Nejlepší digitální rámečky 2022: Potěšte originálním vánočním dárkem

Digital frame

Přemýšlíte, čím potěšit své blízké? Vsaďte na digitální rámeček - přestože se jedná o lehce nákladnější dárek, radost bude dělat ještě za pár let. Abychom vám usnadnili nákup, v následujících řádcích vám přinášíme žebříček těch nejlepších digitálních rámečků, který sestavili odborníci v redakci techradar.cz. Ať už hledáte skutečně luxusní variantu, či máte napjatý rozpočet, v našem žebříčku si bezpochyby vyberete.

Co zvážit při výběru?

Když se řekne rámeček, hlavním kritériem při nákupu je pravděpodobně jeho tvar, velikost, design, materiál a barva. Podobné parametry jsou samozřejmě zásadní i při výběru digitálního rámečku. V potaz však musíme vzít trochu i techničtější kritéria.

V prvé řadě si ujasněte, kde bude rámeček vlastně viset - měl by zkrátka bezchybně zapadnout do zbytku interiéru. Pokud hodláte digitální rámeček věnovat jako dárek, zamyslete se nad vkusem obdarovaného a celkovým laděním jeho domova. Obecně jsou nejvhodnější volbou spíše univerzálnější designy, které nechají vyniknout fotografiím uvnitř.

Druhým zásadním kritériem je velikost rámečku - zatímco malé rámečky se mohou pochlubit výborným rozlišením, větší modely nabízejí více prostoru na fotky. Pokud si nejste jistí, jaké rozměry budou vhodné, ideálním kompromisem jsou rámečky o úhlopříčce 9 palců.

Poslední zásadní volbou je rozhraní, tedy způsob, jakým se do rámečku nahrávají fotky, či zda nabízí nějaké dodatečné funkce. Zatímco některé modely mají integrovanou paměťovou kartu či USB slot, modernější rámečky se mohou pochlubit připojením k Wi-fi, a tedy i možností nahrání fotek z Cloudu. U dražších variant je rovněž zpravidla samozřejmostí řada chytrých funkcí, jako například úprava jasu, hlasová kontrola či integrace v rámci chytré domácnosti.

Digitální rámeček Aura Mason Luxe

1. Aura Mason Luxe

Jednoznačně nejlepší volba

Specifikace

Displej: 9,6 palců LCD

Rozlišení: 1600x1200 pixelů

Konektivita: Wi-fi, Bluetooth

Rozměry: 249 x 199 x 50 mm

Zdroj fotek: Aplikace

Dálkové ovládání: Ne

Cloudové úložiště: Neomezené zdarma

Orientace: Portrét/krajina (automatické otočení)

K pověšení na zeď: Ne

Výhody

+ Vysoká kvalita

+ Věrné zobrazení barev

+ Uživatelská přívětivost

Nevýhody

- Nelze 100% přizpůsobit jas

- Nutnost neustálého připojení k Wi-fi

- Vysoká cena

Fotorámeček Aura Mason Luxe je ve všech ohledech nejlepší volbou. Může se pochlubit nejen krásným designem, ale také kvalitním displejem. Díky vysokému rozlišení jsou fotky ostré a se všemi detaily, a to i při pohledu skutečně zblízka. Pochválit musíme také věrné zobrazení barev a dobrou saturaci, díky čemuž se kvalita obrazu vyrovná klasickým "analogovým" fotkám.

Nemalou výhodou je také fakt, že rámeček umožňují sdílení fotek z jiných zařízení, které všichni členové skupiny "Aura circle" mohou lajkovat či komentovat. Jedinou nevýhodou tak zůstává vysoká cena, která je však vzhledem ke kvalitě a mnoha funkcím skutečně na místě.

2. Nixplay 2K Smart Digital Photo Frame

Tak akorát velký rámeček s vysokým rozlišením

Specifikace

Displej: 9,7 LCD

Rozlišení: 2048 x 1536 pixelů

Konektivita: Wi-fi

Rozměry: 248 x 199 x 31 mm

Zdroj fotek: Aplikace, cloud

Dálkové ovládání: Ano

Cloudové úložiště: 10 GB zdarma nebo 35 GB za 14 liber/rok

Orientace: Portrét/krajina (automatické otočení)

K pověšení na zeď: Ano

Výhody

+ Vysoké rozlišení

+ Ideální rozměry

Nevýhody

- Malá písmena v menu

- Lesklý povrch rámečku (otisky prstů)

Pokud hledáte skutečně ostrý obraz, doporučit vám můžeme Nixplay 2K Smart Digital Frame, který se může pochlubit rozlišením 2048 x 1536 pixelů. Displej nejen výborně zobrazuje i nejmenší detaily, ale zároveň má jasné barvy, hluboké odstíny černi a dostatečný jas.

Ideální jsou také rozměry rámečku, které představují dostatečný kompromis mezi detaily zobrazení a velikostí. Rámeček disponuje stojánkem pro obě orientace (na výšku i na šířku), díky čemuž ho můžete například postavit na poličku či komodu. Nechybí však ani možnost pověšení na zeď.

