Usnadněte si úklid: Nejlepší robotické vysavače 2023

nejlepší robotický vysavač 2023

Není pochyb o tom, že chytré technologie pronikají do všech sfér našich životů - a výjimkou nejsou ani domácnosti. Pokud už vás nebaví několikrát do týdne pobíhat po bytě s vysavačem v nikdy nekončícím souboji s prachem a nečistotami, možná přišel čas na nejlepší investici vašeho života - robotický vysavač. Ač se samozřejmě jedná o nadsázku, tento nevelký pomocník vám skutečně ulehčí život.

Aby však výsledek nejen dostál, ale dokonce překonal vaše očekávání, je třeba věnovat pozornost výběru správného modelu. Abychom vám nákup robotického vysavače usnadnili, přinášíme vám přehled těch nejlepších modelů za rok 2023, který sestavili odborníci z portálu Techradar.com.

Stojí robotické vysavače za investici?

Při pohledu na ceny robotických vysavačů si možná kladete otázku, zda se vám tato investice skutečně vyplatí. Ve srovnání s klasickým vysavačem jsou výrazně dražší, což může nejednoho zájemce odradit. Na druhou stranu však neplatíme za samotný přístroj, ale také hodiny a hodiny ušetřené práce. Jak se říká, čas jsou peníze, a pokud ve svém harmonogramu jen stěží hledáte místo na pravidelný úklid, robotický vysavač pro vás bude nenahraditelným přínosem.

Podobně užitečným pomocníkem se robotický vysavač stane v případě osob se zhoršenou mobilitou. Máte-li vy sami, či například vaši rodiče nebo prarodiče problém se při úklidu dostat na hůře dostupná místa (například v rozích a pod nábytkem), robotického pomocníka si nebudete moci vynachválit. Většina kvalitních modelů si navíc poradí s rozmanitými povrchy od plovoucích podlah přes linoleum po koberce s chlupem. Ovládání zpravidla usnadňuje intuitivní mobilní aplikace, se kterou si poradí i technologičtí neználci.

Může robotický vysavač nahradit běžný vysavač?

Nabízí se samozřejmě další otázka, a to zda se robotické vysavače mohou kvalitou úklidu vyrovnat těm klasickým. Je na místě konstatovat, že jsou podobně jako běžné vysavače vhodné na prakticky všechny povrchy, samozřejmě s ohledem na daný model a značku. Přestože mohou mít vzhledem ke svému tvaru problém s úklidem v těsné blízkosti rohů a hran, většina modelů již disponuje speciálními funkcemi, které umožňují odstranění nečistot i ze skutečně nedostupných ploch.

Pokud něco robotické vysavače bohužel stále nedokáží, pak úklid schodů. Na ten si stále budete muset udělat čas s klasickým vysavačem v ruce.

Co zvážit při výběru?

Než se přesuneme k samotnému žebříčku nejlepších vysavačů, pojďme si shrnout základní parametry, na které bychom neměli při výběru rozhodně zapomínat. V prvé řadě si ujasněte, zda si vystačíte s funkcí vysavače, či by vám život usnadnila také funkce mopu. Následně zvažte životnost baterie - levné modely s příliš nízkou kapacitou baterie nejsou příliš dobrou volbou zejména v případě bytů a domů s velkou čtvereční plochou. Za zvážení stojí také to, zda si vystačíte s robotickým vysavačem s manuálním vyprazdňováním nádrže na nečistoty, či raději sáhnete po tom automatickém.

Do ceny se může rovněž promítnout forma úklidu - zatímco levné modely při vysávání volí náhodnou trasu, kvalitnější (a dražší) modely si dokáží předem naplánovat co nejefektivnější trasu úklidu, která bere v potaz dispozici místností a rozmístění nábytku.

Nejlepší robotické vysavače 2023

Teď se však již pojďme podívat na nejlepší modely robotických vysavačů letošního roku.

robotický vysavač na koberec

1. iRobot Roomba Combo J7 Plus

Momentálně nejlepší model na trhu

Specifikace

Výdrž baterie: Až 120 minut

Kapacita odpadního koše: 0,4 litru

Funkce samovyprazdňování: Ano

Wi-fi: Ano

Výhody

+ Vysavač i mop

+ Přesné mapování místností

+ Snadné nastavení i použití

Nevýhody

- Vysoká cena

- Hlasité vyprazdňování odpadního koše

Mezi nejlepší robotické vysavače se bezpochyby řadí model Roomba Combo J7 Plus, který dokáže nasát i drobné částečky o velikosti 0,7 mikrometru, a je tak ideální pro majitele zvířat či alergiky. K jeho ovládání lze použít jak Siri, tak Alexu či Google asistenta. Pochlubit se může kvalitním vysáváním i vytíráním, ač mohou boční kartáče rozprašovat drobné částečky po okolí.

Co se týká použití, díky mobilní aplikaci je skutečně snadné. Lze v ní naskenovat místnosti a nastavit zóny, ve kterých se může vysavač pohybovat. Největší nevýhodou - pomineme-li vysokou cenu - tak zůstává vysoce hlučné vyprazdňování, ač trvá sotva půl minuty.

