Pokud máte rádi čaj, podívejte se, v kterých denních
dobách se zaměřit na pití kterého z čajů. Není to nijak složité, ale efekt
správné doby požití bude vysoký. Tak se pojďme podívat, kdy bychom měli pít
kterou z čajových pochoutek, které k nám byly přivezeny vlastně už
počátkem 17. století.
Černý čaj obsahuje povzbuzující látku thein, která je
příbuzná kofeinu. Ale stejně jako je tomu u kávy, umí i černý čaj zklidňovat,
když jej louhujete dlouho. Proto černý čaj, který je určený k rannímu probuzení,
louhujte maximálně tři minuty. Jinak z něj budete mít nápoj pro zklidnění.
Černý čaj také odvodňuje, proto si jej servírujte i ve
dnech, kdy cítíte, že vaše tělo více zavodněné, než je vám milo. S těmito problémy
se častěji setkávají ženy než muži, ženy zejména v souvislosti s menstruačním
cyklem. A tak dávejte černému čaji zelenou, hlavně když budete mít „vysoké
datum“.
Na dopoledne se dobře hodí čaj bílý nebo čaj zelený, a to
zejména díky faktu, že podporuje srdeční činnost a rozšiřuje mozkové cévy, což
snižuje bolesti hlavy a únavu. Dále má jeho povzbuzující efekt pomalejší a
pozvolnější nástup. A také vydrží déle (ve srovnání s kávou).
Bílý a zelený čaj mají své názvy díky tomu, že neprocházejí
fermentací. Zelený čaj je v podstatě hrubší formou bílého čaje a naopak.
Na bílý čaj se sbírají jen ty nejmladší a nejjemnější lístky čaje, které jsou
ještě pokryty bílým rostlinným chmýřím. Proto nese název bílý čaj i přes to, že
nálev mí žlutě-zelenou barvu.
Zelené a bílé čaje a mají vysoký obsah polyfenolů, což je
dáno právě tím, že neprocházejí fermentací. Polyfenoly jsou cennými
antioxidanty. Zvyšují imunitu, váží volné radikály.
Oběd je pro tělo velkou prací. Sice dodáme živiny, ale ty se
musejí nejdříve zpracovat. S tím pomůžeme právě bílým a zeleným čajem, oba
díky tříslovinám usnadňují trávení a pomáhají tělu v restartu po obědové
pauze. Navíc umějí zatočit s cholesterolem.
Odpoledne je časem, kdy přichází role ovocných čajů. Jejich
povzbudivý efekt nijak vysoký není, ale později odpoledne už bychom jej stejně
neocenili. Vedle běžného ovoce se spolehneme i na rooibos, šípky nebo prostě na
skořici, která zahřeje a potěší na duši.
Ovocné čaje zásobí naše tělo zcela jinými látkami, z nichž
mnohé jsou ze skupiny minurálů, které se v potravě nevyskytují v takové
koncentraci, jako v kvalitním ovocném čaji. Jen pozor, nyní hovoříme o
čajích z opravdového ovoce, nikoliv o pytlíkové směsi plné ibišku a
jablek. Ovocné čaje si můžete připravovat i zcela sami, z domácích zdrojů
ovoce. Stačí ovoce prostě usušit, a je to. Vynikající jsou i pečené čaje, kam
se však musí přidat i nějaký ten cukr, což není pro každého možné.
Večerní pití čaje by mělo být ve znamení zklidňujících
bylinek, kterými je například meduňka, heřmánek, ale i šípek nebo dokonce
kardamom či zázvor. Výbornou večerní variantou je také rooibos, který také
neobsahuje tein.
Méně citlivé lidé snesou zelený a černý čaj i večer, ale po
delším louhování, kdy se do čaje uvolní látky, co dokáží svými zklidňujícími
účinky přebít vliv teinu v pravém čaji.
Zeleninové čaje se v Česku zatím moc neprosadily. Vy
však můžete být tím, kdo je známým a kamarádům představí. Stačí vychytat
zajímavé kombinace chutí ovoce a zeleniny, které dosladíte přírodním sladidlem.
Ovoce a zeleninu vždy rozmixujte do hladké hmoty a přelijte je horkou, nikoliv však vroucí, vodou. A nechte louhovat. Voda nesmí vřít, aby se zbytečně neničily vitamíny a nestabilní sloučeniny s minerálními látkami. Vynikající je v takovém čaji i alkohol.
Chladné zimní a ještě i jarní večery dokonale prohřeje
indická specialita, která se u nás teprve začíná prosazovat. Jmenuje se chai
tea latté a připravuje se z vody, mléka, černého čaje, strouhaného
zázvoru, skořice, hřebíčků, kardamomu a cukru. Cukr nebo jiné sladidlo jsou tu
v podstatě nezbytné, čaj má velmi silnou chuť.
Čaj louhujeme zvlášť, v rendlíku svaříme mléko s ostatními
ingrediencemi, čaj pak přilijeme do rendlíku a máme hotovo. Mléko je výborné,
když jeho část našleháme nebo necháme napěnit pod tryskou.
Den začněte černým čajem, který louhujte maximálně tři minuty pro ranní probuzení. Na dopoledne se hodí čaj bílý nebo čaj zelený, zejména díky podpoře srdeční činnosti a rozšiřování mozkových cév. Po obědě se osvěžte opět bílým nebo zeleným čajem a odpoledne si dopřejte ovocné čaje. Večerní pití by mělo být ve znamení zklidňujících bylinek, jako je meduňka, heřmánek nebo šípek.
Pro ranní probuzení by měl být černý čaj louhován maximálně tři minuty. To způsobí, že čaj disponuje povzbuzující látkou thein a nepůsobí zklidňujícím dojmem, který by měl až po delším louhování.
Chai tea latté je indická specialita, která se připravuje z vody, mléka, černého čaje, strouhaného zázvoru, skořice, hřebíčků, kardamomu a cukru. Tento nápoj je vhodný jako zimní či jarní večerní čaj, který dokonale prohřeje.
Milujete kvalitní parfémy, kosmetiku a vše, co k tomu patří? Pak byste si rozhodně neměli nechat ujít nabídku největšího českého e-shopu s...
Chcete žít zdravě, ale při návštěvě kamenných obchodů se zdravou výživou se vám z vysokých cen protáčí panenky? Žádné strachy! Zdravé potraviny i...
S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...
Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...