Pár tipů na hudbu, která podporuje soustředění a produktivitu

hudba v pozadí

Každý má své oblíbené návyky pro zvýšení produktivity. Roli hraje třeba vaše nastavení stolu, ranní rutina, ovšem pozor, vždy i strava. Existuje další společná věc, která pomáhá se soustředěním, a tou je hudba. Specialisté skladatelé v oblasti psychologie produktivity anebo přirozeně talentovaní skladatelé a hudebníci, kteří vám mohou nabídnout muziku s kouzelnými účinky v oblasti soustředění, to je hotový poklad.

Jak uvádějí autoři na stránkách Lifehack.org, je studiemi prokázáno, že hudba dokáže povzbudit mozek k efektivnější práci. A tak se jí nebraňte. Níže v textu najdete tipy na hudbu, se kterou začít. Kam se pak posunete, už je jen a pouze na vás.

Otázkám zvýšení soustředění, eliminace rozptýlení a celkovému zvýšení produktivity na homeoffice jsme se věnovali i v dřívějších textech: 5 způsobů jak zvýšit svou produktivitu na home office nebo Snadno vás od práce vyruší. Ale co? Podněty vnější nebo váš vnitřní neklid?

Uklidňující rytmy

Uklidňující rytmy mohou udržet rozptýlení na uzdě, ať jste kdekoli a cokoli děláte. Ať už se snažíte jen začíst do textu ke korekci, plánujete procesní mapu úkolů nebo máte vypotit další zprávu ohledně vašeho projektu, nasaďte si sluchátka. Hudba může změnit sílu vašeho soustředění a nasměrovat vás k těm správným hloubkám.

Srdce hudby

Ale pozor, ne každá hudba vede váš mozek stejně produktivně. Musíte být opatrní v tom, co posloucháte. Práce vyžaduje poslouchání velmi odlišných zvuků, než když si chcete naordinovat odpočinek, případně rutinní činnosti. Proto vás text provede výběrem nejlepší hudby pro produktivitu a také seznamem melodií, které vám pomohou začít.

Jak si vybrat tu nejlepší hudbu právě pro vás

S tolika žánry a umělci, jejichž hudba je dostupná zdarma nebo v placených hudebních aplikacích, případně k zakoupení online, je na výběr spousta hudby. Než ale při práci stisknete „přehrát“, nezapomeňte si nejprve projít a realizovat následující pokyny ke správnému výběru:

1. Zaměřte se na instrumental

Písně beze slov usnadňují soustředění. Texty vás totiž mohou odvést od toho, čeho se snažíte dosáhnout, protože byste mohli slova zamíchat s tím, co se snažíte přečíst, či napsat. U plánování procesu texty vadit nemusejí, u manuální činnosti už vůbec ne. Jakmile ale pracujete i vy s textem, není vhodné, aby okolo vás zněl text jiný.

Soustředění a instrumentální hudba spolu úzce souvisejí, možná proto, že instrumentální hudba je méně rušivá. Instrumentální hudba má totiž tendenci mizet v hlavě v pozadí, což vám sice dává rytmus pro práci, ale přitom vaši mysl to nijak neodvede od toho, na co se potřebujete zaměřit, i když jsou to slova.

Pozor na instrumentální skladby z písní, které původně znáte i se zpěvem. Mnoho kapel vydává své písně v instrumentální verzi, případně jsou do instrumentální podoby přepracovány kýmkoliv jiným. Hlava se bude v tomto případě soustředit právě na chybějící text. A to nepotřebujete.

Jsou ale jisté momenty, kdy se i písně s texty nebo třeba instrumentální verze známých písní mohou hodit. Zhodnocení je vždy na vás, u čeho se vám zrovna teď bude lépe pracovat. Proto mějte připraveny oba typy skladeb.

Houslový klíč

2. Dejte přednost lehkosti, ale jen do té míry, než vám bude protivná

Ne každá instrumentální hudba je lehká, klidná a uvolňující. Nicméně hudba určená pro lepší soustředění by měla být spíše lehčí, ale nikoliv stupidní. Dávejte si proto pozor na instrumentální písně, které jsou příliš hlasité a podnětné, kde se často mění rytmus a právě i hlasitost. Náhlé změny vás totiž mohou rušit ze soustředění.

