Pro uživatele Apple Watch: jak si v nich uvolnit místo, jak používat Spotify nebo nainstalovat nejnovější watchOS 8

apple watch

Majitelé Apple Watch si stále více pochvalují jednoduchost a intuitivnost používání tohoto smart zařízení. Většina operací je na něm opravdu velmi snadná, nicméně pokud přece jen váháte, jak se do některých kroků dát, je tu pro vás několik tipů, jak hodinky využívat zase o něco víc.

Jak stáhnout watchOS 8 do Apple Watch 3 nebo novějších?

Nedávno dorazil nový operační systém pro Apple Watch, s označením watchOS 8. Letos se zaměřuje na několik vylepšení: má přepracovanou například aplikaci Breathe s názvem mindfulness, ciferník v režimu Portrét a je tu více fitness tréninků, které můžete vyzkoušet. Musíte však mít kompatibilní hodinky, tentokrát jsou to Apple Watch Series 3 a vyšší, včetně Apple Watch SE.

Vzhledem k tomu, že k aktualizaci hodinek Apple Watch je nutný váš iPhone, ujistěte se, že je na něm nainstalován systém iOS 15. Proč? Pokud není, aktualizace se v aplikaci Watch nezobrazí.

Ale už k samotné instalaci: na iPhonu se systémem iOS 15 přejděte do aplikace Watch a klepněte na kartu Moje hodinky. Poté přejděte do nabídky Obecné > Aktualizace softwaru, zde klepněte na možnost Instalovat. To je vše - hodinky Apple Watch by měly začít stahovat a instalovat watchOS 8 a jeho nové funkce.

Hodinky Apple Watch

Jak získat více místa na zápěstí

S přicházejícím watchOS 8 přichází i čas aktualizovat Apple Watch, jak jsme popsali výše. Jenže možná zjistíte, že pro instalaci aktualizace nemáte dost volného místa. Jak se to stalo? To proto, že hodinky Apple Watch mají omezené množství nerozšiřitelného úložiště a k jeho zaplnění není potřeba mnoho dat. Dobrou zprávou je, že je snadné najít a vypořádat se s největšími a hlavně zbytečnými žrouty místa. Podívejme se jak uvolnit místo v úložišti Apple Watch.

Kolik úložného prostoru mají vaše hodinky Apple Watch?

Velikost úložiště v hodinkách Apple Watch závisí na tom, jakou máte verzi. První, druhá a třetí generace, Series 1 až 3, mají 8 GB (16 GB u Series 3 Cellular). Apple Watch Series 4 mají 16 GB. A Apple Watch Series 5, Apple Watch Series 6 a Apple Watch SE mají 32 GB.

Ne celé toto úložiště máte k dispozici, protože tam musí být nainstalován i operační systém. Na teď největších 32GB hodinkách Apple Watch je celková dostupná kapacita 26,5 GB. Zbytek je vyhrazen právě pro operační systém.

Kolik volného místa potřebuje watchOS 7 nebo watchOS 8?

Systémové požadavky pro watchOS 7 říkají, že na hodinkách Apple Watch musíte mít 3,1 GB volného místa, takže watchOS 8 vyžaduje vyžadovat podobné, resp. o něco větší množství volného místa.

Jak mohu uvolnit místo v úložišti hodinek Apple Watch?

Je lákavé jít do seznamu aplikací v telefonu a začít náhodně mazat, ale efektu se nemusíte jen tak dočkat. Zkuste raději jednodušší a spolehlivější cestu: Apple poskytuje několik užitečných nástrojů, které vám umožní zjistit, co na vašem zápěstí zabírá místo, abyste nakonec neodstranili věci, které místo ve skutečnosti ani moc nezabírají. Najdete je v aplikaci Watch v telefonu.

Pokud máte vícero hodinek Apple Watch, ujistěte se, že jste v aplikaci Watch vybrali ty, které právě chcete analyzovat, a teprve potom pokračujte.

První krok: najděte největší žrouty místa

Prvním krokem je zjistit, co zabírá místo v největším měřítku. Za tímto účelem klepněte v aplikaci Watch na položku Obecné a poté sjeďte dolů, dokud neuvidíte položku Využití. Klepněte na ni. Nyní byste měli vidět obrazovku s dostupným a využitým úložištěm - hned nahoře, a pak seznam aplikací v telefonu a kolik místa zabírají.

Apple watch 

Čísla, která vidíte, jsou celkové místo, nikoli pouze samotná aplikace, takže například číslo, které vidíte u aplikace Hudba, bude zahrnovat veškerou hudbu uloženou v hodinkách Apple Watch. Šikovné je, že seznam je již seřazen tak, že největší zabírači místa jsou nahoře.

