Víme, kde se dá nejsnáze ušetřit. Podívejte se, jak začít s úsporami v běžném bydlení!

Korunka ke korunce

Když si projdete naše tipy na snadné a často i poměrně významné šetření, zjistíte, že už máte jen krůček k tomu, abyste na každodenním životě, resp. v rámci běžného bydlení, ušetřili spoustu peněz, které teď vydáváte naprosto zbytečně: na zbytečných poplatcích a dalších nákladech jak na telefon, připojení, tak hlavně na bydlení nebo i ve světě financí, kde se typicky jedná o osobní účty u bank nebo o spotřebitelské půjčky. Těmi nejzbytečnějšími výdaji pak jsou pokuty za pozdní zaplacení čehokoliv, včetně nedoplatků nebo pokut za přestupky.

Projděte si s námi nejčastější situace, kde se dá snadno a bez velkých starostí ušetřit. Věděli jste, že vám s tím mohou pomoci i aplikace? Spousta z nich je k mání zdarma. V příštím textu si ukážeme jak ušetřit na každodenním životě tak, abyste nemuseli snižovat jeho kvalitu, spíše naopak, představíme i ony zmíněné aplikace. Pojďme se ale už podívat na konkrétní oblasti, v nichž se nejčastěji zbytečně přeplácí a na nichž můžete už dnes začít šetřit, protentokrát z oblasti bydlení a financí na něj.  

výdaje za bydlení

Bydlení a platby za něj, včetně splátek hypotéky

Výdaje na bydlení jsou v České republice nepříjemně vysoké, a to jak z pohledu nájmů, tak i cen jakékoliv formy bydlení a následně splácené hypotéky. K tomu musíme přidat další náklady s bydlením spojené – což jsou platby za elektřinu, případně plyn, někde i teplou vodu, vodné a stočné a dnes už nepostradatelný internet, často i televize, zahrňme sem ale i platby za mobilní připojení, včetně dat.

Kde jsou nejčastěji zbytečně placené peníze navíc? Rovnou prozraďme, že v podstatě všude, snad s výjimkou nájemného, s nímž nic moc udělat nelze – jen se vyhnout nedoplatkům a následným pokutám. To se samozřejmě týká nejen nájemného, ale všech pravidelných splátek půjček a tarifů, nebo dalších plateb, které posíláte příkazem z účtu.

Proto si vždy pohlídejte, že máte trvalý příkaz správně nastaven tak, aby peníze přišly včas i v případě, že se z data splatnosti stane víkend či svátek. Důležité totiž není, kdy peníze z vašeho účtu odešly, nýbrž kdy dorazili na účet poskytovatele hypotéky, dodavatele energií či operátora, který vám zajišťuje připojení.

Proto si vždy v online bankovnictví nastavte trvalý příkaz tak, aby se splatnost vycházející na dny volna posunula před ně (tato starost vám odpadne, jakmile si zřídíte účet u banky, která umí okamžité platby, ale jen za předpokladu, že je umí i účet příjemce).

Vše se dá sice vyřešit inkasem, ale to je služba dost nepohodlná pro všechny, kdo mají na běžném účtu jen minimální zůstatek – a všechny volné peníze převádějí na účet spořicí nebo do investic. Často pak není na běžném účtu dost peněz na všechny předem plánované platby – a inkaso neodejde, i když zrovna na něj by na účtu peníze byly (ale už nezůstane na ty ostatní – a že přijde za pár dní výplata, to systém nedokáže zohlednit, příjemce inkasa zase málokdy dokáže změnit datum jeho realizace).

platby

Jestliže budete všechny platby odvádět včas, vyhnete se nepříjemným nákladům navíc, které by přišly právě v podobě sankcí. Týká se to samozřejmě i včasného splácení kontokorentů (když jste šli do mínusu na svém účtu) a také kreditních karet, u nichž bezúročné období trvá okolo 40 – 55 dní – pak naskakují poměrně vysoké úroky. Nikdy nezapomeňte, že u kontokorentu ty úroky naskočí ihned poté, co peníze z účtu odešlete. Proto když máte možnost vyřídit si kreditní kartu, jistě jde o lepší variantu než kontokorentní úvěr.  

