Vařit během karantény, to teď postihlo spoustu z nás. I
pokud jsme byli zvyklí na jídlo z podnikové jídelny nebo z restaurace
s meníčky a večeři koupit cestou domů, jsme dnes v situaci, kdy se o své
stravování často musíme postarat naprosto sami. Je to sice příjemně levné, ale
pracné se spoustou času, který je od nás v kuchyni vyžadován. Pokud si
chcete vaření zkrátit, a přitom sobě i ostatním členům rodiny nabídnout
kvalitní a dobré pokrmy, vyzkoušejte slané recepty, které se pyšní
jednoduchostí a krátkou přípravou, případně přípravou v troubě a bez
nutných pravidelných zásahů. Sladké recepty jsme vám ukázali v článku Vaříte
si v karanténě? Poradíme rychlé sladké obědy. Teď je čas na recepty slané.
Snadný a hlavně rychlý recept na maso zapékané s bramborem,
které pouze připravíte do pekáče, dáte do trouby a vše ostatní se uděje samo.
Můžete připravit například před procházkou s dítětem (nezapomínejme na
roušky), během přestávky v home office nebo při sledování oblíbeného
filmu, aby bylo připraveno k večeři, téměř bez ztráty času.
Při přípravě postupujete tak, že osmahnete maso nakrájené na
nudličky, můžete využít i maso mleté, v případě kuřecích prsou je můžete
nechat v celku, jen je jemně naklepejte, pak orestujte, osolte, ochuťte
paprikou, rozmarýnem, solí a pepřem (nebo vaší oblíbenou směsí koření). Brambory
stačí omýt a nakrájet na poloviny, lze i na menší díly.
Do pekáče vložte maso, na něj položte plátky sýra, pak
brambory, které přelijete smetanou, nakonec brambory osolte, opepřete, lze
přidat i kmín, pokud máte rádi. Milovníci zeleniny dají mezi maso a sýr ještě
plátky cukety, mrkve, lilku, pastináku, papriky, prostě své oblíbené syrové,
mražené nebo zavařené zeleniny. Milovníci cibule a slaniny ještě obojí
osmahnou, ale to už se pak dostaneme z krátké doby přípravy, cibulka s slanina
si žádají spoustu času.
Pak jen přiklopíte pekáč a dáte do trouby na cca 160 stupňů
a cirka hodinu a půl pečení. Kdo má troubu programovatelnou, nastaví hodinku a
půl při správné teplotě a může směle odejít na zahradu na jakkoliv dlouho, pokrm
bude teplý ještě i po třech hodinách. V opačném případě se za hodinku a
půl vraťte, abyste troubu vypnuli. Je hotovo.
Skvěle se pro takové vaření hodí i remoska, jestli jste
doteď nepotřebovali horkovzdušnou troubu.
Snadná a rychlá příprava ráže svádí i k rychlé přípravě
ostatních surovin, které pak s rýží smícháme. Rizoto po česku je v podstatě
jakákoliv forma rýže s čímkoliv, když je to ve výsledku smíchaný eintopf.
Od italského se liší krémovostí, ne mnoho Čechů totiž v kombinaci s rýží
volí krémovost a lepkavost. Spousta z nás je raději, když se rýže rozsýpá.
A to i v rizotu.
Stačí jen dát vařit rýži se solí, cibulí se zapíchnutými hřebíčky.
Během toho osmahnout mleté maso na cibulce, okořenit, jak jste zvyklí, případně
směsí koření na mleté maso. A nakonec smíchat s rýží do rizota, k tomu
čerstvou zeleninu. Kdo rád zeleninu spíše tepelně upravenou, přidá do rizota
mraženou či konzervovanou zeleninu, dle svých preferencí. Je možné využít i
masové konzervy místo masa mletého. Ty stačí jen nakrájet a prohřát, pak
smíchat s ostatními složkami rizota.
Nakládané zelí je poměrně levným jídlem, a tak není divu, že
je s ním i spousta receptů. K těm velmi rychlým patří tvarohové
špalíčky se zelím. Tvarohové těsto je totiž hotové raz dva.
Nejprve smícháte tvaroh s krupičkou, vajíčkem a špetkou
soli do těsta a dáte odpočinout, aby krupička natáhla vlhkost. Mezitím osmažíte
cibulku a na ní zelí, které předtím překrájíte na kratší. Zelí nakonec mírně
podlijete a podusíte, můžete i přisladit. Když se bude zelí dusit, dáte ohřát
vodu s cirka lžičkou soli, ve větším hrnci, kde budete vařit špalíčky.
Těsto vytvarujete do válečku, nakrájíte na špalíčky a dáte do vroucí osolené
vody. Za pár minut bude hotovo.
Pečené maso s bramborami v pekáči je snadný a rychlý recept, který nevyžaduje mnoho času ani pravidelných zásahů. Stačí vše připravit do pekáče, dát do trouby a nechat udělat vše ostatní samo.
Rizoto po česku se připravuje vařením rýže se solí a cibulí s hřebíčky, smažením mletého masa na cibulce a kořením podle vlastního preferencí a smícháním s rýží a čerstvou nebo tepelně upravenou zeleninou.
Stačí smíchat tvaroh s krupičkou, vejcem a solí do těsta a nechat odpočinout, mezitím osmažit cibulku a nakládané zelí. Poté připravit špalíčky z tvarohového těsta a podávat je spolu s osmaženým zelím.
Pokud právě zařizujete svůj domov a hledáte nábytek, který je kvalitní, stylový a zároveň za rozumnou cenu, ASKO NÁBYTEK pro vás bude ideální...
Milujete kvalitní parfémy, kosmetiku a vše, co k tomu patří? Pak byste si rozhodně neměli nechat ujít nabídku největšího českého e-shopu s...
Zařizujete byt či dům, ale na obcházení kamenných obchodů nemáte náladu? Žádné strachy! Stačí navštívit internetový obchod Sconto.cz, který nabídne...
S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...