2. Eufy RoboVac 11S

Nejlepší model při omezeném rozpočtu

Specifikace

Výdrž baterie: 100 minut

Kapacita odpadního koše: 0,6 litru

Funkce samovyprazdňování: Ne

Wi-fi: Ne

Výhody

+ Nejlepší cena 

+ Skvělý na plovoucí podlahy

+ Elegantní desing

+ Nízká výška

Nevýhody

- Bez aplikace či funkce ovládání hlasem

- Malá kapacita odpadního koše

Nemáte-li možnost investovat do robotického vysavače vysokou částku, tento model značky Eufy bude ideální volbou. Vzhledem k nízké ceně je však třeba počítat s pár omezeními, jako například nemožnost ovládání přes aplikaci či funkci ovládání hlasem. Na druhou stranu excelentně čistí tvrdé povrchy, jako jsou plovoucí podlahy či linolea. O něco horší je to s koberci, ale i v tomto případě je jeho efektivnost úklidu dostačující. Nízká výška je navíc zárukou, že se vysavač dostane pod nábytek, tedy například křesla, komody na nožkách či sedačky a gauče.

Na rozdíl od dražších modelů je bohužel nutné počítat s tím, že si neplánuje při úklidu nejefektivnější trasu, a úklid tak může trvat o něco déle. 

robotický vysavač

3. iRobot Roomba S9 Plus

Ideální pomocník při úklidu rohů

Specifikace

Výdrž baterie: Nespecifikováno

Kapacita odpadního koše: 0,4 litru

Funkce samovyprazdňování: Ano

Wi-fi: Ano

Výhody

+ Výborný na tvrdé povrchy

+ Efektivní čistění rohů

+ Samovyprazdňovací

Nevýhody

- Vysoká cena

- Drahé sáčky

Podobně jako vítěz našeho srovnání se i další model této značky řadí mezi nejlepší na trhu (což mimo jiné znamená také skutečně vysokou cenu). Kromě snadného ovládání potěší vysokou efektivitou při úklidu tvrdých ploch, jako jsou plovoucí podlahy či linolea. O něco hůře si vede na kobercích s chlupem, ačkoliv ty představují problém pro většinu robotických vysavačů. 

Podobně jako předchozí model disponuje i tento schopností samovyprazdňování, čímž vám odlehčí starosti o jeho provoz. V případě, že je potřeba vyměnit sáček v odpadním koši, vás vysavač upozorní připomínkou v aplikaci. V neposlední řadě můžete využít integraci s chytrou domácností Alexa nebo Google.

4. Eufy RoboVac G30 Hybrid

Ideální pro vysávání i vytírání podlah

Specifikace

Výdrž baterie: 110 minut

Kapacita odpadního koše: 0,45 litru

Funkce samovyprazdňování: Ne

Wi-fi: Ano

Výhody

+ Funkce vytírání

+ Silný výkon

+ Snadné použití

Nevýhody

- Malá kapacita odpadního koše

- Nedokáže ukládat mapy místností

Máte na nákup robovysavače nízký rozpočet, ale rádi byste pořídili model s funkcí vytírání? Ideální volbou bude tento hydrid značky Eufy, který si navzdory nízké ceně poradí i s vytíráním. Přestože má jako většina robotických vysavačů menší problémy při vysávání koberců s delším chlupem, na tvrdých površích si poradí i s velkými nečistotami. Bohužel je třeba počítat s menší kapacitou odpadního koše, která je vzhledem absenci samovyprazdňování zkrátka znát.

5. Yeedi Mop Station Pro

Robovysavač s funkcí vytírání

Specifikace

Výdrž baterie: 108 minut

Kapacita odpadního koše: 0,75 litru

Funkce samovyprazdňování: Ne

Wi-fi: Ano

Výhody

+ Tichý provoz

+ Samočistící mop

+ Velká kapacita nádržky na vodu

Nevýhody

- Velká dokovací stanice

- Neefektivní vytírání rohů

Funkcí vytírání se může pochlubit také nováček na trhu, Yeedi robovysavač 3v1. Hlavní výhodou je především samočistící funkce mopu, což výrazně usnadňuje obsluhu vysavače. Výborně si vede zejména ve středu místnosti, v rozích je efektivita vytírání bohužel o něco horší. Zároveň umožňuje uložení pouze jediného plánu místnosti, a jeho použití v rámci celého bytu není právě ideální. To však nijak neubírá ostatním výhodám, jako je nízká cena, tichý provoz a vysoká efektivita úklidu.

robotický vysavač na zvířecí chlupy

6. iRobot Roomba i7+

Nejlepší robotický vysavač na zvířecí chlupy

Specifikace

Výdrž baterie: 60 minut

Kapacita odpadního koše: 0,4 litru

Funkce samovyprazdňování: Ano

Wi-fi: Ano

Výhody

+ Chytrá navigace

+ Samovyprazdňovací

+ Vysoce efektivní na úklid chlupů

Nevýhody

- Vysoká cena

- Drahé sáčky 

Máte doma čtyřnohého mazlíčka? V nekonečném boji proti zvířecím chlupům vám pomůže robovysavač Roomba i7+, který se navíc může pochlubit chytrým mapováním místnosti či integrací s Amazon Alexou či Google asistentem. Dražší verze je k dostání s funkcí samovyprazdňování; pořídit však můžete také levnější alternativu bez této funkce.

