Valentým 2021: Tipy na dárky i na nezapomenutelnou domácí oslavu

notino

Patříte k lidem, co si bez svátku zamilovaných nedokáží únor už ani představit? Jste čerstvě zamilovaný pár, či naopak rodiče několika dětí? Oslava svátku sv. Valentýna se nabízí jako jedna z mála možností, čím si tyto dny zpestřit, abychom alespoň na chvilku zapomněli na všechny s pandemií spojené restrikce a v mnoha rodinách už i osobní ztráty. Valentýn se dá velmi příjemně oslavit doma. A voucher na zamilovaný zážitek třeba v luxusní restauraci si můžete dát jako dárek s příslibem světlejších zítřků.

Dva svátky v jednom

Věděli jste, že svátek sv. Valentýna je oslavou dvou na sobě původně nezávislých svátků? Začal coby svátek Lupercalia, který byl slaven ve starověkém Římě tím způsobem, že se do „urny lásky“ vložily lístečky se jmény dívek. Pak šli mladí muži losovat. A dívka, kterou si „vytáhli“, se měla stát jejich „miláčkem“ v následujícím roce. To moc „zamilovaně“ nevypadá, ale možná to tehdy fungovalo.

Za doby vlády císaře Claudia II. (také v Římě) bylo zakázáno mladým mužům, aby se ženili nebo jen zasnubovali. Císař se totiž obával, že by mladíci pak chtěli zůstat doma u svých rodin a nešli do boje. S takovým nařízením však nesouhlasil kněz Valentýn, který tajně oddával mladé páry. Byl odhalen, zatčen a 14. února popraven.

Oba svátky pak byly sloučeny v jeden a jeho tradice se uchovávala původně jen v anglosaských zemích, kde je vliv římské kultury nejvíce zachován. Ale obchodníci svátek ve druhé polovině dvacátého století rozšířili i do kontinentální Evropy, protože, co si budeme povídat, svátek je v současné době spojen s velkou komercí. Možná proto uvítáte, že letos můžete bez výčitek strávit Valentýna v klidu doma v náruči romantiky a pohodlí vašeho domova.

Možností, jak domácí oslavu sv. Valentýna pojmout, je spousta!

Snídaně do postele

Začít se dá třeba snídaní do postele

Jestli máte už ráno i jen trochu čas a chuť, začněte Valentýna snídaní do postele! Skvěle se tím naladíte na celý sváteční den. A nikde není napsáno, že se Valentýn má slavit jen večer. Navíc je letošní sv. Valentýn svátkem nedělním, a tak jestli vás z postele nevytáhnou děti nebo pracovní povinnosti, užijte si svátek prostě hned od rána!

Péče o sebe navzájem, ale i o sebe samé

Svátek zamilovaných by se měl nést v duchu drobností a pozorností jednoho k druhému. Ale abyste mohli být pozorní k tomu druhému, je potřeba, abyste pečovali také o sebe. Spojte den sv. Valentýna s tím, že si věnujete jednak vzájemnou pozornost třeba v podobě masáže, ale také si vyhraďte několik momentů na pobyt sami se sebou, na rekapitulaci vašeho života, vztahu nebo třeba na dotvarování obočí nebo vousů k vaší plné spokojenosti.

Snídaně do postele

Co třeba piknik?

Jasně, piknik je spojen s pohoštěním venku. Ale to neznamená, že byste si ho nemohli přenést dovnitř. Pikniky se většinou konají na trávě a na dece, tedy na zemi. Zkuste to v obýváku také tak. Je na vás, jak ho pojmete, co se náplně týká.

Možná jste víc na sladké, možná spíš na masové delikatesy, sýry anebo na spoustu ovoce a zeleniny, na pomazánky z luštěnin, či spíše na jemné paštiky...  S předstihem nakupte dobroty, které máte rádi vy i vaše druhá polovička a připravte si z nich dokonalé piknikové menu. Nezapomeňte ani na víno, pivo nebo třeba na oblíbené koktejly!

Kdy jste si naposledy hráli?

