Jak ušetřit na energiích? Někde stačí jen změnit návyky! (2. díl)

účet za energie

Jak ještě se dá ušetřit na energiích jen tím, že změníte své běžné návyky? Připravili jsme pro vás druhý díl s tipy, jak se dá při běžném životě v domácnosti uspořit energii právě jen tím, že   trochu jinak. Že budete využívat osvědčených postupů vedoucích k nižší spotřebě a zbavíte se zlozvyků spojených s nadužíváním energie elektrické, ale i z plynu nebo příchozího tepla či teplé vody.

V prvním dílu jsme se bavili o šetření energiemi při různých příležitostech, včetně topení, svícení nebo využívaní různých elektrických spotřebičů, například na ohřev vody. Tentokrát se podíváme především do kuchyně. Zabrousíme však ještě i před dům a na zahradu.

Troubu netřeba předehřívat

Je spousta pokrmů, které pro své upečení nepotřebují předehřátou troubu. Například dezerty pečené s práškem do pečiva nebo dušené maso, obecně jakékoliv slané pokrmy spojené s dušením. Kdykoliv to není potřeba k dobrému výsledku pečení, zapínejte troubu až při vložení připravovaného pokrmu. Sice tím protáhnete dobu pečení o cirka deset minut - ale s výhodou pak využijete tepla, které jste si v troubě během jejího provozu vytvořili. Zkrátka budete dopékat už ve vypnuté troubě.

Dopékejte již s vypnutou troubou

Podobnou logiku má právě i dopékání. Na závěr pečení nebo dušení může teplota klidně o něco klesnout, respektive pomalu klesat. Využijte toho a troubu vypínejte třeba 30 minut před dopečením masa nebo pár minut před dopečením moučníku. Minuta k minutě - a za celý rok jsou z toho i desítky hodin, které na provozu trouby ušetříte, jakmile troubu používáte na přípravu širší škály pokrmů.

pečené kuře

Dodejme, že vaření v troubě má mnohá kouzla. Jednak si ušetříte mnoho míchání, jednak se tepelná energie tolik neztrácí do okolí -jako je tomu v případě vaření na sporáku. Trouba si udržuje své klima, proto spíná jen jednou za čas. Jakmile máte kvalitní nádobí do trouby, může celé vaření probíhat téměř samo, díky regulované teplotě se totiž připravované potraviny tolik nepřipékají.

Vše, co jde, vařte na mírném plameni

Jakmile voda „chytne var“, stáhněte plamen nebo intenzitu u elektrické (indukční) plotýnky. Pomalý var je jednak příznivější pro složení výsledného pokrmu - zachová víc prospěšných látek, jednak rychlým varem nic moc neuspěcháte. Vše, co vaříte, může prostě jen tak bublat. Není nutné, aby se vařilo „klokočem“. Množství uspořené energie je vyšší, než se může na první pohled zdát. Z dlouhodobého hlediska je to i více než 50%.

Vařte v hrnci, který má dno širší než plotýnka či hořák

Spousta energie uniká při každém vaření, při němž je ohřívací podklad (plotýnka nebo hořák u plynového sporáku) širší než hrnec, co na ně postavíte. Spousta tepla odchází okolo. Takže malý kastrolek na malý hořák. Vždycky. V případě indukce je situace o něco jiná, ale to její uživatelé jistě dobře vědí.

Jenže: ne každý má indukci - a hlavně: ne každý může indukci mít. Je spousta lidí, zejména kardiaků, kteří si indukci nesmějí pořídit, protože je přímo ohrožuje na životě. Ruší totiž činnost kardiostimulátorů - ale i jiných voperovaných přístrojů, které se dávají třeba k páteři. Pokud by se omezení týkalo i vás samotných (nákup indukce teprve zvažujete), lékař by vám tuto informaci sdělil - nebo se jej cíleně zeptejte.

