Jak na vánoční dekorace a dárky, aby byly hitem, a přitom nestály majlant?

vánoční hvězda

Lámete si hlavu, jak vánoční náladu dostat do domácnosti a do svých duší i letos, když opět čelíme následkům řádění viru sars-cov-2? Přitom jste ji v jiných letech mívali jaksi automaticky, jenže letos při všech těch narychlo vyhlášených zákazech, to jaksi nejde.

Bohužel je nás stále příliš málo naočkovaných, a tak se epidemie může stále ještě šířit příliš rychle a nekontrolovaně. Přivádět do nemocnic příliš mnoho lidí ve vážném stavu. Zaplatíme za to dalšími provizorními Vánocemi a asi i dost omezenými zimními radovánkami. Nejvyšší cenu ale neočkovaní (kterým v naočkování nebrání jejich zdravotní stav) požadují po zdravotnících. Připravili jim totiž další extrémně náročnou zimní sezonu.

Jak letos s vánočními dekoracemi?

Vraťme se ale k vánoční tematice. Jak si dekorovat byt, aby se vánoční nálada dostavila? Jak jej dekorovat pokud možno co nejlevněji, aby zůstalo dost nejen na dárky pod stromeček, ale též na zaplacení tak rychle zdražujících energií a potravin?  Pojďme se podívat na několik tipů, které by vám mohly rozhodování usnadnit!

Základem je aspoň trocha úklidu

Žádné dekorace nebudou vypadat dobře na závějích prachu, na zašmouraných oknech, za zašlými záclonami nebo na ušmudlaném konferenčním stolku. To je prostě fakt. A přestože se trendy snaží od otrockého předvánočního úklidu upouštět, je nutno říci, že právě kvůli efektu stále žádanějších dekorací se předvánoční úklid vlastně jen posouvá na jiné datum – na dobu před začátkem adventu.

Vánoční ozdoby

Není nutné dělat extra hloubkové gruntování, ale aspoň z povrchu pryč byste měli to nejhorší dostat. Jinak hrozí, že budou dekorace působit spíš trapně než vánočně… Podívejte se na naše tipy pro snadný úklid – a za víkend budete mít i ve velkém bytě hotovo! Že je koncipován pro jaro, tím se nenechejte zaskočit. Hlavní pravidla úklidu zůstávají stále stejná.

Náladu umí změnit světlo – i to umělé

Jestli stojíte o jen velmi jednoduchou, a přitom efektní dekoraci bytu do vánoční nálady, sáhněte po světlech. Dají se koupit za pár korun – a když je vhodně umístíte, odvedou skvělou práci. Postarají se o celou výzdobu bytu a další vánoční drobnosti (vyjma stromku a svícnu) už ani nebudou potřeba.

Sáhnout můžete po vánočních světelných drátech s různými odstíny světla, kde se s cenou vejdete pod stovku. Jestli vám nevadí se trochu „rozšoupnout“, líbit by se mohly vánoční světelné závěsy na okno (do 500 Kč) nebo světelné dráty s klipy, na něž si pak přidáte drobnosti dle vlastní fantazie.

Například fotky, výrobky dětí, perníčky, slaměné ozdobičky vlastní výroby – prostě cokoliv, co je vám právě před Vánoci tolik milé a co chcete mít celý advent, vánoční a novoroční čas na očích. Cena je sice o něco vyšší, ale na druhou stranu jde o doplněk, který lze ladit ke kterémukoliv ročnímu období!

Tradicí jsou svícny se svíčkami, ale najdete i ty na elektřinu

Možná jste i vy měli doma ocelový vánoční stromeček se skleněnými ozdobami a se čtyřmi místy pro svíčky. Ty když se zapálily, nad stromečkem se začala otáčet vrtulka se skleněnými korálky zavěšenými na řetízcích.

Až byla rychlost otáčení, díky stoupajícímu horkému vzduchu od svíček, dost velká, cinkaly korálky o drobné činely umístěné v dosahu roztočených korálků. Možná se vám po tradičním zvuku českého adventu už stýská – ale dobrou zprávou je, že tyto stromečky a další teplem cinkající ocelové dekorace se stále v Česku vyrábějí, v různých tvarech a provedeních. Je jen na vás, který si vyberete!

