Nejlepší elektrické zubní kartáčky 2022: Praktický dárek, který potěší

Jaký je nejlepší elektrický kartáček?

Prosinec je tady a vy stále nemáte vymyšlené všechny vánoční dárky? Pokud chcete letos své potomky, partnera, rodiče či přátele potěšit dárkem, který využijí skutečně každý den, krokem vedle nebude elektrický zubní kartáček. 

Jak už to však bývá, výběr vhodného elektrického zubního kartáčku není snadným úkolem. K dostání je celá řada modelů, značek a technologií s různými výhodami i nevýhodami. Nemluvě o nepřeberném množství funkcí, ve kterých může být obtížné se zorientovat. Abychom vám nákup elektrického zubního kartáčku, ať už pro vás, či vaše blízké, usnadnili, přinášíme vám seznam těch nejlepších modelů roku 2022, který sestavili odborníci z portálu techradar.com.

Výhody elektrických zubních kartáčků

O tom, že klasické manuální kartáčky ztrácejí své místo na výslunní, asi není pochyb. A není se čemu divit - stále větší množství zubních hygienistek a hygienistů upozorňuje na mnohé výhody, které elektrické zubní kartáčky nabízí.

Hlavním benefitem je především efektivnější odstranění zubního plaku, díky čemuž pomáhají elektrické zubní kartáčky účinně předcházet vzniku zubního kazu či kamene, který nepříznivě ovlivňuje zdraví našich dásní. Užitečné jsou však i z mnoha dalších hledisek, která však do velké míry závisí na funkcích, které daný model nabízí. Příkladem může být časovač, díky kterému dodržíme délku čištění zubů doporučovanou zubaři.

Na co myslet při výběru?

Jak jsme naznačili výše, nejzásadnější schopností elektrických zubních kartáčků je efektivní odstraňování plaku. Na tuto primární funkci bychom měli myslet také při výběru ideálního modelu. Přestože se na první pohled mohou rozdíly mezi jednotlivými značkami a kartáčky zdát minoritní, mohou mít na efektivitu čištění velký vliv, ať už spočívají ve tvaru hlavice, síle motoru či typu pohybu (oscilace/vibrace). Zároveň je nezbytné vzít potaz zdraví dásní a zubů člověka, který bude kartáček denně používat - pokud víte, že máte vy či obdarovaná osoba citlivě zuby či dásně, rozhodně se vyhněte nejsilnějším modelům, které mohou napáchat více škody než užitku. Ideální je v tomto případě kartáček, který nabízí funkci jemného čištění.

Velice užitečnou funkcí je rovněž kontrola pozice kartáčku a přítlaku, která nám pomůže docílit opravdu precizního, avšak citlivého očištění zubů. Některé dražší modely lze dokonce propojit s chytrým telefonem a speciální aplikací, která v aktuálním čase zobrazuje vyčištěné a naopak vynechané plochy. 

Poměrně zásadním faktorem při výběru je rovněž typ napájení a baterie. Zejména při cestování oceníte kartáčky s dobíjecími bateriemi, většina dostupných kartáčků je však dobíjena prostřednictvím stojanu zapojeného do elektrického proudu. Vzhledem k tomu, že elektrické kartáčky vydrží na jedno nabití při každodenním používání týden až deset dní, je tak obvykle investice do cestovních modelů zbytečná.

Posledním kritériem, které doporučujeme zvážit, je hlučnost. Pokud jste citliví na hlasité zvuky či nechcete ráno budit při čistění zubů partnera, vyhněte se levným modelům s hlasitým motorem. 

Sonický či oscilační kartáček?

Než se přesuneme k našemu srovnání nejlepších elektrických kartáčků, zastavme se na chvíli u dvou základních typů, které jsou k dostání. Je lepší sonický, či oscilační kartáček? 

Hlavní rozdíl spočívá v typu pohybu. Zatímco sonický kartáče se pohybuje ze strany na stranu a je schopný vykonat až 40 000 pohybů za minutu, oscilační rotuje a pulzuje až 8 000 krát za minutu. Výhoda sonického kartáčku tak spočívá ve vysokém množství pohybů, naopak oscilační kartáček nabídne výhody rotující hlavice. Nelze říci, zda je některý typ objektivně lepší - vždy záleží na vaší osobní preferenci. 

Oral-B iO series 10

1. Oral-B iO Series 10

Nejlepší elektrický kartáček

Specifikace

Počet módů: 7

Senzory: Tlak, směr

Upozornění: Časovač, výměna hlavice

Hlavice: 1

Něco navíc: Cestovní pouzdro, nabíječka, pouzdro na hlavice

Výhody

+ Efektivní čištění

+ Tichý

+ Rel-time zpětná vazba v aplikaci

+ Detailní reporty o čištění zubů

Nevýhody

- Drahé náhradní hlavice

Bezpochyby nejlepším elektrickým kartáčkem je Oral-B Series 10, který díky spárování s chytrým telefonem nabízí okamžitou odezvu na čištění zubů. Součástí kartáčku jsou senzory, které monitorují pozici hlavice při čištění, a dokáží tak zhodnotit techniku a efektivnost čištění.

Nemalou výhodou je rovněž fakt, že se jedná o velice tichý kartáček, který navíc disponuje senzorem tlaku. Ocení ho tak jak lidé s citlivými dásněmi a krčky, ale také ti, kteří mají pocit nedokonalého vyčištění zubů. 

Součástí kartáčku je displej, který zobrazuje jak stav baterie, tak "hodnocení" čištění zubů. Pro podrobnější informace o čištění lze nahlédnout do aplikace, která zobrazuje model vašich zubů a vyčištěných ploch. 

Vzhledem k množství hi-tech funkcí není žádným překvapením, že hlavní nevýhoda spočívá především ve vysoké ceně. Poměrně drahé jsou rovněž náhradní hlavice, které je třeba pravidelně měnit. 

Colgate Hum Smart Rhythm

2. Colgate Hum Smart Rhythm

Nejlepší poměr kvality a ceny

Specifikace

Počet módů: 2

Senzory: Tlak

Upozornění: Časovač

Hlavice: 1

Něco navíc: Baterie a cestovní pouzdro

Výhody

+ Ergonomický tvar

+ Lze spárovat s aplikací Colgate

+ Nízká cena

Nevýhody

- Nutnost výměny baterií

Pokud nechcete do elektrického kartáčku investovat velké částky, ideální volbou bude sonický kartáček Colgate Hum Smart Rhythm. Lze jej spárovat s mobilní aplikací Colgate, která vám pomůže k dokonalé očistě i problematických částí.

Přestože nedisponuje senzorem pozice v ústech, může se pochlubit senzorem tlaku, který v případě nadměrného tlaku začne blikat. Vhod přijde také jemný režim pro citlivé zuby. 

Velkou nevýhodou je fakt, že není dobíjen ze sítě, nýbrž klasickými AAA bateriemi, které je nutné pravidelně měnit. Na druhou stranu vydrží vzhledem k nízké spotřebě v provozu až tři měsíce. Součástí balení je navíc cestovní pouzdro, díky kterému je ideálním společníkem na cesty. 

Philips Sonicare Prestige

3. Philips Sonicare 9900 Prestige

Prémiový kartáček na cesty

Specifikace

Počet módů: 5

Senzory: Tlak, směr

Upozornění: Časovač, tlak, drhnutí

Hlavice: 1

Něco navíc: Cestovní pouzdro, nabíječka, kabel, kryt na hlavici

Výhody

+ Přizpůsobitelný

+ Real-time odezva

+ Extrémně tichý

Nevýhody

- Vysoká cena

- Nutnost mobilní aplikace

Podobně jako vítěz našeho žebříčku, i zubní kartáček Philips Sonicare 9900 Prestige dokáže sledovat čistění zubů a poskytnout odezvu v reálném čase. Prostřednictvím displeje a slabou vibrací vás upozorní například na drhnutí, při příliš velké tlaku na zuby se na okamžik zastaví. 

Součástí je mobilní aplikace, která monitoruje pozici kartáčku při čištění. Přestože není natolik zábavná jako aplikace pro Oral-B, ideální je i pro děti. Bonusem je řada personalizovaných tipů a triků, jak na lepší čištění zubů, které vám aplikace poskytne. Ocenit musíme také opravdu nízkou hlučnost.

Zejména v případě, že chcete kartáčkem někoho obdarovat, jistě oceníte elegantní design a stylové cestovní pouzdro. 

Oral-B iO Series 6

4. Oral-B iO Series 6

Efektivní, ale cenově příznivější Oral-B kartáček

Specifikace

Počet módů: 7

Senzory: Tlak, směr

Upozornění: Časovač, výměna hlavice

Hlavice: 1

Něco navíc: Cestovní pouzdro, nabíječka, obal na hlavice

Výhody

+ Tichý motor

+ Real-time odezva

+ Chytrý senzor tlaku

+ Příznivá cena

Nevýhody

- Obyčejné cestovní pouzdro

Chcete si pořídit kvalitní elektrický kartáček značky Oral-B, ale vyšší řady jsou mimo váš rozpočet? Levnější alternativu představuje kartářek Oral-B iO Series 6, který nabízí stejné funkce jako řada 9, avšak bez některého příslušenství.

Podobně jako Oral-B iO Series 9 se tento kartáček může pochlubit bezhlučným magnetickým motorem a inteligentním senzorem tlaku a pozice. Opět můžete spárovat kartáček s mobilní aplikací a využít odezvy v reálném čase.

A v čem tedy spočívá hlavní rozdíl mezi oběma řadami? Zatímco vyšší řada obsahuje v balení luxusní cestovní dobíjecí pouzdro, tato řada disponuje pouze obyčejným plastovým držákem. O něco obyčejnější je také forma nabíjení, která se však spíše než funkčností liší svým vzhledem, který zkrátka není natolik prémiový.