Poklička se musí stát vaším přítelem

Pro všechny typy sporáků samozřejmě platí, že vařit se má s poklicí. Ta zabrání ztrátě mnoha energie, a tím zajistí dřívější var(nebo ohřev), tím logicky i nižší celkovou spotřebu energie při vaření. Pokud poklici necháte pootevřenou na hrnci i po dosažení varu, stačí mít sporák zapnutý jen na ten nejnižší stupeň - a var se většinou udrží. Poklice musejí být nedílnou součástí každé kuchyně - nejen pro překrytí obsahu hrnce, když jídlo skladujete, ale hlavně proto, abyste spotřebovali minimum tepla a času na to, abyste dokázali uvařit.

tlakový hrnec

Papiňák ušetří čas i energii - takže pokud potraviny vařené pod tlakem dobře snášíte, preferujte tento způsob vaření

Tlakový hrnec je dvousečná zbraň. Na jednu stranu šetří ohromné množství energie nutné pro vaření, na stranu druhou mění strukturu potravin, které se v něm připravují. A citlivější jedinci mohou těžko trávit pokrmy připravené v tlakovém hrnci. Zejména pokud se jedná o maso, vývary a jiné pokrmy chystané z masa. Problém může být i u fazolí a dalších luštěnin, jejichž dobu vaření si v tlakovém hrnci také krátíme. Vše je nutné vyzkoušet, otestovat. Tlakový hrnec zkracuje dobu vaření až najednou třetinu, což se skvěle promítne právě do spotřeby energie - zejména při opakovaném používání.

Kastrolek s tenkým dnem používejte pro „rychlovky“, se silným dnem na dlouhodobější vaření

Některé hrnce se vyrábějí jen s tenkým dnem, jiné mají dno sendvičové, i více než centimetr vysoké. A není to jen otázkou jejich kvality - jde i o různé určení obou typů hrnců a kastrolů. Ty s tenkým dnem jsou určeny pro vaření něčeho, co má projít bodem varu jen krátce, třeba vejce na hniličku, většina druhů těstovin atd.

Ty se sendvičovým dnem skvěle využijete při přípravě těch pokrmů, které je nutné vařit déle. Sendvičové dno udrží teplotu po mnohem delší dobu, proto se dají připravované maso, brambory nebo luštěniny „vypnout“ i desítky minut před jejich dovařením. Díky naakumulovanému teplu v silném dnu se totiž budou udržovat horké ještě dlouho - a tím i samy „docházet“.

Je evidentní, že pokud byste kastrol se sendvičovým dnes použili pro vaření „rychlovky“, zbytečně do něj dodáte teplo, které pak vůbec nevyužijete. A naopak - když v kastrole s tenkým dnem vaříte pokrm s nutnou delší dobou přípravy. Celou dobu mu teplo musíte dodávat.

Vařte ve správném množství vody

I správné množství vody má svůj energetický efekt, a to nejen při vaření. Ale držme se nyní právě toho vaření. Brambory můžete vařit napůl v páře, takže stačí, když bude voda jen do poloviny výšky bramborového obsahu v hrnci. Vedle úspory energie ušetříte i minerály a vitamíny- čím méně vody, tím méně se budou z vařených brambory vyplavovat.

Stejně je tomu při vaření luštěnin, ječných krup a dalších pokrmů s delší dobou přípravy - ale tady je nutné jednou za čas vodu dolévat - pakliže nevaříte v tlakovém hrnci. I u těstovin je možné snížit množství vody - oproti klasickým receptům. Zkrátka: litr vody na 100 připravovaných těstovin si teď nemůžeme dovolit. Pokud množství vody snížíte na polovinu, výsledný chuťový zážitek to příliš neovlivní (platí u kvalitní semoliny).

konvice a toustovač

Ohříváte vodu na čaj? Pak jen tolik, kolik opravdu spotřebujete

Ten samý princip je potřeby využít i u přípravy horkých nápojů. Jestliže potřebujete na čaj 500 ml vody, ohřívejte opravdu jen okolo půl litru. Pokud potřebujete méně, ale vaše konvice to nedovoluje (minimem je právě půl litru), přebytečnou vodu také nějak využijte. Jestliže víte, že méně než půl litru si vaříte pravidelně, popřemýšlejte o jiné - menší konvici na ohřev vody. Z dlouhodobého pohledu se jistě vyplatí.

