Trendy roku 2021 – barvy, bydlení, móda nebo třeba jídlo. S čím budete „IN“?

trendy roku 2021

Rok teprve začíná, koronavirová krize pokračuje, ale už snad vidíme světýlko na konci dlouhého tunelu. Proto si snad můžeme troufnout malé odlehčení v podobě sledování trendů tak, jak jsou pro rok 2021 připraveny. Podívejte se, čím si můžete dělat radost, a přitom zůstat in. Do jakých barev investovat třeba v provozovně, jak se obléknout, nalíčit, jak se nechat ostříhat, až to zase půjde, co pořídit domů, ale také na jaké jídlo se v roce 2021 soustředit.

Trendy najdeme snad všude, každý obor se snaží na každý rok nastavit hlavní směry. Ale zmiňme si tady na jednom místě všechny ty, které si hledáte nejčastěji: barvy, módu pro muže i ženy, styl účesu, líčení, dekorace do domu a samozřejmě trendy v jídle.

Arch barevných papírů

Trendy 2021 v barvách

Pantone. To napadne každého, kdo se zajímá o barvy a kdo hledá trendy v barvách na následující období. Ano, i pro rok 2021 stanovilo Pantone trendy barvu, letos je to kombinace dvou barev, což je poměrně výjimečný stav. Ale on byl a bude výjimečný i rok 2020 a 2021, takže se není čemu divit, že se výjimky nevyhýbají ani většině oblastí lidské činnosti, trendy nevyjímaje.

V roce 2021 budou trendy všechny kombinace odstínů žluté a šedé. Konkrétně základní šedé (Ultimate Grey) a jasně žluté (Illuminating Yellow). V oblasti módy bylo v trendech zvoleno ještě dalších pět barev, ale o nich později, až se dostaneme právě k módě.

Teď se zaměřme na symboliku žluté a šedé, jejich kombinace. Před vyhlášením barvy roku totiž Pantone Color Institute vždy pečlivě analyzují současné trendy, světovou situaci a společenské dění, aby jak říkají na svých stránkách, „správně vybrali odstín, který pozitivně ovlivní malířství, design, módu, umění i životní styl“.

Šedá byla vybrána coby symbol vytrvalosti, kterou teď všichni potřebujeme jako sůl. Jde o velmi univerzální barvu, kterou můžete jakkoliv zkombinovat, neboť sedí k jakékoliv další. Pro psychology šedá znamená neutralita, síla, statečnost nebo vytrvalost, rozhodně neznamená strach ze života, nejistotu a smutek – to jsou vlastnosti, které bývají šedé barvě mylně připisovány.

Barevné schéma

Nicméně pozor, aby šedá opravdu evokovala, co má evokovat, nesmí nikdy zůstat sama, potřebuje doplnit výraznější barvou – i proto k ní byla přiřazena jasně žlutá. Ta představuje naději. A jakou lepší kombinaci, než vytrvalost a naději bychom si mohli pro rok 2021 přát? Výstižnější se opravdu hledá jen stěží. Spojení síly a optimismu by mohla zafungovat.

Trendy 2021 v pánské módě

Už dlouho se nestalo, aby trendy v pánské i dámské módě byly založeny na stejných výchozích prvcích. Rok 2021 je v tomto opět výjimečným. Co platí pro pánskou módu, můžete si promítnout i do té dámské. Tak se podívejme, na čem bude pánský módní průmysl v roce 2021 stavět.

Bude to zejména udržitelnost. Možná jste to doposud netušili, ale módní průmysl je druhým největším znečišťovatelem planety. V době covidové krize měly módní značky čas se zastavit a popřemýšlet nad udržitelností, protože lidé začali o oblečení přemýšlet jinak. Módní svět se proto chystá změnit směr k trvalejším hodnotám.

