11 zajímavostí o Alze: Co jste nevěděli o oblíbeném e-shopu

úvodní obrázek Alza

Alza právem patří mezi nejznámější české e-shopu s elektronikou. Nejen, že snad každý z nás zná maskota v podobě zeleného mimozemšťana, ale jednoduše se jedná o jeden z nejoblíbenějších internetových obchodů u nás. Pokud jste si mysleli, že už vás Alza nemá čím překvapit, v dnešním článku vás vyvedeme z omylu - pojďte se spolu s námi podívat na zajímavosti a fakta o Alza.cz.

pobočka Alza

1. Téměř 30 let na trhu

Asi vás nepřekvapí, že Alza není na českém trhu žádným nováčkem - v několika posledních letech trhá rekordy v prodejnosti a neustále inovuje svou nabídku, množství prodejen a dalších služeb. Možná vás však zaskočí skutečnost, že co nevidět oslaví významné kulatiny, a to hned třicáté. Alza, tehdy ještě pod hlavičkou fyzické osoby, totiž vznikla už v roce 1994. Své dnešní podobě se začala blížit od roku 1998, kdy se stala významným hráčem na trhu. V současné době se jedná o akciovou společnost ve vlastnictví investorů, kteří ji ovládají přes holdingovou společnost L.S. Investments Limited.

2. Alza je nejen elektronika

Přestože většina zákazníků si Alzu spojuje zejména s elektronikou, již dávno to není to jediné zboží, které můžete na e-shopu zakoupit. Stačí krátké nahlédnutí do kategorií nabízených produktů, a zjistíme, že v nabídce nechybí například hračky, potřeby pro dům i zahradu, drogerie, parfumerie, chovatelské potřeby, vše pro outdoor, auto i moto, knihy, papírenské a kancelářské potřeby a mnoho dalšího. Zkrátka prakticky všechno, co si umíte představit!

3. Mnoho metod doručení

Jednou z nesporných výhod Alzy, kterými se odlišuje od mnohé konkurence, je rozmanitý výběr metod doručení. Přestože můžete zvolit klasické doručení kurýrní službou na vaši adresu či na výdejní místo Zásilkovny nebo Balíkovny, nechybí ani praktické AlzaBoxy. Nejen, že fungují dvacet čtyři hodin denně a jejich obsluha je skutečně hračka, navíc je lze využít k vrácení zboží. Pokud dáváte přednost tradičnějším metodám, svou objednávku si můžete vyzvednout také na jedné z mnoha kamenných prodejen, které se postupně objevují po celé České republice. 

Alza boxy

4. Inovativní metody platby

Pozadu Alza nezůstává ani v případě platebních metod. Přestože můžete samozřejmě zaplatit klasickými způsoby, jako je platba kartou, bankovním převodem či na dobírku a hotově na prodejně, Alza byla jedním z prvních e-shopů u nás, který umožil platbu kryptoměnami (bitcoin). Využít můžete také platby na splátky, bez DPH, pomocí QR kódu, či třeba Alza poukázkou (ze které se může stát skvělý dárek). 

5. Výhodný program pro členy AlzaPlus+

Když se bavíme o metodách platby a dopravy, nesmíme zapomenout ani na převratnou novinku v repertoráru Alzy. Jedná se o speciální program pro členy klubu Alza Plus+, který za jednorázový roční poplatek (vycházející zhruba na 25 Kč měsíčně) odměňuje dopravou zdarma či za jednu korunu na všechny objednávky. Tento program se vyplatí zejména těm zákazníkům, kteří na Alze nakupují pravidelně či několikrát do roka. 

6. Alza pomáhá potřebným

Vzhledem k obrovským obratům chce Alza vracet komunitě, co jí náleží, a to například formou charitativních projektů a darů. Příkladem může být 24 milionů korun, které Alza v minulém roce vyčlenila na pomoc válkou zasažené Ukrajině. Pomáhá však i u nás, kdy například po tornádu na jižní Moravě pomohla částkou 5 milionů korun. Milion korun přispěla na fond pro předčasně narozené děti, či například v nejhorším období covidu. 

