Vybrat televizi s technologií OLED nebo QLED? Anebo raději microLED?

Philips OLED

S výběrem televize to nikdy není snadné, ovšem v posledních letech, se s postupem zobrazovacích technologií a vývojem chytrých funkcí, ukazuje, že je výběr televize téměř vědeckou disciplínou. Zhodnotit a porovnat totiž musíte tolik parametrů, že se v tabulce nevejdou na jednu velkou stránku, tedy A 4. Takže co s tím, když si běžný smrtelník chce vybrat televizi?

Na webu technologického magazínu Techradar.com jsme se inspirovali ohledně tipů k výběru mezi obrazovkami, konkrétně mezi OLED a QLED, jejichž zkratky jsou si tolik podobné. Ale technologie zobrazení je zcela jiná. Na závěr přidáme i malou zmínku o tzv. micro LED TV a mini LED TV. Tím vám usnadníme rozhodování v jednom z hlavních parametrů. Rozdíly v těch dalších můžeme pak srovnat v některém z dalších článků.

Čtyři z parametrů se však řadí k nejdůležitějším

Ano, při výběru televize se čtyři z parametrů řadí k nejdůležitějším. Všechny ostatní parametry typu spotřeba, chytré funkce a možnosti streamování (ne každý využije), možnost využití pro dlouhodobější sledování (není pro každého nutným parametrem, neb u TV nesedí celé dny), procesor, kompatibilita s operačními systémy apod. můžeme řadit k těm, které si do výběru promítneme později.

Ale teď k těm hlavním parametrům. Jsou jimi:

  • cena
  • zobrazovací technologie
  • zvuk
  • životnost

Cena

OLED televize

Cena je v případě OLED a QLED televizí velmi vysoká, to je zapotřebí říci hned na začátku. Jedná se o ty nejmodernější technologie, a tak si za ně výrobci také nechají pořádně zaplatit. I proto byste výběru TV měli věnovat zvýšenou pozornost. I proto je vhodné vědět, co čekat od OLED i od QLED a co právě vašim potřebám přinese vyšší míru uspokojení.

Zvuk

V otázce zvuku je vždy nutné se předem rozhodnout, zda chcete jen základní zvuk 2.1, anebo oceníte prostorový zvuk ve verzi kina, tedy tzv. 5.1. I podle toho se liší výsledná kvalita ozvučení prostoru, některé televize dokonce mají senzor, se kterým svůj zvuk nastaví na míru prostoru, ve kterém jsou instalovány.

Mnoho uživatelů řeší zvuk také nákupem tzv. soundbaru, který je lepší než domácí kino a dokáže doladit zvuk k promítanému obrazu v televizi opravdu dokonale. Zatímco zvuk se dá tedy podpořit i z jiných zdrojů, u životnosti nebo obrazu to samozřejmě možné není.

Zobrazovací technologie

Než se dostaneme k poznámkám ohledně životnosti, nejprve si popišme rozdíly právě mezi OLED a QLED TV. Nejsou totiž vůbec malé, hlavně ve výsledku zobrazení jak černé barvy, tak kontrastů nebo zářivosti barev. V obou případech jde o perfektní zážitek ze sledování TV panelu, ale u každého je do dokonalosti dovedena jiná složka zobrazení – a ta druhá vždy trochu pokulhává. Na vás záleží, které dáte přednost.

QLED neboli kvantová LED

QLED = staré dobré LCD, ale s novějším způsobem zářivého zobrazení barev a miliardou odstínů

QLED je zkratka anglického termínu "quantum dot light emitting diode", česky můžeme říci, že jde o diodu využívající kvantové body. Díky speciálnímu podsvícení a kvantovým bodům se zde podařilo dosáhnout mnohem jasnějších barev a prozatím té vůbec nejzářivější bílé na trhu s televizory.

LCD televize

Stejně jako běžné LED obrazovky, tak i ty QLED vycházejí z technologie LCD, tedy tekutých krystalů, které jsou rozděleny do tří subpixelů, a to červeného, zeleného a modrého. Podle potřeby  je na konkrétním místě vidět jednu konkrétní barvu v podobě bodu. Souhrn všech bodů dává výsledný obraz.

Ale bylo vidět nějaké světlo, musí nějak vzniknout. A vzniká díky luminiscenčnímu podsvícení. To je celoplošné (v případě LCD panelů) nebo realizované formou LED (u LED a QLED panelů). Ledky jsou ale poměrně velké, rozhodně podsvítí více než jeden pixel, a proto se u každé LED nebo QLED televize musí uvádět, že jde o verzi LCD. Čistou LED technologií je totiž OLED, kde jsou LED tak malé, že odpovídají velikosti jednoho pixelu a hlavně samy svítí výsledný obraz.

