Vaříte si v karanténě? Poradíme rychlé slané obědy

Vařit během karantény, to teď postihlo spoustu z nás. I
pokud jsme byli zvyklí na jídlo z podnikové jídelny nebo z restaurace
s meníčky a večeři koupit cestou domů, jsme dnes v situaci, kdy se o své
stravování často musíme postarat naprosto sami. Je to sice příjemně levné, ale
pracné se spoustou času, který je od nás v kuchyni vyžadován. Pokud si
chcete vaření zkrátit, a přitom sobě i ostatním členům rodiny nabídnout
kvalitní a dobré pokrmy, vyzkoušejte slané recepty, které se pyšní
jednoduchostí a krátkou přípravou, případně přípravou v troubě a bez
nutných pravidelných zásahů. Sladké recepty jsme vám ukázali v článku Vaříte
si v karanténě? Poradíme rychlé sladké obědy. Teď je čas na recepty slané.

Z jednoho pekáče

Snadný a hlavně rychlý recept na maso zapékané s bramborem,
které pouze připravíte do pekáče, dáte do trouby a vše ostatní se uděje samo.
Můžete připravit například před procházkou s dítětem (nezapomínejme na
roušky), během přestávky v home office nebo při sledování oblíbeného
filmu, aby bylo připraveno k večeři, téměř bez ztráty času.

Co budete potřebovat

  • brambory
  • maso
  • smetanu
  • tvrdý sýr
  • cibuli (není nutná)
  • slaninu (není nutná)
  • sůl, pepř
  • rozmarýn
  • papriku
  • zeleninu (není nutná)

Jak budete postupovat

Při přípravě postupujete tak, že osmahnete maso nakrájené na
nudličky, můžete využít i maso mleté, v případě kuřecích prsou je můžete
nechat v celku, jen je jemně naklepejte, pak orestujte, osolte, ochuťte
paprikou, rozmarýnem, solí a pepřem (nebo vaší oblíbenou směsí koření). Brambory
stačí omýt a nakrájet na poloviny, lze i na menší díly.

Do pekáče vložte maso, na něj položte plátky sýra, pak
brambory, které přelijete smetanou, nakonec brambory osolte, opepřete, lze
přidat i kmín, pokud máte rádi. Milovníci zeleniny dají mezi maso a sýr ještě
plátky cukety, mrkve, lilku, pastináku, papriky, prostě své oblíbené syrové,
mražené nebo zavařené zeleniny. Milovníci cibule a slaniny ještě obojí
osmahnou, ale to už se pak dostaneme z krátké doby přípravy, cibulka s slanina
si žádají spoustu času.

Pak jen přiklopíte pekáč a dáte do trouby na cca 160 stupňů
a cirka hodinu a půl pečení. Kdo má troubu programovatelnou, nastaví hodinku a
půl při správné teplotě a může směle odejít na zahradu na jakkoliv dlouho, pokrm
bude teplý ještě i po třech hodinách. V opačném případě se za hodinku a
půl vraťte, abyste troubu vypnuli. Je hotovo.

Skvěle se pro takové vaření hodí i remoska, jestli jste
doteď nepotřebovali horkovzdušnou troubu.

Rizoto po česku

Snadná a rychlá příprava ráže svádí i k rychlé přípravě
ostatních surovin, které pak s rýží smícháme. Rizoto po česku je v podstatě
jakákoliv forma rýže s čímkoliv, když je to ve výsledku smíchaný eintopf.
Od italského se liší krémovostí, ne mnoho Čechů totiž v kombinaci s rýží
volí krémovost a lepkavost. Spousta z nás je raději, když se rýže rozsýpá.
A to i v rizotu.

Co budete potřebovat:

  • rýže
  • sůl
  • cibule
  • hřebíček
  • mleté maso
  • koření na mleté maso
  • mrazená či konzervovaná krájená zelenina
  • sýr na posypání

Jak budete postupovat

Stačí jen dát vařit rýži se solí, cibulí se zapíchnutými hřebíčky.
Během toho osmahnout mleté maso na cibulce, okořenit, jak jste zvyklí, případně
směsí koření na mleté maso. A nakonec smíchat s rýží do rizota, k tomu
čerstvou zeleninu. Kdo rád zeleninu spíše tepelně upravenou, přidá do rizota
mraženou či konzervovanou zeleninu, dle svých preferencí. Je možné využít i
masové konzervy místo masa mletého. Ty stačí jen nakrájet a prohřát, pak
smíchat s ostatními složkami rizota.

Tvarohové špalíčky se zelím

Nakládané zelí je poměrně levným jídlem, a tak není divu, že
je s ním i spousta receptů. K těm velmi rychlým patří tvarohové
špalíčky se zelím. Tvarohové těsto je totiž hotové raz dva.

Co budete potřebovat:

  • tvaroh 250 g
  • krupici (150 g) nebo hrubou mouku (160 g)
  • 1 vejce
  • sůl
  • cibuli
  • nakládané zelí
  • olej

Jak budete postupovat

Nejprve smícháte tvaroh s krupičkou, vajíčkem a špetkou
soli do těsta a dáte odpočinout, aby krupička natáhla vlhkost. Mezitím osmažíte
cibulku a na ní zelí, které předtím překrájíte na kratší. Zelí nakonec mírně
podlijete a podusíte, můžete i přisladit. Když se bude zelí dusit, dáte ohřát
vodu s cirka lžičkou soli, ve větším hrnci, kde budete vařit špalíčky.
Těsto vytvarujete do válečku, nakrájíte na špalíčky a dáte do vroucí osolené
vody. Za pár minut bude hotovo.


Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články: