Jste závislí na produktivitě?

productivity

Je skvělé být produktivní. Opravdu je. Někdy se ale za produktivitou honíme tak moc, že nás to činí, no, neproduktivními. Je snadné si přečíst spoustu informací o tom, jak být produktivnější, ale nezapomínejte, že si jednak musíte vyhradit čas na tyto články, jednak věnovat péči tomu, abyste našli články relevantní, jinými slovy takové, které k něčemu budou. Odborníci ze stránek lifehack.org se na honbu za produktivitou také zaměřili – a zde je jejich návod, jak to s touhou po maximálním výkonu moc nepřehánět. Je totiž kontraproduktivní.

Když dnes zadáte do vyhledávače slovo 'produktivita', Google vám vrátí asi 663 milonů výsledků. Pokud se rozhodnete vydat se touto králičí norou, budete bombardováni zdánlivě nekonečným množstvím obsahu. Knihy, blogy, videa, aplikace, podcasty a vědecké studie, které se věnují produktivitě.

Mnoho lidí už spadlo do této pasti. Už léta hledají trendy a hacky, které pomohou pracovat rychleji a efektivněji - a také trendy, které pomohou ostatním, aby byli rychlejší. Mnozí lidé experimentovali s různými strategiemi a nástroji. A i když některé z těchto strategií a řešení byly nesmírně užitečné - bez rozboru toho, co potřebujete rychle - je to kontraproduktivní.

Výsledky

Někdy nakonec strávíte více času soustředěním se na to, jak být produktivní, než opravdovou produktivitou. "Nejproduktivnější lidé, které znám, nečtou tyto knihy, nesledují tato videa, nezkoušejí každý měsíc novou aplikaci," napsal James Bedell. "Tito lidé jsou příliš zaneprázdněni tím, aby pracovali, než aby četli o tom, jak je pracovat produktivně."

Co vede lidi k závislosti na produktivitě?

Závislost na produktivitě je skutečná

Dr. Sandra Chapmanová, ředitelka Centra pro zdraví mozku Texaské univerzity v Dallasu, upozorňuje, že mozek může být závislý na produktivitě stejně jako na běžnějších zdrojích závislosti, jako jsou drogy, hazardní hry, jídlo a nakupování. "Člověk může toužit po uznání, které mu přináší jeho práce, nebo po zvýšení platu," řekla Chapmanová pro BBC. "Problém je v tom, že stejně jako u všech závislostí člověk časem potřebuje stále více a více, aby byl spokojen, a pak to začne pracovat proti vám. Mezi abstinenční příznaky patří zvýšená úzkost, deprese a strach."

Navzdory škodlivým důsledkům na těle je závislost některými odborníky považována za onemocnění mozku, které ovlivňuje mozkový systém odměn a končí nutkavým chováním. Bez ohledu na prokázanou závislost má společnost tendenci produktivitu odměňovat - nebo k ní alespoň přistupovat pozitivně. V důsledku toho se však problém ještě zhoršuje.

„Produktivita je vnímána jako dobrá věc: čím více pracujete, tím lépe," dodává Chapmanová. "Mnoho lidí si neuvědomuje, jakou škodu to způsobuje, dokud nedojde k rozvodu a rozpadu rodiny, nebo jakou daň si to vybírá na duševním zdraví." Podobně pozitivní přístup panuje v české společnosti například i k alkoholu. Vzhledem k občasným negativním problémům s produktivitou však není podle odborníků překvapením, že je považována za "smíšenou závislost".

"Workoholik může vydělávat hodně peněz, stejně jako je jiný člověk závislý na cvičení velmi fit," vysvětluje Dr. Mark Griffiths, profesor behaviorálních závislostí na Nottingham Trent University. "Ale u každé závislosti platí, že z dlouhodobého hlediska škodlivé účinky převáží nad krátkodobými výhodami."

Nedostatek času

Existují tři "odlišné typy extrémní produktivity

Posedlost efektivitou. "Jejich stoly jsou super uklizené a jejich pera jsou pravděpodobně barevně odlišena. Jsou mistry v 'inbox zero'. Ztratili však ze zřetele širší souvislosti a neznají rozdíl mezi efektivitou a účelností."

Sobecky produktivní. "Jsou tak soustředění na svůj vlastní svět, že pokud jsou požádáni, aby udělali něco mimo něj, nemají zájem. Mají sice na mysli celkový obraz, ale ten se příliš týká jich samotných."