V mnoha případech zjistíte, že nejvíce místa zabírají aplikace, ze kterých jste si stáhli média, tedy například offline kopie Apple Music, stažené podcasty nebo audioknihy přenesené z Audible.

Druhý krok: odstraňte vybrané aplikace

Nyní, když víte, které aplikace jsou největšími „viníky“ nedostatku místa v hodinkách, můžete se zbavit těch, které nepotřebujete. Na hodinkách Apple Watch to můžete udělat tak, že ve zobrazení aplikací dlouze stisknete tlačítko a pak klepnete na malé X, které se zobrazí nad ikonou aplikace. Ale toto je poměrně pomalý a krkolomný způsob: v aplikaci Watch na iPhonu je to rychlejší.

Vraťte se na úvodní stránku aplikace Watch (obrazovka s nadpisem "X's Apple Watch", kde X je vaše křestní jméno) a sjeďte dolů, dokud neuvidíte sekci Installed On Apple Watch.

Zde jsou zobrazeny všechny aplikace, které jsou v hodinkách Apple Watch aktuálně k dispozici, a u každé z nich je na pravé straně obrazovky malá šipka. Klepněte na šipku a zobrazí se přepínač: klepnutím na něj aplikaci z hodinek Apple Watch odinstalujete.

Třetí krok: změna nastavení

Pokud zjistíte, že vám často dochází místo v úložišti kvůli stahování médií, jako je hudba nebo podcasty, vyplatí se jít do nastavení dané aplikace a upravit, co přesně mají vaše hodinky stahovat. Třeba u aplikace Overcast podcast určit, jaké podcasty, pokud vůbec nějaké, má automaticky stahovat.

Pokud například posloucháte podcasty vždy jen v autě, nepotřebujete, aby aplikace cokoliv stahovala: podcast můžete z hodinek Watch ovládat i při přehrávání na iPhonu. Obdobným způsobem se dá pokračovat i u jiných aplikací, které si nárokují spoustu místa v hodinkách, dokud je prostě „nezkrotíte“.

Spotify průvodce hudbou na Apple Watch

Po nejistém začátku se Spotify na Apple Watch stalo skvělou aplikací. Pro předplatitele je tu úžasná možnost offline, pomocí které si můžete do hodinek stáhnout skladby a přehrávat je přes Bluetooth do sluchátek. A pokud jste investovali do jednoho nebo více chytrých reproduktorů, můžete pomocí aplikace Spotify v hodinkách Apple Watch přehrávat skladby, podcasty nebo skupiny skladeb v konkrétních reproduktorech.

Chytré hodinky

Nyní se podíváme jak nastavit aplikaci Spotify v hodinkách Apple Watch, jak používat Spotify na hodinkách a jak můžete získat Spotify ke stažení do hodinek Apple Watch. Jak zjistíme, je to opravdu velmi jednoduché – stejně jako vše, co s hodinkami Apple a jejich ovládáním souvisí.

Ke všem zmíněným krokům budete potřebovat svůj iPhone. Nejprve si do telefonu nainstalujte aplikaci Spotify, pokud jste tak ještě neučinili. Jakmile to uděláte, najděte aplikaci Watch, otevřete ji a sjeďte dolů, dokud neuvidíte v seznamu nově přidané „Spotify“.

Umístění této aplikace bude záviset na tom, jak jste aplikaci pro iPhone Watch nastavili: pokud máte nastavenou automatickou instalaci aplikací pro Apple Watch, uvidíte ji v sekci Installed on Apple Watch; pokud ne, bude dále dole pod položkou Available Apps (Dostupné aplikace) s velkým tlačítkem Install (Instalovat) hned vedle ní.

Používání aplikace Spotify na hodinkách Apple Watch: hlavní obrazovka

Navzdory malé velikosti se toho i v aplikaci na hodinkách děje hodně. Takže se podívejme, co na této obrazovce najdete.

Uprostřed jsou ovládací prvky pro přehrávání / pauzu a přeskakování, a nad nimi je ukazatel průběhu, který prozrazuje, jak daleko jste ve skladbě nebo podcastu, a kolik minut a sekund zbývá do konce. Nad tím je název skladby / playlistu / podcastu a jméno interpreta a vpravo je malý ukazatel hlasitosti. Tu můžete upravit snadno a rychle otáčením digitální korunky.

Dole jsou dvě ikony, jedna pro přidávání/odebírání oblíbených položek a jedna ikona Spotify Connect pro výběr zařízení, na kterém se má zvuk přehrávat. Tato ikona se mění podle vybraného výstupu, takže zde je to obrázek iPhonu, když přehráváte v telefonu, ale kdybyste vybrali chytrý reproduktor, viděli byste reproduktor. V případě sluchátek tomu ale bude malinko jinak.

