Trh nabízí spoustu ponorných mixérů, dokonce s opravdu dobrým
výkonem, a to až 1 000 W. Takový ponorný mixér se jen tak něčeho
nezalekne, zejména pokud k němu pořídíte i příslušenství, jehož nabídka je
také bohatá a přizpůsobená přesně na míru základního přístroje. Stačí jen
nacvaknout, a je to, můžete mixovat, strouhat, šlehat, drtit, prostě
připravovat pokrm přesně takový, jaký jej chcete mít. Dnes se dají pořídit i
přístroje, které mají v základní výbavě struhadlo na hranolky. Kdo by to
před pár lety byl tipoval, že hranolky budeme moci připravit s využitím ponorného
mixéru!
Že je nutné mít na přípravu smoothie speciální mixér? To už
dávno není pravdou. Současné ponorné mixéry zvládnou smoothie naprosto s přehledem,
a to během několika vteřin, dokonce i s využitím zmrazeného ovoce, takže
ve výsledku můžete mít i svěží zmrzlinu, třeba bez cukru, pokud chcete.
Pro přípravu běžného (ne zmrazeného) smoothie stačí jen
naházet ovoce (to větší nakrájíme) do plastové nádobky, která je vždy
příslušenstvím k ponornému mixéru. Je nutné připravovat smoothie v užší
nádobě, tam se totiž výsledky mixování ještě umocňují.
Ponoříme do ovoce mixér a zapneme na turbo výkon, případně
postupně výkon zesilujeme. Za chvilku bude smoothie dokonale hladké a
připravené ke konzumaci. Bude jemné, nadýchané, prostě k nakousnutí. Ale
kousání bude to poslední, co k jeho požití budete potřebovat.
Jestli vám děti
nechtějí jíst ovoce nebo pokud jim nechutnají ovocné svačinky z obchodu,
zkuste toto smoothie. A vždy do něj dejte kousek banánu, který zjemní chuť
každého ovoce. Děti mají ke smoothie většinou pozitivní přístup. Umí totiž být
jemné a není nutné jej kousat.
Pokud potřebujete majonézu nebo tatarskou omáčku, ale zrovna
jste ji zapomněli koupit, nevadí. Stačí mít doma vejce a olej, zbytek už je jen
koření, které bývá ve většině domácností i dlouho po posledním nákupu.
Pro přípravu základní majonézy si přichystejte:
Všechny suroviny dejte do vysoké plastové nádobky, která je
součástí příslušenství vašeho ponorného mixéru. Pokud ji zrovna nemáte volnou,
můžete použít i zavařovací sklenici s objemem 750 ml.
Pro úspěšnou tvorbu majonézy je nutné dodržet dvě pravidla.
První je, že ocet dáváme k ostatním surovinám až jako poslední, nesmí se
dostat do přímého styku s vajíčkem, jinak se bílkovina ve vejci částečně
srazí, což nechceme.
Druhé pravidlo je ponoření mixéru až na dno nádoby, a pak teprve
zapnutí mixéru, rovnou do turbo otáček (u smoothie je to opačně, mixér
zapínáme, když jsme s hlavicí nahoře -
a postupně tlačíme mixér dolů).
Jakmile jsme mixér umístěný na dně nádobky zapnuli, postupně
a pomalu jej vytahujeme nahoru, během toho se mixuje majonéza v turbo otáčkách.
Postupně je vidět, jak se vajíčko s olejem promíchávají a tvoří typickou
hmotu majonézy. Většinou se povede ji umixovat na jedno pomalé vytažení mixéru
směrem vzhůru, někdy zůstane trocha oleje například na jedné straně nádobky,
tak se s mixérem pomalu vrátíme ještě k tomuto kritickému místu a
domixujeme.
Do majonézy lze přidat i další suroviny a koření, které vám
v tomto druhu omáčky chutnají. Anebo rovnou vyrobit obměny, jako je
například tatarská omáčka nebo omáčka farmářská, či teď tak diskutovaný „majočup“,
jinými slovy majonézu s kečupem, které se v latinské Americe říká
salsa rosada.
Pokud chcete vyrobit tatarskou omáčku, postupujte stejně
jako v případě majonézy, jen s tím rozdílem, že k surovinám přidáte
na kousky nakrájenou cibuli (dle chuti) a také sterilované okurky (též dle
chuti).
Množství oleje zvyšte na 400 ml, aby olej pohltil tekutinu z cibule
a zejména z okurků. Kolik použít cibule a kolik okurků, to si budete muset
vyzkoušet. Čím výraznější chuť a dojem domácí výroby chcete, tím více cibule a
okurků přidejte. Časem se naučíte odhadnout správné množství.
Pokud by po umixování byla tatarská omáčka řídká, přidejte
olej a zase rozmixujte ponorným mixerem.
Jednotlačítkové mixery nepovolují okamžitý přechod do
turbootáček, proto se můžete podívat po těch s více tlačítky.
Trh nabízí spoustu ponorných mixérů s opravdu dobrým výkonem, a to až 1 000 W. Takový ponorný mixér se jen tak něčeho nezalekne, zejména pokud k němu pořídíte i příslušenství.
Pro přípravu smoothie stačí naházet ovoce (to větší nakrájíme) do plastové nádobky, která je vždy příslušenstvím k ponornému mixéru. Ponořte do ovoce mixér a zapněte na turbo výkon, případně postupně výkon zesilujte. Za chvilku bude smoothie dokonale hladké a připravené ke konzumaci.
Pro přípravu základní majonézy si přichystejte vejce, olej, cukr, sůl, pepř, ocet a hořčici. Všechny suroviny dejte do vysoké plastové nádobky, která je součástí příslušenství vašeho ponorného mixéru. Ponořte mixér až na dno nádoby, zapněte jej na turbo otáčky a postupně a pomalu jej vytahujte nahoru. Během toho se mixuje majonéza v turbo otáčkách a bude připravená za pouhých deset vteřin.