Jsou bezdrátová sluchátka Apple AirPods Pro voděodolná?

Jsou bezdrátová sluchátka Apple AirPods Pro voděodolná

Všichni víme, že sluchátka AirPods 1. a 2. generace nejsou ani vodotěsná, ale dokonce ani voděodolná. Nejsou zkrátka navržena tak, aby odolala ponoření do vody nebo postříkání. Jenže zákazníci si žádají změnu. Poučili se v Apple a vyrobili novou generaci Apple AirPods Pro alespoň o něco odolnější?

Jak je to s odolností Apple AirPods Pro?

Jsou sluchátka AirPods Pro vodotěsná? Krátká odpověď zní: ne, nejsou zcela nepromokavá. Sluchátka AirPods Pro jsou však nově už alespoň voděodolná, což znamená, že zvládají pot a krátké potřísnění vodou, včetně deště. Ale sluchátka však nepřežijí, pokud je vyloženě ponoříte do vody.

Podle oficiálního stanoviska společnosti Apple mají AirPods Pro stupeň odolnosti vůči vodě IPX4. To znamená, že je nepoškodí stříkající voda. Pokud by se však úplně ponořila do vody, museli byste se s nimi rozloučit.

Jestliže máte sluchátka starší generace, mohlo by vás zajímat, jak je zachránit po kontaktu s vodou.

apple airpods

Co je IPX4?

Co znamená hodnocení odolnosti v podobě IPX4? Vězte, že "IP" znamená Ingress Protection neboli ratingový systém. První číslo po IP představuje úroveň odolnosti zařízení vůči prachu a jiným pevným částicím. Druhé číslo pak představuje jeho odolnost proti tekutinám, vodu nevyjímaje.

Vodotěsná zařízení, která můžete ponořit do vody nebo s nimi i plavat, mají hodnocení IPX8. Takže hodnocení IPX4 znamená, že je zařízení odolné vůči stříkající vodě přicházející z libovolného směru. A co je ono „X“? Hodnocení „X“ u Apple AirPods Pro v oblasti pevných částic jednoduše znamená, že se sluchátka tomuto specifickému testu nepodrobila.

Co z toho všeho plyne?

Takže shrňme vše závěrem: pokud sluchátka Apple AirPods Pro během cvičení používáte, mohou odolat potu, ale neměla by se používat na vodní sporty. Jestliže vás po cestě náhodou zastihne déšť, vaše AirPods Pro by to rozhodně měly přežít.

Pozor ale na pouzdro!

Velmi důležité je však myslet na to, že nabíjecí pouzdro voděodolné nebo vodotěsné vůbec není! Tady se Apple ještě nevytasil s provedením, které by odolalo povětší. Proto ho vodě určitě nevystavujte, vždy jej mějte schované tam, kde na něj nebude pršet, ale zároveň na něj ani nedosáhne váš pot. Třeba kapsa u sportovních kalhot je vyloženě špatný nápad.

pouzdro na sluchátka

Ještě si řekněme, jak udržet Apple AirPods Pro v bezpečí

Z této oblasti pro vás máme pár tipů:

  • Nedávejte AirPods Pro pod tekoucí vodu, například do sprchy nebo pod vodovodní kohoutek, otírejte je vždy jen vlhkým hadříkem.
  • Vyhýbejte se ponoření AirPods Pro do bazénu.
  • Nedávejte AirPods Pro do pračky nebo sušičky.
  • Nenoste AirPods Pro v sauně nebo v parní místnosti.

Co když jste Apple AirPods Pro přece jen namočili?

  • Vysoušejte je měkkým suchým hadříkem, který nepouští vlákna.
  • Před použitím nebo vložením do nabíjecího pouzdra je nechte zcela vyschnout, třeba v pytlíku s rýží.
  • Nevystavujte AirPods Pro působení produktů, jako jsou mýdlo, šampon, kondicionér, parfém, rozpouštědlo, saponát, kyselinám nebo kyselým potravinám, odpuzovačům hmyzu, opalovacím krémům, olejům nebo barvám na vlasy. To vše může negativně ovlivnit těsnění proti vodě, ale též akustické membrány.

Často kladené dotazy

Jsou sluchátka AirPods Pro vodotěsná?

Ne, sluchátka AirPods Pro nejsou zcela nepromokavá. Nicméně, jsou nyní alespoň voděodolná, což znamená, že zvládají pot a krátké potřísnění vodou, včetně deště. Sluchátka však nepřežijí, pokud je vyloženě ponoříte do vody. Mají stupeň odolnosti vůči vodě IPX4.

Co znamená hodnocení IPX4 a jaký je význam písmene X?

Hodnocení IPX4 znamená, že zařízení je odolné vůči stříkající vodě přicházející z libovolného směru. "IP" značí Ingress Protection, což je ratingový systém pro odolnost zařízení. První číslo po IP představuje úroveň odolnosti zařízení vůči prachu a jiným pevným částicím, zatímco druhé číslo udává jeho odolnost proti tekutinám, vodu nevyjímaje. Písmeno „X“ v Apple AirPods Pro znamená, že se sluchátka tomuto specifickému testu odolnosti vůči pevným částicím nepodrobila.

Mohu používat AirPods Pro při vodních sportech nebo v dešti?

AirPods Pro mohou odolat potu při cvičení a krátkému potřísnění vodou, jako je déšť, ale nejsou vhodná pro vodní sporty nebo ponoření do vody. Důležité je také nevystavovat nabíjecí pouzdro vodě, protože to není voděodolné ani vodotěsné.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...