Je dobrý nápad koupit si použitý fitness tracker nebo chytré hodinky?

smartwatch

Rok 2022 vypadá na další rok, kdy se budeme držet spíše doma v České republice. Mnoho z nás si, díky již několikrát odkládaným dovoleným u moře, našlo nové naplnění volného času: pěší turistiku, jízdu na kole a užívání si přírody. Ale v novém balení – v doprovodu chytrých trackerů, které nám na konci dne shrnou, jak moc jsme byli aktivní a zasloužili se o zlepšení vlastní kondice.  

Pro začínající nadšence i pravidelné sportovce totiž může být přesné sledování aktivity výzvou. Zjištění, jak daleko jste šlapali, jak dlouho jste šlapali nebo jaká je vaše tepová frekvence při běhu parkem, může pomoci při tréninku a hubnutí, při vedení ke změně zdravého životního stylu a k celkové motivaci vůbec. Právě díky schopnosti řešit tyto problémy, resp. poskytnout takové údaje v podstatě ihned, se z nositelných zařízení (hodinek a trackerů) stalo odvětví s obratem téměř 20 miliard dolarů ročně.

I když nositelná fitness zařízení nejsou na trhu žádnou novinkou - monitory srdečního tepu a základní fitness trackery jsou spotřebitelům k dispozici již od počátku roku 2000 - stále mohou být poměrně drahá. Zejména s funkcemi, jako je sledování GPS, ukládání hudby, režimy pro konkrétní sport a solární nabíjení, plus samozřejmě BT propojení s chytrým telefonem. Zkombinujte vysokou cenu se současným ekonomickým dopadem COVID-19 - a je snadné pochopit, proč kupující zvažují použité a rozbalené trackery.

Nastane ale vůbec někdy situace, kdy je koupě použitého trackeru lepší než koupě nového? Jaká jsou rizika? Na co by se měli kupující před nákupem ptát? A jak by měli kupující vyhodnotit, zda se jim vyplatí pořídit si nový tracker, nebo zda jim bude stačit použitá verze?

Podívali jsme se na názory publikované na stránkách Techradar.com, kde se tomuto tématu věnují již delší dobu, a to v rámci seriálu „Get Fit in 2022“ (Dostaňte se do kondice v roce 2022). Nahlédněme tedy na plusy a mínusy spojené s koupí použitých nositelností:

Fitness hodinky

Pro: Jsou cenově dostupnější

Důvod, proč si koupit použitý nebo rozbalený fitness tracker, je zřejmý: jsou mnohem levnější. Například na stránkách Techaradar.com zmiňovaný Liam Howley je provozním ředitelem společnosti Decluttr, která se zabývá nákupem, renovací a prodejem použité elektroniky. A podle něj mohou spotřebitelé očekávat, že repasované nositelné zařízení bude stát o 20 až 40 procent méně než v případě nákupu nového.

A pro kupující, kteří jsou ochotni nakupovat přímo od třetí strany (na stránkách, jako je Craigslist nebo Gumtree), může být cena dokonce i nižší než polovina nákupu nového zařízení. Výjimkou není ani koupě hodinek Garmin Vívoactive 3 za 80 dolarů, a přitom jsou na stránkách Garmin.com prodávány (nové) za 169,99 dolaru.

Za zmínku také stojí, že zcela nová zařízení nemusejí mít prvních několik měsíců po uvedení na trh velkou uživatelskou základnu na sociálních kanálech. A to může být problém, pokud kupující doufá, že najde síť podpory od ostatních uživatelů. V tomto ohledu prostě vedou starší modely. Otázkou však je, jak dlouho v síti staršího zařízení tito uživatelé vydrží.

Proti: Technologie se rychle mění

Podle Toma Fowlera, prezidenta společnosti Polar USA, je však nákup použitých hodinek spojen s potenciálně nevýhodnými podmínkami. "Ušetříte pár dolarů," říká. "Ale řekl bych, že je to bláhový argument." Fowler si totiž myslí, že pro kupující, kteří plánují používat svůj fitness tracker každý den, bude koupě nových hodinek nebo náramku výhodná z několika důvodů - především kvůli lepší technologii.

Aby svůj argument podpořil, poukazuje například na významné rozdíly mezi dvěma populárními přístroji Polar: Polar A370, který byl představen koncem roku 2018, a Polar Unite, který byl uveden na trh v červnu 2020. "Je zde podobná cena (v dolarech), ale zcela aktualizovaná hardwarová technologie, o algoritmech nemluvě. Unite jsou výrazně lepší hodinky než model A370."

