Občas se vám vypne notebook? Víme, proč tomu tak je!

Občas se vám vypne notebook? Víme, proč tomu tak je

Občasné a hlavně nechtěné vypínání nebo restartování notebooku je velmi nepříjemnou záležitostí, ostatně jako jakýkoliv jiný poruchový chod kterékoliv techniky. V případě notebooků to bývají tři různé příčiny, které mohou jejich občasné vypínání či nechtěný restart způsobovat. Pojďme se na ně podívat hezky popořadě.

1. Přehřátí CPU

Jednou z nejčastějších příčin je přehřátí CPU, které pro ochranu vašeho laptopu automaticky celý systém vypne. Jakmile totiž CPU pracuje nepřetržitě a při vysokých požadavcích, zahřívá se poměrně rychle. V případě, že větrání není moc efektivní, dojde k vypnutí PC.

Kdyby notebook stále pokračovat v činnosti, teplem by se poškodily jeho součásti, což by mohlo vést k nenávratnému poškození celého notebooku nebo alespoň k nutnosti výměny některé z jeho součástek. Jde tedy čistě o preventivní krok, který chrání notebook před zničením. Jinak byste museli každou chvilku kupovat nový.

Notebooky

Tip: Nikdy nepokládejte notebook na polštář, peřinu, na příliš měkkou sedačku apod. Vždy se ujistěte, že vzduch může okolo notebooku nerušeně proudit, zkrátka že chlazení bude dostatečné. Jinak se preventivnímu vypínání nevyhnete.

2. Potíže se základní deskou (motherboard)

Dalším z problémů, které jsou typické při nechtěném vypínání a restartech notebooku, jsou potíže se základní deskou. Může být poškozena teplem, vniknutím prachu nebo jde zkrátka o vadný kousek, který vyžaduje výměnu. Někdy tomu předchází příliš hlučný provoz notebooku. V takovém případě jej přineste do servisu co nejdříve, abyste se vyhnuli dalšímu a ještě většímu poškození laptopu.

3. Počítačový virus

Jestliže necháváte váš notebook dostatečně větrat a jestliže ani diagnostika základní desky neukázala problém, může být příčinou jeho nechtěného vypínání či restartu počítačový virus.

Tip: investujte do dobrého antiviru, případně si z dostupných free verzí vyberte tu s nejlepšími recenzemi. Povolte jeho aktualizace a hlavně provádějte pravidelné testy.

Jak o hardware, tak o software je třeba se postarat, abyste mohli využívat plného potenciálu vašeho laptopu. Proto jej občas pročistěte k tomu určeným programem, i mezi nimi najdete free verze. Hlídejte teplotu provozu a držte notebook mimo prašné a vlhké prostředí.

Často kladené dotazy

Jaké jsou nejčastější příčiny nechtěného vypínání nebo restartování notebooku?

Mezi nejčastější příčiny patří přehřátí CPU, potíže se základní deskou (motherboard) a počítačový virus.

Proč dochází k automatickému vypnutí notebooku v případě přehřátí CPU?

Automatické vypnutí je preventivní krok, který chrání notebook před zničením. Přehřátí může způsobit poškození jeho součástí a vést k nenávratnému poškození celého notebooku nebo nutnosti výměny některých součástek.

Co můžu udělat, abych zabránil nechtěnému vypínání nebo restartování mého notebooku z důvodu přehřátí?

Nikdy nepokládejte notebook na polštář, peřinu, příliš měkkou sedačku apod. Ujistěte se, že vzduch může okolo notebooku nerušeně proudit a chlazení bude dostatečné.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...