Nejlepší telefony Sony Xperia: který se hodí právě pro vás?

Který mobil Sony je pro vás ten pravý?

Není snadné zjistit, které telefony Sony jsou nejlepší, nejsilnější, nejvybavenější, protože systém pojmenování společnosti není úplně jasný, pokud jde o oddělení špičkových telefonů od cenově výhodnějších (ale s jinou výbavou). Pro příznivce této značky pak může být náročné se v nich při vybírání vyznat. Pojďme si v nich proto udělat trochu pořádek a popsat jejich hlavní vlastnosti, jejich výhody i nevýhody. Samotné specifikace pak najdete v obchodech s elektronikou, či přímo na stránkách výrobce.

Společnost Sony například uvedla na trh Sony Xperia 5 II - špičkový telefon s menší obrazovkou než má její předchozí vlajková loď Sony Xperia 1 II - i když za nižší cenu. A i toto je dost matoucí. Pojďme rozluštit matoucí zvyky v pojmenování a popsat hlavní modely, abyste se mohli dozvědět vše o celkem působivých telefonech Sony. Ne nadarmo totiž mají tolik příznivců. Vedle výše zmíněných modelů Xperia 1 II a Xperia 5 II je tu relativně cenově dostupný model Sony Xperia XZ2, malý Sony Xperia XZ2 Compact a také spousta dalších, které stojí za zvážení.

Očekáváme, že v budoucnu by se v seznamu dobrých telefonů od Sony mohly objevit také Sony Xperia 1 III a Xperia 5 III, ale ty ještě nějakou dobu nebudou na trhu. Prozatím se u následujících modelů jedná o ty nejlepší možnosti, pokud si přejete ty nejlepší telefony od Sony.

V následujícím přehledu vám ukážeme jednak výhody a nevýhody každého modelu, ale i vám přiblížíme, co asi od každého z modelů čekat, kdy a komu se mohou hodit nebo co dokáží rozumně nahradit. Zaměřili jsme se na osm telefonů, které patří k nejlepším od Sony. S podporou informací na stránkách techradar.com vám také napíšeme, proč patří k tomu nejlepšímu od Sony a co od nich vlastně očekávat.

  • Sony Xperia 5 II
  • Sony Xperia 1 II
  • Sony Xperia 5
  • Sony Xperia 1
  • Sony Xperia XZ3
  • Sony Xperia XZ2 Premium
  • Sony Xperia XZ2
  • Sony Xperia XZ2 Compact
Sony Xperia 5 II

Sony Xperia 5 II

Sony Xperia 5 II je jako Xperia 1 II, ale menší a levnější, což hraje v jeho prspěch.

Proč koupit (výhody):

  • skvělé fotoaparáty
  • displej se 120 Hz vypadá prostě skvěle

Proč nekupovat (nevýhody):

  • stále dost vysoká cena,
  • zastaralé tlačítko k odemknutí

Sony Xperia 5 II je v podstatě menší a levnější verze modelu Xperia 1 II. Jistě, vedle velikosti displeje jsou tu i další rozdíly, které snižují cenu, ale podstata zůstává zachována a tento telefon pravděpodobně dosahuje lepší rovnováhy mezi cenou a výkonem.

Má totiž vynikající 6,1 palce velký OLED displej s rozlišením 1080 x 2520 pixelů a obnovovací frekvencí 120 Hz, což zajišťuje plynulé zobrazení. Dokonce ani Xperia 1 II nemá tak vysokou obnovovací frekvenci, takže přinejmenším v jednom ohledu má Sony Xperia 5 II ve specifikacích navrch.

Má také skvělý fotoaparát se třemi objektivy, 12 Mpx má ten hlavní, ultraširokoúhlý s teleobjektivem, dále je tu špičkový čipset Snapdragon 865 a slušná konstrukce - která se díky menším rozměrům dá mnohem lépe držet než Xperia 1 II.

Sony Xperia 1 II

Sony Xperia 1 II

Jeden z vůbec nejlepších telefonů Sony

Proč koupit (výhody):

  • úžasný displej
  • návrat 3,5mm jacku

Proč nekupovat (nevýhody):

  • horší držení
  • velmi vysoká cena

Sony Xperia 1 II ukazuje, že společnost naslouchá svým zákazníkům, protože opravuje některé z největších problémů starších modelů a zároveň přináší mnohem více. I proto je na vrcholu obecně všech seznamů nejlepších telefonů Sony.