Vánoční lucerny

Jistě vás potěší, že jsou stále tvořeny ručně v České republice s použitím výhradně českých dílů a komponentů: „Jednotlivé kovodíly se vyrábějí ve Velkém Šenově a v Rožmitále pod Třemšínem. Bižuterní komponenty, jako jsou skleněné perličky, řetízek a zvonící korálek mají původ na Jablonecku. Jde tedy o vysoce kvalitní výrobek, který je vyráběn tradičními postupy“. Pod názvem Tradiční andělské zvonění je najdete například v obchodě 4Home.cz.

Jestli se otevřeného ohně v domácnosti bojíte, ať už z jakéhokoliv důvodu (třeba ještě příliš malé děti), můžete vybírat ze svícnů elektrických. Ty se dají snadno umístit na okno, kde poskytnou potěšení nejen vám, ale i kolemjdoucím.

Věnec by neměl na dveřích chybět, na stole svícen

Vánoční věnec a svícen jsou dva typy dekorací, které k Vánocům patří stejně dlouho jako oheň v zastoupení svíček, v novější době LED světýlek na různých řetězech či kolíčkách. Skvělé je, že se jak svícen, tak věnec dají vyrobit doma s dětmi – a jen z toho, co najdete v přírodě, ve svém okolí. Stačí vyjet do lesa a zapojit fantazii, nebo se vydat na farmářské trhy a nějaké přírodniny tam pořídit.

K Vánocům neodmyslitelně patří zelené jehličí, červené bobule nebo i bílý „sněhový“ poprašek. Modernější styly přidávají sušené ovoce, cizokrajné květy a plody, peří, stuhy, motivy vánoční hvězdy a mnoho dalšího. Pokud vám se líbí cokoliv jiného, hurá do výroby! Základem se může stát stočený drát, do nějž přírodniny napícháte a zamotáte, možná máte v zásobě proutí, či vám na zahradě roste bříza, která je na věnec přímo dokonalá.

Zabalené vánoční dárky

Ještě snazší je to s tvorbou svícnu. Stačí talířek a na něj postavit svíčku, obskládat ji drobnostmi, které si ve svícnu přejete mít. Na vyšší úroveň posunete svícen v případě, kdy zvolíte aranžovací hmotu – a do ní přidáte vše, co chcete ve vánočním svícnu mít. Nezapomeňte, že máme dva druhy aranžovací hmoty: zelenou pro nasáknutí vodou a aranžování živých rostlin, nebo světlou, do níž umisťujeme jen sušené a suché zdobení.

Je libo betlém?

Jestli se součástí vašich vánoc stane i betlém, je čistě na vás, samozřejmě. Je s Vánocemi spojen od prvopočátku coby znázornění celého příběhu, kvůli kterému jsme Vánoce zavedli (tedy naši předkové). Vyrobit si jej můžete za pár korun jako vizovické pečivo, za trochu vyšší náklady jako perníčky, anebo si jej pořídit už hotový – třeba z papíru, dřeva, kovu – možností je na dnešním trhu opravdu hodně.

Ne každý ale chce vánoce pojit s náboženským základem, proto se betlému spíše vyhýbá a samotné Vánoci „organizuje“ jen pro děti coby příjemnou kratochvíli a prolínání pohádky s reálným životem. Mimochodem, pokud se rozhodnete pro vizovické pečivo, pak vězte, že stačí mouka, voda, ocet a vaše práce. Potírat se pak dá vajíčkem, ale není to nutné.

Ozdoby z moduritu

Na 250 gramů hladké mouky potřebujete 1 dcl vlažné vody plus lžíci octa. Vypracujete hladké a pevné těsto, které zabalíte do vlhké utěrky a igelitu. Necháte několik hodin v lednici nebo ve spíži odležet – a můžete tvořit. Z jednotlivých kousků těsta vymodelujete jak figurky, tak dokonce i dekorace. Těsto se dá snadno prostorově zdobit, takže nabízí nepřeberné možnosti tvoření pro jakoukoliv příležitost, nejen vánočních ozdob a betlému!

Po upečení je vizovické pečivo extrémně tvrdé a hlavně dlouhodobě trvanlivé (i když se časem rozdrobí na kousíčky). Proto nezapomeňte už při jeho tvarování na případné dírky, háčky a jiné pomůcky pro upevnění, kamkoliv budete potřebovat.