Jste párem, který večer jen vyčerpaně „kecne“ k televizi a pak se jen odkutálí do ložnice? Jste natolik vyčerpaní z péče o děti, domácnost a z práce, že málokdy máte na večer nějaký program, který by nezahrnoval televizi, či v lepším případě sjíždění internetu?

Člověče, nezlob se

Na sv. Valentýna na to běžte úplně jinak. Zařiďte si odpoledne tak, abyste navečer měli chuť třeba na deskové hry. Uvidíte, jak při nich ožijete! Můžete si zahrát s dětmi anebo jen sami dva, možná najdete schovanou nějakou pikantnější hru – anebo jste nedávno objevili zajímavou inspiraci na webu a rádi byste si hru vyzkoušeli doma. Skvělé jsou hry povídací nebo takové, v nichž jde spíš o štěstí hodem kostkou a o rychlejší spád, než o plánování velké strategie – u té si totiž moc nepopovídáte a hlavně nebudete myšlenkami s partnerem, nýbrž proti němu!

Chce se vám ven? Romantická procházka vás naladí na příjemný večer!

Sv. Valentýna je den, kdy je dovoleno vše romantické. A v případě procházky jde přímo o žádoucí prvek tohoto dne! Rozhýbete svaly ztuhlé ze sezení v home office, či je naopak protáhnete po celodenním pracovním zápřahu kdekoliv jinde než u PC.

Popovídáte si, nadýcháte (v rámci možností) čerstvého vzduchu, a když vyberete dobrou trasu bez dalších lidí, možná budete moci jít i bez roušek a občas se spolu na chvilku zastavit. To vás dokonale naladí na romantický večer plný všeho, co máte tak rádi.

Stýská se vám po lázních? Udělejte si je na sv. Valentýna doma!

Sprcha

Jestli máte velkou vanu pro dva, nic nebrání tomu, abyste do ní pěkně spolu zapluli. S voňavými oleji nebo relaxační solí půjde o velmi příjemný spa zážitek. A jestli máte i možnost pustit si bublinky, bude koupel přímo dokonalá.

Pokud máte vanu jen pro jednoho, tak se v ní vystřídejte, zatímco ten druhý bude poskytovat lázeňský servis, ať už spojený s nápoji, občerstvením nebo třeba s příjemnou masáží zad. A jestli máte jen sprchu, také nevadí. I v ní se dá navodit pocit lázeňské péče! A jistě už budete vědět, jak na to!

Romantická večeře?

Jaká je vaše představa o romantické večeři – spíše taková, kde uvaříte vaše oblíbené dobroty, vaříte spolu a pak i společně vychutnáváte? Nebo patříte spíše k těm, kdo si raději užívají kuchařské umění profesionálů? Ať tak nebo tak, v obou případech jistě budete s výsledkem spokojeni. Jen je potřeba dostatečně předem nakoupit, případně si ověřit, jestli vaše oblíbená restaurace vozí jídlo až domů, anebo si pro něj musíte zajít. Třeba ve spojení s tou romantickou procházkou.

pohoštění

Nezapomeňte na dresscode!

Oslava je prostě oslava, takže bychom na ni měli být připraveni i po stránce oblečení. A navíc chcete jistě před svou drahou polovičkou vypadat co nejlépe! Hoďte se do gala, vezměte si krásné, ale přitom pohodlné oblečení. A jestli takovouhle kombinaci vlastností žádný kousek z vašeho šatníku nemá, je to hned inspirace pro partnera, co vám na sv. Valentýna pořídit!

Možná to vezmete z gruntu a začnete vyzývavým spodním prádlem, které pak poslouží jako příjemné završení romantického svátku. Anebo pro vás tohle překvapení partner teprve chystá, kdo ví… Svůj outfit završte šperky, které teď celkem není kam nosit, protože společenská setkání dostala stopku.

Uvidíte, že až se po dlouhé době uvidíte v zrcadle v krásném oblečení i se šperky, hned budete mít o to slavnostnější náladu! A že nemá smysl se takto oblékat, když nikam nejdete? Proč ne? Chcete vypadat krásně pro svého partnera (partnerku), nebo pro cizí lidi? Pokud pro partnera, tak vězte, že i doma se budete neskutečně líbit!

