Je nutné vypínat router Xiaomi AIoT Router AX3600? A jak často?

Je nutné vypínat router Xiaomi AIoT Router AX3600? A jak často

Jedním z prvních routerů, které podporují wi-fi 6, je Xiaomi AIoT Router AX3600. A stejně jako ostatní routery, i Xiaomi AIoT Router AX3600 k „zadrhávání“, k poruchám v přenosu signálu, pokud jej necháte běžet příliš dlouho. Mnoho lidí si již zvyklo na reboot routeru, případně jej občas zcela vypnou, aby se mohl příště zase naplno pustit do práce. Jak často byste měli přistoupit k takovému kroku?

Proč je nutné vypínat router?

Nejdůležitější tři důvody pro občasné vypnutí routeru jsou tyto:

1. Pokud není router alespoň občas vypnut, jeho vnitřní součásti stárnou rychleji

I když je příkon routeru Xiaomi AIoT Router AX3600 velmi malý a odpadní teplo není zase tak velké, dlouhodobý nepřerušovaný provoz může snadno vést k přehřátí zařízení. A to urychlí stárnutí vnitřních elektronických součástek zařízení, což nejen snižuje jeho životnost, ale také zvyšuje pravděpodobnost poruchy.

Občasné vypnutí dovolí materiálu dokonale zchladnout na okolní teplotu, při pozdějším zapnutí bude mít router opět lepší startovní podmínky.

2. Zaplněná mezipaměť může zpomalovat přenos

Stejně jako telefon nebo počítač, i router během své činnosti odkládá data do mezipaměti. A ta je potřeba čas od času vymazat, vyčistit mezipaměť, stejně jako to děláme i u mobilů nebo počítačů. Čištění probíhá snadno – během vypnutí a zapnutí routeru. Nebo se dá čištění navolit v nabídce menu routeru, jestli jste v jeho používání zběhlejší. Pokud ne, vypnutí a zapnutí je rychlejším řešením.

Xiaomi AIoT Router AX3600

3. Vypnutý router nedovolí hackerům se k vám dostat

Pokud opouštíte domov na delší čas, vždy se vplatí vypnout router. Jakmile jej vypnete, zamezíte hackerským útokům na vaši adresu, případně odrazíte útok právě probíhající. I pokud se váš počítač rozběhne bez toho, aby k tomu měl důvod, vyplatí se router zcela vypnout (nezapomínejte na předem načasované aktualizace, někdy překvapí, než si na ně zvyknete).

Jak často tedy vypínat router?

Odborníci doporučují vypnutí zhruba jednou týdně. Spousta lidí má doma bezpečnostní zařízení, která nutně potřebují internet k tomu, aby byla plně funkční, například bezpečnostní kamery. V takovém případě stačí router vypnout na cirka deset minut poté, co například ráno vstanete, nebo co se vrátíte domů. Jestli trpíte velkými úzkostmi ohledně monitorování svého bezpečí, bude stačit router jen v rychlosti restartovat.

Často kladené dotazy

Proč je nutné občas vypínat router?

Nejdůležitější tři důvody pro občasné vypnutí routeru jsou: 1. prodloužení životnosti vnitřních součástí tím, že se nechá zařízení zchladnout, 2. vyčištění mezipaměti pro rychlejší přenos dat a 3. zvýšení kybernetické bezpečnosti při nepřítomnosti.

Jak často bychom měli vypínat router?

Odborníci doporučují vypínat router zhruba jednou týdně. Pokud máte doma bezpečnostní zařízení, která potřebují internet k plné funkčnosti, můžete router vypnout na cca 10 minut poté, co ráno vstanete nebo co se vrátíte domů.

Jak mohu vyčistit mezipaměť routeru?

Nejjednodušší způsob, jak vyčistit mezipaměť routeru, je vypnutí a zapnutí zařízení. Můžete také provést čištění mezipaměti v nabídce menu routeru, pokud jste zběhlí v jeho používání.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

prodejna Notino.cz

Jak nakupovat na Notino.cz: Zkušenosti a rady

Milujete kvalitní parfémy, kosmetiku a vše, co k tomu patří? Pak byste si rozhodně neměli nechat ujít nabídku největšího českého e-shopu s...

Nakupování na Sconto.cz

Jak nakupovat na Sconto.cz: Zkušenosti a rady

Zařizujete byt či dům, ale na obcházení kamenných obchodů nemáte náladu? Žádné strachy! Stačí navštívit internetový obchod Sconto.cz, který nabídne...

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...