Nerezová ocel je jedním z nejodolnějších materiálů. Proto se
používá v mnoha variantách i pro vybavení do domácnosti a samozřejmě též v
průmyslu. Povrch je pokryt speciální úpravou s využitím chromu, a tak
nerezová ocel dostává odolnost proti korozi a zakalení. Když budeme s nerezem
správně zacházet, jeho povrch vydrží dlouhé roky zcela nedotčen. Jak na to?
Vždy je nutné si uvědomit, že povrchový film na nerezavějící
oceli můžeme poškodit mnoha nesprávnými přístupy - například tím, že v nádobí
nebo na povrchu spotřebičů dlouhodobě zanecháme kyselé zbytky jídla, které
budou povrchovou úpravu nerezu postupně nabourávat.
Proto je také důležité nerez hrnec nebo jiné nádobí nejen správně očistit, ale dlouhodobě ho správně a pravidelně udržovat, používat k jeho ošetřování správné čisticí prostředky. Když budeme postupovat s rozvahou, podaří se nám zachovat povrch materiálu lesklý a nepoškozený po mnoho let.
nebo jiné nádobí nejen správně očistit, ale dlouhodobě ho správně a pravidelně udržovat, používat k jeho ošetřování správné čisticí prostředky. Když budeme postupovat s rozvahou, podaří se nám zachovat povrch materiálu lesklý a nepoškozený po mnoho let.
Udržování nerezového nádobí v dobrém stavu, to vyžaduje
dodržení několika základních zásad. Ty jsou zhruba čtyři.
Nádobí je potřeba
umýt vždy po každém použití.
A to nejlépe ve dřezu, kam jsme si napustili vodu a přidali přípravek na mytí nerezového nádobí. Nerezové nádobí bychom neměli dávat do myčky ale mýt ho pouze v ruce. Myčka totiž dokáže nerezové nádobí poměrně rychle zničit, respektive narušit povrch nerezové úpravy.
Ihned po umytí je nutné utřít nádobí do sucha bavlněnou
utěrkou, aby na něm nezaschla voda a nevytvořily se nevzhledné vápenité nebo
železité skvrny. Pokud ale voda na hrncích a jiných nerezových nádobách už
zaschla, rozmíchejte si ve vodě trochu jedlé sody a hrnce v tomto roztoku umyjte
znovu, hned poté je osušte bavlněnou nebo lněnou utěrkou.
Připečené skvrny vždy
odstraňujte jemně a trpělivě
Postupujte tak, že do nerezové nádoby dáte 2 až 3 cm vody a
postavíte ji na zdroj tepla. Vodu necháte přijít k varu. Jakmile začne
vařit, přidáte 2 lžičky soli a jednu lžičku jedlé sody. Posléze nechte vodu
pomalu vařit následujících 30 minut. připečené kousky jídla se za tu dobu
uvolní.
Odstraňte připečené
jídlo i z vnějšího povrchu nerezových nádob
A též z jejich dna. Zde
je myšleno úplné dno nádoby, které se během vaření dotýká sporáku. Pokud na
povrchu nerezového hrnce nebo pánve zůstanou připečené zbytky jídla nebo tuku,
můžeme je odstranit jedlou sodou.
Stačí na připečená místa nasypat jedlou sodu a pak pomocí
houbičky nebo plastové či dřevěné drátěnky třít přes celou při pečenou skvrnu,
klasicky nejlépe v kruhových pohybech. Můžeme k sodě přidat i trochu vody, aby
vznikla hustší čistící pasta.
jakmile místa
dočistíme, okamžitě sodu spláchneme a hned nerezové nádobí osušíme. K
odstranění odolných skvrn lze použít jemně abrazivní houbu, se kterou lze
provést jemné otřením povrchu. Nikdy nepoužívejte na nerez drátěnky kovové.
Nádobí naleštěte
Lesknoucí se nádobí bude stále vypadat jako nové. A tak ses
jeho leštěním dávejte záležet. Můžete si pořídit leštěnku spaciálně na nerezové
povrchy, také houbičku, která dokáže nerezový povrch krásně nablýskat. Takové
vybavení se čím dál častěji stává běžnou součástí obchodů s domácími potřebami
– stejně jako nerezové nádobí stále častěji potkáme v běžných domácnostech
a jako si na jeho vzhled klademe vyšší a vyšší nároky.
Pro udržení nerezového nádobí v dobrém stavu je potřeba dodržovat několik základních zásad. Nádobí je třeba umýt vždy po každém použití, deálně ručně ve dřezu s přípravkem na mytí nerezového nádobí. Po umytí je nutné nádobí utřít do sucha bavlněnou utěrkou a odstraňovat připečené skvrny jemně a trpělivě.
Pokud na nerezovém nádobí zaschla voda a vytvořily se vápenité nebo železité skvrny, můžete rozmíchat ve vodě trochu jedlé sody a hrnce v tomto roztoku umýt znovu, hned poté je osušte bavlněnou nebo lněnou utěrkou.
Na připečená místa nasypete jedlou sodu a za pomoci houbičky, plastové nebo dřevěné drátěnky třete přes celou připečenou skvrnu, nejlépe v kruhových pohybech. Můžete k sodě přidat i trochu vody, aby vznikla hustší čistící pasta. Jakmile místa dočistíte, okamžitě sodu spláchněte a hned nerezové nádobí osušíte. K odstranění odolných skvrn lze použít jemně abrazivní houbu, se kterou lze provést jemné otřením povrchu. Nikdy nepoužívejte na nerez drátěnky kovové.
Pokud právě zařizujete svůj domov a hledáte nábytek, který je kvalitní, stylový a zároveň za rozumnou cenu, ASKO NÁBYTEK pro vás bude ideální...
Milujete kvalitní parfémy, kosmetiku a vše, co k tomu patří? Pak byste si rozhodně neměli nechat ujít nabídku největšího českého e-shopu s...
Zařizujete byt či dům, ale na obcházení kamenných obchodů nemáte náladu? Žádné strachy! Stačí navštívit internetový obchod Sconto.cz, který nabídne...
S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...