Co se týká uživatelského rozhraní, rámeček nabízí spoustu možností přizpůsobení od přechodů mezi snímu přes úpravu barvy po nastavení časovače či senzoru pohybu. Ovládat lze rámeček jak prostřednictvím aplikace, tak ovladače. Samotné nahrávání fotek je opravdu přímočarý proces, který probíhá v aplikaci. Ta umožňuje jak vytvoření alb fotek či sdílení fotek s přáteli.

Velkou nevýhodou je bohužel výrazný metalický efekt rámečku, který je magnetem na otisky prstů. Pokud tak máte doma malé děti, příliš volbou pravdopodbně nebude.

3. Aura Carver

Fotorámeček na šířku s vysokým jasem

Specifikace

Displej: 10,1 palců LCD

Rozlišení: 1920x1200 pixelů

Konektivita: Wi-fi, Bluetooth

Rozměry: 270 x 189 x 66 mm

Zdroj fotek: Aplikace, cloud

Dálkové ovládání: Ne

Cloudové úložiště: Neomezené zdarma

Orientace: Krajina (na šířku)

K pověšení na zeď: Ne

Výhody

+ Vysoký jas s automatickým podsvícením

+ Uživatelský přívětivý software

Nevýhody

- Pouze na šířku (krajina)

- Nutnost neustálého připojení k Wi-fi

Fotorámeček Aura Carver zaujme především zajímavých provedením rámečku. Přestože desetipalcový displej postrádá ostrost dražšího modelu Carver Luxe, barvy i zobrazení pod úhlem je více než dostačující. Naopak ocenit musíme vysoký jas, polomatný povrch a automatické podsvícení.

Ačkoliv rámeček nedisponuje dotykovou obrazovkou, díky ovládacímu panelu na horní straně je přepínaní mezi jednotlivými snímky hračka i pro ty, kteří si s moderními technologiemi příliš nerozumí. Součástí je však také mobilní aplikace umožňující alespoň částečné nastavení. Nechybí sdílení fotek mezi přáteli a rodinu, ač však bez možnosti vytvářet alba.

Za zmínku stojí také fakt, že ke svému fungování rámeček potřebuje neustálé připojení k Wi-fi a je možné fotky promítat pouze v orientaci na šířku. Na druhou stranu tyto nevýhody vyvažuje neomezené cloudové úložiště zdarma.

Fotorámeček Aeezo Portrait 01

4. Aeezo Portrait 01

Levný rámeček bez přístupu ke cloudu

Specifikace

Displej: 10 palců LCD

Rozlišení: 1280x800 pixelů

Konektivita: Wi-fi

Zdroj fotek: USB, Mini USB, SD, aplikace

Dálkové ovládání: Ne

Cloudové úložiště: Ne

Orientace: Portrét/krajina (automatické otočení)

K pověšení na zeď: Ano

Výhody

+ Dostačující kvalita

+ Nízká cena

Nevýhody

- Obyčejný design

- Nepříliš uživatelsky přívětivý software

Pokud hledáte spíše levnější model, který překvapí funkčností, dobrou volbou by mohl být fotorámeček Aeeto Portrait 01. Přestože plastový rám nepatří mezi nejstylovější kousky, potěší věrným zobrazením fotek a podrobnými detaily. Nečekejte však příliš velkou hloubku barev a vysoký jas.

Rámeček nedisponuje cloudovým úložištěm, nýbrž vnitřní 16 GB pamětí, do které lze nahrávat fotky jak pomocí aplikace Frameo, tak z USB či SD karty. Přestože je to poněkud neohrabaná alternativa cloudu, na druhou stranu nepotřebujete neustálé připojení rámečku k Wi-fi.

5. Netgear Meural Wi-fi

Velký rámeček s matným displejem na fotky i umění

Specifikace

Displej: 15,6 palců LCD

Rozlišení: 1920x1080 pixelů

Konektivita: Wi-fi

Rozměry: 2408 x 259 x 42,4 mm

Zdroj fotek: Aplikace

Dálkové ovládání: Ne

Cloudové úložiště: 16 GB

Orientace: Na šířku (krajina)

K pověšení na zeď: Ano

Výhody

+ Velký displej

+ Matný displej

+ Možnost zobrazení umění

Nevýhody

- Poměr stran 16:9

- Průměrná hloubka barev

Vzhledem k poměrům stran a matnému finiši displeje se tento rámeček spíše než na fotky hodí na zobrazování umění. Přestože lze využít obě orientace, rozměry nejsou příliš vhodné k zobrazení na výšku. Nahrát lze do rámečku nejen vlastní fotky, ale také obrazy z obsáhlé kolekce v rámci Meurel aplikace. Přístup ke komplentní knihovně obrazů je však zpoplatněn měsíčním poplatkem. 

Ocenit musíme zejména matný displej, který je ideální právě pro zobrazení obrazů. Mínusem je však horší hloubka barev a nepříliš vysoké rozlišení, které je při pohledu zblízka zkrátka znát.