Oral-B Genius X

5. Oral-B Genius X

Chytrý kartáček, který funguje i bez aplikace

Specifikace

Počet módů: 6

Senzory: Tlak, směr

Upozornění: Časovač

Hlavice: 1

Něco navíc: Podporuje použití aplikace

Výhody

+ Funguje i bez aplikace

+ Přesná detekce polohy

+ Praktické nabíjecí pouzdro 

Nevýhody

- Hlasitější

- Nevhodný pro citlivé zuby

Nepatříte vy či osoba, kterou se chystáte kartáčkem obdarovat, mezi milovníky moderních technologií? Praktickým kompromisem by mohl být kartáček Oral-B Genius X, který funguje jak s mobilní aplikací, tak bez ní. Pochlubit se může přesným sledováním pozice kartáčku při čištění, za které vás následně odmění bodový hodnocením. Ideální je tak pro děti, kterým poskytne skvělou motivaci k péči o zuby.

I v případě, že se rozhodnete kartáček používat bez mobilní aplikace, můžete využít funkce detekce nadměrného tlaku. Pokud vás trápí citlivé zuby, doporučujeme zvolit jemný režim, jelikož klasický mód je poměrně agresivní. 

V neposlední řadě musíme ocenit také kvalitně zpracované cestovní pouzdro, které rovněž dokáže kartáček nabíjet.

Pokud bychom měli vyzdvihnout nějakou nevýhodu, pak pravděpodobně hlučnost. Kartáček bohužel nedisponuje magnetickým motorem, který mívají dražší modely Oral-B kartáčků.

Oclean X Pro Elite

6. Oclean X Pro Elite

Výkonný a nečekaně tichý elektrický kartáček

Specifikace

Počet módů: 4 na kartáčku, 12 v aplikaci

Senzory: Směr

Upozornění: Časovač

Hlavice: 1

Něco navíc: Možnost spárování s mobilní aplikací

Výhody

+ Extrémně tichý

+ Dokonale vyčistí zuby

+ Responzivní dotykový displej

Nevýhody

- Nepřehledná mobilní aplikace

- Nabíječka nemá adaptér do sítě

Pokud je vaším cílem pořídit co nejtišší elektrický zubní kartáček, jednoznačnou volbou je Oclean X Pro Elite značky Xioami. Přestože je téměř bezhlučný, uvnitř se ukrývá opravdu výkonný motor, díky kterému je kartáček srovnatelný s mnohem dražšími modely. Nechybí ani stylový ergonomický design, který dokonale padne do ruky, a podsvícený dotykový displej. Na velice intuitivním displeji lze navolit jak intenzitu, tak jeden z mnoha režimů. Nechybí samozřejmě ani časovač, který odměřuje délku čištění zubů. Přestože se jedná o dotykový displej, lze jej bez problémů ovládat i vlhkýma rukama.

Hlavní nevýhodou je především absence adaptéru do zásuvky - nabíječka má pouze USB konektor. Zakoupit můžete nabíjecí pouzdro, ale jedná se o poměrně nákladnou investici. 

Druhou nevýhodou je mobilní aplikace, která jde sice ve šlépejích svých předchůdců, jako je aplikace Oral-B, avšak není příliš uživatelsky přívětivá a množství funkcí může být poněkud matoucí. Pokud se však obejdete bez použití aplikace, Oclean X Pro Elite je ideální volbou za příznivou cenu. 

Zdroj: Techradar.com

Často kladené dotazy

1. Jaké jsou hlavní výhody elektrických zubních kartáčků oproti klasickým manuálním kartáčkům?

Elektrické zubní kartáčky nabízí několik výhod, jako je efektivnější odstranění zubního plaku, které pomáhá předcházet vzniku zubního kazu a kamene, což příznivě ovlivňuje zdraví dásní. Mnohé modely také nabízejí různé funkce, jako je časovač pro dodržení doporučené délky čištění zubů.

2. Na co bychom měli myslet při výběru elektrického zubního kartáčku?

Při výběru elektrického zubního kartáčku bychom měli brát v úvahu schopnost efektivního odstraňování plaku, tvar hlavice, sílu motoru, typ pohybu (oscilace/vibrace) a zdraví dásní a zubů osoby, která bude kartáček používat. Také bychom měli zvážit funkce, jako je kontrola pozice kartáčku a přítlaku, typ napájení a baterie a hlučnost kartáčku.

3. Jaký je rozdíl mezi sonickým a oscilačním elektrickým zubním kartáčkem?

Hlavní rozdíl mezi sonickým a oscilačním kartáčkem spočívá v typu pohybu. Sonický kartáček se pohybuje ze strany na stranu a dokáže vykonat až 40 000 pohybů za minutu, zatímco oscilační kartáček rotuje a pulzuje až 8 000krát za minutu. Sonický kartáček nabízí výhody ve vysokém množství pohybů, oscilační kartáček nabídne výhody rotující hlavice. Nelze říci, zda je některý typ objektivně lepší, neboť výběr závisí na osobních preferencích.



Alžbeta Komrsková

Alžbeta Komrsková

Žiju psaním o všem, co mě baví, ať už jde o cestování po evropských metropolích, přírodní kosmetiku, udržitelnou módu či zdravé stravování. Patřím mezi nadšené sportovce, a když zrovna nepíšu či nepřekládám, jsem nejspíš v posilovně, cvičím jógu nebo vyrážím za turistikou.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...