Používání aplikace Spotify Connect v hodinkách Apple Watch

Jednou z oblíbených funkcí Spotify je Spotify Connect, pomocí které můžete přehrávat zvuk na konkrétních zařízeních. Po klepnutí na ikonu se zobrazí seznam dostupných zařízení v místní síti; stačí klepnout na to, na kterém chcete přehrávat hudbu. V horní části seznamu uvidíte hodinky Apple Watch. Ty použijte, když chcete poslouchat ve sluchátkách nebo v AirPods.

Barevné Apple hodinky

Používání služby Spotify na hodinkách Apple Watch: nedávno přehrané a stažené skladby

Když na hlavní obrazovce přejedete prstem doprava, zobrazí se obrazovka Nedávno přehrané, což je rolovací seznam všeho, co jste na Spotify v poslední době poslouchali. V horní části uvidíte dva odkazy: Knihovna, který vás podle očekávání zavede do vaší knihovny u Spotify, a Stažené soubory, který vás zavede k hudbě, kterou jste si stáhli do hodinek Apple Watch.

Stahování hudby ze služby Spotify do hodinek Apple Watch pomocí aplikace pro iPhone

Pro běžce a všechny ostatní, kteří raději nechávají iPhone doma, je tu jedna dobrá vychytávka: pokud si předplatíte službu Spotify, můžete si do Apple Watch stáhnout až 10 000 minut audia pro offline poslech.

Přímo z aplikace Watch stahovat nemůžete. Takže jak na to? Abyste to mohli udělat, musíte v aplikaci Spotify pro iPhone vybrat seznam skladeb a klepnout na tři malé tečky. Nyní byste měli vidět možnost Stáhnout do Apple Watch. Klepněte na ni a začne přenos seznamu skladeb do hodinek Apple Watch.

Spotify v hodinkách Apple Watch: další ovládací prvky

Pokud na hlavní obrazovce potáhnete prstem doleva, zobrazí se obal skladby, ovládací prvky náhodného přehrávání a opakování, ale též zbytek skladeb v aktuálním seznamu skladeb. Ne všechny funkce služby Spotify na hodinkách Apple Watch jsou viditelné.

Například podpora Siri znamená, že můžete Spotify ovládat hlasem, třeba vyslovením "Hey, Siri! Play my running playlist on Spotify." (ano, musíte anglicky…)

Můžete také Siri požádat, aby aktuální skladbu zařadila mezi oblíbené, můžete od ní chtít ovládat hlasitost, přehrávání a pozastavení. Nebo Siri přimět, aby přehrála konkrétní alba, interprety či předem sestavené seznamy skladeb – jako je třeba ten na běhání.

Zdroj: Techradar.com

Často kladené dotazy

Jak stáhnout watchOS 8 do Apple Watch 3 nebo novějších?

Pro stažení watchOS 8 do Apple Watch 3 nebo novějších si nejprve ujistěte, že váš iPhone má nainstalován systém iOS 15. Poté přejděte do aplikace Watch a klepněte na kartu Moje hodinky. Následně přejděte do nabídky Obecné > Aktualizace softwaru a zde klepněte na možnost Instalovat. Hodinky by měly začít stahovat a instalovat watchOS 8 a jeho nové funkce.

Kolik úložného prostoru mají vaše hodinky Apple Watch?

Velikost úložiště v hodinkách Apple Watch závisí na verzi, kterou máte. První, druhá a třetí generace (Series 1 až 3) mají 8 GB (16 GB u Series 3 Cellular). Apple Watch Series 4 mají 16 GB, zatímco Apple Watch Series 5, Apple Watch Series 6 a Apple Watch SE mají 32 GB. Ne celé úložiště máte k dispozici, protože tam musí být nainstalován i operační systém. Na největších 32GB hodinkách je celková dostupná kapacita 26,5 GB a zbytek je vyhrazen pro operační systém.

Jak mohu uvolnit místo v úložišti hodinek Apple Watch?

Použijte několik užitečných nástrojů, které Apple poskytuje. V aplikaci Watch na iPhone si nejprve zjistěte, co na vašem zápěstí zabírá nejvíce místa. Klepněte na položku Obecné a poté sjeďte dolů, dokud neuvidíte položku Využití. Klepněte na ni. Zde vidíte seznam aplikací v telefonu a kolik místa zabírají. Seznam je seřazen tak, že největší zabírači místa jsou nahoře. Odstraňte ty aplikace, které zabírají nejvíce místa a/nebo nevyužíváte.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...