Digitální rámeček Skylight Frame 10-inch

6. Skylight Frame 10-inch

Zasklený fotorámeček s rozhraním připomínajícím tablet

Specifikace

Displej: 10 palců LCD

Rozlišení: 1280x800 pixelů

Konektivita: Wi-fi

Rozměry: 305 x 216 x 23 mm

Zdroj fotek: Aplikace, e-mail, cloud

Dálkové ovládání: Ne

Cloudové úložiště: Volitelné (placené)

Orientace: Portrét/krajina (automatické otočení)

K pověšení na zeď: Ano

Výhody

+ Responzivní dotyková obrazovka

+ Klasický design rámu

Nevýhody

- Je nutné předplatné

- Silná komprese fotek

Pokud hledáte skutečně stylový kousek, který připomíná reálný rám se sklem, vhodnou volbou bude Skylight Framě s deseti palcovým displejem. Nechybí ani responsivní dotyková obrazovka, která připomíná tablet. Zajímavou funkcí je například přiblížení a oddálení či přepínaní mezi fotkami jediným dotekem, jak jsme zvyklí u chytrých telefonů.

Slabým místem tohoto rámečku je především vysoká komprese fotek, která zhoršuje zobrazení a celkový vzhled snímků. Na druhou stranu si displej z hlediska rozlišení nevede mezi konkurencí nijak špatně, ač je jas spíše průměrný.

Druhou zásadní nevýhodou je skutečnost, že si za celou řadu dodatečných funkcí musíme připlatit. Rozhodně však nejsou pro fungování rámečku klíčové, a obejdete se tak i bez placeného předplatného.

7. Nixplay 10-inch Touch Screen Photo Frame

Klasický fotorámeček s mnoha bezplatnými funkcemi

Specifikace

Displej: 10,1 palců IPS

Rozlišení: 1280x800 pixelů

Konektivita: Wi-fi

Rozměry: 268 x 188 x 39 mm

Zdroj fotek: Aplikace, cloud

Dálkové ovládání: Ne

Cloudové úložiště: 10 GB (zdarma) / 59 GB (placené)

Orientace: Portrét/krajina (automatické otočení)

K pověšení na zeď: Ano

Výhody

+ Uživatelsky přívětivá aplikace

+ Klasický design rámu

Nevýhody

- Příliš ostré zobrazení fotek

- Pomalé reakce

- Pro plné využití funkcí je nutné předplatné

Fotorámeček Nixan Touch 10 je na první pohled prakticky k nerozeznání od běžného rámečku. Díky plastovému displeji příliš neodráží světlo, díky čemuž fotky vypadají poměrně dobře. Pochválit musíme také teplotu barev, hloubku jednotlivých tónů (ač se ve srovnání s dražšími modelu trochu pokulhává). Naopak nás trochu zklamalo příliš ostré zobrazení, kvůli kterému vypadají okraje trochu rozpixelovaně. 

Zároveň je třeba počítat s poněkud pomalejší odezvou dotykové obrazovky. Přestože je celá řada funkcí dostupná zdarma, za plné použití všech funkcí si chtě nechtě budete muset připlatit. To platí i v případě, že si nevystačíte s bezplatným 10 GB úložištěm. 

Zdroj: Techradar.cz

Často kladené dotazy

Jaké parametry jsou důležité při výběru digitálního rámečku?

Při výběru digitálního rámečku byste měli zvážit jeho tvar, velikost, design, materiál a barvu, které by měly ladit s interiérem, kde rámeček bude viset. Dále je důležitá velikost rámečku, která ovlivňuje rozlišení a prostor pro fotky. Ideálním kompromisem jsou rámečky o úhlopříčce 9 palců. Poslední zásadní volbou je rozhraní, tedy způsob, jakým se do rámečku nahrávají fotky, či zda nabízí nějaké dodatečné funkce, jako například úprava jasu, hlasová kontrola či integrace v rámci chytré domácnosti.

Jaký je nejlepší digitální rámeček na trhu?

Podle odborníků v redakci techradar.cz je nejlepším digitálním rámečkem Aura Mason Luxe. Tento rámeček nabízí vysokou kvalitu, věrné zobrazení barev, vysoké rozlišení a je uživatelsky přívětivý. Navíc umožňuje sdílení fotek z jiných zařízení pro členy skupiny "Aura circle". Jedinou nevýhodou je jeho vysoká cena.

Jaký je dobrý digitální rámeček s vysokým rozlišením?

Nixplay 2K Smart Digital Photo Frame je dobrou volbou pro ty, kteří hledají vysoké rozlišení. Tento rámeček disponuje rozlišením 2048 x 1536 pixelů, jasné barvy, hluboké odstíny černi, dostatečný jas a ideální velikostí s kompromisem mezi detaily zobrazení a velikostí. Nabízí také možnost přizpůsobení nastavení a orientace rámečku včetně pověšení na zeď.



Alžbeta Komrsková

Alžbeta Komrsková

Žiju psaním o všem, co mě baví, ať už jde o cestování po evropských metropolích, přírodní kosmetiku, udržitelnou módu či zdravé stravování. Patřím mezi nadšené sportovce, a když zrovna nepíšu či nepřekládám, jsem nejspíš v posilovně, cvičím jógu nebo vyrážím za turistikou.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...