Samozřejmě i zde narazíme na výjimky. Manuální práce vyžaduje energičtější melodie, aby se lépe pracovalo a aby se tělo lépe udrželo v rytmu. I když klidné melodie fungují nejlépe pro ty, kdo mají sedavou práci vykonávanou hlavou, nebuďte příliš extrémní. Něco, co je příliš uklidňující, vás totiž může unavit a nakonec zpomalit víc, než je zdrávo.

3. Vyberte si hudbu, která vás baví

Jestliže nemáte rádi klasickou hudbu, nechystejte seznam klasických skladeb jen proto, že jste narazili na texty o jejích výhodách. Vaše nechuť k takové hudbě sníží produktivitu, povede k přesně opačnému výsledku, než zamýšlíte. Stejně tak když nejste příznivcem „tuc-tuc“ plastových melodií.

Nebojte se však vyzkoušet něco nového. Pokud jste ještě nikdy nepracovali při poslechu jazzu, proč to nezkusit? Uložte si skladby, které se vám líbí, pro pozdější poslech. Postupem času vytvoříte seznam skladeb osvědčené hudby pro lepší soustředění.

Magnetofon

4. Investujte do výbavy

Vyplatí se pořídit si lepší ozvučení, zaplatit si kanál s hudbou, která vám vyhovuje (abyste se vyhnuli rušivým reklamám), koupit originální skladby v nejvyšší kvalitě atd., právě abyste byly v dokonalejším prostředí, které vás bude více motivovat. Pokud nepracujete v místnosti sami, kupte si sluchátka s potlačením šumu, abyste nerozptylovali své spolupracovníky a oni vás.

Vše, co přeruší správný tok hudby do vašich uší, totiž mlže působit nebývale rušivě. Je tedy nutné počítat s jakýmisi náklady, ale ty se vám rozhodně vrátí, zejména když na vaší produktivitě závisí i výše odměny.

Jak na samotný seznam skladeb?

Podívejme se na pár základních doporučení skladeb do začátku, od něj se pak můžete odpíchnout a vytvořit si soubor svých dokonale motivujících písní, pro každou příležitost a typ práce. Začněte s těmito plynulými a nerušivými instrumentálními žánry, umělci a písněmi:

1. Chillhop Music

Tento kanál na YouTube má téměř 3 miliony předplatitelů. Jeho hudební videa běží 24/7 a obsahují rychlé, ale i relaxační rytmy. Většina skladeb na tomto kanálu spadá do kategorie zvané „lofi hip hop“, což je typ elektronického R&B. Na rozdíl od tradičního hip hopu mají lofi hip hopové písně pomalý a stabilní vzorec, který usnadní soustředění a uvolnění i těm, kdo pracují s texty nebo přemýšlejí v mnoha různých souvislostech.

Seznamy skladeb Chillhop lze streamovat také na Spotify, Soundcloud a Bandcamp. Mezi oblíbené umělce patří třeba nymano, No Signal a Sleepy Fish.

2. Andy McKee

Andy McKee je akustický kytarista, který se proslavil poté, co se na YouTube šířila „Drifting“, jedna z jeho raných písní. „Drifting“ je příkladem kreativních a překvapivě tichých kytarových technik, které však naleznete i ve zbytku McKeeho hudby.

V současnosti (2021) má McKee šest alb převážně akustické kytary. Jeden z McKeeho nejzámějších kousků, „Rylynn“, je dokonalým příkladem uklidňujícího, přesto optimistického zvuku, který dokonale pomůže v soustředění na práci.

3. John Butler Trio

Gramofon

Kapela John Butler Trio se stala populární poté, co vydala „Ocean“, hit z roku 2012, s více než 50 miliony poslechů na YouTube. „Ocean“ je složitá balada, která se vlní a proudí jako sám oceán. John Butler Trio je známé svými plynulými změnami v náladě. Dlouhé písně skupiny - „Oceán“ má 12 minut - jsou pro dlouhodobější práci méně rušivé. Další dva oblíbené kousky od John Butler Tria jsou třeba „Betterman“ a „Spring to Come“.