Xperia 1 II - tedy "One Mark Two", neboť se zdá, že se společnost Sony inspirovala pojmenováním své řady fotoaparátů Alpha - má působivý 4K displej v rozlišení 21:9, tři zadní fotoaparáty, které pořizují skvělé fotografie, a baterii s dlouhou výdrží, která tu odstraňuje jeden z největších problémů starších telefonů Xperia.

Zde je sice cena také velmi vysoko a telefon je ještě ke všemu příliš velký pro lidi s malýma rukama (což je problém, který řeší Xperia 5 II), ale pokud vám tyto problémy nevadí, je pro vás Sony Xperia 1 II nejlepším telefonem Sony. A jak ukazují uživatelské recenze, cena má svá opodstatnění.

Sony Xperia 5

Sony Xperia 5

Aneb: zlato, zmenšil jsem Xperii 1

Proč koupit (výhody):

  • velikost vhodná do ruky
  • výrazný výkon procesoru

Proč nekupovat (nevýhody):

  • nespolehlivý snímač otisků prstů
  • obrazovka je poněkud tmavá

Xperia 1 je možná skutečnou vlajkovou lodí společnosti Sony pro rok 2019, ale Sony Xperia 5 je novější a pravděpodobně i o něco lepší, tedy až na pár detailů. Hlavní je, že se nejedná o „lopatu“, ale o poměrně kompaktní model (i když Sony umí ještě kompaktnější).

Obrazovka sice není na první pohled tak ostrá jako u Xperia 1, ale ve skutečnosti je pro mnoho lidí zvládnutelnější a stále poměrně velká, má 6,1 palce. Ztráty pixelů si mezitím pravděpodobně nevšimnete, pokud tedy nebudete mít telefon přitisknutý k očím, protože při rozlišení 1080 x 2520 stále získáte 449 pixelů na palec (PPI).

I ve většině dalších ohledů se Sony Xperia 5 shoduje s Xperií 1 - má stejný poměr stran 21:9, díky kterému se skvěle hodí na filmy, stejný špičkový čipset Snapdragon 855 spojený s 6 GB RAM, stejnou velikost úložiště a stejný zadní fotoaparát se třemi objektivy.

Navíc baterie vydrží o něco déle a cena je i o něco nižší. Pokud tedy chcete špičkový telefon Sony a nechce se vám utrácet za nový model, pak je Sony Xperia 5 nejlepší volbou.

Sony Xperia 1

Sony Xperia 1

Xperia 1 je jedním z nejlepších telefonů Sony roku 2019

Proč koupit (výhody):

  • využitelný poměr stran 21:9
  • výkonný čipset

Proč nekupovat (nevýhody):

  • maximální jas displeje je příliš slabý
  • výdrž baterie na krátké straně

Po špatně přijatých modelech Xperia 10 a 10 Plus to nevypadalo, že rok 2019 bude pro Sony tím pravým, ale společnost to vyřešila s modelem Xperia 1. Je to skutečně prémiový smartphone, který využívá nejlepší části předchozích telefonů a doplňuje je vylepšenými specifikacemi ve spoustě oblastí.

Xperia 1 má displej s poměrem stran 21:9, má také speciální aplikaci pro tvorbu filmů pro začínající režiséry, která obnovuje zážitek z používání fotoaparátu Sony Alpha. Vedle toho tu máte tři výkonné fotoaparáty, špičkový čipset Snapdragon 855 a obrazovku s rozlišením 4K. Ačkoli je rozhodně na té dražší straně, jedná se jistě o nejlepší Sony telefon z těch, co si může běžný zákazník dovolit.

Sony Xperia XZ3

Sony Xperia XZ3

Poslední z řady Sony Xperia XZ

Proč koupit (výhody):

  • neuvěřitelně dobrá obrazovka
  • 4K HDR video je vynikající

Proč nekupovat (nevýhody):

  • nešikovná čtečka otisků prstů
  • fotoaparát je dobrý, ne skvělý

Sony Xperia XZ3 už trochu dosluhuje, ale stále je to skvělý telefon od Sony, který nabízí skvělou kombinaci funkcí, které se hodí zejména v případě, že jste na telefonu závislí na filmech, seriálech a hrách.

Hlavní předností telefonu XZ3 je jeho 6 palců velký HDR OLED displej s rozlišením QHD+, díky kterému jsou videa promítána ve skvělé kvalitě. Pokud máte předplacenou službu Netflix nebo Amazon Prime, obsah HDR nabízený těmito službami opravdu zazáří.

Pod kapotou je dostatek výkonu a fotoaparát na zadní straně je solidní, i když neohromí. Navíc není tento model ani zdaleka tak drahý jako Xperia 1 nebo 1 II, takže pokud jste fanoušky Sony, kteří nechtějí vyhodit prasátko do luftu, je to schůdnější volba.