Kravata a košile

Rádi trávíte čas u filmů nebo seriálů?

Nikde není napsáno, že se sv. Valentýn nedá strávit ani jako večer plný krásných filmů, které jste třeba už viděli, ale rádi se k nim vrátíte, nebo které máte ve filmotéce již nějakou dobu odloženy právě na zajímavou příležitost. A ta příležitost je tu! Připravte si film, jehož obsah bude bavit vás oba.

Vůbec nemusí být romantický, jestli nepatříte k těm, kdo se nad romantickými konci rozněžňují. Klidně sáhněte po sci - fi, po historickém dokumentu nebo i filmovém záznamu oblíbeného divadelního představení. Jste doma, jen vy sami pro sebe, a tak je jen a jen na vás, pro co se rozhodnete a čemu věnujete svůj společný a sváteční čas.

A co když jste na sv. Valentýna sami?

Ani v tomto případě není nouze o zajímavou náplň večera! Věnujte tento den sami sobě – svým potřebám, koníčkům, zálibám, aktivitám, které nejsou společenské, ale dlouho jste je odkládali na den, až na ně budete mít čas. A tento den se může stát jedním z nich. Zkrátka si ze sv. Valentýna udělejte svůj den. Nebo se online propojte s dalšími single lidmi a prostě buďte spolu, i když jen virtuálně.

Ještě vás nenapadlo, co své drahé polovičce pořídit?

Pokud vás neinspiroval žádný dárek spojený s výše zmíněnými aktivitami, do kterých se na sv. Valentýna můžete pustit, pak se pojďte podívat na tipy na zajímavé valentýnské dárky, se kterými jistě uspějete, potěšíte svou nejbližší osobu a také sebe, že jste mohli udělat radost.

dárek

Květiny

Květinou je potřeba začít. Ta je základem jakékoliv oslavy, sv. Valentýna nevyjímaje. Je na vás, zda zvolíte kytku řezanou, která potěší jen na pár dní, nebo své polovičce pořídíte hrnkovou variantu, se kterou se může těšit i několik let.

Jen pozor směrem k pánům, často totiž vnímají dárek v podobě hrnkové kytky jako test jejich ochoty se starat o něco od vás (pokud ještě nebydlíte spolu). Dámy by v tomto případě mohly volit spíše třeba kytku z uzenin. Ta jistě sklidí větší úspěch! A jestli vy sama nejste na kytky, řekněte si o kytku ovocnou nebo čokoládovou, či třeba o jejich mix.

Šperky

Šperky se čím dál častěji stávají symbolikou oslavy svátku sv. Valentýna. Zamilované páry si rády dávají rozpůlená srdce a každý z nich pak nosí jednu z polovin, či nosí jinak pojaté valentýnské kolekce šperků.

Ale pokud už máte za sebou tuto první zamilovanost, můžete pořídit i „běžné“ šperky, které budou vaší polovičce ještě mnoho let připomínat krásnou letošní domácí, ale o to intimnější oslavu. A věděli jste, že dokonce můžete pořídit i sadu pro DIY výrobu valentýnského šperku? Vaší snahy si pak druhá polovička bude možná vážit ještě víc!

Čokoláda i káva

Naopak naprosto typickou valentýnskou komoditou je čokoláda. Stejně jako kytka, se i čokoláda stala naprostou valentýnskou tradicí. Proto se vyrábějí i diabetické varianty, aby si valentýnskou čokoládu mohl užít opravdu každý.

Moderní je v současnosti spojení čokolády s ovocem – čerstvým ovocem, které je do čokolády částečně namočeno. Ovocno – čokoládové bonboniéry ve tvaru srdce jistě zaujmou obě poloviny vašeho páru! A co káva? Jestliže patříte k jejím milovníkům, bude tím nejlepším dárkem!

Parfémy a toaletní vody

I vůně a jiné kosmetické doplňky jsou variantou valentýnské pozornosti, která si jistě najde své příznivce. Ale tady pozor, je potřeba, abyste svého partnera nebo partnerku opravdu dobře znali a věděli, na jaké vůně se soustředí, co upřednostňuje anebo kterou značku a druh vůně právě používá a bude v tom chtít i pokračovat.