Navzdory vysoké ceně si bohužel nedokáže příliš poradit s většími kousky nečistit tak, jako ostatní modely této značky.

7. Neato D10

Nejlepší robovysavač pro alergiky

Specifikace

Výdrž baterie: 300 minut

Kapacita odpadního koše: 0,7 litru

Funkce samovyprazdňování: Ne

Wi-fi: Ano

Výhody

+ Zabudovaný HEPA filtr

+ Efektivní i na kobercích

+ Dlouhá výdrž baterie

Nevýhody

- Najíždí na nízký nábytek

- Aplikace

Tento model je ideální volbou v případě, že trpíte alergiemi. Jako jeden z mála robotických vysavačů disponuje HEPA filtrem, který odstraní alergeny až o velikosti 0,3 mikrometrů. Dobře si navíc vede nejen při úklidu tvrdých podlah, ale také koberců. Jedinou nevýhodou je snížená schopnost čistit rohy místností a okolí nízkého nábytku, na který má vysavač tendenci najíždět.

8. Ecovacs Deebot Ozmo N8+

Samovyprazdňovací robovysavač s funkcí mopu

Specifikace

Výdrž baterie: 110 minut

Kapacita odpadního koše: 0,42 litru

Funkce samovyprazdňování: Ano

Wi-fi: Ano

Výhody

+ Funkce vytírání

+ Automatické vyprazdňování

+ Inteligentní mapování místnosti

Nevýhody

- Chybí funkce bodového úklidu

- Náchylný k uvíznutí

Funkce vytírání nechybí ani u modelu Ecovacs Deepot Ozmo N8+, který navíc dokáže při vytírání detekovat koberec. Po každém uklidu se obsah odpadního koše automaticky vyprázdní do sáčku v dokovací stanici. Navzdory efektivnímu čištění a mnoha užitečným funkcím bohužel chybí bodový úklid. 

robovysavač

9. Dreametech L10s Ultra

Specifikace

Výdrž baterie: Až 210 minut

Kapacita odpadního koše: 3 litry

Funkce samovyprazdňování: Ano

Wi-fi: Ano

Výhody

+ Vysoký výkon 

+ Gumový kartáč

+ Kamera se vzdáleným přístupem pro kontrolu dětí či mazlíčků

+ Kompatibilní s Alexou, Siri a Google asistentem

Nevýhody

- Rozměrný a těžký

Přestože je potřeba počítat s vyšší váhou a rozměry, tento model se může pochlubit opravdu vysokým výkonem, dlouhou výdrží baterie a velkou kapacitou odpadního koše. Navíc ho lze ovládat nejen aplikací, ale také v rámci integrace s chytrou domácností. Dokáže sám rozpoznat povrchy a přecházet mezi funkcí vytírání a vysávání.

Zdroj: Techradar.com

Často kladené dotazy

Stojí robotické vysavače za investici?

Ano, robotické vysavače stojí za investici, protože vám ve srovnání s klasickými vysavači ušetří hodně času a námahy. Mohou být také nápomocny pro osoby se sníženou mobilitou, kteří mají problém se dostat na hůře dostupná místa, jako jsou rohy a pod nábytek. Většina kvalitních modelů dokáže vysávat různé povrchy, jako jsou podlahy, linoleum nebo koberce s chlupem.

Může robotický vysavač nahradit běžný vysavač?

Robotický vysavač může do velké míry nahradit běžný vysavač, protože dokáže vysávat různé povrchy a zvládat i úklid v těsné blízkosti rohů a hran. Většina modelů již disponuje speciálními funkcemi, které umožňují odstranění nečistot i ze skutečně nedostupných ploch. Nicméně robotické vysavače stále nedokáží úklid schodů, na který budete muset použít klasický vysavač.

Co zvážit při výběru robotického vysavače?

Při výběru robotického vysavače zvažte následující parametry: funkce vysavače a mopu, životnost baterie, typ vyprazdňování nádrže na nečistoty (manuální nebo automatické) a způsob úklidu (náhodná trasa nebo plánovaná trasa podle dispozice místností a umístění nábytku). Levné modely s nízkou kapacitou baterie nejsou doporučené pro větší obytné prostory.



Alžbeta Komrsková

Alžbeta Komrsková

Žiju psaním o všem, co mě baví, ať už jde o cestování po evropských metropolích, přírodní kosmetiku, udržitelnou módu či zdravé stravování. Patřím mezi nadšené sportovce, a když zrovna nepíšu či nepřekládám, jsem nejspíš v posilovně, cvičím jógu nebo vyrážím za turistikou.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...