ačkoli jsou makadamové ořechy opravdu výrazně kalorické, rozhodně se jich nevzdávejte. Obsažené tuky pozitivně působí na hladinu krevního tlaku, snižují cholesterol a obsah cukru v krvi.
Pistácie obsahují o poznání méně kalorií. Podporují imunitní systém, nervovou soustavu i kondici cévního systému. K jejich kladům patří velké množství antioxidantů, vitamíny A, E, B6 a draslík a thiamin. Podle vědců dokonce podporují intelekt a zlepšují náladu.
Burské oříšky se na rozdíl od dosud zmiňovaných ořechů, které rostou na keřích a stromech, vyvíjejí v podzemí. Produkuje je podzemnice olejná. U nás sice nerostou, přesto jsou nejběžněji konzumovanými ořechy. Stejně jako vlašské ořechy a mandle obsahují velké množství sacharidů, tuků, proteinů, vitamínů B1, C, E, B3, vápníku, hořčíku a draslíku. Nemají v sobě žádný cholesterol a minimum nasycených mastných kyselin.
Většina druhů ořechů obsahuje hodně vlákniny. Zmenšují riziko vzniku řady onemocnění. Vyvolávají pocit sytosti a přitom snižují množství vstřebaných kalorií. Zlepšují zažívání. Pouze malé procento lidí trpí alergiemi na ořechy, a tak je musí ze svého jídelníčku vynechat.
Ořechy obsahují tuky, bílkoviny, vitaminy a minerály, které harmonizují metabolismus. Je vhodné konzumovat je v mírném množství, například jednu hrstičku denně. Ořechy mohou být součástí salátů nebo rychlých svačin a je lepší dát přednost syrovým nebo sušeným ořechům s teplotou do 175 stupňů.
Ořechy obsahují vitaminy, minerály a další živiny, které přispívají k lepšímu zdraví, zatímco solené smažené brambůrky nabízejí méně živin a mohou mít negativní dopad na zdraví, přestože jsou chuťově atraktivní.
Některé z ořechů vhodných pro naše zdraví zahrnují vlašské ořechy (omegy-3, antioxidanty, minerály), lískové ořechy (měď, železo, vitamín E), mandle (vláknina, vitamíny), kešu ořechy (železo, zinek, hořčík), pekanové ořechy (podpora srdce, snižuje cholesterol), para ořechy (selen, protirakovinné účinky), makadamové ořechy (snížení krevního tlaku a cukru) a pistácie (vitamíny, antioxidanty, draslík).
Milujete kvalitní parfémy, kosmetiku a vše, co k tomu patří? Pak byste si rozhodně neměli nechat ujít nabídku největšího českého e-shopu s...
Chcete žít zdravě, ale při návštěvě kamenných obchodů se zdravou výživou se vám z vysokých cen protáčí panenky? Žádné strachy! Zdravé potraviny i...
S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...
Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...