Vánoční stromky velké, nebo i malé dekorativní

Vánoční stromek patří k Vánocům sice mnohem kratší dobu než betlémy, ale o to více se nám do vánočních myšlenek dostává. Z historie Československa je jasné, že vánoční stromek byl ideologicky neškodný, a tak se s ním setkávali lidé všech generací v podstatě ve všech domácnostech.

Dnes se můžete pro vánoční dekorace spolehnout na jeden větší stromeček, který pak použijete i pro místo, kam Ježíšek složí dárky. Jít ovšem můžete i cestou více malých stromečků, které rozmístíte po celém bytě. Zda budou vaší výroby, nebo sáhnete po hotových v květinářství, na farmářském trhu, či v e-shopu s dekoracemi, je čistě na vás. Ježíšek pak může naložit pod každý z nich nějakou drobnost.

Vánoční dekorace a svíčky

Už jste potkali vánoční skřítky?

Hitem roku 2021 jsou vánoční skřítci. Jak vypadají? Přesně tak, jak budete chtít. V obchodech pořídíte ty anglosaské, s červenými čepičkami a ponožkami, s dlouhými bílými fousy. Ale pokud se vám santa – klausovská tradice nelíbí, vymyslete a vyrobte si skřítky vlastní, třeba díky špejli, pingpongovému míčku, bavlnkám a kousku látky.

Tito skřítci mohou pak zdobit vaše parapety, květníky, záclony, poličky, noční stolky. A jistě vám před Vánocemi budou přinášet klidné a zahřáté zimní sny. Jen jim nezapomeňte namalovat laskavé úsměvy a dobrácká očička!

Čokoládové figurky mohou skýtat vánoční potěšení na každém rohu

Patříte-li k milovníkům čokolády, jistě si nenecháte ujít vánoční nabídku plněných i dutých postaviček, zvířátek, šišek ve vánočních kabátcích. K mání jsou v různých příchutích a z různých typů čokolády. Jen pozor, abyste je nezbaštili ještě před Štědrým dnem!

Už jste malovali křídovými barvami na sklo?

Pokud chcete byt dekorovat co nejvíce vánočně, ale přitom si přejete moc neutrácet, vyzkoušejte malování na sklo. Tekuté křídové barvy nejsou nijak drahé – a možná jste je dětem pořídili již dříve. Vykouzlete na skle sněhuláky, dárky, zvonečky, hvězdičky, stromeček, betlémskou hvězdu a další vánoční prvky! Na jaře vše snadno smyjete jen teplou vodou.

Vánoční textil a nádobí dovedou vaši snahu o vánoční náladu k dokonalosti

Pokud se chcete přece jen „plácnout přes kapsu“, projděte si nabídku vánočního textilu a nádobí. Na prostřeném adventním, štědrovečerním stole, ale i v ostatní vánoční svátky budou dokonalou vánoční dekorací, se kterou rozhodně nešlápnete vedle.

Káva a cukroví

Co by byly vánoce bez domácího cukroví?

Bez vůně vanilky, skořice, kakaa, anýzu, fenyklu, medu a dalších vánočních laskomin to prostě nejde. Pokud budete péct doma sami, bude provonění bytu o to intenzivnější. Ale stačí si vánoční cukroví i jen pořídit – a na intenzitě aroma přidat třeba vánočními svíčkami s vánoční vůní – přesně s tou, kterou preferujete nejvíce.

Ale i tady si můžete poradit celkem levně: místo vonných svíček stačí jen na radiátory dávat sušit pomerančovou, mandarinkovou a citronovou kůru, kdykoliv toto ovoce spotřebujete, položit na ně i hřebíček a skořici, badyán – a domácí vánoční vůně je na světě! Spolehnout se můžete i na vánoční punč nebo svařené víno, které budete po adventních večerech popíjet.

Hity letošních dárků? Budete příjemně překvapeni!

Pojďme si na závěr ještě projít hity vánoční sezony 2021. Možná budete překvapeni, co vévodí letošním nákupům a společenským i technologickým trendům. Patří sem jak zážitky, tak technologie pro úsporu času, vzdělávací hry i kosmetické pomůcky jak pro dámy, tak pro pány.

Děti i rodiče budou nadšení z deskových her, které nabídnou nejen zábavu, ale i nové a zajímavé informace. Set her Vzhůru na … (vlastivědu, přírodovědu atd.), či Tlama games Nova Luna CZ jsou jejich hitovým zástupcem.

Těm, kdo neradi vstávají, se budou hodit budíky se světelnými efekty a buzením pomocí světla. jiné budíky zase nabídnou bezdrátové nabíjení mobilu (jen pozor, aby mobil obdarovaného tuto bezdrátovou variantu také uměl).

Unaveným nohám pomohou adjustační ponožky, muži s náladou na „dobývání“ si mohou vychutnat svou chvilku při otevírání dárkové bedny s páčidlem. Ženské osazenstvo domácnosti možná přivítá pomocníka s prachem na podlaze – robotický vysavač. Neděste se vysoké pořizovací ceny – technologie zobecněla, pokročila, a tak se cena pohybuje na úrovni běžných vysavačů.

Dárek s mašlí

Věděli jste, že jde vypěstovat čtyřlístek? Sadu pro jeho pěstování můžete darovat třeba kamarádům, známým. Lidé s citlivou pokožkou ocení extra měkké čisticí kartáčky na obličej. A k tomu třeba i doplňky stravy zaměřené právě na kvalitní pleť.

S trochou nadsázky se počítá i o Vánocích. Proto se obdarovaný jistě neurazí, když dostane ponožky s výstižným nápisem „Nerušit, hraju!“ nebo třeba toaletní papír se vtipy, citáty, či jinými čtivými texty a obrázky. Dětem, které motivujete k rychlejší činnosti tím, že je stopujete a soutěžíte s nimi, by se mohly líbit přesýpací hodiny, v nichž písek padá vzhůru.

Milovníkům fotografií uděláte radost fotoalbem s nalepovacími doplňky a možností vyšperkovat si album, jakkoliv je napadne. Technologičtí nadšenci by mohli uvítat skládací telefon, další prvek do chytré domácnosti nebo třeba chytrý držák na mobil do auta – o chytrých hodinkách ani nemluvě…

Věděli jste, že virtuální realita se dá půjčit až domů? Nebo se soustřeďte na jiné zážitky, o nichž víte, že by o ně obdarovaný rozhodně stál… A až si ten dárek rozbalí, možná se bude hodit panák pravé pálenky od R. Jelínka…

Co tedy udělat pro vánoční atmosféru?

Shrňme si, co nejnutnějšího pro vánoční atmosféru doma potřebujeme: aspoň trochu úklidu (tzv. z povrchu pryč), vánoční světýlka, přírodní svícen nebo věnec na dveře či na stůl, trochu vánoční vůně z pečení, citrusů, koření nebo i vonných svíček. Nějakou drobnost pod stromeček, a hlavně: vánoční náladu. S ní může pomoci dobrý domácí svařák.

Často kladené dotazy

Jak si dekorovat byt, aby se vánoční nálada dostavila?

Základem je udělat alespoň trochu úklidu a poté sáhnout po světlech jako jednoduché a efektní dekoraci. Dají se koupit za pár korun a vhodně umístěné světla se postarají o celou výzdobu bytu. Sáhnout můžete třeba po vánočních světelných drátech s různými odstíny světla nebo světelných závěsech na okno.

Jaké tradiční vánoční ozdoby se stále vyrábějí v Česku?

Tradiční vánoční ozdoby, jako stromeček se skleněnými ozdobami a svíčkami, který způsobuje otáčení vrtulky a cinkání korálků o činely, se stále vyrábějí v Česku. Tyto ozdoby mají různé tvary a provedení a jsou tvořeny ručně s použitím výhradně českých dílů a komponentů.

Existují alternativy k tradičním svícnům se svíčkami?

Ano, pro ty, kdo se otevřeného ohně v domácnosti bojí nebo mají malé děti, můžete vybírat ze svícnů elektrických, které nabízejí bezpečnější variantu tradičních vánočních svícnu.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

prodejna Notino.cz

Jak nakupovat na Notino.cz: Zkušenosti a rady

Milujete kvalitní parfémy, kosmetiku a vše, co k tomu patří? Pak byste si rozhodně neměli nechat ujít nabídku největšího českého e-shopu s...

Nakupování na Sconto.cz

Jak nakupovat na Sconto.cz: Zkušenosti a rady

Zařizujete byt či dům, ale na obcházení kamenných obchodů nemáte náladu? Žádné strachy! Stačí navštívit internetový obchod Sconto.cz, který nabídne...

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...