Jak v životě zvládnout nezvladatelné, nebo alespoň to, co se zvládá hodně špatně

nezvládnutelné

Tentokrát se podíváme na závažnější tématiku. Odborníci ze serveru Lifekack.org analyzovali současnou situaci spojenou se společenskými změnami způsobenými pandemií. A navrhují několik zajímavých tipů, jak jim čelit i bez nutnosti využít speciální pomoc. Tak se na ně pojďme podívat:

Za rok nebo dva se toho může hodně změnit, že? Mohli jsme tušit, jak se nám život vymkne z rukou? Když se ohlédnete, přejete si, abyste si svého života byli více vážili nebo abyste byli se vydali jinou cestou? Pandemie zaútočila na každou část toho, co pro nás vždy znamenalo být člověkem. Studie WHO ukázala, že pandemie narušila nebo zastavila kritické služby duševního zdraví v 93 % zemí světa, zatímco poptávka po nich roste. O „obyčejných sociálních kontaktech ani nemluvě…

Máme před sebou ještě dlouhou cestu, a proto potřebujeme naplnit hlavu dobrými věcmi, které nás podpoří (ne nekonečnými špatnými zprávami a devastací, které stojí za monopolizací našich životů). Vedle celosvětových statistik úmrtí, finančního stresu a izolace způsobil koronavirus také prudký nárůst domácího násilí, rozvodů, obecně rozpad rodinného života.

Co můžete dělat, když čelíte něčemu, co nelze ovlivnit?

Ještě před pandemií představovaly problémy s duševním zdravím významnou zátěž pro světovou ekonomiku, která si každoročně vyžádala ztrátu produktivity ve výši 1 bilionu dolarů. Statistiky po nástupu pandemie zatím k dispozici nejsou. Ale navýšení bude obrovské.

Celá populace se dostala do přímého střetu se situací, kterou nemohli sami ovlivnit. A to je rychlá cesta do duševních potíží – pokud neznáte základní pravidla, jak zacházet právě s těmi situacemi, které ovlivnit nedokážete a ani nemůžete.

Spolupráce

1. Pochopte, že můžete trpět pocitem nedostatkem kontroly nad svou situací - a nevíte, co to s vámi dělá

Pokud zažíváte některou z následujících situací, může mít pocit nedostatku kontroly vliv na váš osobní i profesní život, na vaše štěstí i na váš úspěch, dokonce i na vaše zdraví:

  • Potřeba „drbat“ a zjišťovat, co si myslí ostatní
  • Snížená produktivita v práci nebo doma (nebo obojí)
  • Neschopnost opustit téma nebo odejít z diskuse / hádky
  • Přepracovanost a vyhoření
  • Mikromanagement
  • Nemoci - fyzické i duševní
  • Vyčerpání
  • Pocit mentality "Oni a my" - "Lidé to nechápou!"
  • Poraženectví
  • Nedostatek kreativity
  • Nezájem o koníčky a domácí práce
  • Pocit zlosti a zášti
  • Stres

2. Zeptejte se sami sebe: Je to skutečně pravda?

Začněte u sebe a u toho, co si myslíte. Není snadné kterýkoliv z výše uvedených pocitů přijmout, nicméně to, jak vidíte svět, utváří váš svět. Pokud tedy máte pocit, že nad ním nemáte kontrolu, pak takový ten váš svět bude.

Rozhlédněte se kolem sebe, vše, co vidíte, začalo jako myšlenka v lidské hlavě. Ta obrazovka, na kterou se díváte, její tvar, barva, design – to byla vědomá rozhodnutí lidí. Je těžké vidět souvislost mezi tím, co si myslíme, a tím, co získáváme. Zamyslete se na chvíli nad něčím, co vás rozčiluje, co vám připadá naprosto nezvladatelné. Jako příklad použijte pandemii - nebo něco pro vás ještě více osobního).

Nemůžeme zázračně zařídit, aby problém zmizel, ale můžeme kontrolovat, jak se kvůli němu cítíme. Nemusíte vědět, jak to uděláte, ale když si uvědomíte, jak vidíte svět, a co to s vámi dělá fyzicky, emocionálně a psychicky, můžete se pak rozhodnout: "Chtěl bych něco lepšího než tohle!".