Roušky jsou dalším trendy prvkem. A aby ne, očkování bude běh na dlouhou trať, ještě celý rok 2021 se s rouškami asi budeme potýkat. A pak ve vlnách zase. Módní značky se pokoušejí jejich nošení zpříjemnit a také začlenit do vnímání prestižních kousků. U pánů jistě získá velkou oblibu rolák, který je rovnou spojený s rouškou. Tyto a podobné vychytávky budou ve světě módy tím největším trendem 2021.

Nezapomeňme na domácí oblečení a pohodlná pyžama. Těch nyní potřebujeme skoro nejvíc, protože se z nich vlastně ani nevyvlékáme. Segment domácího oblečení poroste i nadále. Trendy očekávají oversized minimalistické modely zaměřené na pohodlí a na kvalitu.

Pánské oblečení

Trendy 2021 v dámské módě

Dámská móda v roce 2021 podléhá stejným trendům jako móda pánská. Dodejme jen rozložení trendy barev, kterých je celkem sedm. I módní barvy určuje Pantone, a pro rok 2021 jsou to následující. Již zmíněné šedá a žlutá, dále pokračujeme s barvou nebesky modrou (Sky Blue), dýňově oranžovou (Pumpkin Orange),která šedou a žlutou skvěle doplní, mátově zelenou (Mint Green), se kterou jsme se potkali již v předchozích sezónách a která si užívá velkou oblibu u žen.

Máslově béžová (Buttercream) je další neutrální barvou poskytující pocit elegance i zklidnění. A tak není divu, že bude jednou z hlavních barev, které budou plnit nabídkové police v eshopech, později i ve znovuotevřených obchodech s módou.

Láhev na vodu

Pokud si stýskáte po barvě výrazné, křiklavé, tak vězte, že na ně právě přišla řada. Jsou jimi třešňově červená (Cherry Red), která si svou pozici na výsluní udržuje od podzimu 2019, kdy se ukázalo, že má v dámské módě nezastupitelné místo, pak ještě křiklavá růžová (Hot Pink), která je zejména pro jaro 2021 barvou dominantní. A i ona se skvěle doplňuje se základní šedou nebo krémovou barvou másla.

A že teď kupujeme převážně jen domácí oblečení? Nevadí! Přece i na online meetingu se můžeme chtít cítit trendy, o době trávení volného času ani nemluvě. Nota bene, jaký trend si víc přát než důraz na pohodlí a kvalitu, ještě k tomu v sympatických barvách a minimalistickém provedení?

Do šatníku proto vybírejte, co je oversized, obnošený denim, ven pak noste řetězy a řetízky v doprovodu s tenkými diplomatkami, kam se vejde maximálně jen složka s papíry, notebook a mobil. Trendy budou všechny kousky s límečky a také sladění vašeho outfitu (a hlavně líčení) s rouškou. K líčení se dostaneme později.

Trendy 2021 v účesech

Sice si teď ke kadeřníkovi nezajdeme, ale doba, kdy to zase bude možné, se blíží. Až se pak konečně dostanete na řadu u svého kadeřníka, budete chtít přirozený účes. Proč? Protože v roce 2021 bude pokračovat již započatý trend přirozenosti, ležérnosti a autenticity, jak potvrdil kadeřník a ambasador značky ALCINA Robert Mrosek.

Cílem přirozeného účesu je, aby co nejvíce podtrhnul a zvýraznil svého nositele. A to je jak? Poradit by vám měl být schopen právě váš kadeřník. Styling vašeho účesu by potom měl být velmi jednoduchý, měl by respektovat strukturu vlasů. Proto se pak vlasy budou upravovat jen tak, jak je jim přirozené.

Blondýna

Dalším trendem je variabilita účesu, tedy aby byl střižen pro možnost několika různých úprav – a to nejen v ohledu směru vlasů, ale také výsledného tvaru. Proto jsou trendem jak rovné střihy, tak i jejich výrazné struktury, kterými se právě docílí flexibility.

Účesy náročnější na vytvoření ze strany kadeřníka, ale o to snazší na údržbu a práci s nimi na straně nositele nebo nositelky. Kadeřník musí dokázat vlasy zastříhnout tak, aby byl zachován přirozený pohyb vlasů.