Úspěšný muž s hodinkami

Nejnovější technologie budou obecně fungovat plynuleji a spolehlivěji než starší modely. A to je hlavní argument k rozhodování. Tady totiž strašně záleží na tom, zda budete svůj fitness tracker používat každý den, nebo jej po vyprchání nadšení z pořízené nové hračky necháte v zásuvce ležet ladem. Pokud jste si jistí, že jej nebudete nosit dlouho a nebudete od něj vyžadovat nepřetržitou službu, je koupě použitého přístroje tou nejlepší volbou.

Dalším ze zméněných odborníků na tuto oblast je Phil McClendon, vedoucí produktový manažer pro spotřebitelské fitness produkty ve společnosti Garmin. I on názoru o zlepšování technologií sekunduje. "Podívejte se na rozdíl mezi Vívoactive 3 a Vívoactive 4," říká s odkazem na dvojici zařízení vydaných s dvouletým odstupem. "Přidali jsme nový snímač srdečního tepu, účinnější baterii, lepší displej a spoustu nových softwarových funkcí." Cena se (v dolarech) ale tolik nezměnila.

Podle McClendona zařízení Garmin historicky sledovala srdeční tep častěji než jakýkoli jiný fitness tracker na trhu, a měla přitom vynikající výdrž baterie. Novější zařízení však poskytnou další pokročilé zdravotní a fitness funkce, jako je tělesná pulzní oxymetrie, která je v řadě Garmin poměrně nová.

Pak je tu ještě jeden negativní dopad rychle se měnících technologií na spotřebitele: že se výrobky přestávají vyrábět. Pokud se vám konkrétně líbí starší model nebo chcete již nenabízenou funkci, možná si budete muset koupit použité zařízení. "Například společnost Apple již neprodává hodinky Series 4," říká Howley. "Ale můžete si pořídit repasované za skvělou cenu." Na druhou stranu: na starší zařízení se také hůře „shání“ servis, pokud by byl potřeba.

Nové i použité chytré hodinky a náramky nabízí například Alza.cz, kde je nabídka modelů jednou z nejširších na trhu.

Pro: Nákup použitých materiálů chrání před zbytečnými odpady a snižuje uhlíkovou stopu

Odpad ze skládek je stále větším problémem - v roce 2016 bylo na světě vyprodukováno 242 milionů tun odpadu - a elektronický odpad k tomu významně přispívá: Například v roce 2019 přibylo na britských skládkách 53,6 milionu tun elektroniky. O vyčerpávání nerostných surovin nutných pro výrobu nové a nové elektroniky ani nemluvě.

Fitness tracker heart rate

"Renovace a repasování, znovu využití staršího zařízení je pro planetu mnohem lepší, protože kompenzuje část emisí spojených s výrobou nového výrobku a zároveň jej zachraňuje před skládkováním," říká Howley.

I když společnosti Polar a Garmin mají na svých webových stránkách i úseky věnované odpovědnosti k životnímu prostředí a recyklačním programům pro baterie, výrobky a obaly, je před nimi ještě dlouhá cesta, než se elektronické společnosti stanou lídry v oblasti udržitelnosti a uhlíkové neutrality. Kupující, kteří se snaží snížit svou uhlíkovou stopu a upřednostnit recyklaci, mohou mít naprostou jistotu, že nákup použitého trackeru je odpovědnější volbou.

Proti: Použité zařízení může být v pochybném stavu

Ačkoli je většina fitness trackerů navržena tak, aby byla odolná, zejména ty vyrobené pro dobrodružné sporty a aerobní aktivity, není nemožné je rozbít, poškodit, poničit. Obrazovky mohou prasknout, náramky se mohou roztřepit a vnitřní komponenty se mohou poškodit – i když třeba jen částečně, a je pak otázkou krátkého času, než zařízení zcela vypoví službu.

Vedle nárazu, vody, potu, prachu a nehody je tu i určitá míra nevyhnutelného zastarávání -  i dobře udržované hodinky se časem zhorší, také se vybíjí baterie a drží stále méně a méně nabitá, respektive pojme méně a méně energie, proto vydrží kratší dobu.

McClendon uvádí, že stav baterie je těžké při koupi použitého zařízení předvídat - zejména pokud nevíte, jak byl výrobek používán. "Je to podobné jako při koupi ojetého auta. Jezdil majitel každý den do práce 10 km? Stovky kilometrů? Pokud někdo každý den prováděl plné cykly nabíjení a vybíjení, je to mnohem náročnější používání než pouhé nošení v kanceláři."