Ale už k samotným aktivním úsporám v oblasti bydlení, které mohou vaše současné výdaje výrazně snížit:

Voda

V případě plateb za vodu lze ušetřit jen a pouze snížením její spotřeby, jiná cesta není, protože alternativního a levnějšího dodavatele nenajdete, v tomto je nabídka (z technických důvodů) prostě omezena. Proto zapracujte na odstranění zlozvyků, které vedou k přílišné spotřebě jak studené, tak i teplé vody. Jistě se z dlouhodobého hlediska vyplatí i šetřiče vody, ale čistě uspořit se dá jen snížením celkové spotřeby.

O jaké zlozvyky jde? Splachování plnou nádržkou, i když to není nutné, příliš silný proud vody, když si myjete ruce, kohoutek pákové baterie nastaven tak, aby vždy tekla voda vlažná, přestože by často stačila i ta studená, o ručním mytí nádobí pod tekoucí vodou ani nemluvě – dnes snad už všichni vědí, že myčka nádobí je ohromnou úsporou vody i energie, náklady na ni se vrátí nejpozději do čtyř let – ale myčka slouží i deset a více let.

Snížit spotřebu vody můžete i její jednoduchou recyklací, kdy se třeba naučíte využít vodu ze sušičky na splachování, vodou od mytí zeleniny a ovoce můžete pozalévat kytky, ve vodě od vaření těstovin si můžete nechat odmočit nádobí, možností recyklace vody v domácnosti je zkrátka spousta – a jistě přijdete i na mnohé další.

úspory

Elektřina

Asi už víte, že stand - by režimy nadělají více škody než užitku, alespoň co se vaší peněženky týká. Přístroje jsou pak sice rychleji v provozu, ale během stovek a tisíců hodin, kdy jsou zapnuté právě na stand – by, spotřebují spoustu elektřiny, kterou vy samozřejmě musíte zaplatit, i když nebyla využita nijak aktivně.

Stejné je to se svícením v místnostech, kde zrovna nikdo není, se zapnutou televizí i v době, kdy ji zrovna nikdo nesleduje, celkově se spotřebou elektřiny v časech, kdy vlastně vůbec nevyužíváte službu přístrojů, které energii na svůj provoz právě „žerou“.

Jistě už jste slyšeli i o různých cenách energie v různou denní a noční dobu – ale tady pozor, pokud si necháte aktivovat i další tarif za el. energii, musíte pak platit navíc další nájem dalšího elektroměru, což ve výsledku nemusí vyjít úplně dobře. Ale rozhodně tuto možnost nezatracujte – jen si dobře spočítejte, zda jste schopni v době, kdy k vám půjde levnější elektřina, opravdu spotřebovávat maximum z denní spotřeby – zapínat myčku, pračku, sušičku, žehlit, vařit apod.

Se spotřebou elektřiny (nebo plynu) může souviset i spotřeba teplé vody. Málokdy si uvědomujeme, že ne na všechno potřebujeme vodu teplou nebo vlažnou. Stačí studená. Nádobí v ní samozřejmě neumyjeme, jde spíše o oplachování, mytí ovoce a zeleniny atd.

Připojení k mobilní síti, internetu nebo televizi, hudbě a filmům

Hlídáte si pravidelně akce poskytovatelů různého připojení, ať už je to k mobilní síti, internetu nebo televizi, k hudbě a filmům? Možná jste si to doposud ani neuvědomili, ale když z každé služby sečtete všechny poplatky do kupy, vyjde ve výsledku částka, která je opravdu vysoká. A rozhodně stojí za to popřemýšlet, jak ji snížit.

youtube videa

Nejjednodušším krokem je zrušit předplatné na vše, co aktivně nevyužíváte, nebo co by šlo využívat i jinak a bezplatně, přestože třeba v o něco horší kvalitě. Můžete to chápat i jako přechodné období šetření, kdy se na pár měsíců v těchto luxusních službách uskromníte – a až se vaše příjmy zase vrátí do normálu, znovu si je předplatíte – a o to více si je pak i užijete.

