Pojištěná domácnost není vše

Pojištění domácnosti

Dovybavili jste byt či dům a na domácnost uzavřeli pojištění. Třeba již před pěti, deseti lety. A užíváte si pocitu, že všechno v nejlepším pořádku, domácnost je pojištěná – a kdyby, nedejbože, mělo k něčemu dojít, pojišťovna vám pomůže z nejhoršího. Jenže i pojistky domácnosti stárnou. A také nejsou vždy tak výhodné, jak se o nich domníváte. Často si ovšem jejich nevýhodnost zaviní sami pojištění. Na co se tedy teď zaměřit, abyste si zkontrolovali, že v případě pojistné události nedopadnete s pojistkou jako sedláci u Chlumce?

Revize starších smluv je nezbytně nutná

Tak, jak se vyvíjí celý trh, se vyvíjejí i produkty pojištění domácnosti. Takže pokud máte doma třeba deset let starou pojistku, tak vězte, že by si prostě zasloužila revizi. Určitě by stálo za to se podívat, co byste za své pojistné mohli na pojistném trhu obdržet dnes. A co vlastně doopravdy máte v pojistné smlouvě. Jaké jsou výluky, spoluúčast, cena pojištěného majetku atd.

Ušetřete finance

Pojištění domácnosti dokonce vyžaduje pravidelné revize v momentech, kdy zásadněji aktualizujete vybavení vaší domácnosti. Jestliže místo hluboké televize koupíte závěsnou televizi s rozlišením 4K, pokud místo původní lednice s mrazákem, která již nebyla nejmladší, koupíte americkou verzi za spoustu tisíc, pokud dům dovybavíte například elektronickými alarmy atd., atd., je nutno aktualizovat i cenu v rámci pojištění domácnosti. Jinými slovy hodnotu, na kterou bude domácnost pojištěna.

Důvod k těmto krokům je zcela jasný – pojišťovna musí vědět, co vám pojistila. Podle hodnoty domácnosti vypočítá pojistné – ale pak k němu adekvátně i vypočte případné pojistné plnění. Jestliže budete pojištěni na původní vybavení bytu, s adekvátními náhradami prostě nepočítejte. Ve výsledku bude takové pojištění celkem k ničemu.

TIP: Máte hypotéku? Zjistěte, jaké pojištění je na ni navázáno a co vše obsahuje.

Často kladené dotazy

Je potřeba provádět revize pojistky domácnosti?

Ano, revize starších smluv je nezbytně nutná. Tak, jak se vyvíjí celý trh, se vyvíjejí i produkty pojištění domácnosti. Pokud máte doma třeba deset let starou pojistku, zasloužila by si revizi. Určitě by stálo za to se podívat, co byste za své pojistné mohli na pojistném trhu obdržet dnes a co máte v pojistné smlouvě.

Kdy je třeba aktualizovat pojištění domácnosti?

Pojištění domácnosti je třeba aktualizovat v momentech, kdy zásadněji aktualizujete vybavení vaší domácnosti. Například, když místo hluboké televize koupíte závěsnou televizi s rozlišením 4K, pokud místo původní lednice s mrazákem koupíte americkou verzi za spoustu tisíc, nebo pokud dům dovybavíte elektronickými alarmy. Je nutné aktualizovat i cenu v rámci pojištění domácnosti, tedy hodnotu, na kterou bude domácnost pojištěna.

Proč je důležité aktualizovat pojistnou smlouvu?

Důvod k aktualizaci pojistné smlouvy je zcela jasný – pojišťovna musí vědět, co vám pojistila. Podle hodnoty domácnosti vypočítá pojistné, ale pak k němu adekvátně i vypočte případné pojistné plnění. Jestliže budete pojištěni na původní vybavení bytu, s adekvátními náhradami prostě nepočítejte. Ve výsledku bude takové pojištění celkem k ničemu.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...