Alza pomáhá

7. Školicí programy pro širokou veřejnost

Tím však služby veřejnosti ani zdaleka nekončí. Kromě charity se společnost Alza věnuje také podpoře počítačové gramotnosti a provozuje celou řadu školicích programů pro širokou veřejnost i jednotlivce. Příkladem může být den plný odborných seminářů Edu Days, na který se lze registrovat zdarma. Na seminářích se zájemci dozví a naučí například o 3D tisku, virtuální realitě, kancelářských balících či operačních systémech. Školící programy lze domluvit i pro školu či firmu, a to za skvělé, zvýhodněné ceny pro registrované zákazníky. 

8. Alza Magazín

I v případě, že semináře nejsou nic pro vás, se na Alze dozvíte spoustu užitených, inspiračních i praktických informací. Stačí navštívit internetový magazín, který je přidružen k e-shopu. Naleznete zde nepřeberné množství článků na rozmanitá témata, mezi kterými si každý najde to své, ať už vás zajímají počítačové hry, kryptoměny, elektronika, krása a kosmetika, knihy a časopisy, software či cokoliv dalšího. Nechybí ani praktické návody k výběru zboží a tipy na zajímavé filmy a další kulturní události. 

9. Výhodné akce a slevy

Kdo by nechtěl při nákupu ušetřit? Využít můžete nejen naše Alza slevové kódy, ale také celou řadu speciálních slevových akcí a výprodejů přímo na Alze. Jistě vám nemusíme představovat populární výprodejovou akci Black Friday, kterou je již Alza proslulá, těšit se však můžete i na další slevy. Ty naleznete například v kategorii Mega výprodej, kde na vás čekají ty nejlepší možné ceny. 

Black Friday Alza

10. Vlastní značky a produkty

Bohatá nabídka značek z celého světa pro vás asi na Alze není nic nového, věděli jste však, že kromě prodeje produktů od různých výrobců má Alza také vlastní značky včetně elektroniky, domácích spotřebičů a dalšího zboží? Příkladem může být například řada vlastních notebooků, kterou Alza představila v roce 2022. V současné době ALza nabízí jak notebooky optimalizované pro kancelářskou práci, tak vyladěné hráčské konfigurace i přístroje pro náročné profesionály. Všechny jsou plně konfigurovatelné a zákazníci mohou podle svých potřeb zvolit kapacitu vnitřní paměti až 64 GB, velikost disku až 4 TB a operační systém.

11. Praktická mobilní aplikace Alza

A na závěr nesmíme zapomenout na stálici v repertoáru Alzy, kterou bohužel mnoho zákazníků stále nevyužívá. Tou je mobilní aplikace Alza, kterou lze stáhnout na Android i iOS. Nabídce celou řadu výhod, jako je rychlý výdej objednávky prostřednictvím aplikace na všech výdejnách, bezkontaktní otevření Alza Boxu, rychlé a bezpečné placení přes Apple Pay, nákupní seznamy, nákupní asistent a mnoho dalšího. O tom, že se appka vyplatí, napovídá nejen mnoho spokojených uživatelů, ale skvělé hodnocení 4,8 z 5 hvězdiček. 

Často kladené dotazy

Kolik let působí na trhu e-shop Alza?

Alza je na trhu již téměř 30 let. Byla založena v roce 1994.

Jaké výhody nabízí Alza členům programu Alza Plus+?

Členství v programu Alza Plus+ za jednorázový roční poplatek přináší řadu výhod, zejména dopravu zdarma či za jednu korunu na všechny objednávky. Tento program se vyplatí zejména těm zákazníkům, kteří na Alze nakupují pravidelně či několikrát do roka.

Jaké metody doručení nabízí Alza?

Alza nabízí širokou paletu metod doručení, včetně klasického doručení kurýrní službou, doručení na výdejní místo Zásilkovny nebo Balíkovny, využití AlzaBoxů, které fungují 24 hodin denně, nebo výdej zboží na jedné z mnoha kamenných prodejen po celé České republice.



Alžbeta Komrsková

Alžbeta Komrsková

Žiju psaním o všem, co mě baví, ať už jde o cestování po evropských metropolích, přírodní kosmetiku, udržitelnou módu či zdravé stravování. Patřím mezi nadšené sportovce, a když zrovna nepíšu či nepřekládám, jsem nejspíš v posilovně, cvičím jógu nebo vyrážím za turistikou.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...