Ratatouille nebo tian – který z nich si vyberete?

Ratatouille recept

které nás osvěží, dodají spoustu energie třeba na radovánky u bazénu, či na letní turistiku. Skvělými variantami letních obědů i večeří jsou ratatouille nebo tian. Obě jídla jsou si v podstatě velmi podobná, nadupaná zelenou, vitamíny a minerály, po upečení vypadají na první pohled opravdu skoro stejně, ale přece jen se malinko od sebe trochu liší.

Ratatouille nebo tian?

Co je tím hlavním rozdílem mezi pokrmy ratatouille a tian? To poznáte hned při nakouknutí na základní recepty obou lahodných jídel vytvořených zejména ze zeleniny. Fantazii se meze nekladou, tady ukážeme základní recepty plus možné obměny – ale jak si ratatouille a tian připravíte vy doma, to už je zcela na vás. Nic není špatně, vše závisí na vašich chuťových preferencích.

Základní recept na ratatouille

Ratatouille je čistě zeleninové jídlo, které je bez přílohových surovin, tedy i bez brambor. Hustší strukturu mu totiž dodává lilek, který je v ratatouille přímo nepostradatelným. Podívejme se, jak vypadá základní recept na jídlo, kterým animovaný kuchaříček v podobě krysy uhranul i toho nejpřísnějšího kritika restaurací (film Ratatouille).

Ratatouille film

Na ratatouille budete potřebovat tyto základní suroviny:

  • 1 větší lilek
  • 2 středně velké cukety
  • 2 velké papriky, lépe sladší
  • 1 plechovku loupaných rajčat nebo zralá čerstvá rajčata
  • česnek dle chuti, průměrně 3 stroužky
  • olivový olej
  • svazeček čerstvého rozmarýn
  • snítku čerstvého tymiánu
  • 2 cibule nebo více menších jarních cibulek
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Doplnit můžete i jiné druhy zeleniny, které vám k této kombinaci sedí, případně nahrazovat zeleninou jinou. Ale pozor, lilek a cuketa jsou základem ratatouille. Rajčata mu dodávají nezaměnitelnou chuť. Někomu chutná s chilli papričkami, jiní si to ratatouille dávají i kořenovou zelenu, často pastinák, případně více cibule nebo i kedlubny, okurky. Možností je nepřeberné množství. Jestliže vás česnek dráždí, můžete zvolit i variantu bez česneku, ale v tom případě přidejte na bylinkách.

Ratatouille

Jak postupovat při přípravě ratatouille?

Příprava je v celku snadná, v podstatě budete hlavně loupat a krájet, potom skládat mozaiku, která je na ratatouille tím nejkrásnějším. Jestliže ale ratatouille nechcete zapékat, můžete jej i klasicky osmahnout na pánvi, s ničím se neskládat. Záleží na množství času, jaké máte k dispozici, a na tom, jak vy sami chcete, aby výsledek vypadal.

Podívejme se na tu snazší variantu – na míchané ratatouille. Začneme oloupáním a povařením rajčat v jedné nádobě, pak oloupáním zeleniny a jejím nakrájení na plátky, kostičky – podle vašeho přání. Na rozpáleném oleji nebo sádle opečeme nejprve lilek, pak i papriky, cibuli.

Teprve pak se na pánev přidává česnek a cuketa, bylinky – ty totiž potřebují jen minimálně tepelně upravit. Na tohle všechno přijdou rajčata z plechovky nebo předem připravená loupaná a povařená rajčata. Vše je nutné nechat provařit tak, aby na konci byla přebytečná šťáva z rajčat odpařená a zelenina aby se pak ještě chvilku opékala, což jí dodá ještě o něco lepší chuť (tu dovedete k dokonalosti právě zapékáním skládaného ratatouille v pekáči).

domácí Ratatouille

Nakonec přidáte ještě zbylý česnek (pokud jste si jej odložili, ale nutné to není – čerstvě přidaný česnek dodá ostřejší chuť). Přidat můžete i trochu čerstvých bylinek, nechte jen propařit a ihned podávejte, třeba s opečeným pečivem nebo jen tak, samotné, případně k masu.

Základní recept na tian

Tian se zásadně zapéká – od toho je i jeho název, podle hliněné nádoby, ve které se pokrm na jihu Francie připravuje. Jeho podstatou je zelenina nakrájená na plátky, vyskládaná na pekáč, ochucená a zapečená. Do tianu se přidávají brambory, takže jídlo je hutnější než ratatouille, ještě více se hodí jako samostatný pokrm.

Na tian budete potřebovat tyto základní suroviny:

  • 1 střední cibule nakrájená na tenká kolečka
  • 1–2 nasekané stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 6 snítek tymiánu
  • 1 střední cuketa nakrájená na kolečka
  • 5–6 menších nových brambor nakrájených na kolečka
  • 7–8 menších pevných rajčat nakrájených na kolečka
  • sůl a mletý pepř
tian recept

Jak postupovat při přípravě tianu?

Postup je snadný, ale náročný na čas. Hodit se budou šikovné ruce, které umějí nakrájet zeleninu na úhledné plátky. Využijete i struhadlo nebo robota, který plátky také umí. Na pánvi nejprve osmahnete cibuli s tymiánem, pak tu orestujete i česnek, ale jen krátce, aby nezhořkl. Tymián pak vyndáte a tuk, cibuli s česnekem přemístíte na dno zapékací mísy.

Pak sem začnete skládat plátky zeleniny, nejlépe tak, aby se mohla postavit, aby výsledný reliéf byl ozdobou vaší tabule. Zda budete dělat řady nebo spirály, to je čistě na vás. Mísu naplněnou zeleninou pak zakapejte olejem, posypte dalším tymiánem a solí, pepřem. Přiklopte a dejte péci na 190 stupňů a na cirka hodinu – podle velikosti nádoby. Před koncem pečení sejměte víko a dopékejte odkryté, můžete posypat sýrem.

Takže: ratatouille nebo tian?

Často kladené dotazy

Co je hlavní rozdíl mezi pokrmy ratatouille a tian?

Hlavním rozdílem mezi ratatouille a tian je způsob přípravy a použití brambor. Ratatouille je čistě zeleninové jídlo bez brambor, zatímco tian obsahuje brambory a je zásadně zapékaný v hliněné nádobě.

Jaké jsou základní suroviny pro přípravu ratatouille?

Pro přípravu ratatouille budete potřebovat: 1 větší lilek, 2 středně velké cukety, 2 velké papriky, 1 plechovku loupaných rajčat nebo zralá čerstvá rajčata, česnek dle chuti, olivový olej, svazeček čerstvého rozmarýnu, snítku čerstvého tymiánu, 2 cibule nebo více menších jarních cibulek, čerstvě mletý pepř a sůl.

Jaké jsou základní suroviny pro přípravu tian?

Pro přípravu tian budete potřebovat: 1 střední cibuli nakrájenou na tenká kolečka, 1-2 nasekané stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 6 snítek tymiánu, 1 střední cuketa nakrájená na kolečka, 5-6 menších nových brambor nakrájených na kolečka, 7-8 menších pevných rajčat nakrájených na kolečka, sůl a mletý pepř.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...