Vraťme se ale ke QLED technologii. Jde tedy o panel s plošným podsvícením. Samsung, coby hlavní výrobce QLED TV, přidává pro jasnější podsvícené ještě speciální modré ledky. To je sice úžasná věc, která vede k zářivým barvám, k extrémně jasné obrazovce, kterou můžete sledovat i v místnosti bez zatažených oken, když do ní svítí slunce, jas je totiž ž 1 800 nitů, jenže se nikdy nedočkáte dokonalé černé.

Proč neumí QLED panel perfektní černo - černou čerň? Důvod je jasný: Celá plocha obrazovky je neustále podsvícená, a proto se černá barva emituje jako směr barevných odstínů světla, které ve výsledku dají cosi jako černou. Ve skutečnosti je vždy o tmavší odstín šedé.

Výhodou však je, že obrazovka není podsvícena jednotlivými body, a tak nehrozí tak vysoké riziko vypalování a ani zkracování životnosti. QLED panely jsou zkrátka zářivější, mají více barev, jsou méně náchylné k opotřebení provozem, více se hodí pro trvalejší zobrazení, jaká míváme na monitorech PC nebo třeba na reklamních panelech. Lépe se hodí i do domácností, kde televize jede dlouhodobě každý den.

Jen pozor na doplněné jasné modré LED diody – emitují spoustu modrého světla, které je velmi nevhodné zejména před spaním. Takže pokud si přejete televizi jako uklidňovačku nebo zábavu před spaní, varianta QLED nebude úplně tou pravou pro vás.

Obývací pokoj s televizí

U některých výrobců je potkáte pod označením ULED.

OLED neboli organická LED

U OLED panelů se posouváme pryč ze světa LCD, vítá nás svět opravdových LED panelů. Ty jsou poskládány z jednotlivých organických ledek, které po dodání elektrického proudu začnou samy svítit. Nejde proto o systém celoplošného podsvícení, to zde vůbec nenajdete.

Vlastní označení OLED je zkratkou anglického názvu "organic light-emitting diode", znamená samozřejmě organickou diodu – a to doslova a do písmene. Obrazovky jsou totiž tvořeny jednotlivými ledkami s organickými sloučeninami, které reagují na elektřinu tím, že začnou samy emitovat světlo.

Pouze OLED panely tedy mohou používat „LED“ v názvu tak, aniž by k němu musely v popisku připojit LCD (jako musejí ty QLED). Jednotlivé diody se proto rozsvítí tou správnou barvou, která je od nich požadována, ale jestliže chcete černou, prostě se jen zhasnou.

Z toho plynou dva důsledky: prvním z nich je mnohem nižší spotřeba energie v době, kdy sledujete obecně tmavší snímky, protože velká část ledek prostě jen zůstává vypnutá. A druhým je samozřejmě dokonalá černá. Odkud nejde světlo, tak se na černém povrchu podaří dosáhnout skvělé černé a taktéž vysokých kontrastů mezi nejtmavším a nejsvětlejším odstínem.

OLED panely ale podléhají častějšímu vypálení právě proto, že svítí jednotlivé body. A jakmile vyjde jasná zářivá barva dlouhodobě na jedno místo, může se stát, že po nějaké, roce už na obrazovce uvidíte retenci neboli vypálení.

Smart TV

To se však týká těch televizí, které jsou denně dlouho v provozu a kde se sledují stále stejné typy snímků, případně dlouhé diskuse z jednoho studia apod. OLED panely jsou samozřejmě nevhodné pro monitory PC, kde často svítí bílá dlouhé hodiny na jednom místě. U organického materiálu v diodách také dříve dochází k degradaci.

OLED panely také neumějí miliardu barev, jen miliony. A nejsou tak zářivé jako panely QLED. Jejich velkou výhodou je právě velký kontrast v zobrazení a také nižší spotřeba energie. Před samotnou TV také nejste vystavení tak agresivnímu modrému světlu, jaké je typické pro QLED panely, a proto se OLED TV více hodí pro ty, kdo sledují TV hlavně v noci, večer před spaním. Je vhodnější i do domácnosti s dětmi.

