Nejlepší původní filmy Netflix roku 2022

Netflix filmy 2022

S koncem roku nevyhnutelně přichází také ohlédnutí za uplynulými měsíci. Nemusí se však nutně jednat jen o rozjímání nad našimi životy; ohlédnout se můžeme také za našimi oblíbenými filmy, které končící rok přinesl. Ať už hledáte inspiraci na vánoční filmové večery s rodinou, nebo byste jen zkrátka rádi připomenuli filmy, které stojí druhé shlédnutí, jste na správném místě. V následujících řádcích si zavzpomínáme na skutečné filmové hity, které přinesla oblíbená filmová platforma Netflix v roce 2022. A na závěr nebudou chybět tipy na filmy, na které se můžeme těšit zase v příštím roce.

Popcorn u filmu

Na západní frontě klid (Im Westen Nichts Neues)

Žánr: Válečný film, drama

Délka: Dvě hodiny 28 minut

Snad každý, kdo složil maturitní zkoušku z českého jazyka, o vrcholném díle německého spisovatele Ericha Remarqua někdy slyšel. Tato válečná klasika se právem zapsala do historie, a není tak divu, že se její moderní adaptace ujal právě Netflix. Na režisérskou židličku se posadil německý režisér a scénárista Edward Berger, který se nám za pomoci rakouského herce Felixe Kammerera v roli vojáka Paula rozhodl naservírovat vskutku dramatickou podívanou. Nechybí však ani populární herec Daniel Brühl, kterého můžeme znát například z filmů Marvelu, kde si zahrál jednoho ze záporáků.

Samotný příběh sleduje osud právě mladého německého vojáka Paula, který se skupinou přátel vyráží do války. Hrůzy, které s sebou první světová válka přinesla, však postupně tříští jeho pohled na celý konflikt i nepřítele. A asi nebude žádným překvapením, že si Německo zvolilo tuto první německou adaptaci tohoto románu jako svého kandidáta na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film roku 2022.

Na nože: Glass Onion (Glass Onion: A Knives Out Mystery)

Žánr: Komedie, detektivka, drama

Délka: Dvě hodiny 19 minut

Přestože se na obrazovky počítačů a televizí druhý díl populárního filmu Na nože ještě nedostal, na náš seznam přece jen patří - tento původní film Netflix byl totiž v listopadu vyslán do několika kin, kde u prvních diváků sklidil nebývalý úspěch. Kinopremiéra však není s ohledem na to, že první díl ještě neměl s Netflixem nic společného, nijak překvapivá.

I pod taktovkou Netflixu se však můžeme těšit na hvězdné obsazení. Nechybí hlavní hrdina s tváří Daniela Craiga, který se opět vydává řešit záhadný zločin. Tentokrát je tajemný detektiv Benoit Blanc přizván na soukromý řecký ostrov, aby vyřešil vraždu. Jak se však dá očekávat, celá situace se ještě pořádně zamotá...

sledování filmů na notebooku

Životní trefa (Hustle)

Žánr: Drama, komedie, sportovní film

Délka: Jedna hodina 52 minut

Obrovský úspěch na Netflixu oslavil také nejnovější film Adama Sandlera, Životní trefa (původní anglický název Husle). Režije se ujal Jeremiah Zagar, který se až dosud do filmového světa výrazněji zapsal pouze dramatem Jsme zvířata. Známějším jménem, které je s filmem Životní trefa spojeno, je tak spíše americký basketbalista LeBron James. Zajímavostí je také fakt, že se ve filmu mihlo na dvě desítky aktivních či bývalých NBA basketbalistů, kteří v drtivé většině případů hráli sami sebe.

A co ve filmu vlastně jde? Příběh sleduje osud basketbalového skauta Stanleyho (kterého ztvárnil právě Adam Sandler), který strávil svou kariéru cestováním po světě ve snaze najít svou další basketbalovou hvězdu. Štěstí se něj usměje na Malorce, kde najde slibného hráče s komplikovanou minulostí.

