V první části našeho seriálu jsme se zaměřili na
čajovou rostlinu, anglický čaj o páté a klasické černé zelené a bílé čaje. Čaje
nám však nabízejí podstatně rozmanitější zážitky, a tak se v následujícím
textu zaměříme na další dostupné možnosti. Při našem dalším povídání se budeme
věnovat i nápojům, kterým se běžně říká čaj, ale získáváme je z jiných
rostlin.
Na pomezí černého a zeleného čaje najdeme oolongy. Jedná se
o částečně fermentované čaje. Po natrhání projde čaj procesem vysoušení, potom
se listy opalují a zároveň fermentují při vysoké teplotě. Oolong je velmi
populární čaj v Číně nebo na Tchaj-wanu. Má nízký obsah kofeinu a příjemně se
pije neslazený nebo s malým množstvím cukru.
Rooibos nepochází z čajovníku, ale zpracovává se a
používá podobně.
Je nápojem připravovaným z keře nazývaného čajovec kapský z
čeledi bobovitých. Původně byl populární u domorodých kmenů Jižní Afriky. Postupně
si získal oblibu u lidí v řadě zemí celého světa. Lístky rooibosu procházejí při zpracování
fermentací, potom se zalévá vroucí vodou. Nálev má nasládlou chuť. Existuje i
nefermentovaná verze, které se říká zelený rooibos. Fermentovaná i
nefermentovaná verze se pije teplá i studená a v současné době ji obyvatelé
jihoafrických států považují za svůj národní nápoj.
Rooibos má jemnou chuť bez špetky hořkosti. Je oblíbený pro
svůj velký obsah antioxidantů a stopových prvků. Jediný šálek červeného
rooibosu dodá tělu množství vitamínu a minerálů, obzvláště železa. Lidová
tradice tomuto čaji připisuje protikřečové a uvolňující účinky. Rooibos neobsahuje
žádný kofein ani třísloviny, a proto lze nápoj pít po celý den. Je vhodný pro
dospělé i děti. Pomáhá vypořádat se s nervovým vypětím, alergiemi a trávicími
potížemi. Předpokládá se, že by mohl sehrát pozitivní roli při léčení dny, potlačovat
činnost viru HIV, pomáhat při kožních problémech
Ovocný čaj je kompozicí ovoce a bylin. Dodává tělu řadu
vitamínů a minerálních látek, a tak pozitivně ovlivňuje trávení, podporuje
imunitu a funkci cévní soustavy. Lidé sice jeho možnosti objevili až ve
dvacátém století, ale od té doby stojí na samé špičce oblíbenosti. Sypanou ovocnou
směs zalijete horkou vodou. Nasládlý nálev se pije teplý i ledový, přidává se
do koktejlů a limonád.
Základem kouřového čaje je čaj černý. Podle legendy vznikl
náhodně při sušení čajových lístků nad hořícím dřevem, kdy listy vstřebaly kouř.
Tento druh čaje se v Číně nepije, ale v Evropě a Americe si našel své
skalní zastánce. Kouřový čaj si můžete dopřát jen tak nebo lehce oslazený. Obvykle
se pije k jídlu nebo odpoledne.
Historie tohoto unikátního čaje začala již ve 12. století v
Japonsku, kde se stal součástí japonského čajového obřadu Čanoju. Vyrábí se
výlučně z nejkřehčích čajových lístků nasbíraných začátkem jara. Čtyři týdny
před sklizní se pole s čajovníkem úplně zastíní. Rostlina kompenzuje nedostatek
světla intenzivní produkcí chlorofylu. Čajové lístky jsou díky tomu chutnější a
zdravější.
Sušená dužina nejmladších lístků čajovníku je rozemletá na
jemný prášek. Při výrobě nedochází k fermentaci, nepřidávají se žádná barviva,
přísady, ani konzervační látky.
Matcha obsahuje vysoký obsah antioxidantů, uklidňuje, posiluje paměť a koncentraci, zvyšuje energetickou hladinu a výdrž, detoxikuje a pomáhá spalovat kalorie.
Vědci také zjistili, že pitím čaje lze dosáhnout vědomého
klidu a soustředění, při kterém se tvoří podobné vzorce mozkových vln jako při meditaci.
V čajovníku čínském se přirozeně hromadí fluorid z půdy,
který však při velkém množství může působit toxicky. Dospělý člověk by neměl
denně vypít více čaje než odpovídá množství připraveného přibližně ze 20 sáčků
černého čaje, 30 sáčků zeleného čaje či 80 sáčků čaje bílého. Předávkování
čajem by mohlo způsobit roztěkanost, třes, nervozitu, depresi a nespavost.
Dlouhodobě by mohly nastat i poruchy spánku.
I u „nepravých čajů“ platí pravidlo umírněnosti. To, co prospívá
v malém, může v příliš velkém množství škodit. Při pití čistě ovocných
čajů není třeba počítat jednotlivé šálky. Tělu však prospěje, pokud budete jejich
složení obměňovat.
Oolong je částečně fermentovaný čaj, který se nachází na pomezí černého a zeleného čaje. Po natrhání projde čaj procesem vysoušení, poté se listy opalují a zároveň fermentují při vysoké teplotě. Oolong je velmi populární čaj v Číně nebo na Tchaj-wanu a má nízký obsah kofeinu.
Rooibos je červený čaj, který nepochází z čajovníku, ale z keře nazývaného čajovec kapský z čeledi bobovitých. Má jemnou chuť bez špetky hořkosti, velký obsah antioxidantů a stopových prvků. Rooibos neobsahuje žádný kofein ani třísloviny, a proto lze nápoj pít po celý den. Je vhodný pro dospělé i děti a má řadu pozitivních účinků na zdraví, jako například uvolňující a protikřečové účinky. Pomáhá také s nervovým vypětím, alergiemi a trávicími potížemi.
Ovocný čaj je kompozicí ovoce a bylin. Dodává tělu řadu vitamínů a minerálních látek, pozitivně ovlivňuje trávení, podporuje imunitu a funkci cévní soustavy. Sypanou ovocnou směs zalijete horkou vodou a nasládlý nálev se pije teplý i ledový. Ovocný čaj se také přidává do koktejlů a limonád.