Jak se tedy rozhodnout?

Jak se tedy rozhodnout, zda je vhodné koupit použitý tracker, nebo ne? Podle Howleyho ze společnosti DeCluttr je klíčové určit, proč tracker chcete a jaké funkce plánujete využívat. "Pokud hodláte tracker používat pouze ke sledování tréninku probíhajícího dvakrát týdně, pravděpodobně nemusíte platit nejvyšší částku za super nový a moderní tracker s mobilním připojením a spoustou funkcí zaměřených na produktivitu. Starší vám může bohatě stačit. Na druhou stranu - tracker zaměřený pouze na fitness nebude vhodný, pokud chcete něco, co vám pomůže také řídit váš den. Tady bude lépe sáhnout po novém zařízení s novějším Bluetooh, software i s dobrou baterií," říká.

Fitness chytré hodinky

Fowler a McClendon se shodují, že odpověď vyžaduje rozhodnutí, zda se vyplatí ušetřit 50 nebo 100 dolarů amortizovaných během několika let používání. "Ve skutečnosti jde jen o to, zda si to dokážete přizpůsobit podle svého. Nové zařízení si můžete utvářet a používat hned po vybalení z krabice a znáte celou jeho historii. To vytěsňuje obavy z toho, zda si koupit nové, nebo použité zařízení," říká McClendon. "Není to jako kupovat použité šperky. Nositelnost prostě musí fungovat."

Pro kupující, kteří se rozhodnou pořídit si již použité chytré zařízení, je nezbytné vědět, na co se při výběru a následném nákupu zaměřit. "Ptejte se, jak dlouho se hodinky používaly," říká Fowler. "Kdy si je majitel pořídil? Zeptejte se, zda je to první majitel a jak často je používal." V případě, že se jedná o první hodinky, je třeba se zeptat, zda jsou hodinky v pořádku. Vhodné je též vědět, že pokud kupujete model repasovaný, i na něj se vztahuje záruka – přestože ne plná. Ale když pořídíte použitý model od běžného spotřebitele, třeba na internetovém bazaru, o záruce si můžete nechat jen zdát.

Pokud byste pořizovali použité chytré hodinky nebo náramek od soukromé osoby (ne z obchodu), vždy dohlédněte na to, aby byl resetovaný, nebo aby jej prodávající resetoval před Vámi. "Zařízení zaznamenávají a ukládají osobní údaje, takže budete chtít, aby předchozí zákazník provedl obnovení do továrního nastavení a odstranil všechny své osobní údaje.

Teprve po obnovení továrního nastavení si můžete zařízení jednak připojit ke svému telefonu, jednak jej přizpůsobit tak, aby vám dokonale vyhovovalo, a to například výběrem widgetů, které chcete zobrazit, ciferníku hodinek atd.", říká McClendon. Ještě než zaplatíte, měli byste se přesvědčit o funkčnosti modelu.

Zdroj: Techradar.com

Často kladené dotazy

Jaké mohou být výhody koupě použitého trackeru oproti novému?

Použité či repasované fitness trackery bývají cenově dostupnější, mohou stát o 20 až 40 procent méně než nové modely. Kupující, kteří jsou ochotni nakupovat přímo od třetí strany, můžou ušetřit ještě více. Navíc starší modely většinou disponují širší uživatelskou základnou na sociálních kanálech, což může být přínosné z hlediska podpory a zkušeností ostatních uživatelů.

Jaké mohou být nevýhody koupě použitého trackeru oproti novému?

Technologie u fitness trackerů se rychle mění a vyvíjí. Při nákupu použitého zařízení si tak kupující může odepřít možnost využívat nejnovější hardwarové a softwarové inovace. Novější technologie obvykle fungují plynuleji a spolehlivěji než starší modely, a to může být hlavní faktor při rozhodování o nákupu.

Na co by si měl dát kupující pozor při nákupu použitého fitness trackeru?

Kupující by měli důkladně zvážit, zda se jim konkrétní použitý tracker vyplatí vzhledem k jeho nabídce funkcí a technologií, jaká je rozdíl v ceně oproti novému modelu a zda jsou ochotni přijmout případná rizika spojená s koupí použitého zařízení. Je dobré se před nákupem také informovat o modelu a jeho recenzích od ostatních uživatelů, které mohou pomoci při rozhodování.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...