Posedlost kvantitou. "Myslí si; 'Čím více e-mailů zodpovím, čím více schůzek se zúčastním, čím více úkolů udělám, tím vyšší bude můj výkon'. V důsledku toho jim hrozí reálné riziko vyhoření." „Kvantitou posedlí" jedinci jsou nejčastějším typem, protože existuje všudypřítomné přesvědčení, že 'více' znamená 'lépe' v práci.

Varovné příznaky závislosti na produktivitě

Zde je několik otázek, které byste si měli položit, pokud si myslíte, že byste mohli podlehnout závislosti na produktivitě. Koneckonců většina z nás si závislost uvědomí, až když je příliš pozdě.

  • Poznáte, kdy "plýtváte" časem? Pokud ano, cítili jste se kvůli tomu někdy provinile?
  • Hrají technologie velkou roli při optimalizaci vašeho hospodaření s časem?
  • Mluvíte o tom, jak jste většinu času zaneprázdněni? Je podle vašeho názoru lepší spěchat než dělat méně?
  • Jaký je váš vztah k e-mailové schránce? Kontrolujete ji neustále nebo vás někdy překvapí, že máte email ve schránce už déle než pár hodin?
  • Když si ze seznamu odškrtnete jen jednu položku, cítíte se provinile?
  • Narušuje stres z práce váš spánek?
  • Odkládáte věci, jako je dovolená nebo vedlejší projekt, protože jste "příliš zavaleni“?

Prvním krokem ke změně vaší závislosti na produktivitě je rozpoznat ji. Pokud jste na některou z výše uvedených otázek odpověděli "ano", je na čase vytvořit plán, jak svou závislost na produktivitě překonat.

Překonání závislosti na produktivitě

Naštěstí existují způsoby, jak závislost na produktivitě omezit. Zde je 9 způsobů, jak tohoto cíle dosáhnout.

1. Nastavte si limity

Existuje například spousta úžasných podcastů o produktivitě. To ale neznamená, že je musíte během dne všechny poslouchat. Místo toho můžete během cesty do práce poslouchat jeden nebo dva podcasty. A to by byl jediný čas během dne, kdy byste si mohli dopřát dávku produktivity.

Rychlost

2. Vytvořte si seznam úkolů, které nemáte udělat

Myšlenkou seznamu věcí, které není třeba udělat, je vlastně eliminovat potřebu cvičit sebekázeň. Zbavení se úkolů s nízkou hodnotou zabrání to tomu, abyste se cítili provinile, že jste si z nereálného seznamu úkolů neodškrtli vše.

3. Buďte zranitelní

Udělejte přiznání, v čem byste se mohli zlepšit. Jinými slovy, soustřeďte se na to, co vás posune dál ve vašich znalostech a zejména dovednostech.

4. Pochopte, proč prokrastinujete

Existuje mnoho způsobů, jak prokrastinaci překonat. Prvním krokem je však uvědomit si ji, abyste mohli jednat. Pokud se například bojíte nějakého obtížného úkolu, nedívejte se jen na Netflix. Místo toho prokrastinujte efektivněji, například odpovězte na telefonní hovor nebo pracujte na méně důležitém projektu. Během toho sbírejte odvahu a informace ke splnění prvního a náročnějšího úkolu.

5. Nebuďte věčným napodobitelem

Vyberte si jednu aplikaci nebo techniku produktivity, která vám vyhovuje, držte se jí. To neznamená, že ji nemůžete upravovat nebo zkoušet nové nástroje či hacky. Jen neběhejte od jedné aplikace ke druhé, od jedné knihy a techniky ke druhé.

Pokud jste si na něčem vyzkoušeli, že vám to po stránce produktivity sedí, držte se toho. Na novou techniku se zaměřte až v momentě, kdy získáte pocit, že ta původní už je vámi překonaná a že se potřebujete do práce pustit zase ještě malinko jinak.

6. Řekněte ano menšímu počtu

Ve všech oblastech by vaší filozofií mělo být „méně je více“. Proto si stáhněte jen ty aplikace, které skutečně používáte a které si chcete ponechat, a odinstalujte ty, které nepoužíváte. Už máte plány na tento víkend? Nezavazujte se k jiným plánům. A pokud je váš den plný, odmítněte žádost o schůzku na poslední chvíli.