Životnost

Sice jsme životnost už částečně zmínili, ale pojďme si ji zopakovat. Jestliže stojíte o dlouhou životnost televize, jistě upřednostněte QLED panel, který je sice zářivější a bere o něco více energie, ale téměř se nevypaluje a má obecně delší životnost.

Aby to nebylo tak snadné, přidává se ještě micro LED TV a mini LED TV

S letošním rokem přichází na trh novinka v podobě tzv. micro LED TV. O co jde? Je to, zjednodušeně řečeno velká inovace v oblasti OLED i QLED technologie, kdy se přivlastnila výhody obou technologií, ale odstranila jejich nevýhody.

Hlavní výhodou jsou prakticky neomezené rozměry, ale i stejná kvalita obrazu, vysoký jas bez nebezpečí vypálení či degradace ledek. Micro LED TV je tvořena jednotlivými diodami, které jsou tak malé, že zaberou jeden jediný pixel. Podobně jako u OLED, jen samotná technologie ledek je jiná.

Neomezenost ve velikosti úhlopříčky je dána tím, že se k sobě mohou jakkoliv skládat panely o velikosti cca 30 cm x 30 cm. Technologie je ale zatím příliš nová, na trh plnohodnotně dorazí pravděpodobně až v příštím roce, letos lze zatím koupit jen The Wall od Samsung.

Televize Samsung

A co jsou mini LED TV? Jde v podstatě o snahu co nejlepšího lokálního stmívání. LCD technologie neumějí kontrastní černou, protože jsou stále podsvícené. Toto se snaží vylepšit právě mini LED. Jak? Podsvětlovací vrstvu (stále jsme tedy v základu u LCD, resp. vylepšeného QLED, ULED) mohou tvořit i miliony diod. A čím více diod (stmívacích zón) do panelu vložíte, tím vyššího kontrastu můžete dosáhnout. Důvod je ten, že tím je i menší nežádoucí únik světla ze svítících diod do tmavých částí obrazu – a v tom je ono kouzlo vytvoření kontrastu na něčem, co má podsvícení.

Na závěr

Možná jste teď trochu přeplněni informacemi, a tak je pojďme shrnout. QLED (ULED) televize jsou vylepšené LCD a LED, které jsou odolnější, zářivější a mají pestřejší paletu barev. OLED nabídnou nižší jas a kontrastnější zobrazení barev, dokonalou černou, jsou ale náchylné k opotřebení . Ještě novější mini LED minimalizují podsvícení pod černým zobrazením scény, ale jde stále o LCD technologii. A nejnovější micro LED se teprve chystají na trh pořádně zaútočit – podstatou je spojení výhod z technologií OLED i QLED.

Zdroj: techradar.com

Často kladené dotazy

Jaké jsou hlavní parametry, na které bychom se měli zaměřit při výběru televize?

Čtyři nejdůležitější parametry při výběru televize jsou cena, zobrazovací technologie, zvuk a životnost. Po zhodnocení těchto faktorů můžeme dále zohlednit ostatní parametry, jako je spotřeba, chytré funkce, možnosti streamování, procesor a kompatibilita s operačními systémy.

Které jsou hlavní rozdíly mezi OLED a QLED televizemi a co znamenají tyto zkratky?

OLED a QLED zkratky označují dva rozdílné typy zobrazovací technologie. OLED znamená "Organic Light Emitting Diode", což jsou organické LED diody, kde každá LED odpovídá velikosti jednoho pixelu a samy svítí výsledný obraz. Na druhou stranu, QLED znamená "Quantum Dot Light Emitting Diode", což jsou diody využívající kvantové body s vylepšeným podsvícením a jasnějšími barvami. Tato technologie vychází z klasických LCD panelů. Hlavní rozdíly mezi dvěma technologiemi spočívají ve výsledku zobrazení černé barvy, kontrastů a zářivosti barev. Každá technologie má své klady a zápory, proto záleží na vašich preferencích, které zobrazovací technologie dáte přednost.

Jaký je dopad zobrazovací technologie televize na její zvuk?

Zvuk televize závisí také na výběru zobrazovací technologie, ale je možné jej řešit i nákupem tzv. soundbaru nebo domácího kina pro lepší zvukový zážitek. Mnoho televizí má senzor, který nastaví zvuk na míru prostoru, ve kterém jsou instalovány. Vaše rozhodnutí ohledně zvuku by mělo zahrnovat, zda chcete jen základní zvuk 2.1 nebo prostorový zvuk ve verzi kina, tedy tzv. 5.1.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...