14 interiérových trendů pro rok 2023, které oživí váš domov

Trendy v bydlení 2023

Nový rok s sebou tradičně přináší také nové trendy, a to nejen ve sféře oblečení, ale také bydlení. Přestože nábytek a zařízení bytu nepodléhají zubu času a neúprosnému tlaku trendů tak rychle jako spotřební móda, čas od času si náš domov nějaké to oživení žádá. A jak napovídají lednové výtisky časopisů o bydlení, v roce 2023 se máme skutečně na co těšit. Jak se dozvíte v dnešním článku, mottem letošního roku bude v oblasti bydlení především pohodlí, komfort a relax. Tak se pohodlně usaďte a pusťte se do čtení - možná najdete inspiraci právě pro váš domov!

pohodlné křeslo

1. Relaxační zóny

Pandemie je alespoň částečně za námi, a zcela pochopitelně jsme se tak vrhli do víru všeho, co nám v izolaci tolik chybělo - cestování, práce, koníčky... Někdy toho však může být až nad hlavu a po příchodu domů zkrátka potřebujeme vypnout a zrelaxovat. Není tak divu, že jedním ze žhavých trendů letošního roku se staly tzv. relaxační zóny. Jedná se o místnosti, či třeba jen koutek ve vašem bytě, který vyhradíte relaxaci a odpočinku. Jak bude vypadat, to je zcela na vás - příjemnou atmosféru může naladit jak tlumený minimalismus v podobě podložky na cvičení jógy a vonná tyčinka, tak pohodlné křeslo na čtení se záplavou polštářků a dek!

postel a noční stolek

2. Nadstandardní rozměry

V souladu s požadavkem na maximální pohodlí letošnímu roku oprávněně vévodí nadstandardní rozměry. A nemluvíme jen o pohodlné teplákovce, ale především postelích a matracích. Pokud jste se až dosud tísnili na úzké posteli, přišel čas ji vyměnit za pořádné letiště. Z postele se tak může stát místo nejen k ničím nerušenému relaxu, ale také lenošení, čtení dobré knížky, či sledování oblíbených filmů seriálů na Netflixu.  

Kromě samotné velikosti postele zvažte také výšku matrace. Přestože ze zvýšené matrace budou těžit zejména osoby se zhoršenou pohyblivostí, kdy jim nadstandardní výška usnadňuje vstávání, oceníte ji také z hlediska kvality spánku. Zvýšené spaní jednoduše působí zklidňujícím dojmem - na matraci přímo na zemi, či provizorní postel z přepravních palet, které interiérovým trendům vévodila v minulých letech, rovnou zapomeňte!

diy

3. Ekologické a udržitelné nakupování

Ekologie a udržitelnost jsou bezpochyby tématy, která stále rezonuje společností, a není tak divu, že na něj narazíme také v interiérovém designu. V této oblasti se projeví zejména důrazem na přírodní materiály, a naopak odklon od umělých hmot a dalších neekologických materiálů. Stále častěji můžeme v obchodech narazit na textilie z recyklovaných tkanin, které pomáhají vracet použitý textil zpátky do oběhu. Oblíbené jsou rovněž dekorace, doplňky a nábytek z bambusového dřeva, které se vyznačuje vysokou rychlostí růstu, a je tak ekologičtější náhradou klasického dřeva.

Pokud chcete brát ekologii skutečně vážně, zkuste letos vsadit na minimalismus - před koupí nové dekorace či trendy kousku nábytku zvažte, zda se vám bude líbit i za pár měsíců či let. Vsadit můžete také na tzv. upcyklaci starého nábytku pomocí DIY metod, či jen nákup retro kousků z druhé ruky. 

úložný prostor

4. Optimalizace úložných prostor

Asi se shodneme, že největším nepřítelem klidu a relaxu je především chaos a nepořádek. Jistě to moc dobře znáte - rádi byste se konečně svalili na gauč a oddali se zaslouženému odpočinku, ale pohled na neuklizený byt vás zkrátka nenechá klidnými. A než se nadějete, pouštíte se do úklidu či reorganizace.