Plánování

7. Přestaňte se soustředit na otázku, co bude dál. Určete si budoucí vývoj

  • Zamyslete se nad svým současným životním stylem a nad tím, jaký jste v této fázi člověk, abyste si pomohli určit, s čím nejste spokojeni.
  • Stanovte si realistické cíle.
  • Tím, že si stanovíte jasné cíle do budoucna, budete schopni svou závislost překonat.
  • Chcete-li bojovat se závislostí, musíte si být vědomi toho, co se v daném okamžiku děje kolem vás, i ve vaší hlavě.
  • Netravte čas s lidmi, kteří se chovají nezdravě.
  • Dbejte na to, abyste se zodpovídali sami sobě.
  • Veďte si deník a zapisujte si, co chcete překonat.
  • Važte si toho, že už nejste závislí na tom, co bude dál.

8. Zjednodušte

Každý den si vyberte jeden prioritní úkol. To je vše. Pokud se budete soustředit vždy na jeden úkol, bude méně pravděpodobné, že vás nekonečný seznam úkolů rozptýlí nebo zahltí. Jednoduchá mantra, kterou se můžete řídit, zní: pracujte chytřeji, ne usilovněji.

9. Naučte se relaxovat

Jak přesně se ale můžete uvolnit, zrelaxovat? Zde je několik tipů:

  • Věnujte 5 minut procházce venku a dýchejte čerstvý vzduch.
  • Dopřejte si více času na to, abyste mohli věci dokončit. Méně spěchu znamená méně stresu.
  • Pokud můžete, vyjděte po práci ven a užívejte si přírody.
  • Hrajte si jako dítě. Ještě lépe? Hrajte si s dětmi. A bavte se v práci.
  • Vezměte si den volna, odpočiňte si a dělejte něco, co nesouvisí s prací.
  • Dopřejte si hodinu volna. Snažte se během ní nebýt produktivní. Prostě si odpočiňte.
  • Měli byste pracovat s někým, kdo je vzrušující, netradiční, zajímavý. Ať je váš projekt vzrušující, netradiční a zajímavý.
  • Nepracujte ve večerních hodinách. Vážně.
  • Navštivte maséra.
  • Co třeba pár zajímavých doplňků do šatníku?
  • Prostě dýchejte.
Odpočinek a relaxace

"Krok za krokem se naučte relaxovat, naučte se, že produktivita není všechno. Pokud se však nedokážete uvolnit, relaxovat, dělat zábavné věci a věnovat se jiné části svého života - praskne to ve vás velkém - opravdu to praskne. A pak bude zle. Na mnoho měsíců.

Je skvělé tvořit a posouvat se vpřed - jen si pamatujte, že to neznamená, že každou minutu musíte strávit prací nebo posedlostí nad otázkami produktivity. Místo toho investujte svůj čas do smysluplné práce s velkým dopadem, pusťte se do ní, soustřeďte se, věnujte jí hodně času a pak si odpočiňte.

Zdroj: Lifehack.org

Často kladené dotazy

Je závislost na produktivitě skutečná?

Ano, závislost na produktivitě je skutečná. Dr. Sandra Chapmanová, ředitelka Centra pro zdraví mozku Texaské univerzity v Dallasu, upozorňuje, že mozek může být závislý na produktivitě stejně jako na běžnějších zdrojích závislosti, jako jsou drogy, hazardní hry, jídlo a nakupování.

Co vede lidi k závislosti na produktivitě?

Lidi k závislosti na produktivitě může vést touha po uznání, které mu přináší práce, nebo po zvýšení platu. Společnost má také tendenci produktivitu odměňovat, což může problém ještě zhoršovat. Mnoho lidí si neuvědomuje škodu, kterou závislost na produktivitě způsobuje, dokud nepocítí negativní následky, jako je rozvod či psychické problémy.

Jaké jsou tři odlišné typy extrémní produktivity?

1. Posedlost efektivitou: Lidé, kteří nemají přehled o širších souvislostech a neznají rozdíl mezi efektivitou a účelností. 2. Sobecky produktivní: Lidé, kteří se příliš soustředí na svůj vlastní svět a nemají zájem o situace mimo něj. 3. Posedlost kvantitou: Lidé, kteří hodnotí svůj výkon podle množství zodpovězených e-mailů, zúčastněných schůzek a dokončených úkolů, což jim hrozí vyhoření.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...