20 nápadů na měsíční cíle, které vám pomohou růst v roce 2022

osobní růst

Osobní růst je pro jedince nejvděčnější, protože oceňuje tvrdou práci na tom, co pokládáme za nejdůležitější. Pokud toužíte být úspěšnější v osobním i profesním životě, měli byste si pro tyto účely stanovit měsíční cíle. Díky tomu si vytvoříte cílevědomé myšlení. A to vás tak snadno nepustí na scestí, jako je tomu v případě, kdy v hlavně žádné cíle nenosíte.

Plány a závazky mohou být poněkud zmatené, neuspořádané – tedy jen do doby, než si je sami sesumírujete a seřadíte. Jak? Využijte definici cílů S.M.A.R.T. a přizpůsobte si je podle svých preferencí. Díky tomu získáte obrovský zdroj osobního rozvoje a nastavíte si cestu k úspěchu.

Inspirujte se z těchto 20 nápadů na měsíční cíle tak, jak je sestavili na stránkách Lifehack.org. Tyto cíle vám pomohou v růstu v nadcházejícím roce. Možná budete až žasnout, jak se vaše produktivita a úspěch zrychlí. Co byste tedy mohli mít v plánu pro každý měsíc?

1. Přečtěte si jednu vzdělávací knihu

Vzdělávání je klíčem k učení a rozšiřování vašeho rozhledu. Čtení otevírá mysl k pochopení toho, jak se z myšlenky stává pohyb, který člověka přiměje k akci. Pokud přečtete jednu knihu měsíčně, je to 12 nových knih za rok. Představte si, jaké neuvěřitelné nápady potkáte a budete moci každý měsíc realizovat.

Znalosti 

2. Častěji zatěžujte svaly – se zaměřením na ty, co pomáhají budovat pocit sebedůvěry (ano, opravdu takové jsou, a nejen u mužů)

Kondice je pro zdravý život zásadní. Jednou z oblastí, na kterou se však dostatečně nezaměřujeme, je jádro těla: horní část nohou, břišní svaly a záda. Postavíte se rovněji a budete vyšší, protože vaše tělo bude silnější. Právě zde, díky zmíněným svalům, se buduje fyzická sebedůvěra, která se pak prostřednictvím dobrého „cítění se ve vlastním těle“ přelévá i do důvěry v sebe sama na úrovni duševní, pracovní.

3. Darujte nepotřebné věci z domácnosti / kanceláře

V průběhu let se nahromadilo tolik věcí. Místo toho, abyste se v hromadách utopili, darujte věci, které nepoužíváte, ale mohly by se někomu hodit. A pokud chcete být více aktivní, resp. důslednější, za každou novou věc, kterou přinesete, darujte jednu stejně velkou starou, již nepoužívanou věc. Tímto způsobem se hromadění zmenší, což umožní mysli zůstat soustředěná na cíl.

4. Staňte se dobrovolníkem v místní charitě

Když dáváte někomu jinému, váš dobrý pocit z této činnosti roste. Jak mocné je pomáhat potřebným, zejména ve své vlastní komunitě? Je to skvělý způsob, jak se odvděčit za své osobní štěstí (ve srovnání s mnoha jinými lidmi opravdu máte štěstí) a cítit se dobře. Podívejte se, jestli se dá někomu pomoci s nákupem, pořiďte občas něco do potravinové banky. Je mnoho oblastí, kde může vaše vděčnost růst.

5. Vyzkoušejte nový recept

Jak moc se mění váš jídelníček? Většina lidí se zasekne na stravování ve stejných restauracích nebo na vaření stejných hlavních jídel. Rozšiřte svůj výběr tím, že rozšíříte možnosti, co jíst. Vaše chuťové buňky si osvojí řadu nových chutí z celého světa. Nebojte se experimentovat. Tím se vyčleníte z běžné rutiny, a to nejen té se stravováním -  stane se pro vás tam přirozenějším nebýt rutinní ani v práci.

Italská kuchyně

6. Naučte se nové dovednosti

Chcete-li si ještě více rozšířit obzory, naučte se novou dovednost, která obohatí něco, co už umíte. Nebo si zvolte něco neobvyklého. Učení a rozšiřování vaší komfortní zóny nemá konce. Nové dovednosti budují charakter a dodávají vám dobrý pocit. A opět oslabují potřebu rutiny, pomáhají se posouvat dál, přirozeně, bez nucení se do toho.

