Náhle jste museli zůstat doma a máte v zásobě jen základní suroviny, které jste si nedávno nakoupili během nákupních manévrů spojených se zatažením koronaviru do České republiky? Padla karanténa i na vaši rodinu, nemůžete do obchodu, natož do práce, přijdete o část mzdy, a tak chcete začít šetřit na jídle? Jen pozor, během epidemie jakékoliv choroby je důležité se držet fit, v dobrém stavu, tedy i nutričně správně jíst.
Naštěstí nestojí zdravé jídlo majlant, jak to může vypadat na stránkách prodejen se superpotavinami. Spousta českých základních surovin se totiž svými nutričními hodnotami těm exotickým vyrovná. Jen jsme na to v globalizovaném světě plném touhy po zisku jaksi pozapomněli. Nastal čas návratu k luštěninám, pohance, prosu, vločkám z různých obilnin, kroupám nebo i starým druhům pšenice, jako je špalda či bulgur. A vězte, že vám budou chutnat, jak s vejci a masem, tak bez nich.
Pojďme se podívat na základní recepty z těchto suroviny,
ke kterým přidáme jen něco málo z trvanlivých potravin, ze zásob z mrazáku
nebo z na okně pěstovaných bylinek. Výsledek bude více než uspokojivý.
Fazole se dají připravit na mnoho způsobů. A pokud je máme
koupené v sáčcích, sušené, je jejich trvanlivost opravdu dlouhodobá,
podobně jako u ostatních sušených luštěnin. Jen pozor na moly, oni totiž
luštěniny milují. A tak se vyplatí, pokud nechceme o své zásoby přijít, zabalit
sýčky s luštěninami ještě do dalších obalů a pravidelně také své zásoby
kontrolovat, zda kolem nich nepoletují moli nebo jestli v okolí nenajdeme
červíčky zamotané v pavučinkách.
Fazole konzervované stačí pouze vyklopit a použít do jídla.
Fazole sušené je vhodné přes noc namočit, teprve druhý den je dát vařit, a to
do čerstvé vody. Po pěti minutách varu vodu slít a dát znovu čerstvou. Tím se
snižuje obsah dráždivých látek. Ale komu fazole dělají opravdu velké potíže
v podobě plynatosti, může je uvařit do měkka a pak přepasírovat. Nejvíce
vlákniny, a tedy i plynných problémů, totiž sídlí ve slupkách.
Fazole mají různou chuť v různých odrůdách, obecně
neoblíbenější jsou ty červené (kidney) a nejlevnější pak ty bílé. S čím
kombinovat fazole v rámci základního vaření ze základních surovin?
Fazole se mají rády s tuky, česnekem, majoránkou, ale
také se zeleninou nebo i s kroupami a s dalšími luštěninami. Zkuste
následující recepty:
Když potřebujete mít rychlou a sytou polévku, stačí jen
osmahnout jíšku a zalít vodou nebo vývarem (případně kupovaným koncentrovaným
vývarem), do polévky rozkrájet brambory a vše vařit, než brambory změknou. Je
možné i osmahnout cibulku, na ní slaninu a pak teprve dotvořit jíšku, vše podle
toho, jaké máte chuťové preference a hlavně zásoby.
Do hotové polévky jen vyklopíte předvařené fazole, ochutíte solí, pepřem, česnekem, majoránkou, lze i kořením do polévky, podle toho, jaké chutě preferujete. Mnoho lidí dochucuje fazolovou polévku i paprikou, a to zejména v případě, kdy použili levné bílé fazole. Polévka je sytá a nahrazuje hlavní jídlo.
Dobře se vaří v hrncích, pánvívhnebo v pekáčích s nepřilnavým dnem.
Hrách je zralý a usušený, zelený nebo žlutý, jedná se o
luštěniny. Naproti tomu hrášek je považován za zeleninu, koupíme ho čerstvý
v luscích, mražený nebo konzervovaný. Zatímco hrách může být základem
celého jídla, hrášek používáme spíše na dobarvení, doplnění spektra zeleniny,
ovšem ani hrášková polévka není k zahození a rozhodně není drahá.
Jednoduché a rychlé jídlo z hrachu, který jsme předtím
namočili, je jen uvařený hrách smíchaný s osmaženou cibulkou, kdy cibulku
během smažení zalijeme bílým vínem a osladíme, vyvaříme přebytečnou tekutinu.
Díky tomu cibulka získá nasládlou a navinulou chuť, která se s hrachem
dokonale snoubí. A více chutí hlavní jídlo z hrachu nepotřebuje, snad již jen
sůl a pepř.
Hrášek s úspěchem přidáme například k pohance nebo
k rýži, ke kroupám, k další zelenině. Pak už stačí jen sojové maso,
mleté běžné maso nebo například tofu a dobrota je na světě, doslova během
několika minut. I kroupy se totiž dají koupit již předvařené a vakuované, bez
konzervačních látek. Nebo je přes nic namočíte a pak jsou uvařené během dvaceti
minut.
Jak fazole, tak hrách i hrášek jsou bohatými zdroji bílkovin, sacharidů, minerálů a vitamínů. Když je doplníte o čerstvou zeleninu nebo bylinky, získáte nutričně bohaté jídlo. Maso není nutné v tomto případě dodávat.
Když necháte hrách naklíčit do pučálky (nesmí být loupaný), získáte i dokonalou náhradu zeleniny. Fazole samozřejmě nekličte, jsou v syrovém stavu mírně jedovaté. Ale naklíčit můžete ostatní luštěniny.
V pokračování textu ukážete další tipy na základní
pokrmy ze základních surovin, kde se využije čočka, cizrna (římský hrách),
pohanka, proso (jáhly), vločky, kroupy, bulgur, špalda.
Kuchyň je místem, kde se mnohdy setkává celá rodina, ať už při vaření, společné snídani či večeři. Bohužel je však také místem, které snadno...
Každoročně se objevují nové a svěží interiérové trendy, které však jen za pár měsíců nahradí další novinky. Zářnou vyjímkou jsou však styly, které...
Bydlíte v malém bytě? Pokud ano, vyhovuje vám jeho velikost, či se zkrátka cítíte stísněně? Nezoufejte, i se skutečně malými prostory se dají...
Nový rok s sebou tradičně přináší také nové trendy, a to nejen ve sféře oblečení, ale také bydlení. Přestože nábytek a zařízení bytu nepodléhají...