3. Vytvořte si sadu nástrojů pro duševní zdraví

Co je sada nástrojů pro duševní zdraví? Například autor těchto tipů se rád učí. Takže aby posílil svůj vlastní set nástrojů pro duševní zdraví, naučil se, že když je toho na vás moc, je nejlepší volbou R.E.S.T. (uvolnit se, zhodnotit, stanovit si záměr a jednat).

Nemusíte si stanovit stejný postup. Prostě si jen vypracujte něco, co vás přiměje zastavit se v pohybu. Možná je to písnička, hra na schovávanou se psem, meditace nebo něco jiného. Co by to mohlo být? Něco, při čem přestanete přemýšlet. Je těžké změnit to, co děláte až automaticky. Takže si udělejte chvilku pro sebe, minutu vnitřního klidu.

Samota v přírodě

4. Zpochybněte to, co víte, že je pravda

Práce z domova se objevovala na mnoha psychologických sezeních, kde klienti často uváděli, že "s tím nemůžu nic dělat" nebo "Tak to prostě je". Jenže toto tvrzení je často hlavní příčina toho, proč lidé zažívají problémy a trápení z pocitu nemoci řídit svůj život podle sebe. Teď je potřeba zpochybnit to, čemu věříte, že je pravda. Prohlášení jako např.:

  • Musím pracovat tolik a tolik hodin, abych všechno stihl.
  • Každý je ve stresu, s tím se nedá nic dělat.
  • Až pandemie skončí, bude to lepší - musíme to prostě vydržet.

To jsou znamení, že je třeba zpochybnit to, čemu věříte. Nesnažíte se zabránit východu slunce, ale snažíte se ustoupit z cesty splašenému býkovi. Proč je tomu tak? Protože věříte, že i v této situaci ještě můžete mít kontrolu. 

5. Připomínejte si, že existuje i jiná cesta

Chcete-li změnit to, co od života získáváte, musíte změnit to, co si myslíte. Než se tedy dostanete k další strategii, co potřebujete, aby byla pravda? V co potřebujete, abyste věřili? Tomu se říká „reframing“. Schopnost najít potenciál i v těch nejtěžších situacích.

Chce to cvik, ale pokud vytrváte, můžete najít něco dobrého na čemkoli - a pomůže vám to mít větší kontrolu nad svými myšlenkami. Větší kontrola nad myšlenkami vede k lepším myšlenkám a lepším činům a výsledkům. Například:

  • Chybí mi chození ven - stává se - ušetřil jsem peníze.
  • Chybí mi práce v kanceláři - stane se - nechybí mi to dojíždění a zbožňuji, když mě mezi schůzkami objímají děti/partner/pes/kočka.
  • Cítím se izolovaná - stává se - učím se vážit si vlastní společnosti a člověka, kterým jsem.

V této fázi nemusíte věřit, že je to pravda, stačí umět přeformulovat své myšlenky.

Ekonomický růst

6. Pojeďme na dovolenou!

To je strategie, která je účinným způsobem, jak ctít člověka, kterým jste, a nesnažit se o změny v životě tím, že budete jen tupě kopírovat ostatní. Představte si, že by vás někdo za 5 hodin vzal na dovolenou. Vše zaplaceno, kdekoli na světě, kde se vám líbí, žádná pandemie, jen zábava, odpočinek, vzrušení, dobrodružství; cokoli definuje vaši dokonalou dovolenou, odjíždíte za 5 hodin. Co uděláte teď?

Někteří by propadli panice: "Nemůžu být za 5 hodin připraven!" Jiní by naopak řekli: "Mám kreditní kartu a pas, jedeme!". Jaká je vaše přirozená reakce? Ctěte ji! Přemýšlejte, jak byste reagovali vy. A proč vlastně? Využijte tyto informace k tomu, abyste pochopili, co musíte udělat, abyste byli schopni změnit to, jak se cítíte.

Když se zaseknete, což se často stává u problémů, které už překročily jakousi mez, začněte myslet na to, v čem vynikáte. Zamyslete se, jak oblast, v níž vynikáte, přenesete do svého problému, aplikujete ji na něj. To vám řešení významně urychlí a usnadní.

7. Převraťte svůj mozek

Pamatujte si, že jakmile vytvoříte kroky, které budete podnikat, váš mozek vám ihned nastaví běžné zrcadlo běžné reality. Když řeknete 1 + 1, váš mozek hrdě přiskočí s číslem 2! Na tom na první pohled není nic špatného. Nicméně nevýhodou je, že vám to brání v hledání nových a lepších způsobů práce, či jejího usnadnění.

