Čaj dnes patří ke klasickým „životabudičům“, bez kterého si většina lidí nedokáže představit svoje ráno a mnohdy ani odpoledne a večer. Čaj se pije při probuzení, v práci, s přáteli. Jeho výhodou je, že neobsahuje alkohol, ale přesto nabudí, v zimě zahřívá a v létě osvěžuje.
Připravili jsme pro vás dvoudílné povídání, kde se dozvíte o druzích a účincích tohoto nápoje. Bude zase snazší se rozhodnout, který vyberete pro kterého člena člena rodiny, pro kamarády nebo i pro sebe na různé příližitosti.
Historikové možná trochu škodolibě poznamenávají, že čaj byl
nejen významnou komoditou, která odstartovala mezinárodní obchod, ale Evropu
zachránil před alkoholismem. Již v polovině 17.století byl například
v Anglii tak populární, že vytlačil do té doby nejoblíbenější anglické
pivo a stal se národním nápojem.
Dobře známý Čaj o páté patří mezi tradiční rituály od
19.století a Angličané si ho nenechali vzít dodnes. Nyní se odehrává spíš
v restauracích a kavárnách, ale tradice setkávání s přáteli a rodinou
se dodržuje i v 21.století. Pokud jde o čaj, nejčastěji se podává Earl
Grey či méně tradiční, ale velmi kvalitní, Darjeeling a Oolong.
K dispozici bývá cukr a mléko.
Čajů existuje obrovské množství a jedná se o různě
zpracované listy čajovníku. Jedná se o stálezelený keř, který dorůstá v přírodě
výšky 5 až 15 metrů, výjimečně až kolem třiceti metrů. Na plantážích jsou keře zastřihovány
do výšky jednoho metru, protože to umožňuje pohodlnější sběr a vyšší výnosy. Listy
čajovníku jsou dlouhé od tří do pětadvaceti centimetrů a široké mezi jedním a
deseti centimetry, dospělé listy jsou tlusté, hladké a kožnaté, s krátkým
řapíkem. Květy jsou bílé.
Čajovníku se nejlépe daří v subtropickém a tropickém pásu, roste na kyselých půdách do nadmořské výšky kolem 2500m. Kvalitnější čaj dávají rostliny ve vyšších nadmořských výškách. Nejpodstatnější pro růst čajovníku je dostatečná vlhkost, a tak se mu v Evropě příliš nedaří. Dováží se z mnoha zemí Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Významnými producenty čaje jsou například Bangladéš, Burundi, Indie, Indonésie, Keňa, Čína, Malajsie, Mozambik, Papua-Nová Guinea, Srí Lanka, Tanzánie, Uganda.
Bílý čaj se po sběru zpracovává nejméně. Sbírají se pouze
listové pupeny a ještě jen během krátkého období na jaře. Listy se umisťují na
několik dní do stínu, a pak se dosušují. Jedná se o jemný čaj, často
vyhledávaný znalci. Pije se bez mléka i cukru a může se louhovat opakovaně.
U zeleného i bílého čaje byla prokázána schopnost ochránit
DNA před poškozením karcinogenem PhIP, který se vyskytuje ve vařeném mase.
Zelený čaj tvoří listy, které byly ošetřeny velmi vysokou
teplotou. Buď byly přehazovány ve velké pánvi, nebo napařovány nad vodou.
Vlhkou metodou bývají zpracovány japonské směsi a labužníci tvrdí, že čaj má
aroma mořského vánku. Listy jsou svinovány do různých pletenců. Čaj je bohatý
na vitamíny, pokud ho nezničíte zalitím příliš horké vody. Zelený čaj posiluje
organismus, chrání před nachlazením. Pokusy na lidech trpících sezonní alergií
ukázaly, že asi tři šálky japonského zeleného čaje denně po dobu šesti až
deseti týdnů před začátkem pylové sezony podstatně redukují alergické příznaky.
Černý čaj je fermentovaný. Po natrhání se listy rozprostřou
ve stínu ve větrané místnosti a nechají se ležet, dokud neztratí 50 % vlhkosti.
Lístky se posléze svinují a tím dojde k uvolnění enzymů, které způsobují
fermentaci. Následně se čaj suší a třídí podle velikosti. Černý čaj je příjemný
k pití sám o sobě nebo oslazený, někdy s trochou mléka nebo kapkou citronu,
záleží na konkrétní odrůdě. Často používá jako základ pro ochucené čaje.
Přestože má černý čaj oproti zelenému čaji má menší obsah
flavonidů, stále pomáhá proti rakovině, mrtvici a infarktu. Urychluje spalování
útrobních tuků, snižuje krevní tlak a rozšiřuje průdušky, a tak
pomáhá například při nachlazení.
Přivítejte možnost posedět u šálku kvalitního čaje. Pokud
konzumaci tohoto ozdravného nápoje spojíte s posezením v dobré
společnosti přátel, váš život bude o poznání příjemnější.
Tradiční evropská kultura pití čaje je populární zejména v Anglii, kde se koná slavný "čaj o páté". Angličané při něm obvykle podávají čaj Earl Grey, Darjeeling nebo Oolong. Vše začíná se servírováním čaje, cukru a mléka a pokračuje setkáváním s přáteli a rodinou.
Čaj se vyrábí z listů čajovníku, který je stálezelený keř dorůstající v přírodě výšky 5 až 15 metrů. Čajovník roste převážně v subtropickém a tropickém pásu na kyselých půdách a ve vyšších nadmořských výškách. Dováží se z mnoha zemí Asie, Afriky a Jižní Ameriky, jako například Bangladéš, Burundi, Indie, Indonésie, Keňa, Čína, Malajsie, Mozambik, Papua-Nová Guinea, Srí Lanka, Tanzánie a Uganda.
Bílý čaj je nejméně zpracovaný a obsahuje mnoho prospěšných látek, které chrání DNA před poškozením. Zelený čaj posiluje organismus a chrání před nachlazením, také pomáhá redukovat alergické příznaky. Černý čaj je fermentovaný, stimuluje a povzbuzuje, pomáhá proti rakovině, mrtvici, infarktu a nachlazení.
Milujete kvalitní parfémy, kosmetiku a vše, co k tomu patří? Pak byste si rozhodně neměli nechat ujít nabídku největšího českého e-shopu s...
Chcete žít zdravě, ale při návštěvě kamenných obchodů se zdravou výživou se vám z vysokých cen protáčí panenky? Žádné strachy! Zdravé potraviny i...
S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...
Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...