Nádobí před mytím v myčce neoplachujte, a už vůbec ne teplou vodou. Jen je setřete stěrkou

Mnoho lidí si zvyklo oplachovat nádobí před tím, než jej vloží do myčky. Talíře i příbory před mývají proto, aby se neucpal odtok z myčky. To je samozřejmě logické a chvályhodné, že nechcete mít myčku příliš zanesenou, či nedejbože ucpanou. Potíž je však ve způsobu provedení.

Pokud špínu z nádobí setřete gumovou stěrkou, nebude vás to stát ani korunu, navíc talíř nebo hrnec opravdu dobře očistíte od větších kusů a také od mastnoty. Naopak při oplachování teplou vodou nikdy nedosáhnete tak dobrého výsledku. A hlavně: spotřebujete víc tepla a vody, než pak myčka při samotném mytí, a to i na ten nejintenzivnější program. Tím si opravdu zbytečně zvyšujete spotřebu tepla i energií na ohřev vody.

Vyhněte se rychlému rozmrazování - a pokud už musí být, pak raději v mikrovlnné troubě

Vždycky je dobré plánovat. A u vaření to platí dvojnásob. Jestliže máte v mrazáku věci, co budete používat k vaření v následujícím dni, zavčas je z mrazáku vyndejte, aby samovolně rozmrzly (umožňuje-li to podstata této potraviny). Jakmile musíte zrychleně rozmrazovat, bez dodatečné energie se neobejdete.

Někdy stačí trocha teplé vody - ale pro opravdu rychlé rozmrazování saháme po elektřině. Buď prostřednictvím horkovzdušné trouby, nebo trouby mikrovlnné. Jestliže máte na výběr, dejte přednost mikrovlnce, protože spotřebovává nižší množství elektřiny. I přes to, že je většinou hlučnější. Hlukem se však nenechte oklamat.

mražené potraviny

Na malé porce je úspornější remoska, nebo elektrický hrnec pro dlouhé vaření

Pokud připravujete menší množství jídla, rozhodně si vystačíte s remoskou. Ta má menší spotřebu než velká elektrická trouba. V současnosti už je v mnoha domácnostech i multifunkční hrnec na vaření a pečení, který má také nízkou spotřebu a také dokáže pokrmy opéct. Proto pokud máte vedle trouby i tyto spotřebiče, dávejte jim přednost, kdykoliv jídlo připravujete nebo ohříváte pro méně než 3 osoby.

Až budete vybírat vysavač, vezměte model s regulací výkonu

Nejvyšší výkon vysavače potřebujete většinou jen na koberce, a to ještě jen na ty s vyšším chlupem. Pokud vysáváte převážně podlahy, dlažbu, zátěžové koberce s velmi nízkým chlupem, je zbytečné, aby vysavač běžel naplno. Efekt jeho práce zůstane stejný, vám se ale zbytečně zvýší spotřeba.

Dost velkým žroutem energie a výkonu je i plný sáček ve vysavači, případně plná nádobka a zanesené filtry. Takže po každém vysávání zkontrolujte, jestli už byste je neměli vyměnit nebo vyprázdnit, plus se postarejte o filtry - v případě obou typů vysavačů.

Opravdu musíte žehlit vše, co potkáte?