4. Klasické skladby v aplikaci Pandora

Klasická hudba je již dlouho základním žánrem pro milovníky hudby, kteří u ní chtějí i pracovat. Klasická hudební stanice Pandora nabízí skvělou kombinaci starých i novodobých skladeb, od Beethovena po moderní umělce jako Maria Callas a Jorge Bolet.

možná jste nevěděli, že Pandora má rozhlasové stanice pro každý žánr, který si lze představit. I díky tomu můžete generovat seznamy skladeb právě podle žánru, ovšem i podle umělce nebo dokonce na konkrétní skladby.

Jsou i jiné hudební aplikace nabízející podobné seznamy skladeb, a rozhlasové stanice, na které se můžete obrátit pro klasickou hudbu. Od klavírních melodií až po houslové koncerty. Najdete spoustu toho, co vás povzbudí, ale i toho, co vás odradí – je to o vyzkoušení.

Housle a noty

5. Piráti z Karibiku - soundtrack

Haudba z filmů je jsou plná úžasných skladeb na principu klasické hudby, ale o mnoho bližší většinové části posluchačů. Rozhodně se dá doporučit například série Piráti z Karibiku, která je živá a dobrodružná, ale není útočná a ani neodvádí pozornost.

Hans Zimmer, který je hlavním tvůrcem hudby k Pirátům z Karibiku, pracoval na obrovské škále filmů. Zimmer také dal dohromady soundtracky pro The Dark Knight, Interstellar a Inception. Můžete pohledat hudbu i k těmto filmům a zařadit ji na svůj oblíbený playlist.

Ale stejně jako s instrumentální hudbou, i zde je třeba si dávat pozor na asociace. Jestliže ve vás hudba z pirátů vyvolá vzpomínky na sexy postavy filmu nebo oblíbené scény, což vás bude rušit, měli byste pravděpodobně přejít na jiné skladby, třeba z filmů, které si tolik nepamatujete.

6. Soundtrack z Legend of Zelda

Vedle filmů se soundtracky často objevují i ve videohrách. Jestli je máte rádi, mohli byste si poslechnout například hudbu ze hry The Legend of Zelda. Zvukový doprovod je lehký, vzdušný, zkrátka motivační. Klávesy, harfy a flétny jsou až dokonalé.

7. Přírodní zvuky a bílý šum

Nezapomeňme ani na to, co okolo sebe slýcháváme běžně, nebo bychom mohli slýchávat, pokud bychom nebydleli ve městě. Přírodní zvuky a bílý šum. I když pozor, tento žánr může být pro některé příliš uvolňující, ale jiní je pro práci přímo milují. Zvuky jako ptáci, vítr a proudící voda vás mohou přenést na klidné, idylické místo, kde můžeme nerušeně pracovat.

Výhodou tohoto typu hudby je, že ji lze nastavit na smyčku, a přitom bude vždy dávat smysl, nikdy se neomrzí. Pokud najdete skladbu s přírodními zvuky, která se vám líbí, opakujte ji. Když začne znovu, ani si toho nevšimnete.

Spánek

Bílým šumem, kterému je lepší se vyhnout, jsou zvuky související s městem. Ty umějí být hodně rušivé a vyčerpávající.

Zdroj: Lifehack.org

Často kladené dotazy

Jaká hudba je nejlepší pro zvýšení produktivity?

Odpověď na tuto otázku se může individuálně lišit, ale ve všeobecnosti je doporučeno poslouchat instrumentální hudbu, která je lehká a klidná, ale ne příliš uklidňující. Je třeba se vyhnout skladebám s texty, které mohou odvádět pozornost, a hudebním změnám v rytmu a hlasitosti.

Proč je instrumentální hudba dobrá pro zvýšení soustředění a produktivity?

Instrumentální hudba je méně rušivá, protože texty písní mohou odvést pozornost od práce či soustředění. Hudba bez slov usnadňuje soustředění na čtení, psaní nebo plánování. Instrumentální hudba také zmizí v pozadí mysli, poskytuje rytmus pro práci, ale zároveň neodvádí mysl od úkolu.

Jak si vybrat ideální hudbu pro práci nebo soustředění?

Při výběru hudby je třeba zohlednit několik faktorů. Zaměřte se na instrumentální skladby bez slov, dejte přednost lehkým a klidným melodiím, ale ne příliš uklidňujícím, a vyberte si takovou hudbu, která vás baví. Je důležité experimentovat s různými žánry a umělci, abyste zjistili, co nejlépe funguje pro vaši individuální potřebu soustředění a produktivity.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...