Silvestrovská párty? Zkuste připravit jen jednoduché občerstvení!

Silvestr

Chystat celé dny jednu silvestrovskou párty, to se dnes
nikomu nechce. Doba je rychlá, vše se nese ve znamení rychlé přípravy i úklidu.
A to i v občerstvení. To ovšem neznamená, že byste vy i vaši hosté museli
strádat, to ani náhodou! Jen si připravíte trochu jiné dobroty, než na jaké
jste byli doposud zvyklí. Pojďme se na pár z nich podívat!

Italská bruschetta

Co je italská bruschetta? Geniální jídlo, které je velmi
snadné k přípravě, ale velmi dobré. Má spousty podob, ale všechny pojí
právě ta jednoduchost. Jak ji připravit? Základ tvoří opečený chleba, může být toastový,
klidně i francouzská bageta nebo běžná veka. Opéká se bez tuku na pánvi či na
grilu, do křupava, mírně do hněda. Nepřilnavý povrch je výhodou.

Ihned po opečení zakápněte olivovým olejem. A základ je
hotov. Jsou lidé, kterým nejvíce vyhovuje jen tato základní úprava. Navrch však
můžete položit, cokoliv vás napadne. Můžete dát lososa, sýr, ovoce, zeleninu,
bylinkové pesto, houby, prostě cokoliv vás napadne. Křupavý základ s olejem
bude ladit se všemi kombinacemi.

reddot award 

Vykrajované dobroty

Obložené mísy jsou lákavé. Ale co teprve mísy obložené vykrajovanými
tvary? Na ně jistě nalákáte i menší děti. Vykrojte všechno, co alespoň trochu
jde, zbytky lze snadno využít do pomazánky nebo salátu. A není to až tolik
zdržovačka, jak by se na první pohled mohlo zdát. Vykrajování jde rychle, když
máte správná vykrajovátka, která jsou k mání i s ručkou, nebo třeba oboustranná vykrajovátka, s nimiž se kombinují velikosti tvarů mnohem snadněji.

párky v těstíčku

Pochutiny z listového těsta

Listové těsto je evergreenem. Ať se k němu přidá sladké
nebo slané, vždycky je z toho skvělá dobrota. A pokud vytvoříte záviny,
které pak nakrájíte, bude práce rychlá a výsledku bude spousta. koupit můžete
těsto již předem rozválené, takže jej pouze doválíte do požadované velikosti
(ale není to nutné, když děláte třeba jen sypané tyčinky).

Rozválené těsto pokladete zvolenou kombinací náplní,
zarolujete, propíchnete párátky, aby vše drželo po kupě a pára šla ven, dáte
péct. Krájíte samozřejmě až po vychladnutí! Jinak by výsledné řezy nedržely požadovaný
tvar, což by byla jistě škoda. Nebo nakrájejte řezy již z těsta a pečte
nakrájené. Výslední šneci budou více než zajímaví.

Dipy na všechny způsoby

Nejlepšími dobrotami bývají často dipy. K nim můžeme
servírovat jak tortillové chipsy, tak nějaké slané sušenky, samozřejmě i
opečené pečivo, ovšem také kousky ovoce a zeleniny, které si budeme do dipů
namáčet.

Receptů na dipy jsou na internetu spousty, můžeme zmínit
například dip se sušenými rajčaty a vlašskými ořechy. Na něj nám bude stačit

  • 1 pomazánkové (máslo)
  • 1 - 2 lžíce majonézy
  • 100g v oleji naložených sušených rajčat
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 stroužek česneku

Jak na to? Rajčata je nutné rozmixovat a s nimi pak i
ořechy. Vzniklou hmotu pak už jen promícháte s pomazánkovým máslem nebo s mascarpone,
s majonézou, solí, česnekem. Dochutit lze muškátovým oříškem nebo pepřem.

Spoustu dipů vytvoříte smícháním zakysané smetany s majonézou
a doplníte o různé ingredience z řady koření, bylinek, sýrů, zeleniny
apod. V podstatě co najdete v lednici či ve špajzu, to se dá na dip
použít! Jde o velmi univerzální pohoštění!

Pohoštění

Raclette nebo fondue? Milovníky sýrů nadchne, jen musejí všichni jíst v podobnou dobu!

Silvestrovské občerstvení se většinou připravuje tak, aby se
dalo jíst kdykoliv během večera. Aby nikdo nebyl vázán na ostatní a mohl si dát,
na co má chuť a kdy má chuť. Pokud se ale chcete pustit i do organizovanějšího
občerstvení, jistě se hodí fondue nebo raclette.

Raclette nemá speciální recept. Jde o teplem rozpuštěný zrající
sýr, který si nanesete na cokoliv, co máte na talíři. Tradičně na brambory,
zeleninu, pečivo. Často i na ovoce. S fondue se to má malinko jinak, do
sýra je nutné přimíchat další ingredience, aby dobře tekl a aby měl typickou
fondue chuť.

Sýr se pro přípravu fondue totiž rozpouští v bílém vínu s přídavkem česneku. Na kilogram sýra většinou potřebujeme cirka 300 ml suchého bílého vána a 3 – 5 stroužků česneku, podle velikosti stroužků. Sýr postupně teplem rozpustíme ve vínu, rozšleháváme po jednotlivých dávkách, nikoliv všechen najednou. Někdo přidává i destilát. A můžeme začít s namáčením pečiva, ovoce, zeleniny, masa v sýru. Pokud máte nádobu na fondue, bude se vám snadno udržovat teplé.

fondán

A víte, že můžete mít i čokoládové fondue?!?


Alžbeta Komrsková

Alžbeta Komrsková

Žiju psaním o všem, co mě baví, ať už jde o cestování po evropských metropolích, přírodní kosmetiku, udržitelnou módu či zdravé stravování. Patřím mezi nadšené sportovce, a když zrovna nepíšu či nepřekládám, jsem nejspíš v posilovně, cvičím jógu nebo vyrážím za turistikou.


Podobné články: