Špenát je zeleným králem našich zahrad

Špenát je zeleným králem našich zahrad

Zapomeňte na nevzhlednou hnědozelenou kaši, kterou jste ve školní jídelně dostávali pokaždé, když byl na jídelním lístku špenát. Zveme vás na povídání o pochoutce, která si v ničem nezadá s křehkostí hlávkového salátu, její chuť je o něco výraznější, sytější a pěstování přináší spoustu výhod. Pro vás i pro vaši zahradu…

Největším propagátorem špenátu byla a je kreslená postavička Pepka námořníka, kterému po konzumaci špenátu pokaždé mohutně naběhly svaly na předloktí a on pak dokázal zkrotit jen silou svých paží jakéhokoli protivníka. Také špenát proslavil vysoký obsah železa. Teprve o hodný kus výzkumů později se zjistilo, že využitelný obsah železa je srovnatelný s ostatní zeleninou, protože špenát zároveň obsahuje i fytáty, které našemu organismu zpracování železa ztěžují.

Přes tuto dvojí pochybnou slávu si špenát královské místo na našich talířích opravdu zaslouží hned z několika příčin.

Zdravotní benefity špenátu

Obsahuje velké množství kyseliny listové, která je důležitá v každodenním životě a naprosto zásadní roli hraje pro zdravý vývin ještě nenarozeného plodu. 100 g špenátu pokryje denní potřebu těhotné ženy a stačí jako prevence poškození plodu. Kyselina listová má příznivý vliv na krvetvorbu, sluch, duševní zdraví a je prevencí kardiovaskulárních onemocnění a mozkových příhod.

špenátové smoothie

Biotin obsažený ve špenátu posílí vaši krásu. Působí blahodárně na vlasy, nehty, kůži a pohybový aparát.

Niacin vám přivodí dobrý spánek a má posilující účinek na srdce a cévy.

Díky významnému množství karotenoidů (provitamin A = beta-karoten) špenát zlepšuje zrak a zároveň napomáhá chránit kůži před UV zářením. Beta-karoten důležitým antioxidantem, který nás chrání před volnými radikály, příznivě působí i na naši pleť, podporuje mladistvý vzhled pokožky, zpomaluje tvorbu vrásek.

Pokrmy se špenátem jsou velmi oblíbené při redukční dietě. Obsahují optimální kombinaci vitamínů a zároveň mají nízkou energetickou hodnotu. Laicky přeloženo, můžete ho sníst velkou mísu a nepřiberete.

Díky velkému množství nerozpustné vlákniny se při jídle rychle dostaví pocit nasycenosti a zároveň pomáhá optimálnímu fungování peristaltiky střev a vyprazdňování.

Ve špenátu je obsaženo poměrně vysoké množství bílkovin. Skvěle se hodí do stravy veganů a vegetariánů.

salát s masem

Je velice bohatý na minerální látky, hlavně na draslík, vápník a fosfor. Tyto látky posilují krvetvorbu, imunitu, stav kostí, zubů, nehtů, působí na tkáně, svaly, srdce a nervy.

Pěstování

Špenát je skutečně zázračná rostlina. Pěstuje se většinou jako jednoletka s krásnými zelenými lístky. Existuje v mnoha odrůdách. Známé jsou například Emilia F1, Monores, Misano F1, Previa F1, Novozélandský špenát, Baby špenát, Špenát anglický.  Špenát anglický je oproti svým „kolegům“ víceletý. Novozélandský špenát se zase pne a dá se sklízet až třikrát do roka.

Špenát patří mezi takzvané předplodiny s krátkou vegetační dobou růstu a zrání. Kromě špenátu patří mezi předplodiny například ředkvičky. Sklízíme je koncem jara, v květnu, nejpozději v červnu. Pokud špenát nespotřebujete, stačí ho do záhonu zarýt a poslouží jako hnojivo pro další rostliny.

špenát mražený

Semena špenátu vyséváme brzy na jaře, nebo ve druhé polovině léta. Pro pěstování špenátu se hodí výživná, mírně zásaditá půda. Ocení pravidelnou přiměřenou zálivku. Nejlépe se mu daří v hlinitopísčitých půdách. Nesnáší suché, překyselené půdy ani větrná stanoviště. Špenát nepřihnojujeme dusíkatými hnojivy ani hnojem. Dá se vysévat do řádků nebo pouze rozhodit na volnou plochu. Sklízíme jednotlivé lístky. Ve chvíli, kdy špenát nasadí zelenožluté květy, jeho listy zeslábnou, ztratí na kvalitě.

Jak špenát konzumovat

Nejchutnější a nejzdravější je konzumace syrového špenátu. Hodí se do salátů, na chleba i jen tak. Z tepelně zpracovaného špenátu vykouzlíte báječnou polévku. Hodí se do minutek, nádivek. Takovou klasikou jsou brambory se špenátem a vejcem. Skvěle si rovněž pochutnáte na bramborových nocích nebo těstovinách se špenátem zjemněným čerstvým termizovaným sýrem. Pokud jste opravdovými gurmány, těstoviny se špenátem doplňte ještě rajčatovou omáčkou a hoblinkami parmazánu.

omeleta se špenátem

Teprve ve chvíli, kdy budete na zahrádce slavit svoje první pěstitelské úspěchy, poznáte hlavní nevýhodu špenátu. Při tepelném zpracování se jeho objem neuvěřitelně zmenší. Na pořádný rodinný oběd tedy spotřebujete poměrně velké množství listů. Pokud přesto máte na záhoncích přebytky, špenát blanšírujte a uchovejte v mrazničce.

V obchodech kupujte špenát co nejméně zpracovaný. Opracováním ztrácí rostlina chuť i vitamíny.

Správně připravený špenát je delikatesou, která by rozhodně neměla chybět ve vašem jídelníčku. V jarním období a ve chvíli, kdy potřebujete podpořit své zdraví, to platí dvojnásob.

Často kladené dotazy

Jaké jsou zdravotní benefity špenátu?

Špenát obsahuje velké množství kyseliny listové, biotinu, niacinu a karotenoidů. Kyselina listová je důležitá pro zdravý vývin plodu, krvetvorbu, duševní zdraví a prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Biotin posiluje vlasy, nehty, kůži a pohybový aparát. Niacin přispívá k dobrému spánku a posiluje srdce a cévy. Karotenoidy zlepšují zrak, chrání kůži před UV zářením a působí jako antioxidant.

Jak pěstovat špenát?

Špenát se pěstuje jako jednoletka nebo víceletka v různých odrůdách. Semena vyséváme brzy na jaře nebo ve druhé polovině léta, do výživné, mírně zásadité půdy. Špenát ocení pravidelnou přiměřenou zálivku a daří se mu nejlépe v hlinitopísčitých půdách. Nesnáší suché, překyselené půdy ani větrná stanoviště. Pokud špenát nespotřebujete, lze ho zarýt do záhonu jako hnojivo pro další rostliny.

Jak konzumovat špenát?

Nejchutnější a nejzdravější je konzumace syrového špenátu, který se hodí do salátů, na chleba nebo jen tak. Z tepelně zpracovaného špenátu lze vykouzlit polévku, minutky, nádivky nebo kombinaci s bramborami a vejcem. Špenát také dobře chutná v kombinaci s bramborovými noky nebo těstovinami se sýrem.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...