7. Vytvořte si jeden zdravý návyk

Zdravý životní styl přichází s praxí a důsledností. Navažte na to, co již děláte, přidáním jednoho zdravého návyku. Posílíte tak to, co je pro vaše tělo důležité, a zároveň si vytvoříte zdravější životní styl, který bude s přibývajícím věkem lépe zvládnutelný. Věk je jen číslo!

8. Poznejte někoho nového

Zvyšte svou čistou hodnotu tím, že rozšíříte své sítě - seznamte se s někým novým. Čím více budete diverzifikovat svou síť, tím významnější bude váš vliv, ovšem i možnost konzultovat, požádat o pomoc, či pomoc nabídnout. Seznamte se, abyste sloužili, využívali a rostli.

9. Proveďte náhodný akt laskavosti

Bez ohledu na to, co se děje ve světě, může každý vrátit úder tím, že někoho překvapí náhodným skutkem laskavosti. Zahoďte nevraživost a úzkostlivost, podejte pomocnou ruku laskavým činem. Můžete někomu zpříjemnit ráno šálkem kávy nebo rozhovorem cestou v autobusu.

Pastelky

10. Udělejte díru do dluhů

Žít nad poměry je každým dnem snazší. A o to sžíravější. Jestli máte nějaké dluhy, nedovolte jejich nesplácení. Díky rostoucí inflaci se sice výhoda na vaší straně, ale jen do doby, kdy splátky posíláte ve správný čas.

Předčasné splacení teď smysl nemá (jste-li s úroky pod inflací), ale opoždění se splátkami je přímou cestou do pekla. Jakmile dostanete výplatu nebo platby z faktur, i hned nasměrujte peníze do splátek a také (minimálně desetinu příjmu) do spoření. Utrácejte až ten zbytek.

11. Praktikujte odpouštění

Když zažijete zranění, je snadné držet se těchto pocitů. Pokud však denně cítíte své zranění, může to vést k zahořklosti, k vyčerpanosti. Proto se cítíte méně úspěšní, více vyčerpaní. Pusťte z hlavy to, co vám neslouží.

To samozřejmě neznamená zapomenutí toho, že vám bylo ublíženo. Jen si odpusťte ten svazující pocit křivdy, který v sobě nosíte. Ubližuje totiž jenom vám. Těm, kdo vám ublížili, je většinou jedno, že se to stalo, a jdou si životem vesele dál. Jediný, kdo je zatěžován, jste vy.

12. Zúčastněte se komunitní akce

Uctěte svůj domov tím, že se zúčastníte komunitní akce. Jsou to příležitosti, jak se seznámit. Možná budete příjemně překvapeni talenty a dary, které objevíte v místním divadle, v restauraci typu "mama & pop" nebo na školním jarmarku.

Figurky Člověče, nezlob se

13. Investujte do své spirituality

Posuňte svou spiritualitu na vyšší úroveň. Ať už ji definujete jakkoli, udělejte si čas na prohloubení. Zde můžete propojit svou hlavu a srdce a ovlivnit tak svět, kterého se dotýkáte. Nejprve to však začíná u vás, vaší sebedůvěry a spirituality.

14. Vyčistěte přeplněnou skříň

Kolikrát jste si řekli: "Nemám co na sebe."? Většinou je to proto, že to, co máte, je pohřbeno tím, co nenosíte. Zjednodušte svůj šatník tím, že se zbavíte nepořádku. Darujte to, co se vám nehodí, a užijte si nové oblečení - už žádné výmluvy, že nemáte co na sebe. Přehledný šatník znamená uspořádanou mysl.

15. Dokončete jeden projekt v domácnosti

Jak dlouhý je váš seznam úkolů v domácnosti? Pokud jste žena, jedná se většinou o úkoly udržovací. Muži mají spíše úkoly budovací nebo opravovací. Možná budete chtít pověsit nové obrazy spolu s výměnou nových světel v obývacím pokoji. Nebo uklidit komplet z gruntu jednu místnost. Do konce roku můžete mít hotových celkem dvanáct takových úkolů. Pokud je však projekt dlouhodobý, můžete využít několik měsíců.

16. Najděte svůj zázračný ranní rytmus

Rána jsou zásadní pro nastartování vašeho dne. Nedovolte, aby unavená pleť nebo nevyspané oči určovaly, jak se budete dívat na svůj den. Připravte si den k úspěchu. Je jen na vás, jak si ho upravíte. Vstávejte každý den v pravidelnou dobu, a to i během volných dnů. To vám vstávání velmi usnadní.

