Jak na výběr kuchyňského robota I

Kuchyňské náčiní

Koronakrize a nucená karanténa nám ukázaly, že návrat k domácímu vaření není vůbec špatný. Spousta lidí začala péct domácí pečivo, aby se v maximální možné míře mohla vyhnout návštěvám obchodů, jiní si dokonce začali vyrábět vlastní nakládané dobroty a mražené zásoby na dny, kdy není zrovna moc času na dlouhé vyvařování. Ujala se dokonce i výroba domácích uzenin.

Ke všem těmto dobrotám se skvěle hodí kuchyňský pomocník v podobě robota nebo více přístrojů, které nám pomohou zvládnout tu nejnáročnější manuální práci během vaření, pečení, nakládání, zavařování. Jenže jak ho vybrat? Podle čeho se řídit - a dát přednost jednomu univerzálnímu přístroji nebo raději více kouskům, ale specializovanějším?

Podíváme se na nejdůležitější parametry, podle kterých se při výběru kuchyňského robota rozhodovat.

1. Konstrukce (použité materiály)

Kuchyňské roboty mohou být v plastovém nebo v kovovém provedení, a to jak na plášti, tak zejména vevnitř. Proto jedna z prvních věcí, kterou byste u robota měli hledat, je „materiál vnitřních převodů“, doporučujeme kovový, pokud máte v plánu robota používat pravidelně, většího robota a s větším množstvím zpracovávaných surovin – pro větší rodinu.

kuchyňský robot

Jestliže bude robot spíše jen do počtu, občas na něm uděláte těsto z půl kila mouky anebo šlehačku, krém, sníh z bílků, nemusíte se bát ani převodů plastových. Takový robot bude výrazně levnější a svou práci také odvede. Jen musíte myslet na to, že ho nesmíte přetížit a také není možné jej používat (několikrát) denně.

2. Výkon

Kuchyňské roboty mají výkon od cirka 500 W do (zatím) 2 000 W, přičemž ty druhé jmenované už jsou na pomezí mezi domácími roboty a profi zařízeními do menších provozoven. Pro menšího robota pro malou domácnost klidně stačí 600 – 1000 W, ale velká rodina by se měla ohlížet po robotovi s výkonem až okolo 1 500 W, respektive přijatelným minimem je 1 200 W.

Povinnou součástí pak je tepelná pojistka a samozřejmě bezpečnostní pojistka proti nechtěnému spuštění. Na trhu najdete i roboty se dvěma motory, které se vzájemně střídají a při práci doplňují, ale pozor, výrobce často udává výkon jako součet obou motorů, jenže při práci jede většinou jen jeden z nich – zapojují se podle toho, jak těžká úloha před nimi stojí.

mixér s příslušenstvím

3. Velikost nádoby

Míchací nádoba bývá nejčastěji nerezová, což je materiál schválený i pro velké gastro provozy. Dobře se s ním zachází, snadno se čistí, u lepších robotů je dokonce možnost ji dávat do myčky, pokud se do ní vejde. Metly a háky, které se pohybují takzvaným planetárním systémem míchání, se mohou o stěnu nerezové mísy otírat, aniž by ji poškrábaly, poškodily. Díky tomu bude zpracované opravdu vše, nic nezůstane viset po stranách.

Menší roboty nabídnou mísy s cirka třemi litry objemu, ty velké mají až 7 litrů. Ale pozor, vždy je nutné hledat údaj „využitelný objem“, protože mísa musí být větší než náplň, aby se v ní dalo pohodlně míchat. Dalším důležitým údajem je maximální váha piškotového těsta, kynutého těsta a také těsta na chléb nebo na nudle. Pokud chcete zpracovávat větší objem tuhých těst, jakým je například těsto na nudle nebo na cukroví, tento údaj si nikdy nezapomeňte v parametrech vyhledat. Někdy není součástí základního popisu v e-shopu, ale bývají ke stažení manuály, kde se vše dočtete.

 Pak je tu ještě kryt na mísu, zda je v balení. Ten bývá otevírací, aby v něm mohly pochodovat metly a háky, ale aby se dal uzavřít a skladovat vše v původní míse, když třeba chcete nechat zpracované suroviny odpočinout.

kuchyňský robot

4. Zpracovatelné množství surovin (min a max)

S velikostí mísy a s výkonem robota souvisí i minimální a maximální možné množství zpracovávaných surovin. To minimální je stejně důležité jako ono maximální, neboť když pořídíte velkého robota, budete se pak divit, že vám sníh ze dvou bílků neudělá, bude potřebovat minimálně čtyři, aby se „chytil“a sníh k něčemu vypadal.

To stejné platí například se šlehačkou a podobnými dobrotami, které ne vždy potřebujeme v tak velkém množství. Když budete chtít velkého robota, dejte přednost tomu, který může mít dvě mísy různé velikosti, abyste v té menší mohli zpracovat to, čeho bude potřeba opravdu jen troška.

Často kladené dotazy

1. Jaký materiál bych měl hledat pro vnitřní převody kuchyňského robota?

Pokud plánujete robota používat pravidelně, většího robota a s větším množstvím zpracovávaných surovin – pro větší rodinu, doporučujeme kovové vnitřní převody. Pro méně náročné použití můžete zvolit i plastové převody, které budou levnější, ale musíte dbát na to, abyste robota nepřetížili a nepoužívali jej příliš často.

2. Jaký výkon by měl mít robot pro malou domácnost a pro velkou rodinu?

Pro menší domácnost stačí robot s výkonem mezi 600 a 1000 W, zatímco pro velkou rodinu je vhodnější robot s výkonem až okolo 1 500 W, případně minimálně 1 200 W.

3. Jaký je význam parametru "využitelný objem" u míchací nádoby robota?

"Využitelný objem" udává skutečný objem těstoviny, který může být v míse zpracován, a je důležité brát tuto hodnotu v úvahu při výběru robota. Mísa musí být větší než náplň, aby se v ní dalo pohodlně míchat.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...