Wendell a Wild (Wendell and Wild)

Žánr: Horor, komedie, animovaný film

Délka:  Jedna hodina 45 minut

Pokud vás o vánočních svátcích lákají spíše roztomilé animované filmy, rozhodně si nenechte ujít film Wendell a Wild. Navzdory roztomilým figurkám se však připravte na pořádnou dávku strašení - hlavními postavy jsou démonští bratři Wendall a Wild, kteří se snaží najít cestu do světa živých. Na jejich cestě jim pomůže nečekaný spojenec - třináctiletá fanynka punkrockové hudby.

O tom, že se bude jednat o skvělý filmový zážitek, už napovídá dlouhý seznam úspěchů samotných tvůrců. Ti mají na účtu například populární animáky Koralína či Ukradené Vánoce, ze kterých se stala taková vánoční klasika. V původním anglickém dabingu uslyšíme podobně velká jména, jako například Angelu Bassett, Keegan-Michalela Key či Jordana Peela. 

Irský zázrak (The Wonder)

Žánr: Thriller, drama, mysteriózní

Délka: Jedna hodina 48 minut

Pokud patříte mezi fanoušky stoupající hvězdy Florence Pugh, která si zahrála například ve velkofilmu Black Widow či nejnovější adaptaci Malých žen, rozhodně si nenechte ujít mysteriózní původní film Netflix, Irský zázrak (anglický originál The Wonder). V hlavních rolích najdeme například také Elaine Cassidy či Tobyho Jonese.

Samotný příběh nás přenese na tajuplná irská vřesoviště zahalená mlhou, která okamžitě naladí tu pravou atmosféru tajemna. V tajuplnosti nezaostává ani zápletka, která sleduje osud zdravotní sestry vydávající se za vyšetřováním zázračného půstu místní dívky. Příběh je adaptací úspěšné knihy Emmy Donoghue, která stojí například za populárním románem Pokoj, jenž se rovněž dočkal úspěšné filmové adaptace se čtyřmi nominacemi na Oskara. 

sledování netflixu na televizi

Mořská příšera (The Sea Monster)

Žánr: Dobrodružný animovaný film, rodinný, fantasy

Délka: Jedna hodina 55 minut

Pokud je na vás Irský zázrak příliš těžký, přepnout můžete na další animák z dílny Netflixu, Mořskou příšeru (v anglickém originále The Sea Beast). Režije se ujal Chris William, který mimo jiné stojí za neskutečně úspěšnými animovanými filmy Ledové království a Moana a který má na účtu zlatou sošku Oskara. Těšit se můžete na kouzelnou animaci, za kterou by se nemusel stydět ani Disney, a poutavý příběh. 

Příběh se odehrává v době, kdy se v hlubinách moří skrývají tajuplné mořské příšery, které vedou s lidmi krutou válkou. Dostáváme se na loď lovců příšer, ke kterým se připojil nečekaný pasažér - malá holčička. Když je unesena tyranským kapitánem, statečný námořník při její záchraně musí přijmout velice nepravděpodobného spojence... Mořskou příšeru. Pokud patříte mezi milovníky Moany, Pirátů z Karibiku či filmu Jak vycvičit draka, tento kousek rozhodně nesmíte minout!

Dobrá sestra (The Good Nurse)

Žánr: Thriller, drama

Délka: Jedna hodina 56 minut

Good Nurse neboli Dobrá sestra je film, který na první pohled zaujme zejména hvězdným obsazením. V hlavních rolích se můžeme těšit na Jessicu Chastain či Eddieho Redmayna, který si získal řadu fanoušků například svou rolí Mloka Scamandera ve filmu Fantastická zvířata a kde je najít. Na pozici režiséra naopak najdeme Švéda Tobiase Lindholma, se kterým jsme se mohli setkat například u některých dílů seriálu Mindhunter: Lovci myšlenek.

Příběh, který je založen na skutečných událostech, se točí kolem skutečného sériového vraha Cullena. Na pozici zdravotního bratra trávil své pacienty, a to po celých šestnáct let. Proti němu stojí zdravotní sestra Amy, která se navzdory svým vlastním zdravotním problémům rozhodne nemilosrdnému vrahovi postavit.