Sony Xperia XZ2 Premium

Sony Xperia XZ2 Premium

Skvělý telefon Sony s displejem 4K

Proč koupit (výhody):

  • ostrý displej
  • dobré fotografie a video při slabém osvětlení

Proč nekupovat (nevýhody):

  • nepohodlná čtečka otisků prstů
  • na Sony velký a těžký

O telefonu Sony Xperia XZ2 Premium potřebujete vědět jen jednu specifikaci: má displej s rozlišením 4K. Nejedná se o první telefon Sony s obrazovkou 4K (ve skutečnosti je třetí), ale je novější. Pokud máte složku se 4K video soubory nebo máte správné předplatné na streamovací služby, žádný jiný smartphone mimo Sony vám nenabídne takovou čistotu a detaily na obrazovce.

Jestliže však 4K obsah není vaší prioritou, pravděpodobně pro sebe nejdete lepší telefony Sony, které vyhoví vašim potřebám v jiných oblastech, takže čtěte dál!

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2

Starší vlajková loď, která má stále co nabídnout

Proč koupit (výhody):

  • skvělá kvalita zvuku
  • funkcemi nabitý fotoaparát

Proč nekupovat (nevýhody):

  • design není tak žádoucí
  • "pouze" Full HD displej

Xperia XZ2 je technicky vzato už dvě generace stará vlajková loď (byla nahrazena modelem Xperia XZ3 a nedávno modelem Xperia 1), ale sama je stará jen necelé dva roky - a stále má co nabídnout. Je tu displej QHD s podporou HDR, funkcemi nabitý fotoaparát, nahrávání videa v rozlišení 4K HDR a dokonce můžete pořizovat super zpomalené záběry při 960 snímcích za sekundu ve Full HD. Kdo rád slow motion, měl by se u tohoto modelu zastavit. Navíc je nyní cenově dostupnější než kdy dřív. Design vás neohromí, ale za tuto cenu je to rozumný kompromis.

Sony Xperia XZ2 Compact

Sony Xperia XZ2 Compact

Skvělý telefon Sony pro ty, kteří mají menší ruce, nebo se nechtějí tahat s velkou plackou.

Proč koupit (výhody):

  • solidní fotoaparát
  • skvělý výkon

Proč nekupovat (nevýhody):

  • působí levněji, než ve skutečnosti je
  • nemá 3,5 mm konektor pro sluchátka

Chytré telefony jsou každým rokem větší a větší a telefony Sony nejsou výjimkou - tedy kromě modelu Xperia XZ2 Compact. Toto menší zařízení je vybaveno 5palcovým displejem, což je na dnešní poměry malé, a znamená to, že XZ2 Compact se pěkně vejde do ruky. I přes malé rozměry má stejný výkon a fotoaparát jako větší, bývalá vlajková loď Xperia XZ2, takže si s lehkostí poradí s většinou aplikací a her, které do něj „nastrkáte“.

Zdroj: techradar.com

Často kladené dotazy

Jaké jsou hlavní vlastnosti a specifikace modelu Sony Xperia 5 II?

Sony Xperia 5 II je menší a levnější verze modelu Xperia 1 II, ale stále nabízí vynikající vlastnosti, jako je 6,1 palce velký OLED displej s rozlišením 1080 x 2520 pixelů a obnovovací frekvencí 120 Hz. Má také skvělý fotoaparát se třemi objektivy (12 Mpx hlavní, ultraširokoúhlý a teleobjektiv), špičkový čipset Snapdragon 865 a slušnou konstrukci, která se díky menším rozměrům dobře drží.

Co jsou hlavní výhody a nevýhody modelu Sony Xperia 1 II?

Hlavní výhody modelu Sony Xperia 1 II zahrnují úžasný 4K displej v rozlišení 21:9, tři zadní fotoaparáty, které pořizují skvělé fotografie, a baterii s dlouhou výdrží. Na druhou stranu, nevýhody zahrnují vysokou cenu a velikost telefonu, která může být nepohodlná pro lidi s malými rukama.

Které další modely telefonů Sony stojí za zvážení?

Vedle modelů Xperia 1 II a Xperia 5 II stojí za zvážení také Sony Xperia XZ2, Sony Xperia XZ2 Compact, Sony Xperia XZ3, Sony Xperia XZ2 Premium a Sony Xperia 1. V budoucnu by se v seznamu dobrých telefonů od Sony mohly objevit také Sony Xperia 1 III a Xperia 5 III.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...