Standardní služby nerušte, jen hledejte jejich levnější varianty

Co patří k těm luxusním službám? Začněme vyloučením ze skupiny luxusních služeb: připojení mobilu do sítě (pro SMS a hovory), k tomu internetové připojení (ať je od kohokoliv) už luxusem není. V posledních letech, zejména v souvislosti s covidovou pandemií a s home office, se z těchto služeb stal naprostý standard, nutný základ, ale také díky tomu služby připojení poměrně zlevnily. Takže jestli i vy platíte zbytečně vysoké ceny za zbytečně drahé nebo moc vysoké tarify, poohlédněte se na trhu po levnějších variantách.

Můžete přímo oslovit i různé poskytovatele a nechat si od nich udělat nabídku, aktuálnímu poskytovateli připojení klidně napište, že se poohlížíte po konkurenci – a jestli on má, čím by ji přebil. Odejít můžete nově totiž kdykoli – a operátor vám smí naúčtovat jen část nákladů, do tří měsíců od podpisu smlouvy jen omezené pokuty a rozhodně po vás nesmí chtít doplacení tarifu do konce trvání smlouvy, jak tomu bylo dříve.

Nové podmínky platí cirka rok (od 1. 4. 2020), kdy úprava nastala v oblasti pokuty při předčasném ukončení smlouvy – ale jen když je ukončena do tří měsíců od jejího podepsání. Pokutu vám smí operátor při vypovězení smlouvy (do tří měsíců od jejího podpisu) účtovat maximálně ve výši pěti procent součtu měsíčních paušálů nebo minimálního měsíčního plnění, které zbývá do konce trvání smlouvy. Výše úhrady se přitom samozřejmě počítá z částky placené v průběhu trvání smluvního vztahu.

Pokud ale smlouvu ukončíte později, ovšem stále před koncem jejího podepsaného trvání, nesmí operátor účtovat nic navíc, žádná sankce se nekoná. To jinými slovy znamená, že pokud jste u operátora déle než tři měsíce a najdete zajímavější nabídku, můžete na ni s klidným svědomím přejít – a bude to úplně zdarma. Nová úprava se vztahuje i na smlouvy starší než 1. 4. 2020. Skvělé je, že se můžete obrátit jen na nového operátora, který zařídí celý přechod sám, vše potřebné k přechodu na jeho službu prostě obstará za vás.

spoření

Luxusní služby si na pár měsíců odřekněte

Teď se dostáváme k tomu luxusu. Bez čeho se obejdete i dnes, v době home office? Rozhodně to jsou všechny placené televizní kanály, placené služby pro sledování filmů nebo poslech hudby, placené aplikace spojené s hraním video her a spoustu dalších virtuálních záležitostí, bez kterých se opravdu můžete obejít a jejichž zrušení ušetří měsíčně stovky až tisíce korun. Vrátit se k nim dá kdykoliv.

Místo nich hledejte free varianty, kde není nutné cokoliv platit, hledejte akční nabídky, využívejte volné minuty a dny apod. Možností je spousta. Nastává jaro, bude (snad už konečně) hezky a bude nás to víc táhnout ven. Venkovní sportoviště se snad brzy otevřou, lesy jsou otevřené stále, už můžeme konečně cestovat i mezi okresy, takže si můžete dát celodenní túru po okolí – a rozhodně vám nebudou chybět hrdinové filmů v nejvyšší kvalitě rozlišení, případně nové a draze placené parametry vaší herní postavy.

Na zbytečné výdaje domácnosti, zejména z těch luxusních, umějí upozornit i specializované aplikace, které jsou naštěstí zdarma – ale na ně se podíváme až v následujícím článku. Teď si ještě projeďme pro dnešek poslední část výdajů spojených s bydlením, a to jsou výdaje na splátky půjček (ale tipy platí samozřejmě i pro jiné úvěry než jen ty na bydlení).