Pokud už vás nebaví pohled na neuklizené předměty každodenní potřeby, zkuste vsadit na mix uzavřených a otevřených úložných prostor. Vše, co narušuje klidnou harmonii prostoru, zkrátka schovejte do úložných boxů či skříně - co oči nevidí, to srdce nebolí. Na očích si naopak nechejte předměty, které často používáte, tedy například knihy, časopisy, nabíječky elektroniky či klíče. Jejich umístěním do stylových košíčků, táců a misek ve všem udržíte pořádek a zároveň pozvedne vzhled vašeho domova.

neutrální tóny

5. Neutrální a přírodní odstíny

Neutrální odstíny nejsou v interiérovém designu žádnou novinkou a pravidelně se vrací do módy. Jinak tomu není ani letos. Popularitu si drží zejména díky svému zklidňujícímu vliv na naši mysl - po náročném dni v práci nám přírodně laděný domov pomůže zpomalit a zrelaxovat. Je už jen na vás, zda zvolíte tlumené odstíny zelené, které ulevují namáhaným očím, či raději neutrální béžovou, šedou a krémovou. Chybu neuděláte ani se zemitými odstíny červené a oranžové - oblibě se těší zejména tóny terakoty.

Máte rádi výraznější barvy? Pak zkuste neutrální odstíny doplnit sytějšími prvky, tedy například dekoracemi či textiliemi ve jasných odstínech ladících s celkovou barevnou paletou.

koupelna

6. Holistický design

Na barvy nezapomíná ani další interiérový trend letošního roku - tzv. holistický (celostní) přístup k designu. Ačkoliv může být obtížné si pod tímto termínem cokoliv představit, je to poměrně prosté. Zkrátka a jednoduše bychom měli k zařizování bytu a domu přistupovat nejen z hlediska vzhledu, ale také toho, jak na nás působí. V potaz bychom tak měli brát například své oblíbené barvy či jejich působení na lidský mozek. Skvělým pomocníkem se může stát oblíbené feng shui, které napovídá, jak vhodně rozmístit nábytek pro harmonizaci energií v místnosti.

chytrá domácnost

7. Chytrá domácnost

Přestože se na první pohled může zdát, že moderní technologie do pomyslné oázy klidu a míru nepatří, opak je pravdou. Jak napovídá vzrůstající popularita tzv. smart domácností, chytrá elektronika se může stát skvělým každodenním pomocníkem, který nám pomůže zrelaxovat. 

A co vše chytra domácnost zahrnuje? Na výběr je skutečně obrosvké množství technologií, mezi kterými si každý najde to své, ať už jde o ovládání hudby či intenzity osvětlení hlasem, chytrý kávovar, robotický vysavač či například chytré zavlažování květináčů. Fantazii se meze nekladou!

Koberce

8. Vrstvení textur a potisků

Pokud přemýšlíte, jak zútulnit svou ložnici či obývací pokoj, odpověď se jednoznačně ukrývá ve vrstvení nejrůznějších potisků a textur. Přestože se samozřejmě nejedná o řešení pro naprosté minimalisty, vrstvení vytvoří v ložnici příjemně útulnou atmosféru. Sázkou na jistotu jsou především polštářky či přehozy z mohéru, případně také textil s geometrickými vzory.

Obecně však zvýšení textur v interéru můžeme docítil použitím různých materiálů a potisků. Zůstávat nemusíte u vrstvení ložního prádla - zkuste na sebe navrstvit například koberce z různých materiálů či s jiným vzorem, případně také zkombinujte závěsy a jemnější záclony. Pokud se bojíte, abyste interiér nepřekombinovali, vsaďte na různé odstíny téže barvy či podobné přírodní materiály.

Přírodní materiály

9. Přírodní materiály

S již zmiňovanou ekologií a neutrálními, přírodními tóny souvisí také další letošní trend - přírodní materiály. Roku 2023 zkrátka vévodí touha přinést do bydlení záchvěv přírody, a toho nejlépe docílíme právě zakomponováním prvků z přírodních materiálů. Jednat se může například o kámen, dřevo, bambus, jutu, přírodní bavlnu či len, které pomohou místnost uzemnit a navodit příjemnou atmosféru. Zároveń se jedná o skvělý základ pro případné výraznější designové kousky, se kterými se nebudou přírodní materiály nijak přebíjet.