Projekt Adam (The Adam Project)

Žánr: Sci-fi, akční, komedie

Délka: Jedna hodina 46 minut

A abychom nekončili náš seznam tak vážným tématem, na závěr přidáváme tip na opravdovou filmovou zábavu - Projekt Adam (The Adam Project), ve kterém zazářil oblíbený komediální herec Ryan Reynolds. Neméně úspěšně mu sekundují Mark Ruffalo, Zoe Saldana či Jennifer Garner. Film se několik týdnů držel na vrcholku žebříčku oblíbenosti a stal se čtvrtým nejsledovanějším filmem v anglickém jazyce na Netflixu. 

Ryane Reynoldse uvidíme v hlavní roli pilota cestujícího časem, který musí nouzově přistát v roce 2022. A jelikož má lidstvo namále, nezbývá mu než spojit síly se svým dvanáctiletým já...

Na jaké filmy se můžeme těšit v příštím roce?

Všechny filmy z našeho seznamu jste viděli, a na opakování nemáte náladu? Pak vás alespoň nalákáme na filmové novinky, které streamovací platforma Netflix chystá na příští rok. 

Velká očekávání budí především nejnovější film Gal Gadot, Heart of Stone. Po jejím boku si v tomto špionážním thrilleru zahraje například také oblíbený herec Jamie Dornan (50 odstínu šedi) či Alia Bhatt. Milovníci akce se jistě těší také na druhý díl filmu Vyproštění, ve kterém zazářil Chris Hemsworth. Druhého dílu se rovněž dočká akční film Red Notice (opět s Gal Gadot v hlavní roli), ve kterém opět uvidíme Dwayna Johnosona a Ryana Reynoldse. 

Pokud patříte spíše mezi fanoušky seriálů, rozhodně si nenechte ujít nejnovější sérii Lupina, Světlo a stíny či Outer Banks. Chybět nebude ani další série populárního Bridgetonu a závěrečná řada Stranger Things.

Zdroj: Techradar.com

Často kladené dotazy

Jaké filmy Netflix přinesl v roce 2022?

Mezi nejlepší filmy na Netflixu v roce 2022 patří Na západní frontě klid, Na nože: Glass Onion, Životní trefa a Wendell a Wild. Všechny tyto filmy představují různé žánry, včetně válečného filmu, komedie, detektivky, dramatu, sportovního filmu a animace.

Kdo režíroval a hrál hlavní roli ve filmu Na západní frontě klid?

Film Na západní frontě klid režíroval německý režisér a scénárista Edward Berger. Hlavní roli vojáka Paula ztvárnil rakouský herec Felix Kammerer. Ve filmu se také objevil populární herec Daniel Brühl, známý například z filmů Marvelu.

O čem pojednává film Životní trefa s Adamem Sandlerem?

Film Životní trefa sleduje příběh basketbalového skauta Stanleyho, kterého ztvárnil Adam Sandler. Stanley se snaží objevit novou basketbalovou hvězdu a na svých cestách po světě konečně nalezně slibného hráče s komplikovanou minulostí na Malorce. Ve filmu se objevují také americký basketbalista LeBron James a několik dalších aktivních či bývalých NBA hráčů.



Alžbeta Komrsková

Alžbeta Komrsková

Žiju psaním o všem, co mě baví, ať už jde o cestování po evropských metropolích, přírodní kosmetiku, udržitelnou módu či zdravé stravování. Patřím mezi nadšené sportovce, a když zrovna nepíšu či nepřekládám, jsem nejspíš v posilovně, cvičím jógu nebo vyrážím za turistikou.


Podobné články:

allegro

Jak nakupovat na Allegro.cz: Zkušenosti a rady

Láká vás nabídka populárního internetového obchodu Allegro.cz, ale s nákupem stále váháte? Nebo jste na Allegro.cz již nakoupili, ale máte pocit,...

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...