úspory

Půjčky na bydlení i na spotřebu

Výše v textu jsme se věnovali tomu, jak se vyhnout zbytečným nákladům navíc spojeným s pozdním splácením. U půjček se ale dá ušetřit i dalším způsobem, který se nijak neliší od ostatních služeb – zkrátka se dá ušetřit na jejich ceně.

Půjčka je služba jako každá jiná, jen jsou jejím předmětem peníze, nikoliv třeba filmy nebo připojení k internetu. A proto se i mezi půjčkami najdou dražší a levnější, proto se i mezi poskytovateli půjček dá cestovat stejně jako mezi poskytovateli mobilní sítě a připojení k čemukoliv – a to samozřejmě naprosto kdykoliv. Poskytovatelé úvěrů si plně konkurují.

Proto když máte jakoukoliv půjčku (nebo se na ni právě chystáte), stále sledujte trh s úvěry toho typu, který máte nebo se chytáte vyřídit. Každá půjčka se dá refinancovat na levnější variantu – jen pozor na poplatek za předčasné splacení, u hypoték může být i poměrně vysoký – ale neúčtují ho zdaleka všechny banky. A stojí za to změnit poskytovatele hypotéky třeba i jen kvůli dvěma desetinám procenta na úrokové míře, protože ve výsledku jde o desetitisícové i statisícové úspory (za celou dobu trvání hypotéky).

Poohlédněte se i po konsolidaci, kdykoliv máte více půjček najednou. Když je sloučíte, můžete ušetřit jak na úrocích, tak třeba i na pravidelných poplatcích. Lze dokonce sloučit i běžnou půjčku s hypotékou do kupy – vznikne nová a vyšší hypotéka – ale v části, kterou jste navýšili, bude právě ona původní půjčka na spotřebu, kterou díky sloučení s hypotékou získáte za mnohem nižší úrok. Měsíční splátky se okamžitě sníží a efekt uvidíte hned v následujícím měsíci.

drobné mince

Šetřit se dá v mnoha dalších oblastech – dnes zmíněné přinášejí nejvyšší a nejpravidelnější úspory, které se ihned objeví na vašem účtu. Aby ale šetření mělo efekt, nezapomeňte všechny volné peníze ihned převést na spořicí účet, kde budou izolované od každodenní spotřeby a kde je budete mít jako najité, kdykoliv se bude muset zaplatit nákup, s nímž jste původně nepočítali.

Využívejte pro úspory služeb odborníků

S úspěchem můžete u mnoha služeb využít nabídku obchodu Tarifomat.cz který srovná tarify nejen na mobilní telefony, ale i na energie, internetové připojení nebo na povinné ručení. Mají k dispozici i neveřejné nabídky, které mohou být opravdu velkou úsporou!

Často kladené dotazy

1. Jaké jsou nejčastější oblasti, ve kterých můžeme ušetřit peníze v rámci bydlení a financí?

Výdaje na bydlení, jako jsou nájmy, splátky hypotéky, platby za elektřinu, plyn, vodné a stočné, internet, televize a mobilní připojení, jsou oblasti, kde se často přeplácí a mohou být sníženy. Důležité je také vyhnout se pokutám za pozdní platby a strategicky spravovat účty a uzavírat smlouvy.

2. Jakým způsobem mohu snížit výdaje na vodu?

Snížení výdajů na vodu lze dosáhnout pouze snížením její spotřeby. Je třeba se zaměřit na odstranění zlozvyků, které vedou k přílišné spotřebě studené i teplé vody. Uspořit se dá také pomocí úsporných zařízení a zařizování domácnosti tak, aby byla spotřeba co nejnižší.

3. Jaké jsou výhody kreditní karty oproti kontokorentnímu úvěru pro účely šetření?

Kreditní karta je lepší varianta než kontokorentní úvěr, protože nabízí bezúročné období trvající okolo 40-55 dní, po kterém teprve naskakují úroky. Naopak u kontokorentu začínají úroky běžet ihned poté, co peníze z účtu odejdou, což může vést k vyšším nákladům na úrocích.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...