Běžný přistup mozku k pandemické situaci a homeoffice: Musíme počkat, až pandemie odezní, abychom měli "svůj život zpět". Jenže právě tento způsob myšlení bere veškerou kontrolu nad životem. Díky tomuto způsobu myšlení trčí lidé na jednom místě mnohem déle, než by ve skutečnosti museli. 

jinak uvažující mozek vymyslí jiné řešení: požádat o pomoc a zapojovat do domácích prací i rodinu. To na homeoffice zajistí práci na mnohem méně hodin a dokonce i sílu na zajímavý večerní program: třeba dívat se na film nebo číst knihu...

Práce z domova

8. Podělte se o své cíle

Pokud máte situace dost, snažit se ji napravit na vlastní pěst bude vždycky těžší. Všichni jsme slyšeli rčení, že sdílený problém je problém poloviční. Proces, kdy o něčem mluvíme, nám pomáhá vynést jej na povrch a přijít na to, co chceme místo současného stavu. Řekněte tedy lidem, co potřebujete, a požádejte je o pomoc.

Teď už vidíte, že řízení života není vždy o samotném řízení, ale o vašem vnímání. Když všechny propojíte ke společnému cíli, do kterého se budou cítit být zainteresováni, je pravděpodobnější, že vytrvají a budou pokračovat jeden pro druhého. Nestyďte se tedy říci:

  • Ve čtvrtek potřebuji dvě hodiny pro sebe, abych mohl pracovat na józe / zahradničení / na sobě.
  • Potřebuji, aby si každý vybral den, kdy bude vařit.
  • Potřebuji, abyste mi s tím jednou týdně pomohli, abych si i já mohla dostatečně odpočinout.

Nejsou to vždy příjemné rozmluvy, příjemné reakce na taková sdělení. Ale pomáhají obnovit pocit kontroly, pokud jsou hranice respektovány a prosazovány na obou stranách stejnou měrou. „Prosazovat“ zní jako drsné slovo. Nicméně k obnovení pocitu kontroly v jakémkoli prostředí je třeba, aby si pravidla vytvořil každý sám a řídil se jimi.

Tým vědců z Illinoiské univerzity studoval stres a pohodu v zaměstnání. Ti, kteří mají větší "kontrolu hranic" nad svým pracovním a osobním životem, si lépe vytvářeli stresový nárazník, který je pomáhal chránit před pádem do pasti negativního smýšlení.

Po několika týdnech zpochybňování, zda hranice fungují, se nebojte projít procesem znovu a zjistit, co funguje a co je třeba změnit. Nakonec nezapomeňte, že nic nezůstává stejné navěky. Tento text a návod v něm je jen základní znalostí, kterou všichni potřebujeme, když nám chybí kontrola. Všechno se ale mění, takže i my se musíme v čase přizpůsobovat.

Zdroj: Lifehack.org

Často kladené dotazy

Jak pandemie ovlivnila duševní zdraví a společenské změny?

Podle studie WHO pandemie narušila nebo zastavila kritické služby duševního zdraví v 93 % zemí světa, zatímco poptávka po nich roste. Vedle celosvětových statistik úmrtí, finančního stresu a izolace způsobil koronavirus také prudký nárůst domácího násilí, rozvodů a obecně rozpad rodinného života.

Jaký je vliv nedostatku kontroly na osobní a profesní život?

Pocit nedostatku kontroly může mít vážné následky na osobní i profesní život, štěstí, úspěch a zdraví. Některé z negativních účinků mohou zahrnovat potřebu vědět, co si ostatní myslí, sníženou produktivitu, neschopnost opustit diskusi nebo hádku, přepracovanost a vyhoření, nemoci – fyzické i duševní, a pocit zlosti a zášti.

Jak si mohu vytvořit sadu nástrojů pro duševní zdraví?

Sada nástrojů pro duševní zdraví by měla obsahovat činnosti nebo techniky, které vám pomohou zastavit, uvolnit se a zaměřit se na své emoce. To může zahrnovat poslech písniček, hraní se psem, meditaci nebo jiné aktivity, které vám připraví chvilku pro sebe a minutu vnitřního klidu. Hlavním cílem je zklidnit svou mysl a nalézt vnitřní rovnováhu.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...