Odpočinková jóga na zahradě

Před spaním si připravte, co můžete. Své myšlenky a nápady si zapisujte do deníku. Napijte se vody, než začnete s čímkoliv dalším. Tu a tam proveďte úpravy, abyste našli svůj zázračný ranní rytmus. Nezapomeňte hrát podle svých silných stránek.

17. Vyčistěte si ledničku

Kromě ložnice je kuchyň místností, ve které trávíte nejvíce času. Do lednice se vstupuje nejčastěji ze všech ostatních míst v kuchyni. A tak by měla i budit dobrý a zdravý dojem. Jak toho dosáhnout? Vyčistíte lednici. Ať už potřebujete svačinu, nebo plnohodnotné jídlo, čistá lednice ve vás vyvolá chuť na dobré, kvalitní jídlo.

18. Travte čas v tichu

Naslouchání je klíčovou dovedností pro růst. Když trávíte čas v tichu, nutíte se zpomalit, abyste viděli, co je přímo před vámi. Tato dovednost vyžaduje cvik - a pro většinu lidí není snadná, zejména proto, že mnozí jsou stále v pohybu. Když si uděláte prostor pro zpomalení, vytvoříte si prostor pro zrychlení. Urychlíte dosažení svých cílů, když strávíte čas v klidu. Naslouchejte tomu, co vám ticho říká.

19. Odhlašujte se z odběrů

Kdo potřebuje další rozptýlení a nevyžádanou poštu, notifikace? Vymažte to, co v daném měsíci nepoužíváte. Pokud musíte, můžete se vždy znovu přihlásit k odběru. Vymazáním odběrů, ať jsou do telefonu nebo třeba formou emailů, získáte více času na to, co chcete - a kdo nepotřebuje více času? Nechte svou produktivitu začít tím, že každý měsíc zrušíte odběr toho, co nepotřebujete.

Mobilní telefon

20. Opakujte, na čem záleží

Pokud chcete podpořit svůj osobní růst a rozvoj, opakujte si to, na čem vám záleží. Poznejte, co slouží vašim dlouhodobým cílům. Neváhejte. Řekněte ne a vyškrtněte věci, které vás emocionálně a fyzicky vyčerpávají. Zaměřte se na vlastní cíle. Sněte ve velkém a stanovte si své měsíční cíle.

Udělejte si A.I.M. (Action Ignites Motivation - akce podporuje motivaci).

Máte na to! Věnujte se tomu, na čem vám individuálně záleží. Buďte konkrétní v tom, kam se chcete každý měsíc posunout. Tím se zbavíte chaotického středu a budete vysoce koncentrovaní na své měsíční cíle, které vám pomohou v každém roce růst.

Mějte na paměti, že všechny cíle nemusí být splněny. Nezoufejte tedy nad tím, co můžete napravit. Stanovením měsíčních cílů si dovolíte dosáhnout toho, co si dokážete představit a vidět. Život není o výsledcích, ale o cestě k těmto výsledkům. Vytvořte si ten svůj hned teď!

A jestli vám jeden cíl měsíčně nestačí, zkuste třeba metodu 1 – 3 -  5!

Zdroj: Lifehack.org.

Často kladené dotazy

Jaké měsíční cíle bych si měl stanovit pro osobní růst?

Inspirujte se z těchto nápadů: přečíst si jednu vzdělávací knihu, častěji zatěžovat svaly s důrazem na ty, které pomáhají budovat sebedůvěru, darovat nepotřebné věci z domácnosti nebo kanceláře, stát se dobrovolníkem v místní charitě, vyzkoušet nový recept, naučit se nové dovednosti, vytvořit si jeden zdravý návyk a poznat někoho nového.

Jak mi může pomoci metoda S.M.A.R.T. v definici cílů?

Metoda S.M.A.R.T. vám pomůže vytvořit jasné, měřitelné, dosažitelné, relevantní a časově omezené cíle. Tím získáte obrovský zdroj osobního rozvoje a nastavíte si cestu k úspěchu. Tuto metodu si můžete přizpůsobit podle svých preferencí.

Jak můžu zlepšit své stravovací návyky?

Můžete rozšířit svůj jídelníček tím, že vyzkoušíte nový recept nebo zařadíte jídla z různých kuchyní z celého světa. Nebojte se experimentovat a postupně se tak vymanit z rutinního stravovacího plánu.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...