žehlení je kapitolou sama pro sebe. Jsou zastánci a odpůrci žehlení, kteří pravděpodobně nenajdou stejnou řeč. Nicméně současnost nahrává právě odpůrcům žehlení, prootže jim generuje ohromné množství ušetřené elektřiny, a tím i peněz. Co nespotřebujeme, to nezaplatíme. A to je hlavní myšlenka nežehlení - alespoň toho oblečení, které si žehlení rozhodně nevyžaduje: džíny, ponožky, pánské spodní prádlo, oblečení na doma, pyžamo, povlečení, utěrky, ručníky a spousta dalších kousků.

kolíčky na prádlo a šňůra

Žehlit stačí jen košile, halenky, blůzky a některá trika. Velká část oděvů je navíc navrhovaná tak, aby nejlépe vypadala ve zmačkané podobě. A pokud se do žehlení pustíte, neodcházejte od něj, aniž byste žehličku vypnuli. I při žehlení se dá s výhodou využít zbytkového tepla - žehličku vypínejte cirka na poslední dva kusy žehleného prádla.

Nákupní seznam si pište průběžně, předem plánujte nákup na vaření

Jak nákup a nákupní seznam souvisejí s energiemi? Minimálně tím, že nebudete muset mrazit přebytky, nebo že vaše lednice nebude muset najednou chladit několik kilogramů nového nákupu, z něhož pak stejně třetinu jen vyhodíte. Ušetříte samozřejmě i za nerealizované nákupy.

K sestavování nákupního seznamu lze s výhodou využít aplikace v mobilu, takže seznam budete mít stále u sebe, aniž byste museli tahat papír a tužku, nebo neustále odbíhat do kuchyně, kde vám seznam visí na lednici. Na nákupy noste vlastní tašky.

Voda z kohoutku není jedovatá

Dostáváme se k poslednímu bodu z druhého pokračování doporučení k úsporám, které si můžete snadno zařídit bez jediné investice navíc. Jen změnou svého chování, svých zvyků a postupů, na jaké jste zvyklí. To samozřejmě neznamená, že by šlo o změnu jednoduchou. Ale můžete ji mít zdarma.

kohoutek s tekoucí vodou

Vodu z kohoutku můžete pít, ať v České republice bydlíte kdekoliv. V centru velkoměsta nebo v malé vísce (za předpokladu, že tu obecní vodovod opravdu je). Všude totiž splňuje hygienické limity. A často je mnohem kvalitnější než voda, co si naléváte z koupených lahví.

Rozdíl v ceně skleničky vody balené a vody z kohoutku je až neuvěřitelný, jde o nádobky tisíc. Takže jakmile si zavedete pitný režim z kohoutku, včetně vody, kterou dáváte dětem s sebou do školy, kterousi berete na výlety, či kamkoliv, kde jste bez možnosti natočit si do skleničky, rozdíl poznáte ihned při prvním větším nákupu.

Balenou vodu už platit nebudete. Ochucené balené vody pro děti pak můžete pojmout jako formu zpestření či odměny. Minerálky si ale sem tam kupte, i dětem. Přece jen se vyplatí občas doplnit minerály v tekuté formě. A střídejte je.

Často kladené dotazy

Jak ušetřit energii při pečení v troubě?

Nejprve se můžete vyhnout předehřívání trouby, pokud to není pro daný pokrm nutné. Dále můžete využít dopékání v již vypnuté troubě, kdy troubu vypnete několik minut před koncem pečení či dušení. Tímto způsobem ušetříte energii i během delšího období.

Jak ušetřit energii při vaření na sporáku?

Ušetřit energii můžete tak, že vaříte na mírném plameni nebo na nižší intenzitě u elektrických či indukčních plotýnek, jakmile voda začne vařit. Dále je důležité použít hrnec, který má dno širší než plotýnka či hořák, aby nedocházelo k úniku tepla okolo. Poklice také pomáhají šetřit energii, protože zabraňují ztrátě tepla při vaření.

Co je důležité vědět o indukčních sporácích?

Indukční sporáky sice pomáhají šetřit energii, ale nejsou vhodné pro každého. Lidé s kardiostimulátory či jinými voperovanými přístroji, například u páteře, by měli indukční sporákům raději vyhnout, protože mohou narušovat činnost těchto přístrojů a ohrožovat jejich život.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...