Některé potraviny co nesnášejí chlad a vlhkost lednice. Které nechladit?

Některé potraviny co nesnášejí chlad a vlhkost lednice

Lednička je báječný vynález, bez kterého si nedokážeme představit v létě ani jediný den. Její péče a chlad některým potravinám nesvědčí a zkracuje jim životnost. Připravili jsme pro vás seznam těch, pro které se hodí najít jiné, zdravější místo.

Rajčata

Rajčata milují suché prostředí a pobyt ve studené ledničce jim neprospívá ani trochu. Tyto plody nekončí svůj proces zrání utržením z keříku, ale na míse či ošatce dozrávají ještě několik dní. Pokud je však strčíte do přílišného chladu, nejenže se zrání zastaví, ale rajčata ztratí svou výraznou chuť.

Budou moučnatá. Daleko lépe se budou cítit jen tak na míse, ideálně v kamarádském sousedství jablek. Jablka totiž vylučují etylén a ten proces zrání stimuluje. (Díky tomuto spojenectví dokážete na podzim zachránit i plody, které jste museli utrhnout ještě nedozrálé.) Přesto počítejte s tím, že rajčata nemají skladování v oblině a zkonzumujte je co nejdříve.

Banány

Banány kupujte podle toho, za jak dlouho je chcete sníst a jak je plánujete uskladnit. Pokud nejste náruživým jedlíkem banánů, nakupte raději zelenější, které budou postupně dozrávat.  Jestliže nakupujete pro více lidí, sáhněte po zralejších. Ideální ke konzumaci jsou žluté banány s hnědými flíčky. Nejsladší jsou ty s hnědou slupkou. Nezralé zelené banány jsou plné škrobu, který je obtížněji stravitelný. Na našedlých banánech je vidět, že prošly pobytem v lednici a jejich kvalita podstatně klesla.

banány

Batáty

Batáty se pyšní nasládlou chutí, ale po uložení do lednice je o ni připravíte. Vhodnější je skladování při pokojové teplotě. Vydrží asi týden.

Brambory

Bramborám také nevyhovuje přílišné chladno, oceňují teploty mezi 4 a 7 stupni. Krátkodobě, cca dva týdny, je můžete skladovat při teplotě nad 8 stupňů.  

Cibule

Cibuli nevadí chlad ale vlhkost. Déle vydrží na suchém, tmavém a dobře větratelném místě. Nesnáší brambory, a tak bydlení těsně vedle sebe neocení a dříve se zkazí.

lednice

Citron

Citróny v chladu vysychají, ztrácejí šťávu i vůni. Pokud je přesto na nějakou dobu ubytujete v ledničce, dobře je zabalte, aby k nim nešel vzduch zvenčí. Můžete vyzkoušet třeba zipové sáčky.

To samé platí také pro pomeranč, pomelo, limetku či grep. V chladném prostředí rychleji měknou a plesniví. Dobře se jim bude dařit na kuchyňské lince na místě s dostatkem prostoru a hlavně vzduchu. Pokud citrusy namačkáte na sebe, budou plesnivět také.

Česnek

Česnek vám pravděpodobně bude ve vlhku lednice rychleji hnít a zakrátko se změní na předmět podobný gumě.  

česnek

Med

Med nemá rád vlhko a pohlcuje pachy. Pokud nechcete sladit medem s různými nevábnými příchutěmi, skladujte ho raději při pokojové teplotě.

Olivový olej

Olivový olej se v nízké teplotě kalí, houstne a udělají se v něm chuchvalce. Zahřátí ho sice zas vrátí do původního stavu, ale pokojová teplota mu neškodí, a tak není důvod, proč ho do lednice dávat. Zajistěte mu pouze tmavé místo a teplotu do 25 stupňů.

Pečivo

Pečivo chlad vysušuje. Pro delší uchování je vhodnější chléb zmrazit. Nevyschne a nenabere pachy z okolí.

Salátové okurky

Salátová okurka je plná vody a v chladničce se rychle mění na blátivou hmotu. Pokud ji potřebujete uchovávat v lednici, nechte ji zabalenou do fólie. Lépe si udrží křupavost a konzistenci. To samé platí i pro mrkev.

salátová okurka a rajčata

Avokádo

Nezralé avokádo nepatří do ledničky. Chlad zrání zastaví. Do lednice můžete umístit pouze avokádo nakrájené, ale jen na krátkou dobu.

Káva

Ve vlhkém prostředí chytá káva plíseň. Vhodnější je suché chladné místo někde ve skříni. Aby vám káva vydržela dlouho chutná, hermeticky její obal uzavřete. Pokud ji potřebujete skladovat déle, v utěsněném obalu ji dejte do mrazáku. Ostatní potraviny mohou směle do lednice.

Čerstvé bylinky

Čerstvé bylinky lednici také neocení. Nasají do sebe pachy ostatních potravin. Daleko lépe se jim bude dařit, pokud je necháte na kuchyňské lince ve skleničce vody. Budou hezké na pohled a zároveň na dosah. 

bylinky

Čokoláda

Čokoládě nesvědčí vlhkost ani chlad, obsažený cukr může na povrchu vytvořit nehezký povlak. Uchovávejte ji na suchém místě a chraňte před světlem a příliš vysokými teplotami.

Omáčky a dipy

Pálivé přísady do jídla lednici většinou nepotřebují. Takový vinný ocet v tabascu zabraňuje množení bakterií a při pokojové teplotě se déle uchová i pálivost omáčky. Do ledničky patří omáčky, které v základu obsahují majonézu nebo vejce.

Jiné místo než lednici najděte pro skladování také sojové omáčce, rýži, obilovinám, těstovinám, mouce, jablkům, celému melounu, lilku.

Chladné prostředí lednice skvěle pomáhá prodloužit životnost mnohým potravinám. Ty výše zmíněné to nepotřebují. V jejich případě méně chladu a vlhkosti přináší více užitku.

Často kladené dotazy

Do jakých potravin lednička nesvědčí a proč?

Rajčata v ledničce ztrácí svou výraznou chuť a zrání se zastavuje, banány prochází tvorbou škrobu, který je obtížněji stravitelný, a brambory nesnáší chladno. Cibule sice nevadí chlad, ale vadí jí vlhkost a citrusy v chladu vysychají, ztrácejí šťávu a vůni.

Jak bychom měli správně skladovat rajčata, banány a brambory?

Rajčata se nejlépe cítí na míse, ideálně v sousedství jablek, která vylučují etylén a stimulují proces zrání. Banány je vhodné skládat podle plánované konzumace a barvy jejich slupky - čím zralejší, tím sladší jsou. Brambory ocení teploty mezi 4 a 7 stupni a krátkodobě se mohou skladovat při teplotě nad 8 stupňů.

Jak můžeme uchovávat čerstvé bylinky a proč?

Čerstvé bylinky neocení ledničku, protože nasají do sebe pachy ostatních potravin. Lépe se jim bude dařit, pokud je necháte na kuchyňské lince ve skleničce vody. Budou tak hezké na pohled a zároveň na dosah.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...