Tento trend můžeme už nyní vidět v nabídce obchodů s dekoracemi a nábytkem, které výrazně rozšiřují sortiment z přírodních materiálů a v zemitých tónech. 

nábytek na míru

10. Nábytek na míru

Pouštíte se kompletní rekonstrukce či zařizujete nový byt? Pak zvažte, zda vám váš rozpočet nedovoluje zařídit kuchyň a úložné prostory na míru. Získáte tak mnohem větší kontrolu jak nad samotným provedením, tak kvalitou. Díky nábytku na míru navíc efektivněji využijete prostor, což je užitečné zejména v případě malých bytů a garsonek. 

balkon

12. Propojení s okolní přírodou

Vzhledem k orientaci na přírodní materiály a barvy asi nikoho nepřekvapí, že zejména při rekonstrukci starších domů a bytů, ale také stavbě nových, je kladem důraz na propojení s okolní přírodou. Toho lze dosáhnout především velkoformátovými okny, které promění v obyčejné okno v panoramatický výhled na krajinu či zahradu. Propojení s přírodou lze dosáhnout také kultivací balkónů a lodžií, například umístěním pokojových rostlin či vybudováním malé zeleninové či bylinkové zahrádky. Nemáte-li balkon, své vlastní bylinky si můžete pěstovat například na okenním parapetu prosluněné kuchyně.

gramofon

13. Starožitnosti

Poslední roky vedly trendům především sladěné sety nábytku i povlečení. V souladu se snahou dosáhnout udržitelnosti a omezit neomezený konzum se dnes celá řada bytových designerů obrací na starožitný nábytek. Promyšlený výběr nábytku či dekorací s dlouhou historií navíc může dodat bytu či domu potřebnou "duši" a originalitu, kterou na regálech obchodů jednoduše nenajdeme. 

Pokud vás tento trend zaujal, vyrazit můžete jak na půdu po babičce, tak do starožitnictví a bazarů s nábytkem. Nemusíte nutně vyměnit všechen nábytek - stačí například vyměnit rukojeti komody či skříně, ozdobit stolek starožitnou vázou či vybalit sváteční porcelán po prarodičích.

14. Nadčasový design

Ať už se rozhodnete vyzkoušet kterýkoliv z výše uvedených trendů, ultimátním cílem by měla být především nadčasovost. Jedině tak můžeme vytvořit interiér, který bude aktuální i za několik let, a vyhneme se tak neustálému nákupu dalších a dalších kousků nábytku a dekorací. Je to právě nadčasovost, která vede interiérový design směrem k udržitelnosti a ekologické zodpovědnosti. Než proto podlehnete dalšímu z interiérových trendů (včetně těch, které jsme vám představili v dnešním článku), zvažte, jak na vás bude působit po uplynutí delší doby. Vyhnete se tak zbytečnému plýtvání přírodními zdroji i vlastními financemi.

Sečteno a podtrženo

Čtrnáct interiérových trendů roku 2023 máme za sebou, a je už jen na vás samotných, zda (či vůbec) některé z nich aplikujete do svého domova. Přestože se v průběhu roku bezpochyby objeví další trendy, s jistotou se dá říci, že letošku vévodí především pohodlí, komfort a propojení s přírodou. 

Zdroj: Bhg.com

Často kladené dotazy

Jaké jsou hlavní trendy v bydlení pro rok 2023?

V oblasti bydlení letošního roku dominuje pohodlí, komfort a relax. Mezi hlavní trendy patří relaxační zóny, nadstandardní rozměry, ekologické a udržitelné nakupování, optimalizace úložných prostor a neutrální a přírodní odstíny.

Co jsou relaxační zóny a jak je zařídit?

Relaxační zóny jsou místnosti nebo koutky ve vašem bytě, které vyhradíte pro relaxaci a odpočinek. Jak bude taková zóna vypadat, záleží na vás - může to být například tlumený minimalismus s podložkou na cvičení jógy a vonnou tyčinkou nebo pohodlné křeslo na čtení se spoustou polštářků a dek.

Jaké jsou zásady ekologického a udržitelného nakupování v oblasti bydlení?

Ekologické a udržitelné nakupování v bydlení zahrnuje důraz na přírodní materiály a odklon od umělých hmot a neekologických materiálů. Mezi trendy patří recyklované textilie, bambusové dřevo jako nábytek a dekorace, minimalismus a upcyklace starého nábytku pomocí DIY metod nebo nákup retro kousků z druhé ruky.



Alžbeta Komrsková

Alžbeta Komrsková

Žiju psaním o všem, co mě baví, ať už jde o cestování po evropských metropolích, přírodní kosmetiku, udržitelnou módu či zdravé stravování. Patřím mezi nadšené sportovce, a když zrovna nepíšu či nepřekládám, jsem nejspíš v posilovně, cvičím jógu nebo vyrážím za turistikou.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...