Přirozenost povede i ve vzhledu samotných vlasů. Měly by být lesklé a vypadat zdravě. Proto budou in zejména přirozené a zářivé tóny a jemné přechody. Lidé s přirozeně vlnitými vlasy budou mít v roce 2021 velkou výhodu, protože vyniknou právě vlny a kudrny. Je to typ vlasů pro kadeřníky náročnější na správné zacházení, ale výsledek dobrého střihu pak majitelé přirozeně vlnitých vlasů jistě ocení. A co ti s vlasy rovnými? Je na čase pořídit kvalitní kulmy.

U krátkých vlasů se do popředí dostanou účesy Pixie nebo Mullet, u střední délky povede Bob neboli krátké mikádo, mezi dlouhými vlasy to pak bude kombinace tmavších odrostů se světlými délkami a zesvětlenými konečky u vlasů pod ramena. Vlnité dlouhé vlasy budou trendy ve stylu účesu Julie Roberts ve filmu Pretty Woman.

Vzhledem k tomu, že se roušek jen tak nezbavíme, je i u vlasů trendem, aby jejich odstín ladil s rouškou. A to buď opravdu ladil, nebo ostře kontrastoval. I proto ony přirozené barvy, které díky blond, hnědým až černým odstínům lidských vlasů ladí ke všem barvám. A šedá je základ. Proto se v roce 2021 nesoustřeďme na zakrývání šedin, spíše z nich můžeme udělat výhodu.

Žena v přírodě

Trendy 2021 v líčení

Rudé rty a barevné oční stíny. To je hlavní proud, kterým se budou trendy v líčení v roce 2021 ubírat. Ale nebude to tak jednoduché, pojďme se podívat na doplňující pravidla, do kterých samozřejmě dost promlouvají roušky. Letošní rok bude přát zářivým veselým barvám a také rudým rtům!

Rudé rty byly v módě snad vždy, jen někdy stály v pozadí za přirozenějšími způsoby líčení. Letos ale máme „absťák“ po rtech, protože na ulici i na pracovišti potkáváme jen nicneříkající roušky (pokud si jejich majitelky nenechaly rudé rty natisknout přímo na látku roušky).

Při nošení roušek však nastává velká komplikace – jak pod nimi červenou rtěnku udržet? Je potřeba se zaměřit na nákup rtěnek dlouhotrvajících, které vydrží i jídlo, ale hlavně právě roušku, ať nemáte rtěnku ze spodní strany roušky obtisklou a pak rozetřenou přes půl obličeje. Pozor, pokud se soustředíte na rudé a výrazné rty, oči naličte jen v přirozených odstínech a nijak výrazně. I letos totiž platí, že důraz se klade jen na jedno – buď na oči, nebo na rty.

Jestli se ale chcete spolehnout spíše na líčení očí a obočí, které pod žádné roušky neschováváme, pak vězte, že je tu návrat osmdesátek! Tedy barvy, barvy a zase barvy. A samozřejmě jejich kombinace. Nic nezkazíte kombinací třeba čtyř veselých barev, matných i lesklých. Ale pozor, chce to předem vymyslet důmyslnou kompozici jejich umístění – základní pravidla správného léčení očí podle jejich velikosti a tvaru platí pořád!

K barevným očím to chce také dobře vypadající zdravou pleť. Na ni bude v tomto roce kladen ještě větší důraz, protože vypadat zdravě a být zdraví je teď náš hlavní cíl. Začíná to u dokonalého odlíčení a pokračuje správnou péčí o pleť.

Jestli nejste zastánkyní barevného líčení ve stylu osmdesátých let, nevadí. I letos vám trendy 2021 nabídnou více variant, ze kterých se dá vybírat, například kouřové líčení. Barvy pak můžete uplatnit třeba jen na řasách, klidně horní řasy v jiné barvě než ty dolní.