Jestliže uvažujete nad nákupem prvního parfému, je lepší tento nápad netajit, ale naopak na výběru spolupracovat. Třeba tak, že se dohodnete na vyzkoušení nějakých vzorků, a pak teprve spolu vyberete ten pravý.

spodní prádlo

Spodní prádlo

Speciální valentýnské kolekce se nevyhýbají ani sortimentu se spodním prádlem. A také proč by měly. Právě intimnost ve vzájemném vztahu je to, co bychom měli slavit nejvíce. Jestliže znáte nejen svou, ale i partnerovu (partnerčinu) velikost, pusťte se do vybírání kolekce prádla pro oba. Vědomí, že na sobě máte spodní prádlo ze stejné kolekce, vás pak může více sbližovat i v následujících běžných dnech.

Co trocha zdraví?

Pořídit na sv. Valentýna může své partnerce nebo partnerovi dokonce i trochu zdraví. Samozřejmě v přeneseném slova smyslu. V eshopech totiž najdete dokonce i nabídky dárkových košů, které jsou plné sušeného i sterilovaného ovoce, oříšků, dokonce i výživových doplňků. Volba kombinací je čistě na vás, ale můžete se nechat inspirovat i již předpřipravenými a časem prověřenými variantami.

Do čeho zabalit?

Nezapomeňte, že valentýnské věci jsou spojeny se symbolikou srdce – a tak jestliže nejste zastánci kýčů, tentokrát se rozhodně, že je prostě vydržíte! Dokonce je můžete ještě i umocnit, a to díky krabičkám a obalům na dárky se speciální valentýnskou tématikou, dokonce v setu s přáníčky ve stejném provedení.

spící šelma

Hlavně v klidu, pohodě a bez pocitu ukřivděnosti z pandemie

Ať se rozhodnete prožít Valentýna jakkoliv, věnujte čas tohoto dne sobě navzájem. Nalaďte se do pohody a rozhodně nenaplákejte nad tím, že teď nemůžete být ve wellness hotelu nebo třeba ve vysněném sporťáku, jehož řízení jste dostali jako voucher na dobu, až restrikce pominou. Letošního sv. Valentýna prostě prožijte jako den jako stvořený pro vás dva.

Často kladené dotazy

Jaký je původ svátku sv. Valentýna?

Původně se jednalo o dva nezávislé svátky – Lupercalia ve starověkém Římě, kde mladí muži losovali jména dívek, s nimiž strávili následující rok, a svátek kněze Valentýna, který tajně oddával mladé páry v době, kdy císař zakázal svatby a zasnoubení. Tyto dva svátky byly nakonec sloučeny do jednoho a tradice sv. Valentýna se postupně rozšířila do anglosaských zemí a později i do kontinentální Evropy.

Jaké tipy a nápady mohu vyzkoušet pro domácí oslavu sv. Valentýna?

Můžete začít snídaní do postele, věnovat si vzájemnou péči a pozornost nebo osobní relaxaci, uspořádat piknik v obývacím pokoji s oblíbenými pokrmy a nápoji, nebo si vyhradit čas na hraní deskových her a společné povídání.

Proč je letošní svátek sv. Valentýna vhodný pro oslavu doma?

Vzhledem k pandemii a s tím spojeným restrikcím můžete letos svátek sv. Valentýna oslavit v klidu doma, v náruči romantiky a pohodlí vašeho domova, aniž byste měli výčitky z velké komerce tohoto svátku.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

prodejna Notino.cz

Jak nakupovat na Notino.cz: Zkušenosti a rady

Milujete kvalitní parfémy, kosmetiku a vše, co k tomu patří? Pak byste si rozhodně neměli nechat ujít nabídku největšího českého e-shopu s...

Blendea.cz

Jak nakupovat na Blendea.cz: Zkušenosti a rady

Chcete žít zdravě, ale při návštěvě kamenných obchodů se zdravou výživou se vám z vysokých cen protáčí panenky? Žádné strachy! Zdravé potraviny i...

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...