Zastánkyně třpytek v nich mohou pokračovat i v tomto roce, jen v již umírněnějším množství, spíše v kombinaci s linkou, což dodá oku příjemný kontrast pevné linky a na druhé straně poskakujících třpytek.

Vlněné ponožky a hračka

Trendy 2021 v bydlení a dekoracích

Šedá a žlutá. I v bydlení se budou prosazovat obě barvy zvolené jako barvy roku 2021. Zatímco šedá se víc hodí na podlahu, na stěny a na nábytek (ale jen ve větších prostorách), žlutou využijeme spíše v malých bytech na stěny, ale hlavně jako dekorační doplněk.

Šedá barva se hodí zejména do domácí pracovny, protože dokáže podpořit myšlení. Díky tomu, že jde o základní barvu zcela mimo barevnou paletu, neevokuje v mysli nic nežádaného, a tak dovolí mozku se soustředit nerušeně na práci.

Vzhledem k tomu, že žlutá coby symbol slunce, paprsků a štěstí podporuje chuť k jídlu, je vhodná zejména do obýváku, kuchyně a jídelny, pokud ji v bytě máte. V obývacím pokojí také rozproudí komunikaci, v koupelně pocitově zvedne teplotu.

Ale pozor, stejně jako příliš mnoho šedé, není ani příliš mnoho žluté vhodnou volbou. Přemíra žluté totiž může vyvolávat úzkosti, frustrace, hněv a špatnou náladu, zkrátka všeho moc škodí. Vždy ji proto kombinujte s barvami, které její účinky dokáží ztlumit, šedá se nabízí samozřejmě na prvním místě.

Kohout a slepice

Trendy 2021 v jídle

Samozřejmě, že nikoho nenapadne rozhodovat, co by mělo být trendy jíst, jestli kuře nebo krůtu, fetu nebo tofu, cizrnu nebo fazole… Trendy pro rok 2021říkají, jak vyprodukovanému jídlu bude v módě dávat přednost, na co se soustředit z pohledu udržitelnosti nebo zdraví, ale i objevování nových chutí. Tak se na ně podívejme.

Hlavním cílem bude imunita, což je vlastně přirozené pokračování trendu z konce roku 2019, který se přenesl do roku 2020 a nadále pokračuje. I proto se pozornost zaměřuje na zdravé fermentované výrobky, a to jak rostlinného, tak zejména živočišného původu. Naopak na ústupu i nadále bude bílý cukr.

Dalším trendem bude stravovat se lokálně, tedy potravinami, které vyrostly v nejbližším okolí konzumenta. Svému lokálnímu farmáři jsme už v posledních letech byli ochotní zaplatit vyšší cenu, trend bude i nadále pokračovat, což je nezbytné pro zdravé stravování.

Zapomínat nesmíme ani na trendy v experimentování. Velmi módním bude experimentování zejména s rostlinnou stravou, která přichází jako alternativa k živočišným produktům. Třeba rostlinné dezerty dokáží nabídnout mnoho nového, a tak se budou v roce 2021 prosazovat v menu i běžných restaurací nebo cukráren.

Vybrali jste si zajímavý trend právě pro vás?

Často kladené dotazy

Jaké jsou trendy v barvách pro rok 2021?

V roce 2021 budou trendy všechny kombinace odstínů žluté a šedé. Konkrétně základní šedé (Ultimate Grey) a jasně žluté (Illuminating Yellow). V oblasti módy bylo v trendech zvoleno ještě dalších pět barev.

Co jso trendy v pánské módě pro rok 2021?

Trendy v pánské módě pro rok 2021 zahrnují udržitelnost, roušky jako módní prvek a domácí oblečení a pohodlná pyžama. Módní průmysl se chystá změnit směr k trvalejším hodnotám.

Jaké jsou trendy v dámské módě pro rok 2021?

Dámská móda v roce 2021 podléhá stejným trendům jako móda pánská. Sedm trendy barev pro rok 2021 zahrnují již zmíněné šedá a žlutá, nebesky modrá (Sky Blue) a dýňově oranžovou, a další.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...